גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תסתדרו לבד: יותר ויותר חברות מרחיבות את השירות העצמי, ורושמות רווח כפול

אפל מציעה ללקוחות לתקן את הטלפונים בעצמם, בחנויות של מותג האופנה זלייד משלמים ישירות עם הזמזם, ובשדה תעופה באוסטרליה הנוסעים ישגרו לבדם את המזוודות למטוס ● כך הפך הפתרון של חברות למחסור בכוח-אדם לכלי חשוב באיסוף מידע על הצרכנים

 

מכשיר התיקון העצמי של אפל / צילום: אתר Apple
מכשיר התיקון העצמי של אפל / צילום: אתר Apple

החודש השיקה אפל העולמית שירות חדש: תיקונים בשירות עצמי. החברה תספק לצרכנים חלקי חילוף וכלים לתיקון, והם יוכלו להתמודד עם תקלות בעצמם בבית, באמצעות הדרכה מקוונת. השירות פועל בשלב זה בארה"ב, ובהמשך יורחב לאירופה.

מדובר בתיקונים פשוטים יחסית לדגמים שונים של אייפון, כמו החלפת סוללה או תקלות בתצוגה, מצלמה וכיוצא באלה. הצרכנים ישלמו עבור החלקים מחיר זהה לזה שנגבה במרכזי השירות, ואף יוכלו לקבל זיכוי על חלקים תקולים שיחזירו לחברה. אפל היא לא היחידה שמציעה לצרכנים את שירות התיקונים העצמי: גם סמסונג וגוגל כבר פועלות בזירה הזו.

"המגמות שעומדות בבסיס המהלך של אפל מגיעות מחקיקה המקודמת בארה"ב ובאירופה, תחת השם The Right to Repair (הזכות לתקן)", אומרת צאלה פלד-לוין, מעצבת שירות וחוויית לקוח ב-BDO Digital. "מטרת החוק היא לאפשר לצרכנים לתקן בעצמם מוצר תקול, במקום שייאלצו לקנות חדש או לשלם ליצרן שיתקן אותו.

"במקביל, המגמה משקפת צורך מהשטח: יותר צרכנים רוצים לבצע רכישות, לפתור בעיות ולקבל מענה לשאלות בעצמם. הם רוצים לעשות זאת ללא תלות בשעות פתיחה, עומס פניות או מיקום גיאוגרפי, וכמה שיותר מהר. הקורונה דחפה את המגמה הזו, כשאילצה אפילו את הלקוחות המסתייגים ביותר להסתמך על שירותים דיגיטליים מול קמעונאים וגופים ממשלתיים".

חיסכון בזמן מגדיל רכישות

השירות העצמי פוגש את הצרכנים בשורה של צמתים. זה התחיל בשירותי בסיס או קופות עצמאיות ברשתות פארם ומזון (חלקן כבר משולבות בתוך עגלות חכמות), היכולת לבצע צ'ק אין מהבית לפני טיסה או לשנות תנאי כרטיס שנרכש, היכולת לפתור בעיות בסיסיות באמצעות הדרכות מקוונות ועוד. כעת הולכים השירותים האלה ומשתכללים.

כך, למשל, חברת Zliide מאפשרת לקונים לשלם בעצמם על ידי סריקת זמזם שמחובר לבגד, מבלי אפילו לגשת לקופה העצמאית. בהתחברות לאפליקציה של המותג ולחיצה על הכפתור הכחול של הזמזם הם יכולים לקבל מידע נרחב על המוצר, ואם ברצונם לרכוש אותו, כל שעליהם הוא לבצע את הרכישה מהטלפון ונעילת הזמזם תיפתח. 

זמזם התשלום של זלייד / צילום: צילום מסך אתר Zliide

בחנות נייק בסיאול ניתן להניח נעליים על שולחן אינטראקטיבי, בכדי לקבל מידע על טכנולוגיית הנעליים וסקירות מקוונות. בשדה התעופה דרווין באוסטרליה משכללים את שירות הצ'ק אין העצמאי, שנמצא במרבית נמלי התעופה בעולם, ובקרוב הנוסעים יוכלו גם להניח עצמאית את המזוודות שלהם על מסועים שיידעו לזהות את הברקוד על התווית. 

השולחן האינטראקטיבי של נייק בסיאול / צילום: צילום מסך אתר Nike

בתחום המזון, הקיוסקים הדיגיטליים משכללים את ההזמנות ממסעדות מזון מהיר, מה שמאפשר לצרכנים חיסכון בזמן, ועל פי מחקרים - מגדיל את היקף רכישת הארוחה שלהם. בעולמות הבנקאות, השירות העצמי כבר כולל גם ייעוץ השקעות. קופות החולים מאפשרות למבוטחיהן לבצע עוד ועוד פעולות מבלי לקבוע תור לרופא, ואפילו בנבכי הבירוקרטיה של משרדים ממשלתיים, השירותים העצמאיים מעבירים לידי האזרחים את היכולת לבצע עוד פעולות בעצמם.

מתאים יותר לגברים

בכל המקרים שהוצגו הצרכן מרוויח חיסכון בזמן, מאחר שהוא לא צריך לחכות כדי שדברים יקרו, אולם מצד שני הוא מוצא עצמו "עובד" עבור החברה. האומנם? ד"ר דנה טבת, חוקרת התנהגות צרכנים בבית הספר אריסון למינהל עסקים אוניברסיטת רייכמן, סבורה כי כיום צרכנים מעדיפים לבצע פעולות בעצמם. "מעבר לעניין של חיסכון בזמן יש צרכנים שלא אוהבים שרואים מה הם קונים, ולכן מעדיפים לשלם בקופה עצמאית. סיבות אחרות הן מיאוס מכך שבקופה מנסים 'לדחוף' להם מוצרים נוספים, ורצון בשמירת מרחק והקטנת הסיכוי להידבק במחלות.

"יש אלמנטים של תועלות מעבר לנושא הפונקציונלי, והם קשורים גם לרצייה לחברתית ולנורמה. ככל שאני רואה שיותר אנשים סביבי משתמשים בשירות עצמי, זה מניע אותי לנהוג כמותם. מחקר שעוסק בפרסונליזציה גילה כי הצרכנים רוצים שיציעו להם מוצרים מותאמים אישית, אבל מעדיפים שזה יעשה באופן דיגיטלי ולא בידי מוכרן אנושי. הסיבות לכך קשורות לכך שיש כאלה שמרגישים שמוכרן שיודע עליהם פולש לחייהם או חוצה גבולות. נקודת ההנחה היא שלמסך שנמצא מולם אין לכאורה אינטרס, אבל כשאותו מידע יגיע ממוכר אנושי, זה יתפרש כמשהו אינטרסנטי".

שירות עצמי יעיל במקומות מסוימים, ועדיין אנחנו יצורים אנושיים שלא תמיד רוצים לפעול מול מחשב.
"נכון, וזה הבסיס. מערכות שתייצר תקלות תחזיר אותי לשירות עם בן אדם. מחקרים מראים שלגברים יותר נוח בעולמות השירות העצמי, ואילו צעירים ונשים יעדיפו יותר שירות אנושי. זה יכול להיות גם ממקום של למנוע מעצמי מבוכה, לעמוד מול קופה עצמאית ולהתמודד עם תקלה ליד אנשים.

"המצב הנכון הוא שתמיד יהיה גם נציג אנושי שיוכל לתת שירות, כי אנשים לא רוצים להיכנס לחנות ריקה ולעשות הכול לבד. המטרה היא לשמור על איזון בין השירות העצמי לבין השירות האנושי, שצריך לתת לו גיבוי. צריך גם לזכור שתקלות תמיד היו ויהיו, עם מכונות ועם בני אדם, והחוויה הראשונית של הצרכן במערכת עצמאית תשפיע על השימוש שלו בה בהמשך".

פלד-לוין מזכירה שיש שני צדדים למטבע. "יש מי שפחות טכנולוגי ודיגיטלי או שאין לו תשתיות לזה, כך שיש אוכלוסיות שלמות ש'מודרות' מהיכולת לבצע פעולות עצמאיות. מצד שני, יש מי שיעדיפו שירות עצמי מבלי ליצור אינטראקציה עם נותני שירות אנושיים, ולראייה סניפי הבנקים שהולכים ומתמעטים".

מחיר הפרטיות

כידוע, מגפת הקורונה הובילה למחסור עצום בכוח-אדם בענפים שונים. בחלק מהמקרים, ההסבה הדיגיטלית יכולה לפצות על העדר השירות. "המערכות הטכנולוגיות יאפשרו להמיר את כוח-האדם למקומות אחרים בארגון, איכותיים ומורכבים יותר", אומרת פלד-לוין. "מערכות שעובדות טוב מגדילות את נאמנות הלקוח".

המעבר לפורמט עצמי הוא הכרח כשהדור הצעיר גדל לתוך העולמות הדיגיטליים.
"נכון, אבל יש פה כדור שלג. חברה שיודעת לתת שירות עצמי יעיל תעניק ללקוח חוויה מצוינת, אבל חוויה שהיא מתחת לציפייה תחזור לחברה כבורמנג. כשאנחנו כבר קונים באתרים בחו"ל וחווים קנייה ושירות ברמה מסוימת, לגיטימי שנצפה שזה יקרה גם באתרים ישראלים.

"אנחנו חיים בעידן החוויות שמבוססות על אמון: את תעשי פעולות לבד, תחסכי זמן ותשלטי על התהליך, ואני אאפשר לך לעשות את זה בצורה יעילה. אם ההסכם מופר, התסכול של הצרכן יגדל. המערכות גם צריכות לדעת לתת פתרון שמותאם לצרכנית בת 70 ולצרכן בן 18, כלומר רמת הדיוק צריכה להיות מותאמת אישית. אגב, העסק גם יוצא נשכר מהשירות העצמי, שמאפשר לו לאסוף דאטה על התנהגות הצרכנים".

צרכנים לרוב רוצים לשמור על פרטיותם.
"הם מוכנים שיאספו אודותיהם מידע אם הם יודעים שיקבלו משהו בתמורה - שירות שמותאם אליי, או חיבור לקהילות שדומות לי".

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?