גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השבוע בענף הפרסום: ברוקנר-יער-לוי רוכש 50% מסוכנות הסושיאל פרפל

בכירים בתעשייה מעריכים את שווי הרכישה ב-5-10 מיליון שקל ● וגם: מה חושב דיוויד סייבל, מבכירי הפרסומאים בעולם, על אחת הבעיות המשמעותיות של הענף

עופר יער, טל ברוקנר ויורם לוי. מחזקים יכולות בתחום הדיגיטל / צילום: איל יצהר
עופר יער, טל ברוקנר ויורם לוי. מחזקים יכולות בתחום הדיגיטל / צילום: איל יצהר

משרד הפרסום ברוקנר-יער-לוי ממשיך לחזק באופן משמעותי את יכולותיו בתחום הדיגיטל. לגלובס נודע כי כשנה לאחר שרכש את סוכנות הדיגיטל WEB3, מבצע המשרד רכישה משמעותית נוספת וקונה 50% ממניות סוכנות הסושיאל פרפל. בכירים בתעשייה מעריכים את שווי הרכישה ב-5-10 מיליון שקל.

פרפל, מסוכנויות הסושיאל הוותיקות והמנוסות בישראל, עוסקת במתן פתרון שלם בעולמות הדיגיטל. שירותיה כוללים ניהול נכסי מותגים ברשתות החברתיות, אסטרטגיה, קריאיטייב והפקות ייעודיות. בין לקוחותיה נמנים קבוצת קניוני עזריאלי, קבוצת הולמס פלייס, בנק ירושלים, קבוצת סמל"ת, שוורצקופף ועוד. פרפל תמשיך לפעול כסוכנות עצמאית, בניהולם של השותפים הקיימים: המנכ"ל גיא כצנלסון וסמנכ"ל הקריאיטיב יואב מאור.

בשונה מעסקאות רבות בתחום הדיגיטל שנעשות מחולשה, ולאחר שהסוכנות הדיגיטלית איבדה מכוחה, פרפל מבצעת כאן קפיצת מדרגה נוספת כסוכנות עצמאית. נסביר כי בתחומים אלה, התשלום נמוך יחסית למקובל בפרסום. לכן, כדי לייצר קפיצת מדרגה נדרש שותף אסטרטגי - וברוקנר-יער-לוי, שנמנה עם עשרת משרדי הפרסום הגדולים, יכול לספק אותה לפרפל.

לייצר יתרון בדיגיטל

ברוקנר-יער-לוי אומנם קיים זמן רב, אך נחשב לאחד ממשרדי "הדור החדש", שקיבע את מעמדו בעשירייה המובילה בעשור האחרון. ברוקנר הוא גם אחד הבודדים שנשאר בבעלות פרטית מלאה של השותפים, מה שנותן לו יתרון משמעותי בחופש פעולה וזריזות לבצע עסקאות. כמו רוב משרדי הפרסום, גם ברוקנר נכנס לתחום הדיגיטל באיחור, אולם נראה כי בשנים האחרונות נעשה מאמץ לא רק להדביק את הפער אלא גם לייצר יתרון אל מול משרדים בסדר גודל דומה.

תחילה הקימו ב-2016, בשותפות עם מידן צויבל, את חברת קונקט, שמתמחה בתחום הפרפורמנס (פרסום מבוסס תוצאות). כיום החברה נותנת שירותים ללקוחות שמרכזים את רוב פעילותם הפרסומית בדיגיטל. לפני כשנה ברוקנר רכש כאמור את סוכנות הדיגיטל WEB3. כמו פרפל, גם WEB3 היא מותג מבוסס ומוכר. הסוכנות הוקמה ב-2006 ונחשבת לאחת מחלוצות הדיגיטל בישראל. ההתמחות שלה בפרסום דיגיטלי מתמקדת בעיקר בשוק הבינלאומי.

לאחר הרכישה הצליחו בברוקנר לגייס לתפקיד מנכ"לית הסוכנות את הפרסומאית נעמי וולפנר. וולפנר - שנמנית עם מקימי יוניברסל דיגיטל של מקאן, והיא מבכירות תחום הפרסום הדיגיטלי בישראל - עזבה את מקאן זמן קצר קודם לכן, ולמרות הצעות לנהל משרדי פרסום אחרים (חלקם ‘מסורתיים’), בחרה לנהל את WEB3.

השפעות הקורונה

נזכיר כי עד לפני כעשור היו שתי סקלות פעילות בפרסום - סוכנויות דיגיטל מתמחות (בתחום הסושיאל, הפרסום מבוסס תוצאות או קריאטיב דיגיטל), ומצד שני משרדי פרסום מסורתיים. בהמשך הבינו במשרדי הפרסום הגדולים כי חלקם בנתח עוגת הפרסום מתחיל להתפזר בין עשרות סוכנויות מתמחות, והחלו בעל-כורחם לפתח יכולות דיגיטליות, לעתים באמצעות רכישת משרדים מתמחים.

חדירת הדיגיטל למשרדים הגדולים הציבה בבעיה גם את סוכנויות הדיגיטל, שאיבדו את היתרון התחרותי שלהן, אבל גם את משרדי הפרסום המסורתיים שלא אימצו פתרונות טובים מספיק. עם זאת, בניגוד למשרדים אחרים שהשתתפו במרוץ הדיגיטלי, ברוקנר צירף שותף נוסף מתחום הפרסום המסורתי, וזאת במטרה שהבידול של המשרד יגיע מכיוון זה. עם זאת, משבר הקורונה האיץ את הצורך במציאת "השלמה" דיגיטלית, שתאפשר לתת הצעת ערך משופרת.

לדברי טל ברוקנר, שותף ומנכ"ל הקבוצה, "הרכישה משלימה את המעבר ממשרד פרסום לקבוצת פרסום, שמוכנה לתת מענה מקצועי לאתגרים שניצבים בעולם הדיגיטלי".

דיוויד סייבל, מבכירי הפרסומאים בעולם: "לקוחות התחילו להתייחס אלינו כמו לתפוח אדמה, לפי משקל"

המפתח למערכת יחסים מכבדת, שהופכת את משרד הפרסום והמפרסם לשותפים, הוא חוזה המגדיר באופן המדויק ביותר את היחסים ביניהם, לרבות יעדים עסקיים משותפים - כך הסביר דיוויד סייבל, לשעבר יו"ר ומנכ"ל סוכנות הפרסום העולמית y&r ומייסד דואבל, בכנס המשותף של איגוד חברות הפרסום ואיגוד השיווק. סייבל הסביר כי סוגיית אובדן האמון והמקום של משרד הפרסום מול המפרסם אינה מייחדת את ישראל, ולמעשה בכל העולם מתחבטים בנושא. 

דיוויד סייבל. "מערכות יחסים שמחזיקות שלוש שנים" / צילום: נס הפקות

"כולנו, מפרסמים ופרסומאים, מתמודדים עם עסקים משתנים", אמר סייבל. "אנחנו מפתחים יכולות דיגיטליות וממתגים מחדש את התוצרים שלנו: כבר לא פרסומות אלא תוכן, לא שיווק אלא חוויות, כבר לא תובנות אלא דאטה. אנחנו מייצרים טייטלים מבלבלים לאנשים שלנו, והאירוניה היא שהמפרסמים מתמודדים עם אותן בעיות כמו שלנו. ולמרות זאת, מערכות היחסים בין מפרסמים לפרסומאים, שבעבר החזיקו מעמד שנים ארוכות, מחזיקות בממוצע שלוש שנים.

"הלקוחות התחילו להתייחס אלינו כמו שהם מתייחסים לכרוב או לתפוח אדמה - לפי משקל. לא שואלים על המומחיות של אנשים, אלא 'כמה אנשים אתם שמים על התקציב'. לא שואלים על תוצאות, אלא כמה נרוויח. מה אכפת לכם כמה כסף אנחנו עושים? הצרכנים שלכם שואלים כמה אתם מרוויחים?

"לא תמיד זה היה כך. פעם שני הצדדים ישבו על דברים יחד. היום רק אומרים לנו מה לעשות. אבל לכולנו יש בעיה עם הצרכנים שלנו, ואלה אותן בעיות - הרבה יותר קשה להרוויח, כולנו צריכים עוד מיומנויות ושותפויות, ההייטק נוגס בכולנו. כולם נאבקים".

לתעד את הכול

סייבל סבור כי אחת הבעיות המשמעותיות של התעשייה קשורה לתהליך המכרזים לבחירת משרד פרסום. "אי-אפשר לעשות מכרז עם הרבה משרדים, לתת להם לשחק סביב המפרסם, להריץ אותם שבועות ולהוריד מחירים עוד ועוד. האם הלקוח רוצה את העבודה שלו זולה, ולא ברמה? היום מדברים על 'דיגיטל פירסט', אבל זה צריך להיות 'פיפל פירסט'. הסוגיה המרכזית היא האמון שאבד, וצריך להחזיר אותו".

לדבריו, למפרסמים מגיע לקבל שירות באיכות גבוהה, אך הדרישות שלהם צריכות להיות ריאליות. "לא ייתכן שצוות הפרסום יידרש לעבוד בערב חג, אבל הלקוח לא יהיה זמין". המשרדים, מצדם, צריכים ללמוד לפגוש את הצרכים: "לא כל סוכנות עושה הכול. עלינו להבין את זה, ולא לקחת משהו שלא באפשרותנו. בשביל זה צריך שותפות ואמון בלקוח".

סייבל רואה חשיבות בקביעת פרמטרים להצלחה ובקביעת יעדים מדידים, ולדבריו יש לתעד את הכול, על-מנת שהתקשורת תהיה ברורה, ויימנעו טעויות. "אם מתחולל שינוי בשווקים, כפי שקורה לעתים קרובות, ונוצר שינוי ביעדים העסקיים ובציפיות - זה צריך להיות מתועד וברור לכולם".

תור הזהב של הקריאטיביות

לשיטתו של סייבל, החוזה בין המפרסם לפרסומאי צריך להגדיר את התנאים לעבודה המשותפת כולל עמלות, יעדים ציפיות ופיצוי מוסכם לתרחישים שונים, ואפילו פרוטוקול מוסכם וברור מראש שמגדיר כיצד פותרים בעיות, ומסלולים ידועים ומוסכמים להתמודדות במקרה של הסלמה. החוזה מתייחס לכך המפרסם יכבד את שעות העבודה של הפרסומאי, ואלה יוגדרו מראש ויופרו במקרים נדירים בלבד.

המתווה של סייבל קובע גם כי משרד הפרסום לא ייצור קשר עם המתחרה של הלקוח או מתחרה אפשרי, ומפרסם לא ייצור קשר עם מתחרים של המשרד ללא גילוי נאות ומראש. הפסקת ההתקשרות תתרחש רק לאחר שכל צד ישלים את מחויבויותיו כלפי הצד השני.

למרות הקשיים והאתגרים שעמם מתמודדת תעשיית הפרסום, סייבל אופטימי מתמיד. לטענתו, "אנחנו בתור הזהב של הקריאטיביות. יש לנו כלים קריאטיביים ואבחנתיים טובים מאי-פעם. אף אחד לא זוכר לאורך זמן את חמשת הקמפיינים הוויראליים הכי טובים, אבל רבים זוכרים קמפיינים מסורתיים מוצלחים, וסביר להניח שברוב המקרים אלה גם יהיו אותם קמפיינים. גם היום, מה שגורם להחלטת הקנייה זה התוכן בפרסומת. קמפיינים קריאטיביים מצליחים יותר, והיום יש הרבה יותר דרכים לעשות אותם".

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם