גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירקטוריון התעשייה האווירית הולך לשנות את ההתנהלות מול ארגון העובדים

התעשייה האווירית מתקרבת להנפקה, ומנסה לנקות האשמות על פוליטיזציה בארגון ● בעקבות אירוע מימונה שאירגן ארגון העובדים, וכלל נציגות רבה לליכוד, הוחלט כי הארגון ישלם שכירות עבור המתחם והאירועים יוגבלו לעובדים בלבד ● וגם: בג"ץ דחה את העתירה נגד מינוי עמיר פרץ ליו"ר הדירקטוריון

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית / צילום: תעשיה אוירית
בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית / צילום: תעשיה אוירית

דירקטוריון התעשייה האווירית ידון באחת מישיבותיו הקרובות ביישום המלצות דוח מבקר המדינה מלפני 4 שנים בעניין יחסי הגומלין בין הנהלת החברה לארגון העובדים. הדיון נקבע לאחר פרסום על אירוע המימונה של ארגון העובדים שנערך במתחם שנמסר לעובדים על ידי ההנהלה, ללא דמי שכירות.

באירוע המימונה המדובר השתתפו כמה וכמה מחברי הכנסת של הליכוד וגם השרה איילת שקד מימינה שהתקבלה בחמימות רבה. כמו כן נכח ארנון בר דוד, יו"ר ההסתדרות, המתמודד על התפקיד בבחירות שיתקיימו מחר.

מנהלת רשות החברות עו"ד מיכל רוזנבוים פנתה במכתב ליו"ר התעשיה אווירית עמיר פרץ ובו דרשה הסברים על מימון האירוע ואופיו, ועל מעורבות ההנהלה או הדירקטוריון בו. פרץ פנה למנכ"ל בועז לוי ובפניה אליו ציין ש"אם יהיה צורך בנקיטת אמצעים נוספים, חמורים ככל שדרוש, הם ינקטו".

לוי: "באוהל האירוע לא נראו כל סממנים פוליטיים"

לוי השיב לאחרונה לפרץ במכתב שהגיע לידי גלובס ובו נאמר כי ההנהלה לא הייתה מעורבת בארגון האירוע או במימונו, ולא בהזמנת האורחים. המנכ"ל מבהיר כי אירוע רווחה מסוג זה לעובדים לא נדרש לאישור ההנהלה, ומוסיף "אדגיש כי באוהל האירוע לא נראו כל סממנים פוליטיים". לוי הסביר את נוכחות חברי הכנסת כך: "למקום הגיעו אורחים ובהם אישי ציבור שביקשו לברך את העובדים לרגל החג".

התגובה הזו מתיישבת עם תגובת הוועד ולפיה לאירוע לא הייתה כוונה פוליטית וכי הוזמנו אליו אישי ציבור רבים שלהם קשר עם התעשיה האווירית. בין השאר הוזמנו קציני צה"ל בדימוס וגם פוליטיקאים מכמה וכמה מפלגות ובהם יו"ר העבודה השרה מרב מיכאלי, השרה תמר זנדברג ממרצ ועוד פוליטיקאים. ועם זאת, אי אפשר להתעלם מכך שהנוכחות המוגברת של חברי הכנסת מהליכוד נתנה את הרושם כי מדובר באירוע פוליטי, שחברי המפלגה הגדולה באופוזיציה היו מעין אורחי כבוד שלו.

לוי מציין כי בביקורת של רשות החברות בתקופת הבחירות המסקנות היו כי החברה עומדת במגבלות של מניעת פעילות פוליטית במתחמיה. הוא כותב כי "רענון של הכללים כאמור יבוצע מול מזכיר ארגון העובדים ומול שא"ל (הגוף הכלכלי של ארגון העובדים), על מנת לוודא את קיומם המלא גם בעתיד, לרבות במתחם שא"ל. כמו כן חזרתי והנחיתי את מזכיר האגודה כי ארועי רווחה שיתקיימו במתחם שא"ל לא ישאו אופי פוליטי".

במכתב לוי מתייחס גם לפניית רוזנבוים בנוגע לדוח המבקר מ-2018 וכותב: "בעקבות המלצות דוח מבקר המדינה בוצע תהליך מסודר בנושא פעילות שא"ל במתחם שיועד לכך בחצר החברה עובר רווחת עובדי החברה וגמלאיה. הסיכום המעודכן בנושא זה צפוי לעלות לדיון בדירקטוריון באחת מישיבותיה הקרובות".

לפי הסיכום המדובר ארגון העובדים ישלם דמי שכירות להנהלה עבור המתחם ואופי הפעילות בו יוגבל לעובדים בלבד ולא לכלל הציבור כפי שהיה נהוג עד כה.

סוגיית המטוס שנרכש לטיסות של מנהלי החברה

רוזנבוים קיבלה מפרץ היו"ר את התייחסות המנכ"ל, ובמכתב תשובה הביעה שביעות רצון מקידום הטיפול שלו בפניות ובסוגיית דוח המבקר במיוחד וביקשה לקבל עדכון אחר תיקון הליקויים. היא שבה והבהירה את ההנחיה הגורפת לאי קיום פעילות פוליטית במישרין או בעקיפין בכל שטחי החברה.

התעשיה האווירית חייבת לרוזנבוים עוד הסבר, בסוגיית המטוס שרכשה לטיסות של מנהלי החברה. לפי הפרסומים, החברה רכשה בעלות מלאה על מטוס מנהלים מחברת Gulfstream שהחזיקה במחצית ממנו, והמטוס שימש את המנהלים לטיסות שונות ובין השאר למרוקו, למפרץ וליעדים נוספים. ההנהלה הסבירה כי בשל מגיפת הקורונה וביטול טיסות מסחריות רגילות המטוס נועד לקידום עסקי החברה בעולם. רוזנבוים ביקשה לפני שבועיים הסבר מפורט יותר, ופרץ הבטיח כי תשובה מלאה תתקבל בהקדם.

התעשייה האווירית התקדמה עוד צעד לקראת ההנפקה

בשבוע שעבר פרסמה התעשייה האווירית את דוחות הרבעון הראשון שהראו עלייה של ממש ברווחים ובהכנסות, המשך לשלוש שנים מוצלחות מאוד של החברה. המכתב של רוזנבוים מהווה עוד תמריץ להנהלה לתקן את הליקויים לקראת ההנפקה שהיא מקדמת, כדי שתוכל להציג חברה יציבה ונקייה מרעשי רקע שתביא לביקושים גבוהים ולערך נאה למניה.

הבוקר נעשה עוד צעד מתקדם להנפקה: אושר תיקון תקנות המאפשר הנפקות מניות מיעוט בחברות ממשלתיות, תיקון שהסיר חסם חקיקתי להנפקה. בהמשך לאישור שר האוצר, אביגדור ליברמן, ושר הביטחון, בני גנץ, ולעבודה משותפת של רשות החברות הממשלתיות, משרד המשפטים והרשות לניירות ערך יחד עם התעשיה האווירית, אישרה ועדת חוקה, של הכנסת תיקון לתקנות החברות, המניח את התשתית לביצוע הנפקות מניות מיעוט בחברות ממשלתיות, כך שיתאפשר לקדם את הנפקת מניות המיעוט בחברת התעשייה האווירית ובחברות נוספות.

מטרת התיקון שאושר היא להניח את התשתית להנפקות הון של חברות שהמדינה היא בעלת שליטה ומבטיח שיהיו מנגנוני בקרה מותאמים לביצוע עסקאות עם המדינה, באופן כזה שיישמר האיזון בין הצורך בגילוי מידע למחזיקי המניות בציבור לבין אינטרסים של המדינה כבעלים וביחוד שמירת אינטרסים ביטחוניים.

רוזנבוים הגדירה זאת צעד משמעותי המאפשר להתקדם בהנפקת התעשייה האווירית "תוך שמירה קפדנית על האינטרסים הביטחוניים של המדינה וכן על קיום הממשל התאגידי והגנה על ציבור המשקיעים הנדרש בחברה מדווחת.

תיקון זה בא כחלק ממדיניות רשות החברות הממשלתיות לקידום הנפקות והפרטות בחברות הממשלתיות על מנת לייעל את השירות הציבורי, לקדם את השקיפות בהן, ושיפור התוצאות העסקיות, במטרה לייצר תשואה וערך גבוהים עבור אזרחי מדינת ישראל".

כעת כולם ממתינים למתן אישור צו החיסיון מלשכת היועץ המשפטי לממשלה, צו שיאפשר חיסיון על המידע הסודי/ביטחוני של החברה גם לאחר ההנפקה.

בג"ץ דחה את העתירה נגד מינוי עמיר פרץ ליו"ר הדירקטוריון 

בתוך כך, בג"ץ דחה את עתירה התנועה לאיכות השלטון נגד מינוי של עמיר פרץ ליו"ר דירקטוריון התעשיה האווירית. העתירה הסתמכה על עמדת הוועדה למינויים בשירות המדינה שביקשה לדחות את המינוי. אלא שהשופטים קבעו כי "אדם שעברו המקצועי כולל עמידה בראשו של משרד הביטחון, חברות בקבינט המדיני-ביטחוני של ממשלת ישראל, ניהול של הסתדרות העובדים, ועוד כהנה וכהנה, בוודאי אינו יכול להיפסל כמועמד לשמש דירקטור בחברה ממשלתית כמו תע"א. ואם כך הוא הדבר, ברי הוא כי מינויו של אדם כזה לתפקיד של דירקטור בתע"א אינו יכול להיחשב לבלתי סביר באופן קיצוני עד כדי חריגה ממתחם הסבירות".

השופט סולברג הוסיף כאן עמדה שרלוונטית מאוד גם לפסיקות אחרות בעניינים הנוגעים להחלטות ממשלה: "עלינו להיזהר ולהישמר מפני שימוש בעילת הסבירות בכגון דא, וזאת גם אם באמת ובתמים סבורים אנו, השופטים, כי ניתן היה לקבל החלטה 'טובה' מזו שנתקבלה. עלינו להימנע מלבוא בנעלי הממשלה, ומלהמיר את שיקול-דעתה בשיקול דעתנו-שלנו". כלומר: צמצום עילת הסבירות בפסילת החלטות ממשלה.

שופטת דפנה ברק ארז שהייתה הספקנית משלושת השופטים כתבה אמנם כי מדובר במועמד שמילא תפקידים בכירים ביותר, הן בממשלה והן מחוצה לה אבל גם כי פרץ "כיהן עד לא מכבר כשר בממשלת החילופים הקודמת, כחלק מגוש השרים הפריטטי שהוגדרו כבעלי זיקה למי שמכהן כיום כשר הביטחון, הוא השר הממנה בענייננו" (גנץ). אלא שגם היא הצטרפה לדעת חבריה ופסקה על דחיית העתירה תוך ביקורת שהתהליך לא בחן השוואתית מועמדים נוספים.

עוד כתבות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו