גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עשרות אנשי עסקים טסו לאחרונה לסעודיה עם דרכון ישראלי

חשיפת גלובס: עשרות אנשי עסקים הגיעו לסעודיה עם דרכון ישראלי לאחר שזו ביטלה את האיסור על נחיתת ישראלים בשטחה ● המטרה: לנצל את התחממות היחסים בין המדינות לטובת חתימה על הסכמים כלכליים בין הצדדים

אזרח מקומי צופה על אזור העסקים של ריאד / צילום: Shutterstock
אזרח מקומי צופה על אזור העסקים של ריאד / צילום: Shutterstock

ארצות הברית מתווכת בין ישראל, סעודיה ומצרים למהלך של נורמליזציה, כשעל הפרק גם סוגיית השלמת העברת האיים טיראן וסנפיר בים האדום לריבונות סעודית. אלא שהנורמליזציה עם סעודיה, גם אם אינה מוכרזת באופן רשמי אלא - כבר כמעט כאן. זה מתבטא בעסקאות גדולות שנחתמו לאחרונה, בביקורי אנשי עסקים ישראלים בעלי דרכון ישראלי בוויזות מיוחדות בסעודיה, ובמגעים מתקדמים להשקעות של אנשי עסקים וקרנות השקעות סעודיות בישראל.

"כבר יותר מעשרים שנה שיש לנו קשר עקיף עם סעודיה, אבל פריחה כמו בחודשים האחרונים אני לא זוכר", אומר לגלובס גורם המכיר את הנושא מקרוב. הקשרים המסחריים האלה היו מאחורי הקלעים, לרוב דרך חברות שנרשמו במדינות אירופיות או אחרות, והעסקאות נחתמו במדינות אלה. מדובר במגוון תחומים אזרחיים ובטחוניים גם יחד.

לגלובס נודע כי מזה חודשים, סעודיה מאפשרת לאנשי עסקים ישראלים, להיכנס אליה עם הדרכון הישראלי לאחר שקיבלו אשרות כניסה מיוחדות. התחום העיקרי הוא של נציגי ומנהלי חברות טכנולוגיה ישראליות שמוזמנים על ידי הסעודים, והשינוי של החודשים האחרונים הוא ביטול האיסור הגורף שהיה, ובקלות שבה מושגת האשרה המיוחדת.

עשרות אנשי עסקים ניצלו את האפשרות הזו וביקרו בריאד, המרכז הכלכלי של סעודיה, וגם במקומות נוספים כמו ניאום - עיר העתיד הנבנית לא רחוק מחופי הים האדום. בעיר הזו ביקר גם ראש הממשלה לשעבר נתניהו, ולפי הפרסומים נפגש שם עם יורש העצר בין סלמאן בחודש נובמבר 2020, פגישה שבה השתתף גם מזכיר המדינה האמריקני דאז מייק פומפיאו.

הביקורים הללו הולידו עסקאות לא מעטות ובהן שתיים בהיקף של מיליוני דולרים בתחום החקלאות המדברית. לפי גורם המעורב בנושא, מדובר בפרויקטים שבהם בא לידי ביטוי שימוש בטכנולוגיית מים ישראלית, הנחוצה לאקלים המדברי בסעודיה ביחד עם טכנולוגיות אגרי-טק ישראליות אחרות - שתי טכנולוגיות אלו זוכות למעקב צמוד של בית המלוכה, מתוך מטרה של הסעודים להרחיב אותן כחלק מהמאמצים להגיע לביטחון ועצמאות תזונתית.

לפרויקטים האלה משמעות לכלל המזרח התיכון, מאחר שהם ממחישים גם למדינות אחרות באזור את היכולת הישראלית לסייע בכמה מהתחומים החשובים במיוחד למדינות הסובלות מבעיות של מחסור במזון.

אנשי עסקים וגורמים ישראלים העוסקים בתחום לא הופתעו מההשקעה הסעודית. "חוץ מקשר דיפלומטי ישיר (וגם העברות בנקאיות ישירות) - יש לנו את כל מה שצריך בין המדינות לקיום קשר עסקי, ולחתימה על עסקאות ולהעברת סחורות וידע". אומר גורם עסקי ישראלי בשיחה עם גלובס.

 

התעניינות שלא נעצרת בסטארט-אפים

במסגרת הפעילות האחרונה, נודע לגלובס כי עסקאות נוספות שנחתמו הן בתחום החקלאות ובתחומים טכנולוגיים אזרחיים כמו מדטק (תעשיות מכשור רפואי). בנוסף, ישנה התעניינות רבה שגוברת והולכת להשקעות בתחומים שאינם סטרטאפים, אלא במוצרים ישראלים מוכחים. לפי אותם גורמים, ההערכה היא כי העסקאות הללו קרובות לחתימה ויקדימו את ההשקעות הממוסדות שייעשו דרך קרן העושר.

ד"ר נירית אופיר, מנכ"לית לשכת המסחר ישראל-GCC (מועצת מדינות המפרץ), אומרת כי "המעניין הוא שמדובר בסקטור הפרטי משני הצדדים המושך קדימה באופן מהיר". לדבריה, "אנשי העסקים לא מוגבלים בסוגיות דיפלומטיות, וכאשר המפגש האישי והאינטרס נפגשים - הם מתקדמים". היא מדגישה, כי בשונה מאיחוד האמירויות העסקאות הללו הן בין אנשי עסקים והסקטור המסחרי הפרטי ולא בין המדינות.

ישראל נרתמה לתווך מול סעודיה בסוגיית הנפט

אישור נוסף לפעילות הישראלית בערב הסעודית מגיע גם מריאד. פקיד סעודי בכיר המעורה בסוגיה אומר לגלובס, כי מספר הבקשות של אנשי עסקים סעודים לאשרות כניסה לישראלים הולך וגובר וכי ההתעניינות והצימאון למידע על טכנולוגיות ישראליות גדלים במהירות. לדבריו, מפגשים בין אנשי עסקים משני הצדדים קורים גם בדובאי ואבו דאבי שבאמירויות, וגם במנאמה בירת בחריין.

"השלטון כאן רואה את האפשרויות הטמונות בפעילות הזו, וזה משתלב בתוכניות וברפורמות הגדולות שמקדם יורש העצר".

בתחום הביטחון והמודיעין הקשרים חשובים לשתי המדינות, בעיקר בשל האוייב המשותף - איראן. פרסומים לא מעטים הצביעו על מכירות מערכות ביטחוניות ישראליות לסעודיה. האינטרס המשותף הזה יצר את הבסיס ההכרחי לשאר התחומים, וגם יכולת השפעה ישראלית גיאופוליטית משמעותית מבעבר. על כך מעיד המאמץ האמריקני לגייס את ישראל לסיוע בשכנועה של סעודיה להגדיל את תפוקת הנפט בשל המחסור העולמי במקורות אנרגיה שיצרה הפלישה של רוסיה לאוקראינה.

הסעודים, שהתאכזבו מהאמריקאים כמה פעמים בשנים האחרונות, לא נעתרים בקלות. השבוע הגיעו לסעודיה שניים מיועציו של הנשיא האמריקאי ג’ו ביידן לקידום הנושא, ובשיחות - כך לפי מקורות אמריקאים - יעלו גם את סוגיית קידום יחסי הכלכלה והמסחר עם ישראל.

לראשונה, הסעודים מאשימים את הפלסטינים

רשמית, סעודיה נזהרת מפרסומים אודות הקשרים עם ישראל. הסעודים טורחים להבהיר בכל הזדמנות כי התקדמות עם ישראל תגיע רק לאחר התקדמות עם הפלסטינים. שר החוץ הסעודי פייסל בן פרחאן חזר על כך השבוע כשאמר: "שילובה של ישראל באזור יהווה רווח עצום לא רק לישראל עצמה אלא לכל האזור, אבל ללא טיפול בבעיות הליבה של העם הפלסטיני והענקת כבוד וריבונות לעם הפלסטיני באמצעות הקמת מדינה פלסטינית יימשכו חוסר היציבות והסיכונים לביטחונה של ישראל ולביטחון כל האזור".

עם זאת, הסעודים - באופן לא רשמי המובע ברשתות החברתיות - תולים את האשם גם בפלסטינים. תמונות של אבנים, בקבוקי תבערה ושאר אמצעי לחימה מאולתרים שהביאו צעירים פלסטינים לתוך מסגד אל אקצא, עוררו בסעודיה זעם רב. השינוי הדיפלומטי מול ישראל יחול, ככל הנראה, רק לאחר העברת השלטון הרשמית מהמלך סלמאן למוחמד בנו. אבל השינוי הכלכלי כבר כאן, והקצב מתגבר.

ממתינים לקרן הפרייבט אקוויטי של קושנר

העימות המתמשך של סעודיה מול איראן, הן סביב נושא הגרעין (ובמיוחד בתקופת הסכם הגרעין מ-2015) והן במלחמת האזרחים בתימן, הביא להתקרבות נוספת בין סעודיה לישראל הפעם בתחומי ביטחון ומודיעין. התאוצה הגדולה במישור האזרחי חלה לאחר הסכמי אברהם, שחתם ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו עם שכנותיה של סעודיה, איחוד האמירויות ובחריין. אופן החיובי ברובו שבו התקבל ההסכם הזה בדעת הקהל הסעודית, והתועלות הכלכליות והאחרות שלו סללו את הדרך להרחבת הקשרים הללו. למשל, ההסכמה בשתיקה של הסעודים הובעה במתן האפשרות למטוסים מישראל ואליה לעבור מעל שטח סעודיה, הן לאמירויות ובחריין והן למזרח הרחוק.

צעד משמעותי ליציאה אל האור ולנירמול היחסים נעשה בשבועות האחרונים עם הפרסום בוול סטריט ג’ורנל בדבר השקעה סעודית של 2 מיליארד דולר בקרן הפרייבט אקוויטי שהקים ג’ארד קושנר, חתנו של הנשיא לשעבר דונלד טרמפ. הקרן שהיקפה הכולל שלושה מיליארד דולר נועדה להשקעה בחברות ישראליות בתחומי טכנולוגיה מתקדמת.

זו לא הפעם הראשונה שבה סעודיה משקיעה בחברות ישראליות: באמצעות קרן השקעות של בכיר אחר לשעבר בממשל טראמפ, סטיבן מנוצ’ין, משקיעה הממלכה הערבית בסטארט-אפים ישראלים שפועלים בארה"ב וחתומים על הסכמים עם מערכת הביטחון האמריקאית, בהם חברות הסייבר זימפריום וסייבריזן. אלא שההשקעה בקרן של קושנר היא מכספי קרן העושר הסעודית, באישור ישיר של מוחמד בין סלמאן, יורש העצר והאיש החזק בממלכה. 

חגיגה מאוחרת של הסכמי אברהם: נתניהו צפוי להגיע לדובאי לכנס סייברטק

באמצע חודש יוני יתקיים באמירויות כנס סייברטק - דובאי 2022. הכנס עשוי להיות האירוע שיביא למדינה הראשונה שחתמה על הסכמי אברהם עם ישראל את מי שחתם על ההסכמים - אך כמו משה רבנו, לא הגיע אליה בעצמו: ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו.

את כנסי סייברטק הקים העיתונאי והיזם עמיר רפפורט, והם מושכים אליהם בארץ ובעולם עניין רב. לגלובס נודע כי נתניהו, שנכח בכמה מהכנסים הקודמים של סייברטק, הוזמן גם הפעם, ויש הסכמה עקרונית על בואו לדובאי ועל נאום שישא בפני באי הכנס.
עם זאת, אין עדיין אישור סופי לביקור, בעיקר בשל המצב הפוליטי והנסיונות של האופוזיציה להפיל את הממשלה.

נתניהו במועד החתימה על הסכמי אברהם, ספטמבר 2020 / צילום: Reuters, Tom Brenner

נתניהו, נזכיר, לא הגיע לאמירויות או למדינות הסכמי אברהם האחרות, לפחות לא לביקור פומבי, לחגוג את ההסכמים. כמה ביקורים שתוכננו בוטלו מסיבות שונות, שבראשן הקורונה וגם המשברים הפוליטיים התכופים בשנת שלטונו האחרונה. נתניהו מנע משרי ממשלה אחרים לטוס לאמירויות לפניו, והניסיון האחרון היה במרץ, 2021 כמה ימים לפני הבחירות, ביקור שנועד לכלול גם מפגש עם יורש העצר (והשליט כיום) מוחמד בין זאייד. אלא שאז הנסיעה בוטלה, בין השאר בגלל סכסוך עם ירדן שמנע מעבר דרכה לאמירויות. לאחר שהמחלוקת הוסרה, נתניהו החליט שלא לצאת בשל אשפוזה של רעייתו שרה, שלקתה בדלקת תוספתן.

נתניהו ביקש להמחיש בביקור אז את הישגו הגדול ביותר כראש ממשלה, הסכמי אברהם, לפני הבחירות. שבועות ספורים לאחר הקמת ממשלת בנט-לפיד מיהר שר החוץ יאיר לפיד לבקר באמירויות לביקור רשמי ראשון של שר ישראלי לאחר הסכמי אברהם. במסגרת אותו ביקור חנך לפיד את השגרירות באבו דאבי, ושם ידע לתת קרדיט לנתניהו על החתימה.

עוד כתבות

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"