גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברקע צלילת המניה: שיכון ובינוי מנסה לאשר תנאי העסקה משופרים למנכ"ל

בשל חוסר הסכמות עם הגופים המוסדיים הופחת התגמול ההוני המוצע למנכ"ל שיכון ובינוי, תמיר כהן, מ-15 מיליון שקל לפחות מ-9 מיליון שקל ● למרות הירידות בשווקים, מנסה שיכון ובינוי להוציא לפועל שוב את הנפקת החברה הבת, שיכון ובינוי אנרגיה, לפי שווי מופחת

תמיר כהן, מנכ”ל שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר
תמיר כהן, מנכ”ל שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

חברת הבנייה והתשתיות שיכון ובינוי תכנס בשבוע הבא אסיפה נדחית של בעלי מניותיה, לאישור מדיניות השכר של החברה, אישור תנאי הכהונה וההעסקה של המנכ"ל תמיר כהן ואישור תשלום מענק נוסף לכהן בגין שנת 2021. זאת לאחר בחודש שעבר נדחו ההצבעות על נושאים אלו מהאסיפה הכללית השנתית בגלל חוסר הסכמות עם הגופים המוסדיים המחזיקים במניות שיכון ובינוי ועם החברות המייעצות להם.

שיכון ובינוי נסחרת בבורסה לפי שווי של 6.6 מיליארד שקל, לאחר שמניית החברה איבדה כ-24% מערכה במהלך החודש וחצי האחרונים, כחלק מגל הירידות בשווקים. החברה נשלטת בשנים האחרונות בידי איש העסקים נתי סיידוף, שמחזיק ב-46.6% ממניותיה מאז רכש את השליטה בחברה מידיה של שרי אריסון. המנכ"ל תמיר כהן שימש בעבר כמנהל פיתוח העסקים של סיידוף, וכיום הוא דירקטור בחברות שונות שבשליטתו.

על פי הזימון לאסיפת בעלי המניות, יעמוד שכרו החודשי של כהן בשלוש השנים הקרובות על 170 אלף שקל ברוטו, בתוספת הצמדה למדד, וזאת בהשוואה לשכר ברוטו של 144.7 אלף שקל שלו היה זכאי בשלוש השנים האחרונות, בגין תפקידו כיו"ר דירקטוריון (שהורחב בהמשך גם לתפקיד המנכ"ל ללא שינוי בשכר).

כמו כן, יהיה כהן זכאי לרכב צמוד מדרגה 7 בגילום מלא ולזכויות סוציאליות נוספות, כולל תקופת הודעה מראש של שישה חודשים במקרה של פיטורין או התפטרות, וכן דמי הסתגלות של שישה חודשים במקרה של סיום יחסי עבודה מכל סיבה שהיא. כך, מדובר למעשה במצנח זהב של 12 חודשים במקרה של פיטורין.

נוסף על כך ביקשה שיכון ובינוי לקבוע כי כהן יהיה זכאי למענק שנתי בסכום מקסימלי של עד 3 מיליון שקל, בהתאם לעמידה בפרמטרים כלכליים שקבע הדירקטוריון. זאת בהשוואה למענק מקסימלי של 2.6 מיליון שקל שנקבע בהסכם ההעסקה הקודם. עם זאת, לאחר שיחות עם הגופים המוסדיים והחברות המייעצות להם, הופחת הסכום המקסימלי ל-2.9 מיליון שקל.

כחלק מהשיחות, גם הסכימה שיכון ובינוי  להפחית את מספר האופציות שיוענקו לכהן בהסכם הנוכחי, וכן להפחית את מחיר המימוש שלהן בכ-10% ל-18.05 שקל למניה, עקב הירידה שרשמה מניית שיכון ובינוי בבורסה בשבועות האחרונים. נכון להיום נמצאות האופציות מחוץ לכסף, מכיוון שמניית החברה נסחרת בבורסה סביב מחיר של כ-15.4 שקל בלבד.

שוויו ההוגן של תגמול הוני זה מסתכם ב-2.9 מיליון שקל בשנה (8.7 מיליון שקל בשלוש שנים), וזאת חלף 5 מיליון שקל בשנה בהצעה המקורית (15 מיליון שקל בכל התקופה).

העלאת השכר שתוענק כעת לכהן, יחד עם הוצאות חשבונאיות של 5.25 מיליון שקל בגין חבילת האופציות החדשה, יזניקו את עלות התגמול השנתי שלו עבור שיכון ובינוי ל-9.1 מיליון שקל ב-2022 (לעומת 12.1 מיליון שקל לפי הצעתה המקורית של החברה), לפני מענק שנתי של עד 3 מיליון שקל. בשנת 2021 עמדה עלות העסקתו של כהן על כ-7.7 מיליון שקל, מתוכה כ-3 מיליון שקל בגין תגמול מבוסס מניות.

לצורך אישור חבילת שכרו של כהן נדרשת תמיכה של רוב מקרב בעלי מניות המיעוט בחברה, מאחר שהוא נמנה גם עם חברי דירקטוריון החברה. מנגד, את מדיניות השכר יוכל הדירקטוריון לאשר מחדש בהתאם להוראות החוק, וזאת אף אם נדחתה בידי האסיפה.

 

ירידה בהוצאות המסים הזניקה את הרווח הנקי

את הרבעון הראשון של 2022 סיימה שיכון ובינוי עם עלייה של 8% בהכנסות מביצוע עבודות וממכירות, ל-1.56 מיליארד שקל. לעיקר העלייה בהכנסות תרמה צמיחה חדה של 44% בהכנסות מגזר קבלות תשתית ובנייה בישראל ל-996 מיליון שקל, אשר נבעה בעיקר מביצוע עבודות בחטיבת הבנייה ובחטיבת הכבישים, וכן בגין ביצוע מגה-פרויקטים כגון פרויקט התקשוב. מנגד, נרשמה ברבעון הראשון ירידה של 53% ברווח הגולמי של מגזר תשתית ובנייה בחו"ל (למעט ארה"ב) ל-20.1 מיליון שקל, עקב עיכובים בהשלמת פרויקטים והתייקרות חומרי הגלם.

בסך הכול הציגה שיכון ובינוי ברבעון הראשון ירידה של 7.6% ברווח מפעולות ל-148 מיליון שקל, אולם ירידה חדה בהוצאות המסים הובילה את החברה לרשום צמיחה של 162% ברווח נקי לבעלי המניות, ל-52 מיליון שקל. נכון לסוף מרץ 2022 לחברה צבר עבודות בפרויקטי ביצוע של כ-20 מיליארד שקל, והון עצמי לבעלי המניות של 3 מיליארד שקל.

ברבעון השני של 2022 צפויה שיכון ובינוי לרשום רווח משיערוך השקעה של 90 מיליון שקל, לאחר שעלתה לשליטה בפרויקט קריית התקשוב, ותחל לאחד בדוחותיה את תוצאות חברת הזכיין וחברת המפעיל שלו. שיכון ובינוי עלתה לשליטה בפרויקט בעקבות רכישת חלקו של השותף (אפי נכסים) בפרויקט תמורת 198 מיליון שקל, שלאחריה הפכה שיכון ובינוי לבעלים יחיד שלו.

שו"ב אנרגיה תנסה לפי שווי של 3 מיליארד שקל

במקביל, עושה בימים אלה החברה הבת, שיכון ובינוי אנרגיה (שו"ב אנרגיה), ניסיון נוסף להשלים הנפקה ראשונית של מניותיה בבורסה - לאחר שהניסיון הראשון לא צלח אשתקד. באחרונה פרסמה שו"ב אנרגיה תשקיף לגיוס של 750 מיליון שקל לפי שווי של כ-3 מיליארד שקל לפני הכסף, לאחר שאת ניסיון ההנפקה אשתקד החלה עם שווי של 5 מיליארד שקל, שהופחת בהמשך לכ-3.5 מיליארד שקל (בעקבות ניסיון למזגה עם חברת פז), גם כן ללא הצלחה. גם הצלחת הניסיון הנוכחי אינה ברורה, לנוכח הקושי להוציא הנפקות לפועל בימים אלו.

שו"ב אנרגיה עוסקת בייזום, הקמה ותפעול של פרויקטים לייצור אנרגיה בטכנולוגיה פוטו-וולטאית, בגז טבעי, ובטכנולוגיה תרמו-סולארית. לחברה פעילויות בישראל, רומניה, איטליה, טקסס וקליפורניה. לחברה פרויקטי אנרגיה מניבים, בהקמה ולקראת הקמה ובייזום מתקדם, בהיקף של 4.2 ג'יגוואט (כולל שותפים). מתוכם, עומד עומד חלקה של החברה על 2.8 ג'יגוואט. ההון העצמי של שו"ב אנרגיה הסתכם בסוף מרץ 2022 ב-723 מיליון שקל, לעומת 680 מיליון שקל בסוף דצמבר 2021.

את שנת 2021 סיימה שו"ב אנרגיה עם רווח מפעולות של 83 מיליון שקל, ועם רווח נקי של כ-53 מיליון שקל. לשם השוואה, בשנת 2020 הציגה החברה הפסד מפעולות של כ-60 מיליון שקל והפסד נקי של כ-75 מיליון שקל.

למעבר החד לרווחיות תרמה בעיקר רכישה של פרויקטים חדשים במהלך 2021, שהגדילו את היקפי ייצור החשמל של החברה. מדובר בעיקר בתחנת הכוח ברמת חובב, שנרכשה בדצמבר 2020 ושההחזקה בה הניבה לשו"ב אנרגיה רווח של 104 מיליון שקל ב-2021.

את הרבעון הראשון של 2022 סיימה שו"ב אנרגיה עם ירידה של 11% ברווח מפעולות, ל-24 מיליון שקל, אולם גם עם עלייה של 145% ברווח הנקי ל-14 מיליון שקל. זאת, בזכות ירידה חדה בעלויות המימון. בתחילת השנה הנוכחית עזב אלון רווח את תפקיד מנכ"ל החברה לטובת תפקיד המנכ"ל של חברת אוגווינד הציבורית, ומאז עומד בראשה עמית בירמן, אשר מחזיק בתפקיד ממלא מקום המנכ"ל.

עוד כתבות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

מאחורי המפגינים האנטישמיים עומדים גופים עם כיסים עמוקים

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר