גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעוד שהשווקים ירדו, חברות הביומד הישראליות דווקא בלטו בוול סטריט

מדד גלובס פרומתאוס שעוקב אחר חברות הביומד הישראליות שנסחרות בניו יורק טיפס ב-1.9% במאי, בעוד שמדד ת"א ביומד נפל כמעט ב-10% ● ביוליין זינקה, ננוקס בדרך הנכונה אך ארוכה לייצר הכנסות של 400 מיליון דולר

חברות הביומד הישראליות הפתיעו לטובה בוול סטריט / צילום: Shutterstock, Pixels Hunter
חברות הביומד הישראליות הפתיעו לטובה בוול סטריט / צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

מדד גלובס-פרומתאוס שעוקב אחרי החברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט ירד ב-2.6% בחודש מאי. באותה התקופה, מדד נאסד"ק  ירד ב-2.1%, בעוד שמדד ת"א 125  ירד בשיעור גדול יותר של 6.8%.

תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים עלה במאי ב-1.9%, בזמן שמדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה  ירד ב-1.3% ומדד ת"א ביומד  נפל ב-9.6%. חברת המדיקל שבלטה בעלייה החודש היא ביוליין (BioLineRX), שעלתה ב-28%.

 

ביוליין  היא חברת ביו-פרמצבטיקה המתמקדת בפיתוח תרכובות וטיפולים בתחום האונקולוגיה בשלבים קליניים מאוחרים. במחלקת המחקר של פרומתאוס ייעוץ כלכלי מציינים שהמודל העסקי שלה בנוי על פיתוח תרכובות וטיפולים חדשים, בתקווה לקבל אישור מה-FDA, ולאחר מכן למכור אותם באמצעות הסדרי רישוי-חוץ לחברות תרופות וביוטכנולוגיה. המוצר המוביל של ביוליין הוא Motixafortide (BL-8040), פלטפורמה לטיפול במחלת הסרטן שהוכיחה את הצלחתה במחקר שלב 3 והציגה תוצאות חיוביות בניוד תאי גזע להשתלת מח עצם. המוצר נמצא כעת בשני מחקרים בולטים נוספים - הראשון בשלב 2 לטיפול בסרטן הלבלב בשילוב עם LIBTAYO וכימותרפיה, והשני בשלב 1b המתמקד במתן מענה לחולים עם קשיי נשימה חמורים בעיקר לאחר חשיפה ל-COVID-19 וזיהומים ויראליים אחרים בדרכי הנשימה.

בחודש מאי ביוליין פרסמה את הדוחות הכספיים לרבעון הראשון, והודיעה על עמידה ביעדי המחקר והפיתוח שהציבה ועל אבני הדרך ל-2022-2023. הוצאות המו"פ שלה הסתכמו ברבעון הראשון עלו ב-3.7% ל-4.4 מיליון דולר ואילו הוצאות המכירה והשיווק הסתכמו ב-0.7 מיליון דולר, עלייה של 313%, וזאת בעקבות פעילויות טרום-השקה הקשורות ל-Motixafortide. ביוליין צמצמה את ההפסד הנקי שלה ל-4.9 מיליון דולר, לעומת 10.2 מיליון דולר ברבעון המקביל.

ההכנסות של אינוויז ממשיכות לצמוח

תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה איבד במאי 5.9% מערכו, כאשר מדד ההשוואה ת"א טכנולוגיה  ירד בשיעור דומה, של 6.3%. לעומת זאת, מדד נאסד"ק טכנולוגיה ירד בשיעור זעיר של 0.8% בחודש האחרון. החברה שהציגה את העלייה החדה ביותר בתת-המדד החודש היא אינוויז שעלתה ב-21%.

אינוויז  מייצרת ומעצבת חיישני LIDAR עבור מכוניות אוטונומיות, ומפתחת תוכנות המאפשרות ייצור המוני של רכבים אוטונומיים. בפרומתאוס מזכירים שלחברה שלושה מוצרים מובילים - חיישן LIDAR המיועד ליצרניות רכבי הובלה, הסעות ומשלוחים ששואפות לעבור לייצור המוני של רכבים אוטונומיים; חיישן דומה לקדום המציע פתרון נרחב יותר לכל רמות הנהיגה האוטונומיות תוך שילוב אפליקציית תפיסה; וחיישן LIDAR התופס 360 מעלות של המרחב תוך שימוש בשירותי לוויין וענן, בשילוב שני החיישנים הקודמים.

מימין: אורן בוסקילה, עומר כילף ואורן רוזנצוויג, שותפים מייסדים של אינוויז / צילום: דיויד גארב, דוברות אינוויז

במהלך החודש החברה פרסמה דוחות בהם הראתה המשך גידול בהכנסות, ל-1.8 מיליון דולר לעומת 0.7 מיליון דולר ברבעון המקביל. זאת לצד גידול בהוצאות התפעוליות, מה שמצביע להערכת פרומתאוס על המשך הצמיחה העתידית. הם מוסיפים שהסיבה העיקרית לעליית המניה הייתה שבתחילת מאי נודע שאחת מיצרניות הרכב הגדולות בעולם בחרה באינוויז כספקית חיישני ה-LIDAR הישירה שלה לאחר שאינוויז הועדפה על-פני חברות רבות אחרות. היקף ההזמנות מיצרנית הרכב יגדיל את היקף ההזמנות של אינוויז ב-4 מיליארד דולר ל-6.6 מיליארד דולר.

יצור סורק סי.טי בכמה אלפי דולרים במקום 2 מיליון דולר

בסוף מאי פרסמה ננוקס  את תוצאותיה לרבעון הראשון. החברה, ששוויה כיום כ-560 מיליון דולר, רשמה הכנסות רבעוניות של 1.8 מיליון דולר בלבד, אך יש לזכור כי מדובר ברבעון השני בלבד בו החברה רושמת הכנסות. כמו כן, לפי מחלקת המחקר של פרומתאוס, ההכנסות שהחלה החברה לרשום לאחרונה נובעות מאיחוד הכנסות של חברות בנות שרכשה ננוקס, ועדיין לא מהמוצר שמפתחת ננוקס עצמה.

לפי אייל שבח, שותף מייסד בפרומתאוס ייעוץ כלכלי, וראש תחום הטכנולוגיה בפירמה, "ננוקס מפתחת מוצר מהפכני לתחום הדיאגנוסטיקה עם מודל עסקי מהפכני לא פחות. המוצר, שנמצא כיום בפיתוח, הינו סורק CT שעלות ייצורו צפויה לעמוד על כעשרת אלפים דולר בלבד במקום כ-2 מיליון דולר כיום. לאחר סיום הפיתוח וקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, בכוונת החברה לפרוס 15,000 סורקים כאלו, ככל הנראה ללא תשלום, ברחבי העולם ולייצר הכנסות מכל סריקה שתבוצע במכשירים שיותקנו. החברה קוראת למודל זה סריקה כשירות (Scan as a Service).

"מדובר במודל עסקי שונה רדיקלית מהמודל של היצרנים האחרים בתעשייה שמוכרים את המכשיר עצמו ולא את השירות. מכאן שמדובר ביעדים שאפתניים בכל קנה מידה הן בצד הטכנולוגי המתבטא בהורדת העלויות החדה של ייצור המכשיר, והן בצד של המודל העסקי-מימוני".

מכשיר הרנטגן הנייד של ננוקס / צילום: אתר החברה

שבח מוסיף שלפי ננוקס, המוצר צפוי לכלול יכולות פיענוח מתקדמות של תמונות ההדמיה על בסיס אלגוריתמים מתקדמים של בינה מלאכותית. אלגוריתמים אלו קיימים לפחות בחלקם כבר כיום לאחר שננוקס רכשה לאחרונה את זברה מדיקל שפיתחה טכנולוגיה בתחום.

בפרומתאוס סבורים שאם התוכנית העסקית של ננוקס תצליח כפי שמתכננת הנהלתה, מכונות ה-CT של ננוקס יוצבו אצל לקוחותיה - בתי חולים, קליניקות רפואיות, בתי דיור מוגן ומרכזי הדמיה. זאת, להבדיל ממכונות CT שקיימות כיום, שמפאת מחירן מוצבות בעיקר בבתי חולים. מכאן שהצלחת החברה תגדיל את הנגישות של בדיקות CT ברחבי העולם וכתוצאה ישירה צפויות גם לגדול מאוד מספר בדיקות ה-CT שיבוצעו, תוך קיצור משמעותי של הזמן לאבחון מחלות והקדמת תחילת הטיפול במקרה הצורך.

החברה צופה שעלות סריקה במכשירה תהיה 40 דולר בממוצע, במונחי המחיר שייגבה מהמטופל, וחלקה של ננוקס בהכנסות יהיה 14 דולר לכל בדיקה. מדובר במספרים גדולים: החברה צופה שתוכל לייצר הכנסות חוזרות של כ-400 מיליון דולר כבר כשתפרוס כ-4,500 מכונות, וזאת תחת הנחה של כ-20 סריקות ביום בלבד למכונה.

עם זאת, הדרך להגשמת התכנית והחזון עדיין רחוקה, ובפרט שמכונת ה-CT של ננוקס טרם זכתה לאישור FDA. אתגר נוסף הוא עמידה ביעד פריסת 15,000 מכשירים עד 2024.

עלות ייצור המכשירים לבדה צפויה לעמוד על 150 מיליון דולר אך עלות זו אינה כוללת עלויות נוספות שכרוכות בהצבת המכשיר במתחמי הלקוחות, חיבור לתשתיות חשמל ואינטרנט, והקצאת חדר פיזי לבדיקות - עלויות שיכולות להיות גבוהות מעלות המכשיר עצמו, ומשפיעות על הכדאיות הכלכלית שרואים הלקוחות בהצבה.

בפרומתאוס אומרים ששווי השוק של ננוקס בשנים האחרונות הוא לא פחות מרכבת הרים. משווי של כמיליארד דולר בהנפקה ב-2020, החברה נסקה ליותר מ-4 מיליארד דולר בשיא (שנה לאחר ההנפקה), אך לצער המשקיעים, המסע המשיך בעיקר בירידות, והמניה איבדה 88% מהשיא. נראה ששוק ההון ספקני ביותר ביחס לפוטנציאל של החברה לממש את תחזיותיה, לא כל שכן בלוחות הזמנים להם היא התחייבה. ייתכן גם שחלק מהספקנות נובעת מהצהרות החברה בדבר יכולת הטכנולוגיה שלה לחתוך את עלויות מכשיר ה-CT ב-99%.

עם זאת, בפרומתאוס מציינים שקופת המזומנים של ננוקס כוללת כ-140 מיליון דולר ולחברה אין חוב. קצב שריפת המזומנים מגיע ל-45 מיליון בשנה, ומשאיר לחברה מרווח נשימה של מספר שנים עד שייאזל הכסף (בהנחה שלא יבוצעו רכישות מהותיות). מכאן שככל שננוקס תשלים את פיתוח המוצר וקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים תוך פרק זמן סביר, וככל שתצליח לייצר מכירות ראשונות תחת המודל העסקי הייחודי שלה, סביר מאוד להניח ששוק ההון יוכל בקלות לספק את יתרת צרכי המימון. בפרומתאוס מוסיפים שעמידה ולו במחצית מהיעדים שהציבה לעצמה החברה עשויה להביא אותה לשווי שוק של מיליארדי דולרים.

** המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות.

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי