גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בטוקיו נפתח בית קפה שמטיל קנסות על הלקוחות. למה הם ממשיכים לבוא?

אל בית הקפה הטרנדי בטוקיו זורמים יוצרי תוכן, סופרים וסטודנטים - אבל לא רק בשביל לשתות תה מול הלפטופ ● בזמן מוגבל, תחת השגחתו הצמודה של בעל המקום, חותרים הלקוחות לעבר היעד הנשגב שהציבו לעצמם, ומי שלא עומד בו - נאלץ לשלם קנס של עשרות דולרים ● "אולי זו האווירה, אולי בגלל שאני משלם, אבל אני מתיישב ומיד מתחיל להקליד"

כל לקוח קובע דדליין ובוחר את היקף ההשגחה. טופס הרשמה יומי בבית הקפה / צילום: Reuters, Kim Kyung-Hoon
כל לקוח קובע דדליין ובוחר את היקף ההשגחה. טופס הרשמה יומי בבית הקפה / צילום: Reuters, Kim Kyung-Hoon


הכתבה הוקלטה בספרייה המרכזית לעוורים ולבעלי לקויות קריאה

 

בבית-קפה לכתיבה Manuscript בטוקיו, יושבים מרצונם החופשי אנשים בוגרים שיש להם דדליין שהם מתקשים לעמוד בו, ומנסים לשחרר את מחסום הכתיבה בעזרת פיקוח הדוק מצד בעל המקום.

הכירו את בית הקפה שיקנוס אתכם אם לא תעמדו בדדליין / צילום: Reuters, Kim Kyung-Hoon

טקויה קוואי, הבעלים של הקפה, מנחה את לקוחותיו להגדיר שעה לסיום המטלה ואם יש צורך, גם דוחק בהם להתקדם. ומה קורה כשהם לא עומדים בדדליין? אם הם לא מגיעים אליו עד השעה בה הם עוזבים את המקום, הם צריכים לשלם קנס בסכום המקביל ל־22 דולר. "זו שיטה שמבוססת על כבוד", אומר קוואי, "אבל נראה שהיא עובדת לא רע. הלקוחות מסתכלים זה על זה ורואים שהם נמצאים תחת אותה רמת לחץ, וכך, ביחד, הם בסופו של דבר עובדים קשה".

סטודנטים עם מטלות הגשה, מאיירי קומיקס, סופרים ועובדים שחייבים להשלים את המצגת - כולם כבר זורמים לבית הקפה, שנפתח באפריל באחת השכונות הטרנדיות של טוקיו.

2 דולר לשעת השגחה

ג'ו סאסנומה, עורך דין בחברה טכנולוגית, קיבל הוראה מהמו"ל שלו להשלים ספר משפטי עד סוף השנה. אבל לרוע המזל, המילים שיסבירו התחייבויות חוזיות של ספקי מחשוב ענן לא זרמו למקלדת שלו בקלות. אז סאסנומה הגיע לבית הקפה.

במקום יש 10 כיסאות, והשהות עולה 2 דולר לשעה - או 4 וחצי דולר אם מבקשים מושב פרימיום, שצופה אל קיר לבן לגמרי.

את הספר סאסנומה החל לכתוב עוד בשנה שעברה, כשהיה ספון בדירתו. כשהתמרמר על התקיעות לחברו לשחמט, זה האחרון המליץ לו לנסות את בית הקפה. סאסנומה הגיע יום אחד בתחילת מאי ושילם על סשן של ארבע שעות. היעד שהגדיר בפני קוואי היה לכתוב שלושה עמודים. כבר בניסיון הראשון שלו, העו"ד יצא מהמקום כמנצח. מאז חזר כמה פעמים, ובכל אחת מהן כבר הצליח לכתוב ארבעה עמודים. "אולי זו האווירה, אולי בגלל שאני משלם, אבל אני מתיישב ומיד מתחיל להקליד", הוא אומר.

הצורך לעמוד בדדליין הוא כמובן אתגר אוניברסלי, אבל הדרך המסוימת שמציע בית הקפה קשורה לתרבות הכתיבה והבחינה ביפן. כבר בבית הספר היסודי מתכוננים התלמידים למבחני הכניסה לחטיבות הביניים הנחשבות. הבחינות האלו שמות דגש על שינון עובדות, ותלמידים הנוטים לדחיינות נזקקים לעזרה של הורה או מורה פרטי כדי להתמיד במלאכת השינון. יש גם מי שהולכים ללמוד בספריות ציבוריות, שם השקט הכפוי והסביבה השקדנית מכניסים לאווירה.

קיוקו אוטגקי הגיעה לבית הקפה כדי לעבוד על חוברת הדרכה של מושגים דיגיטליים עבור פקידי ממשל. היא מספרת שהטכניקה במקום מזכירה לה את הילדות. "זה נוח", היא אומרת, "זה מרגיש כמו בבית, כשיכולת להיעזר במישהו שמשגיח על שיעורי הבית שלך".

גם באקדמיה רואים במודל של בית הקפה השראה. אחד המרצים באוניברסיטת טאישו שלח את תלמידיו לשם על מנת שיבינו מה זה אומר לעבוד תחת לחץ. כשהתבוננה בלקוחות, מספרת הסטודנטית סוזונו סאיטו, הבינה שגם אחרי הבחינות באוניברסיטה, "תמיד יהיה לנו לחץ, גם כשנהיה מבוגרים".

התנאים ליצירת נובל

בית הקפה Manuscript לא לגמרי המציא את השיטה. כמה מהסופרים הגדולים של יפן כבר גילו שהם עובדים הכי טוב במקום שבו השטרות שלהם נערמים ככל שהם מתעכבים. הם היו נוהגים ללכת לריוקאן - פונדק דרכים יפני מסורתי, שם נשענו על עזרה מעובדי המקום.

הסופר היפני יאסונרי קוובטה, שנפטר ב־1972, אף זכה בנובל על יצירות שכתב בריוקאן. החדרנית בפונדק בו נהג קוובאטה לשהות תיארה בספר זיכרונות שהוציאה איך הייתה מנסה ליצור בדיוק את התנאים הרצויים עבור כל סשן כתיבה שלו, שארך לילות שלמים. היא הייתה מכינה פחמים באח שיספיקו עד הבוקר, ותרמוס מים חמים ליד קומקום מלא בעלי תה.

בית הקפה של קוואי הוא מעין גרסה של ריוקאן לשנת 2022. הלקוחות יכולים לבחור בין שלוש רמות פיקוח. בראשונה, שקוובטה כנראה היה חש בה בנוח, הוא פשוט מניח לכותבים לשבת לבדם כשלצידם קומקום קפה או תה. במסגרת רמת ההתערבות הבינונית, הוא ניגש ללקוחות כל שעה ומציע להם בלחש חטיף, כמו סוכריה בעטיפה, פריכיות אורז או עוגיות. הרמה המחמירה דומה לישיבה באולם מבחנים תחת עינו של בוחן, מסביר קוואי: "זה ממש כמו לעשות מבחן. אני עומד מאחוריהם ומתבונן".

אוטגקי, שיש לה ערוץ ראיונות ביוטיוב, מספרת ששקלה להתארח בפונדק כדי לכתוב, אבל נשארה לבסוף בעיר בגלל המגפה. לדבריה, היא מעדיפה את בית הקפה על פני חללי עבודה משותפים כי אין בו מוזיקה, יש פחות אנשים, והיא אוהבת את הרעש ממחלף הכביש המהיר הסמוך למקום: "אנשים פשוט כותבים עם הרעש הלבן מהרחוב".

חבילת נופש בחדר סגור

קוואי ושני שותפיו לבית הקפה לא עושים כסף גדול מאירוח הכותבים. החלל משמש גם לעסק רווחי יותר של הפקת סרטונים ליוטיוב ואתרים אחרים. עם זאת, הם רואים פוטנציאל בזכיינות על הרעיון, ומתכננים לפתוח סטודיו כתיבה נוסף ברובע הפיננסי של טוקיו. בעיני רוחם, קבוצות של בנקאים יעבדו שם יחד על דו"חות או מצגות.

לבית הקפה יש גם מתחרים. בעיר המעיינות החמים יוגאוורה, השוכנת מדרום לטוקיו, ישנו ריוקאן המציע חבילות השגחה לכותבים, החל מ־130 דולר ללילה כולל שלוש ארוחות פשוטות. בעת ביצוע הצ'ק־אין, האורחים נדרשים לחתום שהם מאשרים התערבות בזמנם, ומציינים כל כמה זמן הם זקוקים לדחיפה. תוכנית אחרת מיועדת לקוראים שרוצים להשלים ספרים שנערמו על המדף. מנהל הריוקאן מספר שלקוחותיו הן לרוב נשים בשנות ה־20 וה־30 שעוסקות בפרויקטים מקצועיים או יצירתיים.

במקביל, חברת הפקות מטוקיו חברה למספר ריוקאנים ויחד הם מספקים שירות שנועד לאנשי ספרות, או לפחות למי שרוצים להעמיד פנים שהם כאלה. כשהם מחקים את התנאים שמו"לים כופים על סופרים אמיתיים שלא עמדו בדדליין, הפונדקים הללו סוגרים את האורחים בחדרים ואנשי הצוות מתקשרים מדי פעם לבדוק את התקדמותם. מייסדת החברה טומוקו קאיזו מציינת שעד כה היו להם יותר מ־300 לקוחות, ושהעסק עוזר למלא חדרים ריקים בזמן הקורונה.

בחזרה לבית הקפה Manuscript, שם עורך הדין סאסנומה מרגיש לחוץ במיוחד. בביקור האחרון שלו בבית הקפה החל לעבוד על פרק קשה במיוחד. הוא קיווה לכתוב שני עמודים, וכשנותרה רק חצי שעה לזמן שהוקצב לו, חתר במהירות לעבר היעד: "אני יכול לומר לעצמי שלפחות השגתי משהו היום", סיכם. 

מיהו אינדה השתתף בהכנת הכתבה

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"