גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתכננים לבנות בית פרטי? כך תדעו כמה זה יעלה לכם

כחמישית מיחידות הדיור שנבנו בישראל ב־2021 היו צמודות קרקע, חלקן נבנו על ידי קבלנים וחלקן בבנייה עצמית • מה הרכיבים העיקריים בעלות, ואיך להעריך את מחיר הבנייה כשהשמים הם הגבול מבחינת חומרי הגמר

בית עם בריכה במושב אשבול. עלויות התפעול והעבודה יותר זולות בפריפריה / צילום: Shutterstock
בית עם בריכה במושב אשבול. עלויות התפעול והעבודה יותר זולות בפריפריה / צילום: Shutterstock

לפני שנים אחדות החליט יעקב שאפנס שהוא רוצה לגור באווירה כפרית. הוא רכש מגרש במושב נווה מיכאל שליד בית שמש, עבר קורס הכשרה לבונים הפרטיים במרכז הבנייה הישראלי ולאחר מכן בנה את הבית שעליו חלם. הבית הוא בשטח 190 מ"ר ולדבריו הבנייה עלתה לו כ־1.8 מיליון שקל. "את הפיתוח בחוץ עשינו אחר כך ולא הכנסנו לקובץ העלויות", הוא מציין. המגרש, בשטח 600 מ"ר, עלה לו 800 אלף שקל לפני מס.

שאפנס מודה ששילם יותר ממה שהיה משלם אילו קבלן היה בונה את אותו הבית, אבל מצדיק את הבחירה ביתרון העיצוב האישי והגימור: "לנו היה חשוב הבידוד והשקענו בלבנים מיוחדות ובמערכת מיזוג אוויר שקבלן לא יכול לעשות".

 

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כחמישית מיחידות הדיור שנבנו בישראל ב־2021 הן צמודות קרקע: 6,812 מתוך 33,480 מבנים שהושלמו, חלקם בבנייה עצמית או בשכונות שלמות שקבלנים בונים, בדרך כלל בקיבוצים או במושבים. אולם, כמה ישלם מי שבונה בית בעצמו, לעומת מי שקונה בית מקבלן? כיצד קובעים שווי נכס פרטי לקבלת משכנתה, והאם מי שבונה לבד עומד בתקציב שקבע מראש לפרויקט?

בנייה עצמית עולה בדרך כלל יותר, והתקציב לבניית בית פרטי נקבע לפי אומדן המבוסס על כמה גורמים: "ניסיון, ידע של איש מקצוע והמחירים בשוק. בנוסף לאומדן גס שהוא העלות למ"ר בנייה", אומר מארק מילשטיין, אדריכל ומרצה בכיר במכללה הטכנולוגית רופין.

"ההבדל יכול להגיע ל־40%-30%"

כחלק מעבודת המטה המתבצעת לשינוי חוק המכר, הזמינו במשרד השיכון חוות דעת מחברת פז כלכלה והנדסה בנושא עלויות הבנייה - כולל בבנייה פרטית. חוות הדעת מנתחת 60 פרויקטים הכוללים כ־7,000 יחידות דיור, ומבוססת על חוזים קבלניים חתומים מארבע השנים האחרונות. מחוות הדעת עולה כי בניית מ"ר מגורים בבתים צמודי קרקע עולה 6,000 שקל בתל אביב, לעומת 5,000 בירושלים והמרכז, 4,700 שקל באזור חיפה והצפון ו־5,000 שקל באזור הדרום.

העלויות מתייחסות לעלויות הבנייה הקבלניות בלבד ואינן מתייחסות לעלויות נלוות כגון תכנון, מימון, תקורה, חריגות בנייה בלתי צפויים מראש ורווח.

דניאלה פז ארז, מנכ"לית ובעלים של חברת פז כלכלה והנדסה, אומרת כי "בהשוואה בין בנייה פרטית לקבלנית, המחירים לבנייה פרטית גבוהים יותר, כי ישנן הוצאות שהקבלן פטור מהן. דוגמה לכך היא סוגיית הגימור. גם ההבדל בעלויות מוצרי הבנייה משמעותי ועשוי להיות לטובת הקבלנים לעומת המחיר המלא שהאדם הפרטי יצטרך לשלם. כשקבלן קונה הוא קונה בכמויות והתעריף עבורו הוא סיטונאי".

דניאלה פז ארז, בעלים ומנכ''ל חברת פז כלכלה והנדסה / צילום: דרור נחום

פז ארז מעריכה כי ההבדל במחיר יכול להגיע במקרים מסוימים אף לסדר גודל של 30%-40%. דברים דומים אומר שמאי המקרקעין ירון ספקטור, שסבור כי "קבלן שבונה בסיטונאות יקבל הנחות בגלל היקף החומרים שהוא קונה, לעומתו, הבונה בבנייה פרטית ישלם יותר כי הוא לא מיומן בבנייה וגם אין לו קשרים עם ספקים שיכולים לסדר לו הנחה או תעריף מיוחד".

כך או כך, נראה ש־6,000 שקל למ"ר זו רק נקודת מינימום וממנה המחירים עולים עוד ועוד.

עלויות הבנייה למ"ר: בין 6,000 ל־20 אלף שקל

בחברת רייכבך בנייה מתקדמת, המתמחה בפרויקטים פרטיים, ביצעו חישוב לעלויות בניית מ"ר בבנייה פרטית ומצאו כי המחיר יכול לנוע בין 6,000 ל־20 אלף שקל - תלוי ברמת הגימור. "כל התייקרות של 100 אלף שקל בפרטי הגמר בבית בשטח של 100 מ"ר, תעלה את מחיר הבנייה ב־1,000 שקל למ"ר", הם ציינו. הם הביאו בחשבון גם את רכיב הקרקע והמיקום ונתוני הקרקע.

בחברה אומרים כי עלות בניית שלד המבנה כולל הביסוס, מעטפת המבנה, מחיצות הפנים ועבודות התשתית הבסיסיות, מהוות כ־35% מעלות הבנייה הכוללת. "שאר 65% נגזרים מסוג פרטי הגמר ומרמתם, ובכלל זה מטבח, מערכות אלומיניום, חיפויים וריצופים ומספר ורמת חדרי הרחצה, גג המבנה במקרה והוא לא שטוח, חשמל חכם (או לא), פרטי מדרגות, מעקות, מערכות מיזוג אוויר פשוטות או מתקדמות ועוד".

טל רייכבך, מנכ"ל ובעלים של החברה, מדגיש כי "אנחנו עושים בחינה של מחירים עבור לקוחות פרטיים, ומתמחרים כל פרויקט בנפרד, בהתאם למפרט ולתוכניות. עם זאת, הרבה פעמים אנשים מחפשים מידע עוד לפני שנכנסים לתהליך כדי להכין תקציב או לבחון את האפשרויות שלהם, לכן אספנו מידע מעבודות שעשינו בעבר והכנו סיכום על מנת שיהיה לנו מענה עוד לפני שנותנים הצעת מחיר". רייכבך מדגיש כי המידע המוצג הוא כללי, אולם ברגע שהחברה תבין את הכוונה של הלקוח, טווח העלויות יצטמצם עוד יותר וזה רלוונטי לדבריו כמעט לכל אזורי הארץ.

"אני מניח שגם אם יש פערים בין אזורים, סטיית התקן היא לא כל כך גדולה כי סוג החומרים זהה. ההפרש יכול להתבטא בעיקר בעלויות התפעול והעבודה שהן יותר זולות בפריפריה לעומת המרכז".

"חופש הבחירה בחומרי הגמר הוא עצום"

רובא זועבי־עאלם, אדריכלית המתמחה בבנייה פרטית, מציינת כי בדרך כלל אדם פרטי משלם יותר מקבלן מכיוון שאין מגבלה לבחור חומרים לפי סטנדרטים מסוימים. "חופש הבחירה בחומרי הגמר הוא עצום וקיים בהיצע גדול בהרבה ממה שקיים אצל דירות קבלן, ולכן בגמרים בבית פרטי שיעור החריגה מתקציב גדול יותר".

זועבי־עאלם העובדת לרוב בחברה הערבית מזהה הבדלים בהקשר זה מהחברה היהודית: "בחברה הערבית במיוחד בניית בית היא דבר רגשי וקבוע יחסית. הבונה רואה ששם זה העתיד שלו. בבית מושקעות הרבה אנרגיה ומחשבה גם על העתיד הרחוק, שהבנים יוכלו להשתלב במבנה בקומות מעל. לכן, לפעמים רבים רואים שהבונים בחברה הערבית עושים הפסקות בזמן הבנייה בגלל התמודדות מול אתגרים פיננסיים. מניסיוני גם מנסים לעבוד בסטנדרט גבוה יחסית ליכולת הכלכלית ולתקציב. לעומת זאת, בחברה היהודית ישנה יותר מודעות לנושא כמויות מדויקות לבנייה, ולתכנון תקציב גם בשלב מקדים".

איך מתכננים משכנתה כשהפערים בעלויות גדולים כל כך?
מילשטיין אומר כי "גודל המשכנתה ייקבע לפי מחיר הקרקע ומבחינת הבנייה יתבסס על אומדן של מחיר למ"ר. יש הרבה חברות שמוצאות אומדנים למחירי בנייה ושיפוצים ואפשר לקבל מחירון. אני קובע את העלות לפי מחירון דקל וגם לפי הניסיון שלי מעבודות קודמות".

בקהילת "בונים בית" המאגדת אנשים שבונים בתים פרטיים, פירקו את מרכיבי הבנייה לקטגוריות ולתתי קטגוריות, בחנו כל אלמנט אפשרי בבית בנפרד וחישבו את העלויות לפי נוסחה. "אנחנו חברה פרטית שעוסקת בניהול קהילת בונים בית. הקהילה חינמית, אך כאשר בונה מהקהילה מעוניין לקבל שירות פרטני אז מבוצע תשלום, אבל הרעיון שלנו הוא לשתף ידע בחינם", אומר עורך דין צורי גלילי מומחה מקרקעין ושותף בחברה. עם זאת, הוא מבקש לסייג: "הידע שלנו מבוסס על מודלים מתמטיים. ניתחנו הצעות מחיר מבתים שונים ובנינו את הידע על סמך הממוצע שהתקבל. המטרה של טבלת התקציב היא לתת כלי לניהול משא ומתן".

הכי יקר: אלומיניום ומזגנים

מלבד שלב התכנון והניהול, בבונים בית מצאו כי הדברים היקרים ביותר הם האלומיניום והמזגנים. לדברי עו"ד גלילי, "נתקלתי בבית פרטי שעלות הקמתו עמדה על 2.5 מיליון שקל, מתוכם 450 אלף שקל הלכו לאלומיניום כי בעלי הבית ביקשו חומר מיוחד כולל איטום שאותו ייבואו מחו"ל. באופן כללי האלומיניום הוא חומר יקר, וככל שיש יותר פתחים בבית אז העלות רק עולה. דבר נוסף הוא המזגנים: העלות יכולה לנוע בין 50 ל־150 אלף שקל וזה תלוי בכמות ובסוג המערכת, וכאן מדובר על עניין בסיסי בבית כי אין היום בית ללא מזגן.

"באופן כללי, על פי נתונים שאספו, עולה כי לבנות בית חד קומתי צמוד קרקע עם גג רעפים בנוי על מגרש של חצי דונם כולל בריכה בבית עובד, ליד נס ציונה, עולה לבעל הנכס 2.52 מיליון שקל, מתוכם, 60% מהתקציב הלך לטובת שלד, עפר ופיתוח, 14% טיח צבע וגבס, וכשזה הגיע למיזוג אוויר בעלי הנכס שילמו כ־64 אלף שקל וכ־195 אלף שקל עבור אלומיניום.

"אם משווים בין בונה פרטי לקבלן מומחה הפער יכול להגיע ל־10%־25% לטובת הקבלן וזה בגלל שלקבלן יש יעילות טובה יותר, הבנה ויכולת מיקוח טובה יותר שמורידה לו עלויות".

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית