גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קיצוץ 10% מהטיסות ומענק של 4,500 אירו: באירופה מנסים להתמודד עם הכאוס בתעופה

בגרמניה ייאפשרו הנפקת בזק של 2,000 ויזות עבודה לטורקים בעלי ניסיון ● בבריטניה מתכננים "לקצר תהליכים" ולאפשר ביצוע בדיקות ביטחוניות לעובדים תוך כדי הכשרתם ● ובאירלנד נערכים להצבת חיילים לסיוע בנמלי התעופה ● ביבשת הישנה מחפשים פתרונות למשבר ● הכאוס בתעופה, פרויקט מיוחד 

העומס הגדול בנמל התעופה הית'רו בלונדון / צילום: Associated Press, Frank Augstein
העומס הגדול בנמל התעופה הית'רו בלונדון / צילום: Associated Press, Frank Augstein

 

אירופה מתמודדת בימים אלה עם כאוס תחבורתי בממדי ענק. שדות תעופה לא מתפקדים, שביתות למכביר, מחסור חריף בעובדי בידוק ביטחוני ולעתים גם תקלות מחשב, חברו יחד ליצירת תורים ארוכים, לוח טיסות רווי ביטולים וערימות של מזוודות נטושות שמאפיינים את קיץ 2022, שרק מתחיל. על רקע המצוקה והדיווחים על המצב הקשה, מנסים חברות התעופה, נמלי התעופה וממשלות היבשת הישנה לאמץ כמה צעדים בניסיון לפתור את המשבר.

משכורות נאות לעובדי תעופה ממדינות זרות

בגרמניה הודיעה הממשלה בשבוע החולף על כוונתה לאפשר גיוס חירום של עובדים טורקיים לענף התעופה. לפי תוכניות שפורסמו בתקשורת הגרמנית, הממשלה בברלין מתכוונת לאפשר הנפקת בזק של 2,000 ויזות עבודה לתושבים טורקים בעלי ניסיון בתחום, ולאפשר לנמלי התעופה הנאבקים במחסור בכוח אדם מתאים לאייש את המשרות החסרות.

 

"אנחנו נחושים לספק עזרה מיידית בטווח הקצר", אמרה שרת הפנים ננסי פזר, על רקע דיווחים על תורים של ארבע שעות בנמל התעופה של דיסלדורף, תמונות של מאות מזוודות נטושות בפרנקפורט וביטולי טיסות המוניים. "נאפשר להשתמש בעובדים זרים, בעיקר מטורקיה, ונספק להם במהירות אישורי שהייה ועבודה.

ברלין גם התחייבה להעביר את העובדים החדשים בידוק ביטחוני תוך שבועיים עד חודש, במקום "חודשיים עד שלושה" כפי שנעשה עד כה. בטורקיה דיווחו על היוזמה הגרמנית, ועל משכורות מוצעות של 4,000 עד 6,000 אירו בחודש לעובדי תעופה שיעברו לכמה חודשים לגרמניה.

בעקבות החשש הביטחוני, הרשויות הבהירו כי העובדים לא ייטלו חלק בבידוק הביטחוני שעוברים הנוסעים. עם זאת, דווקא בתחום זה חסרים הכי הרבה עובדים. לפי הדיווחים, עובדים מנוסים רבים עזבו את התחום במהלך מגפת הקורונה, וההכשרה המורכבת והארוכה לעובדים חדשים מונעת הקלה מיידית בתחום. בצרפת, למשל, דווח כי חסרים כ־4,200 עובדים לנמל התעופה שארל דה־גול בפריז בלבד, וכי הבדיקה הביטחונית בלבד של חלק מהם - המאיישים את התפקידים הרגישים ביותר - לוקחת לפחות חמישה חודשים.

בד בבד, בבריטניה התחייבה הממשלה "לקצר תהליכים" ולאפשר ביצוע בדיקות ביטחוניות לעובדים תוך כדי הכשרתם, ולא כתנאי לפני שהם מתחילים בה. חברת "בריטיש איירווייז", למשל, פיטרה כעשרת אלפים עובדים במהלך מגפת הקורונה וכעת נאבקת לגייס אותם מחדש.

היענות לדרישות השכר של הדיילים

אחת הסיבות שאירופה הפכה למוקד העולמי של ביטולי טיסות, עיכובים ושיבושים, היא מאבקי עובדים שמתנהלים במקביל למצוקה החמורה בכוח אדם ולשלל הנסיבות האחרות שתורמות לכאוס. על רקע האינפלציה ההולכת הגוברת באירופה, שבמדינות מסוימות כבר הגיעה לשיעורים דו־ספרתיים, דורשים ארגוני עובדים המייצגים בעיקר את הדיילים - אך גם טייסים ועובדי כבודה - העלאות שכר משמעותיות. שביתות ואיומים בשביתות שיבשו באופן משמעותי את הטיסות בשבועות האחרונים בנמלי תעופה רבים ברחבי היבשת הישנה.

דיילי חברות התעופה הזולות "איזיג’ט" ו"רייאנאייר" בבלגיה, ספרד ופורטוגל ביצעו לפני כשבוע שביתת אזהרה למשך שלושה ימים. עמיתיהם ממדינות אחרות הצטרפו אליהם, והובילו לגל ביטולי טיסות. העובדים דורשים העלאת שכר משמעותית, מעבר לשכר המינימום שהם מרוויחים כעת. בספרד פרסם איגוד המייצג את הדיילים ב"איזיג’ט" נתונים שלפיהם הם מרוויחים כ־900 אירו בחודש בלבד בתור שכר בסיס. גם עובדי נמל התעופה שארל דה גול נוקטים עיצומים בימים האחרונים. הם דחו הצעה להעלאת שכר של 4%, והובילו לביטול של כ־20% מהטיסות בסוף השבוע האחרון.

בניסיון לפתור את המצב, חלק מהחברות כבר הסכימו לקבל את דרישות ארגוני העובדים, או להגיע להסכמה עמם. בגרמניה הסכימה חברת "איזיג’ט" להעלות את שכר הדיילים והטייסים ב־8% במשך השנה הקרובה, וכן לחלק להם מענק חד פעמי של כ־4,500 אירו. ההסכמה התקבלה לאחר שביתת אזהרה בת יום אחד. "אנחנו יודעים כי אלה זמנים קשים לעובדים שלנו", אמר מנהל החברה בגרמניה. מנגד, במקומות אחרים החברה עדיין מתקשה להגיע להסכמות. בספרד, לפי הדיווחים, דורש האיגוד העלאת שכר קבועה של יותר מ־30%. הוא כבר קבע יותר מעשרה ימי שביתה מתוכננים ליולי בלבד.

ביטול מקדים של טיסות וצמצום מספר הנוסעים

אחד הצעדים הראשונים של נמלי התעופה ושל חברות תעופה, שהתמודדו עם מצוקת כוח אדם בשבועות האחרונים, היה צמצום משמעותי במספר הטיסות. בניגוד לנעשה בחברת אלעל, למשל, הדבר אינו מתבצע "מהיום למחר", אלא קורה שבועות ואפילו חודשים לפני הטיסה המתוכננת. נמלי התעופה בלונדון, סכיפהול, בריסל ופרנקפורט כבר הודיעו על הפחתה של לפחות 10% ממספר הטיסות. חלק מהנמלים הודיעו על קיצוץ של 15% בתנועה בהם. הרעיון הוא שהפחתה או קביעת תקרה למספר הנוסעים תסייע לטפל כראוי בנוסעים שעוברים בנמל. ממשלת בריטניה אף הודיעה לחברות התעופה כי היא "תמחל" להן על אי שימוש במועדי המראה ונחיתה ששמורים להן ("סלוטים") במהלך הקיץ, ושהדבר לא ייחשב במטרה לגרוע מהן את המועדים בעתיד.

אבל בשטח, אפילו הפחתה זו ככל הנראה אינה מספיקה כדי להתמודד עם המחסור בכוח האדם. תמונות שהופצו ברשתות החברתיות מנמל התעופה סכיפהול שסמוך לאמסטרדם בסוף השבוע, למשל, הציגו תורי־ענק שהשתרכו הרבה מעבר לדלתות הנמל. הרשויות נאלצו להקים אוהלי ענק שבהם ימתינו מי שמגיעים לנמל - ארבע וחמש שעות לפני ההמראה.

תגבור בבקרת הגבולות ושליחת הצבא לסיוע

אף שרוב העומסים נובעים ממחסור באנשי בידוק ביטחוני, בדיילי קרקע ובסבלים המטפלים בכבודה, ממשלות באירופה התחייבו לעשות הכל כדי שהחלקים שנמצאים באחריותם לא יתרמו לעיכובים. פורטוגל, למשל, הבטיחה להכפיל את מספר העובדים בעמדות בקרת הגבולות עד לשבוע הנוכחי, בהשוואה למצב לפני כחודש. המדינה מתמודדת עם זרם גדול של תיירים בריטיים שצריכים לעבור. משטרת ספרד הודיעה כי פרשה כ־5,000 שוטרים בשדות התעופה כדי לסייע לנוסעים ולשמור על הסדר.

ממשלת אירלנד זכתה לכותרות בינלאומיות כאשר הציבה את הצבא בכוננות בשבוע האחרון כדי לסייע בנעשה בנמלי התעופה, למקרה שתהיה החמרה נוספת. "הצבא נמצא בכוננות לחודשים יולי־אוגוסט", הודיע שר החוץ האירי, שציין כי במידת הצורך ימלא תפקיד "בפרימטר הביטחוני החיצוני בלבד", של הנמל. המטרה, הסביר, היא לשחרר כמה מאות עובדים בנמל לטובת העבודה השוטפת בתוך הטרמינל. הוא הוסיף כי מדובר ב"מוצא האחרון".¿

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הקבלן שבטוח: החרם הטורקי יתהפך על ארדואן

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני