גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענף התמרוקים המקומי מצטרף לרגולציה העולמית ומבטיח חדשנות והורדת מחירים

צירופה של ישראל לארגון הבינלאומי לרגולציה בענף התמרוקים, שמגלגל כ-270 מיליארד דולר בשנה, אמור לסייע לה לחזק את מעמדה בתחום ● ליאור לוי מהתאחדות התעשיינים: "עוד שנתיים או שלוש נוכל להכפיל את כושר הייצור הישראלי. זו גם מקפצה ליצוא הישראלי"

 

תמרוקים בסניף של גוד פארם / צילום: גלית חתן
תמרוקים בסניף של גוד פארם / צילום: גלית חתן

ענף התמרוקים העולמי מגלגל כ-270 מיליארד דולר בשנה, ונמצא בצמיחה תמידית של 5%-6% בממוצע. ישראל היא שחקנית קטנה יחסית על המפה הזו, כאשר לפי הערכות התאחדות התעשיינים בישראל, השוק המקומי מגלגל כ-2.5 מיליארד דולר בשנה, כשמחצית מהמוצרים מיוצרים בארץ ומחצית מיובאים. בארץ ישנם כ-200 יצרנים, רובם קטנים ובינוניים.

למרות היותה שחקנית קטנה, לאחרונה התקבלה ישראל כחברה מן המניין ל-ICCR, הארגון הבינלאומי לרגולציה בתחום התמרוקים, שמאגד את כל הרגולטורים המשמעותיים בעולם. "מדובר בארגון שחרט על דגלו את הרגולציה העולמית, כדי שהצרכן יהיה בטוח בכל מקום", מסביר ליאור לוי, מנכ"ל חברת ביסקול ויו"ר ענף התמרוקים של התאחדות התעשיינים.

"הארגון החל את פעילותו ב-2007 עם קבוצה קטנה של מדינות, והיום חברים בו בין היתר ארה"ב, האיחוד האירופי, יפן וקנדה. בשלב הראשון מדינה יכולה להצטרף כ'צופה', ולאחר כמה שנים ניתן להגיש בקשה להתקבל כחברה מן המניין".

איזו השפעה תהיה לישראל בעקבות הקבלה לארגון?
"תהיה לנו גישה לרגולציה העולמית - אנחנו מקבלים את המידע הכי מעודכן ומשתתפים בדיון כחברים, שואלים את דעתנו. אנחנו שומעים על חדשנות בזמן אמת ויודעים להציג אותה לצרכן הישראלי. לדוגמה, כיום אנחנו לא יודעים מה קורה בכל הנוגע לחקיקה בתחום, כי איננו חברים בשוק האירופי ולא משתתפים בדיונים. בעתיד ייערך דיון שלנו עם העולם, ונדע מבעוד מועד מה הולך להיות.

"הדבר השני הוא שתהיה לכך השפעה על התעשייה הישראלית, ודרכה על הרבה עובדים. החברות בארגון תאפשר נגישות גבוהה למידע ויכולת יישום מהירה של המידע החדשני בתעשייה המקומית, כך שבעוד שנתיים או שלוש נוכל להכפיל את כושר הייצור הישראלי".

אבן-הנגף של הענף

הארגון פועל כך שנציגי המדינות בארגון מתכנסים אחת לחודש, כאשר משרד הבריאות בכל מדינה שולח נציג שלו (בישראל מדובר ברינת בכר, שהייתה מאדריכליות המהלך), והתאחדות התעשיינים שולחת נציג מטעמה. "אנחנו מתחלקים לקבוצות עבודה שעוסקות בנושאים כמו מיקרוביולוגיה או שאלות ותשובות שהציבור רוצה לדעת", מספר לוי.

"יש לנו בעצם קשר ישיר ובלתי אמצעי מאוד אינטנסיבי עם כל גורמי הרגולציה הרלוונטיים בעולם. הנציג של ה-FDA האמריקאי, הנציג של סין, נציגים אירופאיים. הגישה לרגולטורים מצד אחד, והעובדה שיש נציגים של התעשייה מצד שני, מייצרות מקפצה עם פוטנציאל עסקי מאוד גדול ליצוא הישראלי.

"אם יצואן ישראלי נתקל בבעיה רגולטורית בחו"ל, אפשר די מהר לעזור לו לפתור אותה. רגולציה היא אבן-נגף משמעותית בענף הזה. הסל של רגולטורים ונציגי תעשייה מכל העולם בהחלט יכול להיות קפיצת מדרגה משמעותית גם לתעשייה המקומית, וגם לרגולציה המקומית. החברות בארגון זה מחייבת את הרגולטור בכל מדינה להיות קשוב לצד האחר, הן לרגולטור מנקודה אחרת בגלובוס והן לתעשייה.

"אנחנו נמצאים באירוע מכונן. אין הרבה מקרים שאני מכיר בתעשיית מוצרי הצריכה בישראל שבהם הרגולטור והתעשייה ביחד חברים במוסד בינלאומי מוכר, ידוע ורשמי שמטרתו שיפור הרגולציה והמוצרים ברחבי העולם. יש פה כדי לתרום הרבה גם לרגולטור, גם לצרכן הישראלי ולגם לתעשייה, מזווית הבטיחות, ההבנה והיכולת להשפיע בעולם".

ליאור לוי, יו''ר פורום יצרני התמרוקים בהתאחדות התעשיינים ומנכ''ל ביסקול / צילום: אילן בשור

יש קשר בין העובדה שישראל התקבלה השנה לכניסתה לתוקף של רפורמת התמרוקים בינואר 2023?
"יכול להיות. אבל אני חושב שהם מחפשים כמות מסוימת של פעילות. אנחנו צריכים להראות להם שאנחנו משתתפים, שנציגי התעשייה רציניים ולא בורחים. מעניקים שם חשיבות מאוד גבוהה לממשק של תעשייה ורגולציה - ברור שהרגולטור קובע לתעשייה, אבל חשוב שהוא ישמע מה שיש לתעשייה להגיד. הידע בסופו של דבר הוא בשטח, בתכלס. אתה עושה חוק? אתה צריך לראות אם מי שאתה עושה עבורו את החוק יכול להכיל את זה, ואין לו הסתייגויות".

החיבור להייטק

לפי הנתונים שמציג לוי, רוב המכירות העולמיות בשוק התמרוקים מתקיימות באירופה, בארה"ב ובאסיה. לפי הערכות התאחדות התעשיינים בישראל, חמישה שחקנים עולמיים תופסים נתח שוק של כ-42%. לוריאל עם היקף מכירות שנתי של כ-33 מיליארד דולר, יוניליוור עם מכירות של כ-22 מיליארד דולר, אסתי לאודר עם כ-16 מיליארד דולר, פרוקטר אנד גמבל עם כ-14 מיליארד דולר, ושיסיידו עם כ-10 מיליארד דולר. ישראל מייצאת בשוק הזה בכמיליארד דולר.

היצוא הזה יוכל לגדול בעזרת יוזמה חדשה של התאחדות התעשיינים, שאמורה לתת לו קפיצה משמעותית בשנתיים הקרובות. "ראינו שבמדינת ההייטק והסטארט-אפים, התעשייה הישראלית לא ממש קולטת הייטק, למרות שיש המון מחקרים באקדמיה שלא באים לידי ביטוי", מספר לוי. "ואז חשבנו, במקום שהתעשייה תלך לאקדמיה ותחפש מחקרים שאפשר לגזור למוצר חדשני, נבדוק מהם המחקרים הרלוונטיים שכרגע עומדים על המדף, ונשווק אותם לתעשיינים.

"זה פרויקט שבעצם עובר מקול קורא למחקר. חוקרים פונים אליי ומציעים לי את המחקר שלהם, בתוך כחצי שנה נסיים להקים מאגר שיופץ לחברות, והן יוכלו להחליט אם הוא מעניין אותן. כך הן יוכלו לפנות לחוקר ולהציע לו לשתף פעולה.

"שני הדברים האלו יחד יובילו את תעשיית התמרוקים לקפיצת מדרגה שאמורה להכפיל את היקף היצוא מישראל. הצגנו את הנושא בכנס שהשתתפה בו גם הרשות לחדשנות, קיבלנו היענות גבוהה, ועכשיו אנחנו יוצאים לדרך".

הצפי לשוק התמרוקים בעקבות הרפורמה: ירידות מחיר של 5% בממוצע

"רפורמת התמרוקים מביאה בשורה גדולה ליבואנים, ליבוא המקביל וגם ליצרני הקוסמטיקה ולתעשייה עצמה", מסביר אורן הרמבם, מנהל איגוד תעשיות מוצרי צריכה ובנייה. "מצד אחד, השוק יהיה תחרותי יותר כי יהיה יבוא מקביל בהיקפים גדולים יותר. מצד שני, גם ל-50%-60% ממוצרי הקוסמטיקה שמגיעים מייצור מקומי יש בשורה גדולה, כי ישוו את מצבם ואת ההתנהלות הרגולטורית שלהם ליצרנים מהאיחוד האירופי".

איך זה יבוא לידי ביטוי?
"קודם כל, אנחנו מדברים על פיקוח ברמת המוצר. אין כבר רישיון תמרוק, אותה חותמת על כל שמפו או קרם ידיים שבה כתוב 'ברישיון משרד הבריאות'. כיום, כדי שיצרן או יבואן יקבלו את החותמת הזו הוא צריך להגיש בקשה שנבדקת במשרד הבריאות, הבדיקה יכולה לארוך שבועות, ואם מדובר במוצר חדשני, אפילו חודשים.

"החל מינואר הקרוב נעבור למשטר שנהוג באירופה - כבר לא יהיה צורך לפנות באופן אקטיבי ולחכות שמשרד הבריאות ייתן רישיון, אלא לדווח למאגר מסוים שמשרד הבריאות מפקח עליו, ואם זה יהיה כמו באירופה, תוך 72 שעות המוצר יוכל להיות משווק לשוק. כמובן שהדיווח צריך לכלול את תיק הבטיחות, הפירוט של החומרים ורמת הבטיחות של המוצר.

"השינוי המשמעותי השני שרלוונטי ליצרנים הוא הפיקוח ברמת המפעל. בשיטה הנהוגה היום, שנקראת רישיון יצרן, צריך לקבל כל חמש שנים רישיון מהרוקח המחוזי ולעמוד בכל מיני דרישות, דבר שגורר בעיות בשל אי אחידות או אי עקביות.

"אחרי הרפורמה, היצרן יוכל 'להסתפק' בתקן הבינלאומי לתנאי ייצור נאותים בתעשיית התמרוקים, שנקרא GMP ((Good manufacturing practice. באירופה, ברגע שיש לך את זה, אתה יכול להתחיל לייצר תמרוקים - וזה גם יהיה המצב בישראל.

"שני השינויים האלו גם מקלים, וגם מוזילים עלויות ליצרנים וליבואנים. השוק הופך להיות יעיל ותחרותי יותר, ייכנס לפה יותר יבוא וגם הסביבה שבה היצרנים עובדים תהיה יותר הוגנת, כי יהיו להם תנאים דומים למה שקורה באירופה, וזה יתרום גם לאפשרות שלהם להתחרות בשווקים בחו"ל".

מתי נראה הוזלת מחירים לצרכן הישראלי?
"זה תלוי במהירות שבה משרד הבריאות יכניס לתוקף את הרפורמה. נכון שלפי החוק היא אמורה להיכנס בינואר 2023, אולם החוק מסמיך את שר הבריאות לדחות את הכניסה של הרפורמה בחצי שנה.

"לאחרונה היה דיון בוועדת הכלכלה שבו נציגת משרד הבריאות אמרה שהם מתקשים לגייס כוח-אדם כדי לפקח על הרפורמה. אז יש כאן עיכובים בתהליך. צריכים לראות מה התגובות של השחקנים לתקנות, אבל אני מעריך שמהרגע שהרפורמה תיכנס לתוקף, תוך כמה חודשים הדברים יורגשו גם אצל הצרכן - להערכתנו מדובר בירידה ממוצעת של כ-5% במחירים".

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני