גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות התחרות בוחנת: האם הקבלנים תיאמו מחירים?

תיקון חוק המכר, שמגביל את ההצמדה של מדד תשומות הבנייה ל-40% ממחיר הדירה, עורר את זעמם של הקבלנים והיזמים מהרגע שפורסם לראשונה ● אלא שלגלובס נודע כי המאבק המתוקשר של התאחדות הקבלנים נגד המהלך מושך את תשומת-הלב של רשות התחרות, שכבר מזהירה: "לא חששנו בעבר ולא נחשוש בעתיד לפעול נגד ההתאחדות" ● מהתאחדות הקבלנים נמסר: "אנו מביעים עמדות מקצועיות, מבוססות ומנומקות"

עו"ד מיכל כהן, הממונה על התחרות / צילום: אביגיל פפרינו-באר
עו"ד מיכל כהן, הממונה על התחרות / צילום: אביגיל פפרינו-באר

האם רשות התחרות תפתח בבדיקה סביב התנהלות הקבלנים בנוגע לתיקון חוק המכר החדש? על פי ידיעות שונות שהגיעו לגלובס, הרשות עשויה לפתוח בבדיקה אשר תבחן, בין היתר, אם בקרב הקבלנים נעשה תיאום מחירים בעקבות התקנות החדשות שנקבעו בחוק.

בדומה לחשדות נגד רשתות המזון, החשדות האפשריים שסביבם עשויה להיפתח חקירה ברשות התחרות נוגעים להתבטאויות בתקשורת. עם פרסום תיקון חוק המכר, שבין היתר מגביל את הצמדת מדד תשומות הבנייה ל-40% ממחיר הדירה בלבד (במקום 100%), התאחדות הקבלנים יצאה בקמפיין במטרה לבלום את המהלך. יזמים, קבלנים, ונשיא ההתאחדות עצמו ראול סרוגו, חזרו פעם אחר פעם אחר הטענה שהתיקון לחוק יוביל לעליות מחירים, שכן היזמים והקבלנים יגלמו את העלייה המשוערת במדד תשומות הבנייה במחיר הדירה הראשוני. ההתאחדות אף מהדהדת את המסר הזה ואת האיום שהמחירים יעלו באתר האינטרנט שלה.

כעת עומדת השאלה, האם הקמפיין הוא תיאום בין הקבלנים על העלאה במחירי הדירות במטרה לפצות את עצמם על הפגיעה ברווחיות שגרר תיקון חוק המכר.

ברשות התחרות העדיפו שלא להתייחס לסוגיה, אך עו"ד מיכל כהן, הממונה על התחרות, אמרה רק לפני ימים אחדים כי "גם הקבלנים וגם התאחדות הקבלנים בוני הארץ היו תחת הפיקוח שלנו. לא חששנו בעבר ולא נחשוש בעתיד לפעול נגדם, אבל מדובר בניואנסים מורכבים". נציין כי בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ טוענים כי אינם מודעים לצעד שכזה שננקט מצד רשות התחרות.

משרד הבינוי והשיכון נגד הקבלנים

התיקון לחוק, שנכנס לתוקף רשמית בסוף השבוע שעבר, כולל כמה סעיפים חדשים שעוררו את זעמם של הקבלנים, כולל הסעיף המשנה את הרכב ההצמדה למדד תשומות הבנייה ומגביל אותו ל-40% ממחיר הדירה, וסעיף המטיל את מרב האחריות לאיחור במסירת דירה על הקבלנים.

מדד תשומות הבנייה, שאליו נהוג להצמיד את מחיריהן של הדירות החדשות, עלה במאי האחרון בקצב שנתי של 6.6%. הצמדה מלאה אליו מתורגמת לתוספת תשלום של עשרות אלפי שקלים מצד רוכשי הדירה, מיום חתימת הסכם המכר מול הקבלן ועד לקבלת הדירה בפועל.

תיקון החוק, שהוביל שר הבינוי והשיכון זאב אלקין, בא למעשה לצמצם את תוספת המחיר הנובעת מעליית מדד תשומות הבנייה - דבר אשר יביא בהכרח להפחתה בסכומים שיקבלו הקבלנים, ועל כך כעסם הגדול.

לאורך הדרך, עוד בזמן הדיונים בתיקון החדש, ניסו הקבלנים לבטל את הגזירה. הם הצליחו בכך חלקית, שכן הרכב ההצמדה למדד שונה לאורך הדרך (במקור ההצמדה אמורה הייתה להתייחס לרכיב עלויות הבנייה בלבד במדד התשומות). מנסחי החוק אף שינו את מתווה הפיצויים במקרה של איחור במסירה, והפכו אותו למרוכך יותר עבור הקבלנים.

המאבק התגבר מרגע אישור החוק

עוד כאשר נחשפה לראשונה, כאן בגלובס, הכוונה לשנות את הרכב ההצמדה למדד תשומות הבנייה, היא עוררה הדים רבים בענף, אך מאז אישור החוק בכנסת באופן סופי לפני כשבועיים, ובו כאמור כמה וכמה צעדים הנוגעים למכירת דירות חדשות, נראה כי המאבק מחריף.

בשבוע שעבר שלחה התאחדות הקבלנים בוני הארץ "מכתב התראה לפני נקיטת צעדים משפטיים" אל שר הבינוי והשיכון אלקין ואל יושב ראש הכנסת, מיקי לוי, ובו דרישה לבטל את תיקון חוק המכר. בשבוע הבא צפויה התאחדות הקבלנים בוני הארץ לעתור לבג"ץ סביב אישור התיקון לחוק.

לצד זה, נחשף כאן בגלובס לפני מספר ימים כי במשרד המשפטים ראו בעייתיות בתיקון החוק. במשרד אף העלו את הטענה הזו, וטענות נוספות, בדיונים בוועדת הכספים של הכנסת לקראת אישור תיקון החוק לקריאה שנייה ושלישית. הם אף צפויים לדון בקרוב בסוגיה נלווית לכך: בקשת יזמים להחריג מהתיקון לחוק דירות המוגרלות כיום במסגרת "דירה בהנחה". זאת, משום שתנאי המכרזים של רמ"י, שלפיהם רכשו היזמים את הקרקעות, כללו את עקרונות ההצמדה הישנים.

החקירה נגד שופרסל ואחרות

בימים אלו מנהלת רשות התחרות חקירה בתחום אחר, תחום המזון. מדובר בחקירה נגד שופרסל וחברות קמעונאיות אחרות מעולם זה, בחשד לתיאום מחירים. רשות התחרות אף פשטה על משרדי שופרסל, שמצידה עדכנה בהודעה לרשות לניירות ערך כי מדובר בחיפוש "בחשד להסדר כובל".

נציין בהקשר הזה כי ייתכן שמקרה התאחדות הקבלנים עשוי להיות אפילו חמור יותר מהפרשה הזו ופרשות תיאום המחירים שטלטלו את רשתות המזון בשנה האחרונה. בניגוד לאותם מקרים, אם אכן נעשה תיאום מחירים סביב תיקון חוק המכר, ייתכן שבוצע תחת גורם מאחד - ההתאחדות, עניין שאותו רואה החוק בחומרה. עם זאת נדגיש כי נגד התאחדות התעשיינים לא נפתחה חקירה נכון לשעה זו.

הקבלנים: אי אפשר לתאם מחיר בשוק הדיור

מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ נמסר: "התאחדות הקבלנים בוני הארץ הינה גוף ממלכתי, ציבורי, המייצג את הקבלנים במדינת ישראל ומתוך כך, מקבלת ההתאחדות תדיר פניות מהממשלה, הכנסת וגורמים ציבוריים שונים להביע עמדתה ודעתה בכל הנוגע לחקיקה ורגולציה הנוגעים לענף הבנייה והתשתיות, וכך היא נוהגת. העמדות שההתאחדות הביעה ומביעה בעניין חוק המכר הן עמדות מקצועיות, מבוססות ומנומקות שבין היתר נתמכו בדעותיהם של פרופסורים למשפטים, לשכת עורכי הדין, משרד המשפטים וגורמים נוספים. שוק הדיור הוא שוק של תחרות משוכללת עם עשרות אלפי מוכרים ובתוכם קבלנים ויזמים שאינם חברי ההתאחדות ומאות אלפי רוכשים ולא ניתן בשוק כזה לתאם מחירים.

"חובתה הציבורית והמוסרית של ההתאחדות היא להתריע על משמעויות של צעדים וחקיקה של הכנסת והשלכותיהם על שוק הדיור וכך עשינו כמו במאות מקרים דומים בשנים האחרונות. לצערנו, בימים האחרונים מנהל שר השיכון קמפיין הפחדה והרתעה נגד התאחדות הקבלנים במגמה להסיר מעצמו את האחריות לביקורת הציבורית והכשלים של תקופת כהונתו וההתאחדות מצרה על כך ומסתייגת מהניסיון להלך עליה איימים. להתאחדות לא ידוע על חקירה כלשהי המתנהלת ביחס אליה ומאמינה שרשות התחרות לא תלך שולל אחרי קמפיין מתוכנן ותבין שמדובר באינטרסים פוליטיים כחלק מתעמולת הבחירות של שר השיכון".

35 כתבי אישום: הפעם האחרונה שהקבלנים פגשו ברשות התחרות

אם אכן תפתח רשות התחרות בצעדים נגד הקבלנים, זו לא תהיה הפעם הראשונה שהיא עושה זאת: ב-2010, עוד בשמה הקודם כרשות ההגבלים העסקיים, הגישה הרשות כתבי אישום נגד 35 אנשים שונים, כולל חברות קבלניות, התאחדות הקבלנים ונושאי תפקידים בכירים בהתאחדות, משום שפעלו בניגוד לחוק ההגבלים העסקיים.

האישומים הוגשו בעקבות המלצת ההתאחדות לחבריה שלא לבצע עבודות ולא לגשת למכרזים ממשלתיים במקומות שבהם לא ניתן פיצוי על עלייה בתשומות הבנייה, בדגש על מחירי הברזל. על פי כתבי האישום, סיכמו קבלנים וחברות קבלניות על החרמת מכרז עבור הקמת חדרי מיגון ברחבי עוטף עזה, בשל אי קבלת פיצוי על אותה עלייה בתשומות.

אומנם העבירות עצמן התרחשו עוד בשנים 2008-2009, אך ההרשעות הושגו רק בשנת 2018 בבית המשפט המחוזי. בין המורשעים - יוסי גורדון, מנכ"ל ההתאחדות דאז, וניסים בובליל, נשיא ההתאחדות בשנים האמורות. על בובליל הוטלו שלושה חודשי עבודות שירות, לצד קנס של 60 אלף שקל; על גורדון נגזרו 40 ימי עבודות שירות, וקנס של 30 אלף שקל. גם ראשי חברות קבלניות נידונו לעבודות שירות לצד קנסות בעשרות ובמאות אלפי שקלים. הניסיון של רוב המורשעים לערער על ההחלטה בביהמ"ש העליון, נדחה.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"