גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך תשפיע המהלומה שספגה ישראכרט על עסקת מקס-כלל ביטוח

הסכם חדש עם בנק הפועלים שצפוי להסב פגיעה משמעותית בתוצאות ישראכרט, חשף את פגיעותן של חברות כרטיסי האשראי מול הבנקים, ומתווסף לחשש מהשפעות ההאטה במשק על רווחיהן ● לנוכח אלה והירידה במניית כלל מאז הוכרזה רכישת מקס, ספק אם דירקטוריון כלל יחתום על עסקת הענק שאמורה להיסגר בשבוע הבא

יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח / צילום: כדיה לוי
יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח / צילום: כדיה לוי

בתוך ימים ספורים מצא עצמו עולם כרטיסי האשראי המקומי בפני שני הסכמים שעשויים להפוך אותו על פיו. ביום שני חשפו ישראכרט , החברה הגדולה בענף, ובנק הפועלים , חלקים מהסכם התפעול החדש ביניהם, שהעביר את הכוח מידי חברת כרטיסי האשראי לידי הבנק. במקביל, עד יום חמישי הבא חייבים מקס וכלל ביטוח  לחתום על הסכם מחייב להשלמת העסקה, שבמסגרתה תרכוש כלל את חברת כרטיסי האשראי לפי שווי של 2.4 מיליארד שקל.

מדובר על שני מהלכים נפרדים שלכאורה אין קשר ביניהם. עם זאת, היעדר הוודאות לגבי ההשפעה על כוחן של חברות כרטיסי האשראי ויכולתן לצמוח לנוכח הסכם התפעול שנחתם בין ישראכרט לבנק הפועלים - שבעקבות פרסומו התרסקה מניית ישראכרט ב-16% - עלול לגרום לדירקטוריון כלל לשקול מחדש את רכישת מקס, ומפחית כך נראה את סיכוייה לצאת לפועל.  

הנפילה במניית ישראכרט השבוע מצטרפת לחשש בשוק מירידה בפעילות חברות כרטיסי האשראי כתוצאה ממיתון שעשוי להגיע לישראל בחודשים הבאים, בהמשך להתפתחויות המאקרו כלכליות ברחבי העולם. אם אכן יתרחש מיתון שכזה, הוא יפגע בחברות כרטיסי האשראי הן בשל ירידה בצריכה מצד ציבור המשתמשים בכרטיסים, והן בכל הקשור בלקיחת הלוואות, שהן אחד ממנועי הצמיחה הגדולים שסימנו בסקטור הפיננסי לשנים הבאות.

 

דירקטוריון מפולג שיצטרך לחתום על עסקת ענק

השילוב של שני האירועים יוצר סביבה לא פשוטה עבור דירקטוריון כלל ביטוח, שיצטרך להחליט אם הוא מאשר את רכישת הענק, וזאת כאשר מניית כלל איבדה כ-15% מאז ההודעה בחודש אפריל על מזכר ההבנות שנחתם עם ורבורג פינקוס, בעלת השליטה במקס. 

זאת בזמן שחברת הביטוח מעריכה כי בדוחות הרבעון השני היא צפויה לרשום קיטון ברווח הכולל של כ-400 מיליון שקל בעקבות עדכון מערך ההנחות הדמוגרפי בביטוח חיים ובקרנות הפנסיה (הנחות העומדות בבסיס קביעת מקדמי קצבה במועד הפרישה בקרנות הפנסיה ובפוליסות בביטוח חיים).

נזכיר כי מדובר בדירקטוריון של חברה המתנהלת ללא גרעין שליטה, כלומר כזה שעל פניו עלול להיות מפולג יותר מאשר דירקטוריון בחברה עם בעל שליטה, שנוטה פעמים רבות ליישר קו עם רצון הבעלים.

הדירקטוריון בכלל אמנם עצמאי ומגוון, אך גם כזה שידיו עשויות "לרעוד" בבואו לחתום על ביצוע עסקה כה כבדת משקל, הדורשת מחברת הביטוח לשים על השולחן 1.6 מיליארד שקל.

זאת ועוד: לדירקטוריון כלל ביטוח הצטרף לאחרונה דוד גרנות, אשר הוצע על ידי אלרוב נדל"ן שבשליטת אלפרד אקירוב, שלו היסטוריה ארוכה של חילוקי דעות עם הנהלת כלל, בראשות המנכ"ל יורם נוה. נוה עצמו דוחף לרכישת מקס, שכן מבחינתו מדובר בעסקה שתאפשר לכלל גיוון מקורות ההכנסה והקטנת התלות בשוק ההון.

באלרוב, שהינה בעלת המניות הגדולה בכלל (15%) ומצויה זה כמה חודשים בהליך לקבלת היתר שליטה בחברת הביטוח, הביעו בעבר חששות באשר לרכישה של מקס, ואף דרשו לזרז את מינויו של גרנות לצורך בחינת כדאיות השלמתה.

היועצים בעד העסקה, והמגעים נמשכים

כחלק מהעסקה לרכישת מקס נקבע כי כרבע מתמורה כוללת של 1.6 מיליארד שקל, שתועבר לידי ורבורג פינקוס ושותפותיה בחברת כרטיסי האשראי (מנורה מבטחים, כלל עצמה ואלייד שמוביל יצחק סוארי) תשולם באמצעות מניות כלל, מה שצפוי לדלל את החזקותיה של אלרוב, ומספק עוד סיבה להתנגדות לקיומה.

מתוך סכום זה, 500 מיליון שקל גייסה כלל בינואר האחרון, כאשר כ-400 מיליון שקל נוספים היא תקצה כאמור במניות שלה למוכרים. כך, במועד סגירת העסקה תידרש חברת הביטוח להשלים סכום של 330 מיליון שקל, כשיתרת התמורה עבור מקס, בסך 370 מיליון שקל, תשולם רק באפריל 2024 - על פי סיכום שאליו הגיעו הצדדים בחודש שעבר.

על מנת להשקיט את מצפונם של חברי הדירקטוריון באשר למחיר שתשלם כלל, ועשוי להכביד עליה בשנים הקרובות, שכרו בקבוצת הביטוח את חברת הייעוץ BDO לבחון את הנתונים של מקס. בהמשך נשכרו גם שירותיו של פרופ' אמיר ברנע כדי שגם הוא יאשר את שווי העסקה, שצלח את חוות הדעת שלו.

בימים אלו נמשכים באופן קדחתני המגעים בין הצדדים, כולל חילופי טיוטות, אך טרם ברור אם העסקה תצא בסופו של דבר לפועל. לפי שעה בשני הצדדים לא רוצים לדחות את מועד החתימה על ההסכם המחייב (אך עשויים לעשות זאת), ומכחישים בתוקף הצעות לפיהן כלל תרכוש רק חלק ממקס - צעד שקרנות השקעה כמו ורבורג פינקוס נוטות באופן גורף שלא לבצע. כך שנראה כי בעוד עשרה ימים או שתתבצע עסקה על רכישת כל מניות מקס, או שלא תתבצע כלל.

במקרה שהעסקה תתקיים, לא מן הנמנע כי כלל תכניס שותף שיישא בעלויות של אותם 370 מיליון שקל שתשלומם נדחה לאפריל 2024. זאת בדומה לעסקאות דוגמת רכישת פסגות על ידי אלטשולר שחם, והעברת חלק מהפעילות הנרכשת בהמשך להראל ולוואליו קפיטל של רני צים (שם נבע המהלך מהגבלות רגולטוריות).

מקס השיגה תנאים טובים יותר מול בנק לאומי

הסכם התפעול שנחתם השבוע בין ישראכרט לבנק הפועלים הוביל לצניחה במניות חברת כרטיסי האשראי, כשהוא גורר שינוי מהותי בחלוקת העמלות בין שני הצדדים. אם עד עתה חברת הביטוח נהנתה מרוב העמלות שנגבו מהמשתמשים בכרטיסי האשראי הבנקאיים שהנפיק הפועלים, כעת הבנק הוא שיגזור את הקופון הגדול יותר, וישראכרט תעביר לו מדי רבעון כ-50 מיליון שקל נוספים. זאת מעבר לסכום שהעבירה לו עד עתה, שכבר נאמד בעשרות רבות של מיליוני שקלים.

50 מיליון, אגב, זהו בערך הרווח שרשמה ישראכרט ברבעון הראשון של 2022 (לאחר הכרה בהוצאות חד-פעמיות בסך של כ-17 מיליון שקל בגין קיצור תקופת השכירות בבניין ישראכרט וגידול בהוצאות להפסדי אשראי של כ-11 מיליון שקל).

נציין כי המצב במקס שונה מזה אליו נקלעה כעת ישראכרט. מקס, בעבר לאומי קארד, נרכשה על ידי ורבורג פינקוס בשנת 2018 מידי בנק לאומי, לאחר מו"מ קשה בין הצדדים. כחלק מהמו"מ סוכם כי למרות שחלוקת העמלות בין הצדדים עדיין תהיה לטובת הבנק, כפי שחתמו ישראכרט והפועלים, אך היא תחול רק על כרטיסים חדשים שהונפקו לאחר רכישת החברה ולא על מצבת הכרטיסים הקיימים, כפי שהסכימה ישראכרט כעת, ולכן הפגיעה במקס הייתה מתונה ובוודאי הדרגתית יותר.

לגלובס נודע כי מכיוון שבשוק כרטיסי האשראי היו מודעים מבעוד מועד לשינוי המסתמן בהסכם בין ישראכרט לפועלים, הרווחיות שהוא משקף לחברות כרטיסי האשראי בתנאים החדשים נלקחה בחשבון בעת תמחור מקס. עם זאת, העיתוי והעוצמה קצת הפתיעו את המעורבים בעסקת כלל-מקס.

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר