גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה מקדמת נתיבים רק לאוטובוסים, אך העיכובים ממשיכים

בחודש החולף 21% מהאוטובוסים איחרו לתחנת האמצע בלמעלה מ־10 דקות, ו־8% הקדימו ביותר מ־5 דקות - כך עולה ממדד Moovit וגלובס ● לא חל שיפור ביחס לדגימה במאי, והתוצאות בשטח עגומות: לפי סקר של "אור ירוק", האוטובוס מהווה כלי התחבורה העיקרי עבור 18% מהציבור בלבד

מדד התחבורה הציבורית / צילום: תמר מצפי
מדד התחבורה הציבורית / צילום: תמר מצפי

 

בחודש יוני פחות ממחצית האוטובוסים הגיעו בזמן לתחנה או בטווח של 5 דקות מהזמן שקבע משרד התחבורה, כך עולה ממדד דיוק האוטובוסים של גלובס ו-Moovit. בחודש החולף נותחו 20 הימים הראשונים בלבד, בשונה מהבדיקות הקודמות, וזאת כדי לבודד את תקופת החופש הגדול שבה הכבישים מתפנים לנסיעה מהירה יותר של האוטובוסים.

הבעיות והפקקים המשיכו

בימים הנבדקים 8% מהאוטובוסים הקדימו את הגעתם לתחנה האמצעית בקו ביותר מ-5 דקות, בדומה לחודש קודם, והם מייצגים את הסיכוי לפספס נסיעה. 23% איחרו ב-5 עד 10 דקות, 19% איחרו ב־10 עד 20 דקות ו-2% איחרו מעל 20 דקות - ומייצגים ירידה קלה ביחס לחודש הקודם (4%).

בכל הנוגע להגעה לתחנה הסופית בקו, המדד משקף תמונה פחות טובה בהרבה: 18% מהאוטובוסים הקדימו ביותר מ-5 דקות, 16% איחרו יותר מ-20 דקות ורק 29% הגיעו בזמן או בסטייה של עד 5 דקות.

 

מאז תחילת המדידה ופרסומה כאן בחודש פברואר, לא היה שינוי דרמטי בשיעורם של האוטובוסים שהגיעו בזמן או בסטייה קלה לתחנה. זאת, חרף העובדה שבתקופה זו קודמו נתיבי העדפה חדשים בעיקר בת"א, בעוד שברשויות אחרות בישראל האוטובוסים מזדחלים בפקקים וחלק מהחברות המפעילות מדלגות על נסיעות בשל מחסור חמור בנהגים.

במשרד התחבורה מנסים לקדם נתיבי העדפה ברשויות מקומיות במסגרת הסכמים חדשים, ובשבוע שעבר נחתמו שניים כאלו מול עיריית חולון ועיריית ראש העין. עם זאת, מדובר עדיין בתחילת התהליך. גם המחסור בנהגים עדיין לא מטופל במלואו, מה שלא מונע מהמשרד להתגאות בהעלאת שכר נהגים - גם כשמדובר בתוספת חד פעמית כתוצאה מהשביתות בענף, שלא נכנסה לבסיס התקציב.

הציבור מעדיף את הרכב

ברקע נתונים אלו, לאחרונה נערך סקר של מכון מאגר מוחות שהוזמן על ידי עמותת "אור ירוק". על פי הנתונים, 72% מהנשאלים הגדירו את הרכב הפרטי ככלי התחבורה העיקרי שבו הם משתמשים, ורק 18% את האוטובוס.

בנוסף, 55% מהנשאלים שנוסעים ברכב או באופנוע מעידים שיש תחבורה ציבורית זמינה לעבודתם. אלא ש־30% מתוחכם ציינו שנוח להם יותר לנסוע ברכב הפרטי, 17% לא רוצים להיות כבולים ללוח הזמנים של התחבורה הציבורית, 15% נוספים טוענים שאין תחבורה נוחה ולכ-11% הנסיעה ברכב מהירה יותר.

ייתכן שהציבור מעדיף לעמוד בפקקים מאשר לעבור לאוטובוסים, שכן רק 32% מהנוסעים ברכב ענו שהם לא עומדים בפקקים (באזור המרכז שיעורם הוא רק 11%). 4% מאותם משיבים עומדים בפקק עד שעה ביום, ו-13% עומדים בפקק עד שעתיים (באזור המרכז שיעורם עולה ל-21%).

72% מכלל הנשאלים סבורים שמשרד התחבורה לא משקיע מספיק משאבים בבעיית הפקקים. על מנת לפתור אותה, 62% הציעו לשפר את מערך התחבורה הציבורית. כמו כן, 26% מהציבור מאמין שהוספת נתיבי תחבורה ציבורית יסייעו ו-7% תומכים בסגירת מרכזי הערים לרכב פרטי.

למרות התמיכה הציבורית בשיפור מערך התחבורה, 21% מכלל המשיבים טענו ששום דבר לא יגרום להם לעזוב את הרכב הפרטי לטובת התחבורה הציבורית. מנגד, 50% הצביעו על שיפור זמינות התחבורה הציבורית כמהלך שיגרום להם לנטוש את השימוש ברכבם.

"צמאים לתח"צ אמינה"

נתוני הלמ"ס גם מעידים על ירידה בשימוש בתחבורה הציבורית, עוד לפני הקורונה. חרף עבודות התשתית במטרופולינים והפקקים הגואים, רוב הציבור ממשיך להעדיף את הרכב הפרטי. ואכן, בשנת 2015 - 59% מהישראלים הגיעו למקום עבודתם ברכב הפרטי, ובשנת 2020 המספר טיפס ל-63%.

"הכישלון של משרד התחבורה בהעברת נוסעים מהרכב הפרטי לתחבורה הציבורית הוא עצום", טוען עו"ד יניב יעקב, מנכ"ל עמותת אור ירוק. "חוסר הנוחות גורם לרבים להדיר רגליים משימוש באוטובוסים וכולנו מרגישים זאת בעומסי התנועה בכבישים. הציבור צמא לתחבורה ציבורית נוחה ואמינה.

"השקעה בסלילת נתיבי התחבורה, שיפור והרחבת הקיימים ואכיפה חסרת פשרות כנגד נהגי כלי רכב פרטיים שעושים שימוש באותם נתיבים, כמו גם תוספת של אוטובוסים ושיפור השירות, הם הצעדים שיש לבצע כדי לעצור את מגמת העלייה בשימוש ברכב הפרטי".

במשרד התחבורה טוענים כי סדרי העדיפויות שונו והוקצו תקציבים בסך 2 מיליארד שקלים לסלילת שבילי אופניים. "משרד התחבורה יבצע בשנה הקרובה 120 קילומטרים נוספים של נתיבי העדפה לתחבורה הציבורית והשיתופית", צוין. "משרדנו מקדם בימים אלה שורה של פרויקטים מרכזיים בהיקף של מאות מיליארדי שקלים, שנועדו לתת מענה לעומסי התנועה בישראל, בטווח המיידי, הבינוני והארוך, ובכלל זה המטרו ומערכות להסעת המונים בגוש דן ובמטרופולינים הגדולות בארץ.

"פרויקטים אלה יתאפשרו בעקבות תכנון ובנייה המבוססים על ציפוף ותחבורה ציבורית. זאת, במקביל לרפורמה מקיפה במערך התחבורה הציבורית, שתאפשר מהקיץ להגדיל משמעותית את השירות, ולנסוע בכל רחבי הארץ במנויים חודשיים משתלמים במיוחד".

 

מקרה מבחן
מטרונית קו 4 - הקו החיפאי שמוכיח: נתיבי העדפה מפחיתים את העיכובים

המטרונית היא מערכת להסעת המונים הקיימת בחיפה, שזוכה להעדפה ברמזורים ונתיב נסיעה בלעדי. קו 4 של המטרונית מחבר את ציר הקריות אל מרכזית חוף הכרמל דרך מנהרות הכרמל. אולם, בחלק הדרומי של המסלול אין לקו העדפה מלאה ברמזורים, ובמנהרות לא הוקצה נתיב בלעדי.

 

בגלל שמדובר בקו תדיר למדי, יש משמעות פחותה לזמן ההגעה לתחנה לעומת הזמן שהוקצב לו. עם זאת, יש להתאים את לוחות הזמנים לכך, וזאת כדי שהציבור יוכל לקבל מראש תמונה מלאה ועדכנית. דיוק משמעותי יותר הוא בהוצאת קווים אחד אחרי השני, כך שמרווח הזמן ביניהם בהגעה לתחנה יישמר.

לקו יש פוטנציאל גבוה ליצירת אמינות בקרב הנוסעים. בשעות אחר הצהריים קו 4 מגיע לתחנת מרכזית המפרץ לאחר 21 דקות לעומת 15 דקות מתוכננות. אולם, כשהוא מגיע למקטע שבו יש לו העדפה הן בתשתיות והן ברמזורים, הוא מצמצם את הפער ולתחנה הסופית במרכזית הקריות מגיע לאחר 45 דקות לעומת 47 דקות מתוכננות.

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק