גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממונה על שוק ההון משה ברקת הודיע במפתיע על פרישה שנה לפני תום הקדנציה

משה ברקת הודיע לשר האוצר אביגדור ליברמן על רצונו לסיים את תפקידו בתום 4 שנים ולא באוקטובר 2023 ● הוא היה המפקח השני, אחרי דורית סלינגר, שמונה מראש לכהונה של 5 שנים ● ברקת התקשה לקדם רפורמות מרחיקות לכת, בין השאר בשל אי היציבות הפוליטית ● ברקע: דיוני הוועדה למבנה הפיקוח הפיננסי בישראל שעשויים לשנות מקצה לקצה את חלוקת הסמכויות בתחום

הממונה על שוק ההון, ד"ר משה ברקת / צילום: יוסי זמיר
הממונה על שוק ההון, ד"ר משה ברקת / צילום: יוסי זמיר

הממונה על שוק ההון, ד"ר משה ברקת, החליט במפתיע כי הוא מבקש לסיים את הקדנציה שלו כבר בעוד חודשיים, יותר משנה לפני המועד המתוכן. ברקת הודיע היום (ג') לשר האוצר אביגדור ליברמן על רצונו לסיים את תפקידו בתום 4 שנים ולא באוקטובר 2023.

על פניו מדובר בצעד מפתיע נוכח הפעילות הענפה עליה אמון ברקת ברשות שוק ההון והיותו רגולטור המופקד על פיקוח על יותר מ-2 טריליון שקל המנוהלים על ידי הגופים המוסדיים בישראל, יותר מאשר סך הפקדונות של הציבור בבנקים. עם זאת, מלבד דורית סלינגר, שהייתה הראשונה מבין המפקחות על הביטוח שמונתה לכהונה בת חמש שנים (הייתה גם המפקחת הראשונה על רשות שוק ההון כרשות עצמאית), לא מונה מפקח לתקופה של יותר מארבע שנים, וגם ברקת אמר במשך כהונתו למקורביו כי היה מעדיף מראש לכהן בתפקיד ארבע שנים בלבד.

בנוסף, ישראל נמצאת בדרך לבחירות שיתקיימו רק בנובמבר, לאחריהן יעברו עוד חודשים עד להקמת ממשלה, אם בכלל, וזו תעמיד בראש סדר העדיפויות שלה העברת תקציב. כל שלא מן הנמנע, שברקת שזקוק לכנסת מתפקדת על מנת להעביר רפורמות גדולות, עשה את החישוב שמדובר בשנה בה הוא יהיה מנוטרל, מעין 'פול גז בניוטרל', והעדיף לסיים את הקדנציה כבר עכשיו.

גם אם היא לא הסיבה להחלטתו, הודעתו של ברקת עומדת כשברקע דיוני הוועדה למבנה הפיקוח הפיננסי בישראל, שבראשה עומד מנכ"ל משרד האוצר רם בלינקוב. בין האפשרויות שעל שולחן הוועדה, לשנות מקצה אל הקצה את המבנה של הפיקוח הפיננסי בישראל. כך, יחולקו מחדש הסמכויות בין הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון לבין רשות ני"ע, שעשויות להיות ממוזגות לרשות אחת.

"הייתה לי קדנציה אינטנסיבית ומשמעותית, במהלכה קידמנו רפורמות רבות לטובת ציבור החוסכים והמבוטחים, התמודדנו עם השלכות הקורונה בשוק ההון והביטוח, ופעלנו לחיזוק היציבות והממשל התאגידי בחברות הביטוח והגופים המוסדיים", אמר ברקת בהודעת הפרישה שלו.

החליף את סלינגר והוביל את רפורמת ביטוחי הבריאות

הוא נכנס לתפקידו בנובמבר 2018 כשהחליף את סלינגר, והצליח לשקם את היחסים שהתערערו בין הרשות לבין הגופים המפוקחים עליהם בתקופת קודמתו.

אחת הרפורמות החשובות שהוביל ונכנסה לתוקף לאחרונה, היא רפורמת ביטוחי הבריאות שמחייבת משווקים להציע למבוטחים קודם כל ביטוחים שמגנים עליהם מפני קטסטרופות רפואיות כמו השתלות, ניתוחים בחו"ל ותרופות מחוץ לסל. זאת לפני שהמשווקים מציעים ומוכרים למבוטחים ביטוחי בריאות עם כיסוי חלקי בביטוחי קופות החולים או כאלה שלא מגנים עליהם.

הוא קידם את הכנסת הדיגיטציה לעולם החיסכון הפנסיוני סביב תכנית "פנסיוני 2025" שנועדה לאפשר ל חוסכים שהגיעו לגיל פרישה לקבל מהגופים המוסדיים תמונה מלאה אודות סך הכספים שנצברו על שמם בצורה ברורה.

עם זאת, הוא היה מפקח שנוי במחלוקת. בכניסה לתפקידו הוא לקח צעד אחורה מרפורמות שונות שהובילה סלינגר ויזם שינויים שגרמו להרמת גבה בשטח. בין השינויים האלה ניתן למנות את המאבק שהוביל נגד חברת הייעוץ למוסדיים אנטרופי שמבצעת אנליזות עבור מוסדיים לשם קבלת החלטות עבור בעלי מניות באסיפות כלליות של החברות בהן המחזיקים.

רפורמה נוספת שמעוררת מחלוקת ומגיעה מבית מדרשו של ברקת, היא השינוי העמוק שהוא מציע לעשות במסלולי הפנסיה ובדמי המימון שגובות הקרנות. השינוי בא כדרך התמודדות עם נושא מגבלת ההוצאות הישירות שהקרנות יכולות לגלגל על העמיתים. בעוד שהממונה הקודמת סלינגר קבעה באופן שרירותי כי המגבלה תעמוד על 0.25%, ברקת ניסה למצוא דרך שלא להגביל את גלגול העלויות, תוך שהוא לא מאמץ חלק מההמלצות של הוועדה שהקים בעצמו בראשות הפרופ' ישי יפה לבחינת הסוגיה.

מהלך זה היווה את הבסיס לטיוטת רפורמה מעמיקה בתחום הפנסיה שנועדה ליצור בקרנות שורה ארוכה של מסלולים שנבדלים זה מזה גם בדרך ההשקעה וגם בדרך גביית דמי הניהול והעלויות מהחוסך באופן שיקשה מאוד על יכולת ההשוואה והבחירה לחוסך.

כמפקח על תחום נותני שירותי המטבע והקריפטו ברקת התמודד עם ביקורת רבה על איטיות ועיקוב במתן רישיונות לגופים הפועלים ואף חויב על ידי בג"ץ לפעול למתן רישיונות לאחר שהצטברו על שולחנו כ-2,500 בקשות שלא טופלו. אך בשנים האחרונות הבקשות טופלו והתור לקבלת רישיונות הלך והצטמצם למעט תחום הקריפטו שבו לא ניתן עדיין רישיון קבוע אחד. עם זאת ברקת פועל על מנת להשלים את ההסדרה הרגולטורית הנדרשת לשם מתן רישיונות קבועים.

היציבות במערכת הפוליטית העיבה על הקדנציה

ברקת אמנם דחף לרפורמות משמעותיות אך הוא נאלץ לא פעם לדחות אותן בשל אי היציבות במערכת הפוליטית שמנעה ממנו העברת שינויים הדורשים תיקוני חקיקה.

לצד הרפורמות שהוביל, שנותיו של ברקת בתפקיד הממונה על שוק ההון ייזכרו בין היתר בשל העמידה שלו אל מול הצמרת הבכירה של חברות הביטוח, בעיקר אלו של מגדל וכלל. בשנים האחרונות התגלעה שורה של עימותים בין ברקת לבין בעל השליטה במגדל, שלמה אליהו, בשל התערבותו של האחרון בנעשה בחברת הביטוח, כולל במינוי בכירים בחברה. בעקבות זאת הורה ברקת לאליהו לבחור היכן הוא רוצה לכהן, בחברת הביטוח או בחברת האם מגדל אחזקות, ואליהו בחר לבסוף בחברת האם. רק לאחר שאליהו עזב את תפקיד יו"ר הדירקטוריון ומינה במקומו את השופט בדימוס חנן מלצר, הורה ברקת להסיר את הפקטור, הקנס, שהוטל על ההון של מגדל ומנע מבעל השליטה למשוך דיבידנדים מתוך רווחי מגדל.

באשר למתרחש בכלל ביטוח, ברקת נאלץ להתערב בה ב-2020 כאשר יו"ר החברה דאז, דני נוה, ניסה להזיז את המנכ"ל יורם נוה. ברקת התערב ודחף למינויו של בודק חיצוני שמצא פגמים בהליך. לאחר שהסתיימה הפרשה חזר בו ברקת מאמירות קודמות לפיהן יש להפריד ולבטל כפילויות בין דירקטוריון כלל החזקות הציבורית לחברה הבת שלה כלל חברה לביטוח.

האם ימונה מחליף בתקופת בחירות?

עצם כך שברקת מתפטר בתקופת בחירות, יכולה גם להקל על שר האוצר בשאלת מינוי מחליפו, כיוון שבכל מקרה לא תהיה כנסת שתעביר רפורמות מרחיקות לכת. בנוסף, הסאגה סביב מינוי בכירים בתקופת בחירות, למרות המרחק הרב בין מינוי רמטכ"ל למינוי ראש רשות, גם אם האחרון מפקח על טריליוני שקלים, עשויה למנוע משר האוצר להמתין עם מינוי מפקח על הביטוח באופן קבוע.

אם בסופו של דבר ימונה מחליף זמני, יתכן כי הוא ימונה מתוך הרשות עצמה, או שיוצנח ממשרד האוצר לכהונה קצרה. בתוך הרשות ישנם שמונה סגנים בכירים לממונה, חלקם נמצאים ברשות מזה שנים רבות וחלקם הם מינויים של ברקת שהחליט לחזק את השורות באמצעות גיוס אנשי מקצוע מבחוץ, מהלך שעורר בזמנו תרעומת בקרב חלק מאנשי הרשות הוותיקים.

ההחלטה בסופו של דבר תהיה של שר האוצר, אביגדור ליברמן, שכפי שהוכיח בעבר יכול להפתיע גם במינוי של אדם מחוץ למערכת.

תגובות

שר האוצר, אביגדור ליברמן: ״אני מודה למשה על עבודתו המסורה והמקצועית למען שדרוג ופיתוח רשות שוק ההון ומאחל לו הצלחה רבה בהמשך דרכו״.

מנכ"ל משרד האוצר, רם בלינקוב: "משה מסיים ארבע שנים משמעותיות כיו״ר רשות שוק ההון ואני מודה לו על המחויבות שהפגין לטובת אזרחי ישראל, צמצום הבירוקרטיה ופישוט הליכים".

איתי בן זאב, מנכ"ל הבורסה לניירות ערך מסר היום: "רשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון, בהובלתו של משה ברקת, סייעה רבות בקידום שוק ההון הישראלי, בדגש על הגדלת היצע ההשקעות מצד הגופים המוסדיים בשוק ההון הישראלי, הרחבת מוצרי ההשקעה לטובת החוסכים הישראלים, קידום התחרות והשקיפות לציבור והגדלת ההשקעות בכלכלה המקומית. אני רוצה להודות למשה על שיתוף הפעולה ההדוק ביננו ועל קיום שיח מקצועי ופתוח שנעשה תמיד על בסיס ענייני, וזאת במטרה לשכלל ולחזק את שוק ההון, כמנוע צמיחה אסטרטגי של הכלכלה הישראלית ולמען ציבור המשקיעים על כל גווניו".

עוד כתבות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל