גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדדי אג'יו לתיקי השקעות ביולי: תיקון זמני בחסות המיתון

לאחר ירידות משמעותיות בשוקי האג"ח והמניות מתחילת השנה, המשקיעים עומדים דרוכים על קו הזינוק במטרה לעלות על הגל, בתקווה שיבוא ● ההסבר התומך בכך הוא שהמיתון המסתמן בעולם יעצור את העלאת הריבית ויוביל אף לירידתה ● האומנם?

הבורסה בתל אביב / צילום: שלומי יוסף
הבורסה בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

הכותב הוא מנכ"ל אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות. באתר החברה ניתן למצוא מדדי בנצ'מרק וחתכים נוספים. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק

חודש יולי הוא הראשון בשנה הנוכחית שבה המשקיעים ראו מעט הקלה בתיקי ההשקעות, עם עליות שערים ותשואות חיוביות. לא היה בכך כדי לשנות את התמונה וההפסדים השנה עדיין משמעותיים, אבל כן היתה זו רוח אופטימית ורעננה, שנושבה דווקא מתוך ניתוח פסימי, לפיו מיתון לפנינו. התקווה שהתעוררה בעקבות המחשבות על מיתון היא שביכולתו לגאול את השווקים מהעלאת ריבית משמעותית בעתיד והדבר הקל את הלחץ גם על אפיקי המניות וגם על אפיקי האג"ח. המיתון הגואל.

מתוך הקלה זו, תיקי האג"ח עלו ביולי ב-1.21%, עלייה משמעותית שהובלה על ידי האיגרות לטווחים הארוכים, גם בצמודות ובעיקר בשקליות, שנהנו גם ממחשבות על כך שהאינפלציה בנסיגה. העלייה במדד התיק האג"חי ביולי לא הספיקה כדי להוציא את התיק מהטריטוריה המאוד שלילית שלו והוא נותר בירידה שנתית מצטברת בשיעור של 4.52%.

מדד תיק המניות עלה החודש בשיעור משמעותי מאוד של 5.56% ובכך הוריד את התשואה השנתית השלילית שהיתה מעל 10% במחצית השנה, ל-5.05% בסוף יולי.

מדדי אג'יו מהווים בנצ'מרק מקובל לביצועי תיקי השקעות מנוהלים מבוססים על נתונים מבתי ההשקעות המובילים בישראל ביניהם פסגות, אלטשולר שחם, פעילים, מגדל שוקי הון, אקסלנס, אי.בי.איי, מיטב דש, הראל פיננסיים, תפנית דיסקונט, UNIQUE , ואנליסט. הנתונים מתקבלים מהגופים המנהלים מעל 80% מתיקי ההשקעות של הציבור. המדדים הנבנים מנתונים אלו עוקבים אחר 'תיק ההשקעות המצרפי' של הציבור ומהווים מדדי ייחוס והשוואה (בנצ'מרק) אובייקטיביים לצורך השוואת ביצועים ותוצאות של גופי ייעוץ וניהול השקעות, ביצועי תיקי השקעות מנוהלים, קרנות השתלמות ועוד.

מדדי התיקים הנפוצים בקרב ציבור הלקוחות הפרטיים וכן בקרב אירגונים המנהלים את כספם ומשלבים מניות ואג"ח בשיעורים שונים, עלו גם הם בשיעורים נאים החודש. תיק המכיל 20% מניות עלה ב- 2.08% ואילו התיק המכיל 30% מניות ומתחיל להיות נפוץ יותר בציבור הרחב, עלה החודש בשיעור של 2.52%, התאוששות נאה. במונחים מצטברים מתחילת השנה, גם תיקים אלו מצויים בתשואה שלילית, בקירוב ל-4.6% בכל אחד מהם.

 

השווקים מניחים כי האינפלציה והריבית הסתיימו

כאמור, הדיעה הרווחת בשווקים היא שההאטה המסתמנת בכלכלה ושאף הפכה להיות מיתון על פי הגדרתו הטכנית בארה"ב, היא חדשות טובות עבור שוק ההון ומחירי הנכסים. הסיבה לכך, שוב על פי ההערכות וכן כפי שניכר מהתנהגות המשקיעים והמגמות בחודש האחרון, היא שהמיתון ימנע העלאת ריבית. לא יאט אותה, יעצור אותה. הדבר נראה בארה"ב בבירור בשני מרכיבים. האחד הוא ירידה של העקום כולו והשני הוא הפיכתו לבעל שיפוע שלילי מובהק, כלומר יורד משמאל לימין בטווחים הקצרים שלו. מצב זה מבטא את המחשבה לפיה הריבית שם תעלה אולי עוד במעט, אבל לתקופה קצרה בלבד, שלאחריה היא תשוב ותרד.

בישראל העקום אינו יורד, בעיקר מכיוון שהריבית טרם עלתה באופן מורגש כך שאין לה גם לאן לרדת, אולם הוא מקבל ביטוי מובהק בעקום הציפיות לאינפלציה. באופן דומה לתשואות הממשלתיות בארה"ב, גם הציפיות לאינפלציה בישראל עולות רק לטווח השנה הקרובה ומייד לאחר מכן יורדות. הבנקים המקומיים וחזאים מורידים את תחזית האינפלציה שלהם ולמעשה אינם מאמינים כי היא תמשיך לעלות, אלא כאמור לרדת מקצב נוכחי של 4%, חזרה אל יעד האינפלציה של בנק ישראל.

האם האינפלציה והריבית נבלמו? אולי אפילו הסתיימו, כך שבקרוב נראה ירידת ריבית? לפי התנהגות מדדי התיקים והשווקים, נראה כי משקיעים שוב מחפשים את התשובה האופטימית וחוזרים אל האפיקים שסבלו ממשבר האינפלציה והריבית.

האם עליית הריבית תיעצר?

אותם אינפלציה ועליית ריבית נוצרו במהירות ובהפתעה, עבור מרבית המשקיעים והאנליסטים. בינואר השנה ציינו בטור זה כי "האינפלציה תתנהג באופן שיחייב את הנגידים להעלות את הריבית בניגוד לרצונם מוקדם ובעצמה רבה מהצפוי" ולמעשה תניע תהליך העלאת ריבית שלא נראה מזה עשורים. ואכן, הריבית עלתה בשני הצעדים האחרונים ב-0.75%, כאשר בכל אחד מהם השווקים חששו כי ההעלאה תהיה חזקה יותר, 1%. האצה זו בתהליך העלאת הריבית היא תוצאה של מדיניות שגויה של נגידי הבנקים המרכזיים, גם בישראל, החוששים לשנות את המציאות ומעדיפים לתת לה להכתיב את התנהגותם בתחום הריבית. כדי להימנע מטעות על טעות, הנגידים ימשיכו להעלות ריבית במהירות אך בעיכוב אחרי האינפלציה ובאופן פחות אפקטיבית לצורך בלימתה של האחרונה.

למעשה, המשך העלאת הריבית בשנה הנוכחית היא מציאות קיימת, שיכולה להוביל גם למשבר בתחום האשראי. זה המקום לציין כי כבר נראים סימנים ראשונים בישראל ובעולם לשינוי בשוקי האשראי וניתן להניח כי הם יתגברו בחדשים הקרובים.

עליית הריבית המהירה היא סיכון בפני עצמו

עליית ריבית מהירה יחד עם ירידה בפעילות הכלכלית מהווה שילוב מסוכן בהקשר של עולם האשראי, מכיוון שאין לשוקי האשראי זמן להתכונן וכי הלווים ייפגשו במהירות את הריבית הגבוהה.

הסיכון נובע מכך שלא רק שהריביות תהיינה גבוהות באופן שמעלה מאוד את עלות החוב, אלא שבנוסף, ההאטה הכלכלית תקשה לא רק על מחזור חובות, אלא על החזר חובות בכלל. התנאים הכלכליים נמצאים בהרעה, בכל מגזר, הן במשקי הבית, הן עבור פירמות ובעתיד הלא רחוק - גם עבור תקציבי מדינות.

כך, לווים יפגשו ריבית גבוהה יחד עם האטה כלכלית וקושי בגיוס. מצב זה עלול ליצור מצוקת אשראי ולהאיץ את תהליך העלאת מחירי המימון, התשואות בשוקי ההון והריבית על כל אפיקיה, הן באשראי פרטי והן באג"ח קונצרניות נסחרות - מה שיוביל לעלייה במרווחי הסיכון ובתשואות בכלל.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע