גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקת השנה בעולם הפיננסים: מי הרוויח ומי הפסיד ממכירת מקס

לאחר שהרכישה של חברת כרטיסי האשראי מקס אושרה בדירקטוריון כלל ביטוח: מי ניצח, מי התאכזב ומי עלול לסכל את העסקה בחודשים שנותרו עד לקלוזינג ● וגם: יו"ר מקס מסכם את ההשקעה המוצלחת של ורבורג פינקוס בחברה, ומספר מי עוד התעניין ברכישתה

יורם נווה, אלפרד אקירוב, ירון בלוך / צילום: כדיה לוי, איל יצהר, הדר דולן
יורם נווה, אלפרד אקירוב, ירון בלוך / צילום: כדיה לוי, איל יצהר, הדר דולן

בסוף השבוע נחתמה אחת מהעסקאות הגדולות ביותר בעולם הפיננסים הישראלי, ומה שמסתמנת כעסקת השנה: כלל ביטוח רוכשת מידי הקרן הזרה ורבורג פינקוס את חברת כרטיסי האשראי מקס, לפי שווי של 2.47 מיליארד שקל. דירקטוריון כלל, ברוב של שישה  כנגד שלושה, הכריע בעד הרכישה. זאת ארבעה חודשים מאז שנחתם מזכר ההבנות לקיום העסקה, ושבועיים לאחר שחלף המועד המקורי שעליו סיכמו הצדדים. אז מי  "בחשו" בעסקת הענק, שעל פי ההערכות יחלפו עוד ארבעה-חמישה חודשים עד שתושלם?

ישראל בדרך לאינפלציה של 5%? אלה תחזיות הכלכלנים למדד המחירים של יולי 
בלי לשלם מס: ההשקעות החשאיות של הכנסייה המורמונית בהייטק הישראלי

המנצחים: יורם נוה וחיים סאמט 

נוה הוא המנצח הגדול של העסקה. בדרך לחתימה הצליח מנכ"ל כלל ביטוח לרתום לצדו את יו"ר הדירקטוריון סאמט, ויחד הצליחו השניים להתגבר על לא מעט מכשולים, כולל חוסר אמון בשוק כי העסקה תצא לפועל, בעיקר בשל הטענה כי השווי שניתן למקס גבוה מדי.

נוה וסאמט טענו לכל אורך הדרך כי מדובר בעסקה מצוינת שתגוון את מקורות ההכנסה, ותפחית את התלות בביצועי שוק ההון ובפעילות הביטוח שיודעים עליות וירידות. זאת, על אף טענות שהעלתה בעלת המניות הגדולה בכלל - חברת אלרוב נדל"ן שבשליטת איש העסקים אלפרד אקירוב (אליו עוד נגיע בהמשך), המחזיקה ב-15% ממניות כלל.

הסיפור של סאמט בהקשר זה מיוחד במינו. סאמט נבחר לדירקטוריון כלל בינואר 2021 לאחר שמועמדותו הועלתה על ידי אלרוב נדל"ן. אולם בינו ובין אקירוב חל קרע במהלך  הדרך, וכבר בשלהי דצמבר אותה שנה הצביעה אלרוב נגד מינויו מחדש כדירקטור, לאחר ש"לעמדתה העניינית, מר סאמט נמצא כלא מתאים ויש מועמדים מתאימים ממנו".

המאוכזב: אלפרד אקירוב 

ההערכה בשוק היא כי הקלוזינג, סגירת העסקה, תתרחש לקראת סוף השנה או בתחילת השנה הבאה, ועד אז יצטרכו בכלל להתגבר על כמה מכשולים. הראשון הוא התמודדות עם התנגדותה של אלרוב נדל"ן, שהדירקטור שנבחר מטעמה, דוד גרנות, הצביע ביום חמישי נגד אישור העסקה יחד עם שני דירקטורים נוספים - סמי מועלם ומלי מרגליות.

בין אקירוב להנהלת כלל בראשות יורם נוה שורר "דם רע" זה כמה שנים, מאז התנגדה חברת הביטוח, כבעלת מניות המיעוט הגדולה באלרוב, לעסקת בעלי עניין בין חברת הנדל"ן לחברה בת שלה שפועלת בתחום המלונות בחו"ל, אותה ניהל בנו של אקירוב, ג'ורג'י.

רק לאחר שהחליטה אשתקד על מכירת החזקותיה באלרוב (לידי חברת ישראל קנדה), הסירה כלל את התנגדותה לעסקה. אקירוב לא שכח זאת והחל לרכוש מניות של חברת הביטוח, ואף הגיש בקשה להיתר שליטה בחברה, שעדיין נמצאת בבחינת רשות שוק ההון.

בסוף השבוע האחרון, במקביל לחתימה על העסקה מול ורבורג פינקוס, הודיעה כלל לאלרוב כי היא דוחה את בקשתה של האחרונה להעלות את העסקה לאישור אסיפת בעלי המניות. אולם באלרוב - שצפויה למצוא את עצמה מדוללת בכלל (בעקבות הקצאת מניות הכרוכה בעסקה), לא מתכוונים להרים ידיים וימשיכו לנסות ולסכל את הוצאתה לפועל, אם בהערמת קשיים משפטיים או בהעלאת טענות ודרישות שונות כנגדה.

יפריעו? רם בלינקוב והרגולטורים

לצד הצורך בהשלמת גיוס הכסף לעסקה, כלל צריכה לקבל את אישורם של שני רגולטורים - הפיקוח על הבנקים שמפקח על עולם כרטיסי האשראי ורשות התחרות, שם מי שצפוי להוביל את הבדיקה הוא אוריאל סיטרואן, מנהל מחלקת שווקים ברשות. זאת כיוון שראש הרשות, מיכל כהן, פסלה את עצמה מאחר שקרוב משפחתה עובד בכלל. בנוסף, תצטרך כלל להגיע לסיכום (שלא מחייב אישור) מול רשות שוק ההון בעיקר בנוגע לסוכנות הביטוח שמחזיקה מקס.

באשר לשני הרגולטורים האחרים, כשלעצמם הם לא צפויים להתנגד לעסקה. הפיקוח על הבנקים יתמקד בעיקר בבדיקת היציבות של החברות המעורבות, וכאן לא עשויה להתעורר בעיה, בין היתר מכיוון שכלל מנהלת כ-300 מיליארד שקל בנכסים והיא מפוקחת באופן קבוע על ידי רשות שוק ההון. גם מצד רשות שוק ההון לא צפוי המהלך להיתקל בקושי מיוחד, שכן אם היה מכשול מהותי הוא כבר היה מוצג להנהלת כלל, וזו, כפי שהצהירה בעבר, לא תחתום על הסכם לעומתי אל מול הרגולטורים.

אולם ברקע פועל כוח נוסף, שלא מתלהב מהשלמת העסקה, וגם אם אין לו יכולת לסכל אותה באופן רשמי, הוא טרם הרים ידיים. מנכ"ל משרד האוצר, רם בלינקוב, טוען כי מכירת מקס לידי כלל תגדיל את כוחם של הגופים המוסדיים והיא מנוגדת לרפורמת שטרום, שנועדה לייצר תחרות בשוק הפיננסי. בלינקוב אף שלח מכתב בנושא ליו"ר רשות שוק ההון, משה ברקת, בחודש מאי, כחודש לאחר חתימת מזכר ההבנות בין כלל לוורבורג פינקוס. לבלינקוב כאמור אין סמכות בנושא, אך הוא עשוי לנסות להשפיע על הרגולטורים לסיכול העסקה.

המרוויח: ירון בלוך 

לא מעט פרשנויות נשמעו לגביי ההחלטה של קרן ורבורג פינקוס, המחזיקה ביותר מ-70% ממניות מקס, לצאת מההחזקה בחברת כרטיסי האשראי ארבע שנים אחרי שרכשה אותה (אז נקראה לאומי קארד) מידי בנק לאומי.

בוורבורג פינקוס חתמו על הסכם מחייב מול לאומי ביולי 2018 והקלוזינג בוצע לבסוף באמצע פברואר 2019, לפי שווי של כ-1.95 מיליארד שקל למקס, כאשר כעת היא מוכרת אותה בשווי הגבוה בכמעט 30%. מאחר שהקרן ביצעה את הרכישה באמצעות מינוף משמעותי (הלוואה שניתנה מצד סינדיקציה בהובלת הראל ביטוח), הרי שביחס להון שהשקיעה התשואה גבוהה יותר ועומדת על IRR (תשואה פנימית שנתית) המוערכת ביותר מ-20%.

"מדובר בהשקעה לא גדולה בקבוצת קרנות המנהלת עשרות מיליארדי דולרים, זו בהחלט תשואה ראויה העומדת ביעדי הקבוצה", אומר ירון בלוך, יועץ בכיר לוורבורג פינקוס בישראל ויו"ר מקס (ששימש בתפקיד גם בעת שהחברה הייתה בבעלות לאומי).

עוד מציין בלוך, המחזיק בעצמו במניות מקס שבגינן הוא צפוי לרווח של כמה מיליוני שקלים, כי בקרן ההשקעות מרוצים מההשקעה: "מקס עומדת בתחזיות שוורבורג פינקוס ראו לנגד עיניהם כשהשקיעו בה, ואף עוברת אותן. זה למרות שלא הכול הלך חלק מההתחלה - ההיפרדות מלאומי לקחה יותר זמן משתוכנן, והייתה גם הקורונה שאף אחד לא צפה. שתי הסיבות השפיעו באופן שלא היה ניתן לצפות מראש". 

בלוך מספר כי התעניינות ברכישת מקס נמשכה גם לאחר שנחתם מזכר ההבנות עם כלל: "יש כל הזמן פניות שנכנסות מגופים שונים ומשקיעים פרטיים שמתעניינים. את רוב הפניות סיננתי על הסף אבל היו גם פניות רציניות, כמו זו של קבוצת ביטוח ישיר, שלא הגיעה לידי הסכמות. הפנייה מכלל בינואר הייתה הכי מעניינת, לאור העובדה שהם השלימו גיוס משמעותי מוצלח וחשבנו שהחיבור לכלל מאוד הגיוני. זה חיבור לגוף פיננסי משמעותי שמייצר פלטפורמה תחרותית טובה גם ללקוחות וגם לחברות".

התמורה: 1.6 מיליארד שקל לצד חוב קיים בסך 900 מיליון

ביצוע רכישת מקס דורש מחברת הביטוח להניח על השולחן סכום משמעותי של כ-1.6 מיליארד שקל (בנוסף לחוב קיים הרובץ על מקס בסך כ-900 מיליון שקל). 500 מיליון שקל מסכום הרכישה גייסה כלל בהנפקת מניות בינואר האחרון, כאשר כ-450 מיליון שקל נוספים יוקצו למוכרי מקס (ורבורג פינקוס, מנורה מבטחים, אלייד ועמיתי כלל עצמה) באמצעות מניות כלל ביטוח.

מתוך 700 מיליון שקל נוספים שאמורה הייתה כלל לשלם במועד סגירת העסקה, היא סיכמה עם ורבורג פינקוס בחודש שעבר כי 370 מיליון שקל יידחו לאפריל 2024, עם מנגנוני הצמדה מוסכמים (הלוואת מוכר). את יתרת הסכום היא תכסה ככל הנראה באמצעות הון זמין שברשותה וגיוס הון או חוב.  

עוד כתבות

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

סקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

אאורה מוכרת בגבעתיים חלומות לפינוי בינוי. העירייה לא מכירה את הפרטים

בדיווח לבורסה כללה החברה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית בעיר ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר