גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דור ה־Z פיתח את כלכלת השיתוף. מה יעשה דור הבינה המלאכותית?

השחקנים בשוקי המסחר, קמעונאות המגורים, המשרדים והמלונאות חייבים לחשב מסלול מחדש, ולפנות באופן מותאם לדורות הצעירים ● אלה ישאפו עוד פחות להיות בעלי רכוש, והמיקום לא יהיה רלוונטי עבורם כלל: הם ישתפו פעולה בכל מקום, עם כל אחד

חלל משותף במלון קהילתי של רשת סלינה בתל אביב / צילום: ענבל מרמרי
חלל משותף במלון קהילתי של רשת סלינה בתל אביב / צילום: ענבל מרמרי

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואלו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף, ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לדור ה־Z, שמהווה כבר רבע מהאוכלוסייה בישראל, יש אמונות וערכים, התנהגות והרגלי צריכה שונים מאלה של הדורות הקודמים לו - והם מחייבים את השחקנים בשוקי המסחר, הקמעונאות, המגורים, המשרדים והמלונאות לחשב מסלול מחדש ולפנות אליהם באופן מותאם. במקביל, עליהם להיערך מחשבתית לקראת הדור הבא - דור הבינה המלאכותית.

כאן נציג את הערכים וההתנהגות של דור ה־Z מול הדורות שלפניו והדור שיבוא אחריו, ואת האופן שבו הם משפיעים על מוצרי המסחר, השיווק, הקמעונאות ומוצרי הנדל"ן החדשים.

גמישות מרחבית

התנהגות צרכנית משתנה בעיקר לפי מאפייני הדור הצעיר. כך, אם בני דור ה־Y בחרו להתגורר בעיר, בני דור ה־Z בוחרים להתגורר בדירות במבנים בעירוב שימושים, Co-Living בסביבה אורבנית. הם גרים בדירות קטנות יותר (ולפיכך רוב חייהם מתנהלים בחוץ), וכן בדירות שכורות.

בחירות דור ה־Z מושפעות משינויים באורח החיים: הוא דוחה את גיל הנישואים וההורות, מעדיף גמישות ומוביליות מרחבית, מאמין באורח חיים עירוני אך חווה קושי פיננסי שמתעצם ברכישת נדל"ן למגורים.

בהתאם לכך משתנה ההתנהגות הצרכנית: תמה תקופת הבעלות. דורות ה־Y וה־Z המציאו את כלכלת השיתוף. הם משכירים, משאילים ומשתמשים במה שאחרים רכשו; גרים ויגורו בדירות קטנות בתל אביב; ומעדיפים את מרחב הקורקינט.

הם מתחילים את יום עבודה בשעה מאוחרת יחסית, אחרי קפה בשדרה, מגיעים למשרדים בחללים המשותפים באמצעות רכבים דו־גלגליים, ב־12:00 אוכלים ארוחת צהרים בקומת הקרקע או מזמינים שליחות, אחר הצהרים בדרכם הביתה יעצרו במכון הספורט, יאכלו ארוחת ערב מוקדמת או יקנו מוצרים לארוחה של אותו היום (במטבח הקטן שבדירתם יש להם רק כיור, מכונת אספרסו ומקרר בר).

צרכים אלה מכתיבים גם שימוש בדירות קטנות, איכותיות, פונקציונליות ומודולריות עם חלל גמיש, במתכונת של מיטה ושולחן. הם כן זקוקים לשטחים משותפים, חיי קהילה, חדר ישיבות, בריכת שחייה וחדר כושר, חלל מדיטציה ויוגה, מועדון דיירים, חלל עבודה משותף, גג אורבני/גינה "כלואה", נקודת מסירה לחבילות ומקום לאופניים ולקורקינטים. השירותים והמרחבים הציבוריים ינוהלו ויתוחזקו על ידי אב בית/חברת ניהול. כל זה "הועתק" לבתי המלון הקהילתיים.

הקושי הפיננסי ברכישת נדל"ן למגורים מעצים את הביקושים לדירות להשכרה, וגם משפיע על היקף וסוג מוצרי הלבשת הבית. כך, למשל, הם רוכשים יותר מוצרים מיד2 ומיד3, מוכרים מוצרי ריהוט בין הדיירים ששכרו את הדירה והתחלפו, ונוצרו אתרים רבים שמאפשרים פעילות זו. ודור הבינה המלאכותית? את חייו ניתן לדמות למגורים ב"שרת" על בסיס הענן.

יותר עובדים נוודים

בעוד שבני דור ה־Y עבדו בחלל פתוח במרחבים משותפים, בני דור ה־Z עובדים בחלל פתוח עם מרחבים פרטיים (דורשים יותר פרטיות), והיום גם בעבודה היברידית משלושה מיקומים - בית, משרד וחללי עבודה משותפים/בית קפה/ים - או כעובדים נוודים מכל מקום בעולם. בני דור ה־Z מבקשים יותר מוצרי בריאות, ספורט, קיימות ואחריות קהילתית, שיימצאו בבניין ובשטחי ההסעדה.

ההתייחסות למיקום לא תהיה רלוונטית עבור דור הבינה המלאכותית, שיהיה בשיתוף־פעולה בכל מקום ומכל מקום עם כל אחד, ותופעת העובדים הנוודים תתרחב בצורה דרמטית.

כבר כאן יש לציין כי החזרה למשרדים אחרי הקורונה בישראל הינה תופעה ייחודית. בארה"ב ובאנגליה בכלל, ובניו יורק ובלונדון בפרט, פחות מ־45% מעובדי המשרדים שבו לעבוד במשרד. לפיכך, מאות אלפי מ"ר של משרדים מוסבים לדירות מגורים.

באשר להגעה לעבודה, דור ה־Y כבר לא בוחר ברכבת וברכב הפרטי בלבד, אלא גם ברגל או באופנוע. דור ה־Z הרבה פחות נוהג ברכב פרטי, ומעדיף להגיע בתחבורה ציבורית, וכמובן ברגל ובקורקינט. דור הבינה המלאכותית אף פעם לא יתרחק מאזור העבודה - הוא צפוי שלא להפריד בין עבודה לבין הבית, והכול ייעשה בערבוב. המרחקים בין המקומות שהוא פעיל בהם יתקצרו, ויהיו באותו חלל.

במקביל לכל אלה מתחוללת צמיחה של בתי המלון הקהילתיים, שמייצרים חווית תיירות קהילתית. הם נבנים במרכזי ערים, במיקומים עם שווי קרקע גבוה, ומושכים אליהם קהלים צעירים המעוניינים לחוות את מרכזי הערים תוך מגורים ברמה גבוהה, ובמחירים שיוכלו לעמוד בהם.

מלונות אלה רלבנטיים גם עבור העובדים הנוודים, שנהנים לצרוך סוג אירוח זה שכולל חדרים קטנים במתכונת מיטה ושולחן, וכן חללים משותפים מרווחים שכוללים חללי עבודה, פאבים, מתקני ספורט ועוד.

הצפי הוא ששוק המלונות הקהילתיים ימשיך להתפתח, ויושפע יותר ויותר ממגמות כלכלת השיתוף, והשאיפה לחוויות, התנסויות, קשר אישי ומפגשים חברתיים על פני רווחת דיור גבוהה במרחב האישי.

הלקוחות החדשים יחפשו את הפשוט על פני המפונפן. גם נוודי העבודה, שעובדים מכל מקום, יבקשו מוצר גמיש זה. מתוך כ־10,000 חדרי המלון הנוספים שייבנו בישראל בעשור הקרוב עם הגידול בהיקף הגעת התיירים, כמה אלפים יהיו בבתי מלון קהילתיים.

יותר רכישות מקוונות

בני דור ה־Z רוכשים פחות מותגים ומוצרי יוקרה, וגם בני הדור הבא אחריהם ישאפו פחות להיות בעלים של מוצרים וירכשו עוד פחות מהם. הם יעדיפו מוצרי בריאות (גם מזון) וספורט, ויבחרו בחברות שמגלות אחראיות קהילתית וקיימות.

אם דור ה־Y אוכל בעיקר במסעדות וממכונות אוטומטיות, בני דור ה־Z מעדיפים שיבשלו להם במקום לבשל בעצמם, ובעיקר מזון בריא, צמחוני, טבעוני ותחליפי בשר. דור הבינה המלאכותית כבר לא ייחס חשיבות לתזונה, כסימבול להיותו "מכונה" שתחליף את האדם.

רכישות המזון יושפעו מכמה מגמות: הקיטון המתמשך בגודל משקי הבית בחברה היהודית, היעדר הזמן שמתבטא בסדר עדיפות לטובת פעילויות אחרות; פחות רגישות למחיר אצל חלקים הולכים וגדלים באוכלוסייה, בעיית העומס בכבישים והרגלי צריכה שהשתנו בתקופת משבר הקורונה.

כל אלה מגדילים את הביקוש לסלים "קטנים". אנו רואים יותר רכישה בחנויות נוחות וסופרמרקט ליד הבית, ביקוש למוצרים הנמכרים באריזות קטנות ולאוכל מוכן או כמעט מוכן, הגדלת רכישות באונליין וביצוע הזמנות במשלוחים.

בשוק האופנה, דורות ה־Y וה־Z מעבירים את רכישותיהם מהחנויות למוצרי יד שנייה ואופנה בהשכרה, ולמוצרים "כמו חדשים". בעקבות כך, הרשתות והמותגים יתאימו את פעילותם להרגלי הצריכה ולערכים המשתנים, בפרט בנושאי הקיימות.

גם הרכישות המקוונות יגדלו: אדידס ונייקי כבר העריכו שבשנת 2025 כ־50% מהיקף המכירות שלהן יהיה באונליין. בישראל, האונליין והאופליין ישולבו, ביחס של 30%/70% או 40%/60%.

בשורה תחתונה, כדי להישאר רלוונטיים, נדרשים כלל השחקנים בשוק המסחר, השיווק והקמעונאות והנדל"ן להמציא קונספט ותמהיל ייחודיים שיענו על הצרכים המשתנים של קהלי היעד, במיוחד אלה של דור ה־Z ודור הבינה המלאכותית.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל