גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות עשרות המיליארדים שזורמים אליה, אוקראינה במשבר כלכלי קיומי

הבנק העולמי מעריך כי אוקראינה תסיים את השנה עם 45% צניחה בתמ"ג ● ובעוד שהרוסים מדווחים ש"הכול מתנהל לפי התוכנית", האוקראינים מבטיחים "להכריע את המלחמה עד החורף"

חיילים אוקראינים יורים לעבר עמדות רוסיות באזור חרקיב, מוקדם יותר היום / צילום: Associated Press, Andrii Marienko
חיילים אוקראינים יורים לעבר עמדות רוסיות באזור חרקיב, מוקדם יותר היום / צילום: Associated Press, Andrii Marienko

חצי שנה בדיוק אחרי שחיילים רוסים פלשו בכוחות גדולים לאוקראינה, המלחמה על הקרקע עדיין מתנהלת. חיילים משני הצדדים וגם אזרחים - ברובם המכריע מהצד האוקראיני - נהרגים כמעט מדי יום. מלחמת הבזק הכושלת שרוסיה ניסתה לבצע בתחילת המלחמה, בניסיון לכבוש את קייב ולפצל את אוקראינה, התחלפה בשבועות האחרונים במלחמת חפירות, בקווי מערכה שלא משתנים באופן דרמטי בימים האחרונים, אך שנפרשים לכל היקפה המזרחי של המדינה העצומה, ובימים האחרונים מתרחבים גם לעבר חצי האי קרים.

■ חצי שנה למלחמה באוקראינה: 30 שנות השקעות זרות ברוסיה ירדו לטמיון

מספרי ההרוגים אינם ברורים. בין 5,000 ל־11,000 חיילים אוקראינים נהרגו עד כה, לפי הערכות המודיעין האמריקאי. מספר האזרחים האוקראינים שנהרגו גם אינו ידוע: האו"ם מזכיר כ־5,400 קורבנות ודאיים, אך לפי הערכותיו שלו מדובר באומדן־חסר. המספר האמיתי כפול ואולי משולש מזה. בצד הרוסי, הערכות נאט"ו הן כי בין 7,000 ל־15,000 חיילים רוסים נהרגו במלחמה עד כה, ועוד עשרות אלפים נפצעו.

גם ההשלכות הכלכליות של המלחמה ממשיכות להתברר, בעבור רוסיה ואוקראינה, וגם בעבור העולם כולו. אוקראינה נמצאת במשבר כלכלי חריף וקיומי. הבנק העולמי חזה בחודש שעבר כי היא תסיים את 2022 עם צניחה בתמ"ג של 45%. ממדינה מתפקדת, אפילו צומחת, עם יצוא דגנים, פלדה ומוצרי עתירי־אנרגיה אחרים, הפכה אוקראינה למדינה שכל משאביה מוקדשים למלחמה, שהכלכלה שלה קרסה למעשה.

הייצור האוקראיני פסק כמעט לחלוטין

הייצור האוקראיני פסק לא רק באזורים החשובים־יחסית בדונצק, שהם כעת במוקד הלחימה, אלא בכל רחבי המדינה, על רקע גיוסי חירום ומעבר לכלכלת מלחמה. יותר מ־6.6 מיליון אוקראינים הם כעת עקורים בתוך ארצם. הלימודים בבתי הספר אינם צפויים להתחדש. מתחילת המלחמה נרשמה עזיבה מסיבית של תושבים לעבר מדינות אירופיות אחרות, ומספר הפליטים עומד על יותר מ־5.4 מיליון. האינפלציה במדינה צפויה לעבור את רף ה־30%. הניסיונות לחדש את יצוא החיטה ודגנים אחרים נמצאים רק בתחילתם, ולא ברור אם המדינה תצליח ליהנות מההכנסות מכך בקרוב.

הסיבה שאוקראינה לא הוכרזה עד כה "פושטת רגל", ואפילו מסמנת כי ביכולתה להמשיך את הקרבות עד להכרעה, היא בגלל הסיוע הבינלאומי הרב לו היא זוכה. לא מדובר רק בסיוע צבאי, שהחל למעשה מתחילת הפלישה הרוסית לאוקראינה ב־24 בפברואר והתעצם ככל שהזמן עבר והוכח שהכוחות האוקראינים הם יריב שקול לרוסים. מדובר גם בסיוע פיננסי מצד מדינות עשירות כמו ארה"ב, בריטניה, קנדה וגרמניה, וגם בחבילות סיוע בשווי מיליארדים מהאיחוד האירופי כארגון.

בחודש שעבר החליטו בנקים בינלאומיים, גופי השקעות וממשלות המחזיקים באג"ח אוקראיניות בשווי 20 מיליארד אירו להקפיא את התשלומים לשנתיים, כדי למנוע הכרזה על פשיטת רגל על ידי סוכנויות הדירוג. ייתכן שבעתיד תישקל מחיקת חובות כוללת למדינה.

עד כה, מחשבון הסיוע של המכון הכלכלי בקיל סכם ומצא כי מדינות בעולם הבטיחו סיוע בשווי 84.2 מיליארד דולר לאוקראינה. הסיוע כולל גם ציוד צבאי ותחמושת רבה, אך גם סיוע הומניטרי לעקורים ולפליטים, וכן ערבויות פיננסיות, שמועברות ברובן באמצעות הבנק העולמי.

ארה"ב - התומכת הכלכלית הגדולה ביותר

ארה"ב היא התומכת הגדולה ביותר של המדינה, והכריזה כמעט מדי שבוע על חבילות סיוע צבאיות, אספקת מערכות מתקדמות ותחמושת נוספת לאוקראינה. לפי החישובים האחרונים, היא הבטיחה למדינה סיוע צבאי של 25 מיליארד דולר. גרמניה הודיעה השבוע על סיוע צבאי נוסף בשווי חצי מיליארד אירו, וכמעט כל מדינה אירופית החברה בנאט"ו כבר סייעה לאוקראינה בנשק ובתחמושת.

גם בתחום האזרחי, ארה"ב היא התורמת הגדולה ביותר לאוקראינה, והקצתה מענקים ישירים וערבויות של 20 מיליארד דולר. סך התמיכה האמריקאית עומדת על יותר מ־40 מיליארד דולר. האיחוד האירופי סיפק עד כה כ־12 מיליארד אירו בסיוע פיננסי.

בצד השני של המלחמה, נראה כי רוסיה מתפקדת טוב יותר ממה שצפו המומחים, לפחות בטווח הקצר. תחזית הבנק העולמי לצמיחה שלילית של 8% ברוסיה השנה התחלפה כעת בהערכה לצניחת תמ"ג של 6%. הבנק המרכזי הרוסי אפילו מדבר על 4.2%. האינפלציה במדינה ירדה ל־15%. כמובן, רוסיה כבר אינה שוק חופשי להשקעות, המטבע שלה נשלט על ידי הבנק המרכזי והיא אינה יכולה לגייס הון יותר בשווקים הבינלאומיים, אבל נכון לעכשיו נראה כי אינה צריכה זאת. האבטלה אולי לא זינקה, אבל רק בגלל שעובדים רבים מוגדרים עדיין בחופשה. זה אמור להשתנות בחודשים הקרובים.

אחרי הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו עליה בעקבות סיפוח קרים, התרכזה רוסיה בייצור עצמאי של מזון, והדבר מסייע לה כעת. אמנם שני־שליש מ"חומת ההגנה הפיננסית" שלה - כ־600 מיליארד דולר שנאספו בציפייה לסנקציות בינלאומיות, - הוקפאו. אך מה שנותר מסייע לה לשמור על מוסדות המדינה מתפקדים.

מחיר החיטה והשמן זינק אך שב לרדת

בטווח הארוך רוב הכלכלנים מסכימים כי התחזית הכלכלית לרוסיה עגומה. עם מגבלות על יבוא טכנולוגיה מערבית, ללא שבבים, כשהיא תלויה רק בסין, הכלכלה הרוסית אינה צפויה לצמוח באותו שיעור כמו בעבר. לפי הערכות, כ־300 אלף רוסים כבר ברחו מהמדינה, רובם צעירים משכילים, רבים מהם עובדים בתחומים דיגיטליים וטכנולוגיים.

בזירה הבינלאומית, המלחמה שבה פתחה רוסיה, והתגובה המערבית בדמות סנקציות כלכליות ופיננסיות הדוקות, היא זעזוע כלכלי משמעותי. מחירי החיטה והשמן זינקו עם פרוץ המלחמה לשיאים, אך בחודשים האחרונים ירדו בצורה מתונה. עדיין, מחיר שמן צמחי גבוה ב־70% ממה שהיה לפני כשנה, ומחירי הדגנים (כולל חיטה) גבוהים בקרוב ל־50%. ההשפעות העקיפות על תעשיית המזון והחקלאות הן משמעותיות, בין היתר משום שרוסיה הייתה ספקית דשנים מובילה לפני המלחמה.

אך ההשפעה הרבה ביותר הורגשה בתחום האנרגיה. רוסיה הייתה אחת משלוש יצואניות דלקי המאובנים הגדולות בעולם לפני המלחמה, ובעקבות הסנקציות שהוטלו עליה הפך תחום האנרגיה למנוע של אינפלציה משתוללת, במיוחד באירופה אך גם בשווקים אחרים. מחיר הגז הטבעי האירופי זינק פי שבעה בשנה החולפת, מחיר הפחם עלה ב־500%. מחיר הנפט רשם תקופה ממושכת של מחירים גבוהים, יותר מ־120 דולר לחבית, לפני שירד בשבועות האחרונים בגלל החשש ממיתון עולמי.

אירופה והעולם המערבי כולו החלו תהליך של מעבר ממזרח למערב בתחום האנרגיה, והדבר צפוי לעצב מחדש כלכלות רבות. בעוד הלחימה נמשכת, הרוסים מדווחים כי "הכול מתנהל לפי התוכנית" והאוקראינים מבטיחים "להכריע את המלחמה עד החורף", האי־ודאות שיוצרת המלחמה באוקראינה, בנוסף לסבל האנושי של האזרחים, תמשיך לזעזע את הציבור והשווקים.

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל