גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברקת לא יכול למנוע את החלפת רון-טל במגדל? "אין לו סמכות לכפות המשך כהונה של דירקטור"

מגדל הגיבה לפניית רשות שוק ההון מהשבוע שעבר, בו נכתב כי החלפתו של יו"ר חברת הביטוח יפתח רון-טל, המסוכסך עם בעל השליטה שלמה אליהו, מייצרת "חשש לפגיעה בניהולם התקין של עסקי מגדל ביטוח" • במגדל טענו באשר למינוי אפשרי של מחליף לרון-טל: "הממונה אינו מוסמך להתנגד למינוי מראש"

הממונה על רשות שוק ההון, משה ברקת / צילום: יוסי זמיר
הממונה על רשות שוק ההון, משה ברקת / צילום: יוסי זמיר

היחסים בין ראש רשות שוק ההון, ד"ר משה ברקת, לבין בעל השליטה במגדל , שלמה אליהו, היו סוערים לאורך כל הקדנציה של ברקת שנכנס לתפקידו בסוף 2018, והם צפויים להישאר כאלו עד לרגע האחרון (הודיע לאחרונה על סיום כהונתו במהלך אוקטובר הקרוב). הסיבוב האחרון במאבק בין הצדדים נוגע לכוונתו של אליהו שלא להאריך את כהונתו של יו"ר חברת הביטוח, יפתח רון-טל, ולמעשה להראות לו את הדלת החוצה.

בשבוע שעבר שלח אחד מסגניו של ברקת מכתב לדירקטוריון מגדל אחזקות ולדירקטוריון החברה הבת, מגדל ביטוח, בו נטען כי לכוונה להחליף את היו"ר ולפעולות נוספות שמתוכננות במגדל יתכנו בעתיד גם השלכות על הנהלת החברה. בנוסף צוין בפנייה שהתנהלות חברת הביטוח ללא תוכנית אסטרטגית זה תקופה ארוכה, לצד קיומם של שינויים נוספים בשדרה הניהולית הבכירה במגדל ביטוח, עלולים לעלות, לעמדת רשות שוק ההון, לכדי חשש לפגיעה בניהולם התקין של עסקי מגדל ביטוח.

יפתח רון טל ושלמה אליהו / צילום: יוסי וייס-חברת החשמל, תמר מצפי

נציין, כי הסיבה שהמכתב נשלח על ידי אחד מסגניו ולא על ידי ברקת עצמו נובעת מכך שהוא לא כלל צעדים ביצועיים או פעולות כלשהן כנגד מגדל, אלא היווה מעין אזהרה לחברה, וזאת על פי הנוהג ברשות.

עם זאת, הוא אכן כלל אזהרה ברורה, מאחר שהוזכרה בו ההקלה שניתנה למגדל לאחר שאליהו ויתר על כל תפקידיו בחברת הביטוח. הקלה זו כלל את ביטול הפקטור (סוג של קנס) שהוטל על מגדל ומנע ממנה עד לאותה עת לרשום את מלוא ההון בעת חישוב יכולת עמידת החברה במשטר כושר הפירעון הכלכלי, סולבנסי 2, הקלה שבפועל תאפשר לאליהו למשוך בקרוב דיבידנדים מחברת הביטוח, דבר שלא עשה במשך כמה שנים.

מעל לעשרה יו"רים ומנכ"לים עברו במגדל מאז שאליהו רכש אותה

נזכיר כי בין אליהו לרון-טל קיימת מתיחות לאחר שהיו"ר התנגד לכוונתו של בעל השליטה למנות את רונן אגסי לתפקיד מנכ"ל חברת הביטוח. רון-טל העדיף את ידין ענתבי, לשעבר המפקח על הביטוח המשמש כיום בתפקיד בכיר בבנק הפועלים. השניים לא הצליחו להגיע להסכמה על אף אחד מהם ומינו בסוף את שגיא יוגב. אליהו לא שכח זאת, וביטל את תוספת השכר ששולמה על פי הנוהג ליו"ר חברת הביטוח על ידי חברת האחזקות בגין תפקידו במקביל כמנכ"ל חברת האחזקות, בשיעור של 10% ממשכורתו ועמדה על פי החוזה של רון-טל על יותר מ-300 אלף שקל בשנה. בתגובה התפטר רון-טל מתפקיד מנכ"ל חברת האחזקות.

רון-טל, אם יעזוב את התפקיד לאחר האספה שצפויה להתקיים עוד לפני סוף השנה, יצטרף ליותר מעשרה יו"רים ומנכ"לים מאז רכש אליהו את החברה מג'נרלי האיטלקית לפני כעשור. רק בחודש מאי מינה אליהו יו"ר חדש לחברת האחזקות, השופט בדימוס חנן מלצר. כפי שפורסם בגלובס, מלצר הבהיר לאליהו שאין בכוונתו לשמש גם כיו"ר חברת הביטוח.

"הממונה לא מוסמך להתנגד למינוי מראש"

במגדל לא אהבו את המכתב של רשות שוק ההון, ובתגובה טענו כי לממונה על שוק ההון אין סמכות להתערב בהחלפת היו"ר כאשר זו נעשית מתוקף סיום כהונתו ולא בהחלפתו במהלכה. במכתב שהעבירה החברה ביום ראשון לרשות שוק ההון, היא דחתה את הטענות שהועלו בפנייה.

במכתב של מגדל היא מסבירה שאחת הדרכים המרכזיות שבהן יכולה חברה לשמור על הנכס שלה, חברת הבת, היא מינוי דירקטורים, "ולא בכדי היכולת למנות מחצית מהדירקטורים בחברת הבת מהווה חזקת שליטה הן לפי חוק ניירות ערך והן לפי חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים וחזקה זו מתקיימת כאן במלואה. גם חוק הפיקוח מכיר בקיומה של שליטה, ובנגזרותיה ומטעם זה, סמכותו של הממונה על רשות שוק ההון, כשם שהיא נובעת מהחוק, כך היא גם מוגבלת בהוראותיו", הסבירו במגדל.

"התנגדות הממונה יכולה להיות למינויו של דירקטור (הכלול בהגדרת נושא משרה שם) וגם זאת רק לאחר מעשה, דהיינו לאחר קיום דיון פנימי בחברה על אפשרות המינוי והחלטה בעניין של אורגניה המוסמכים, וודאי שלא בעקבות פרסומים עיתונאיים על כוונות עתידיות. בהתאם להסדר זה שבחוק, הממונה אינו מוסמך להתנגד למינוי מראש, בטרם קבלת החלטה על-ידי האורגנים המוסמכים בחברה. קל וחומר שאין לו סמכות לכפות המשך כהונה של דירקטור מכהן, שכהונתו תפקע במועד האספה השנתית, אם החברה תחליט שלא למנותו מחדש", הוסיפו בחברה.

זאת מאחר, לטענת החברה, שהדירקטורים במגדל ביטוח מתמנים בידי החברה בכובעה כאספה הכללית של מגדל ביטוח. וכך, המינוי של דירקטורים נעשה בכל פעם עד לאספה השנתית הבאה לאחר המינוי וככל שלא מוארכת כהונתם במועד האספה הכללית הבאה, היא פוקעת.

"בהקשר זה סברה החברה, כי הפנייה (של רשות שוק ההון, ר"ו) הקדימה את המאוחר, והתייחסה לאירוע שטרם קרה, שהינו מינוי דירקטורים במגדל ביטוח במסגרת האספה השנתית העתידית שטרם התקיימה. החברה הבהירה, כי לכשיזומן דירקטוריון החברה בכובעו כאספה השנתית של מגדל ביטוח, עליו נמנים דירקטוריות ודירקטורים מומחים ומנוסים, אין כל ספק כי טובת החברה וטובת מגדל ביטוח שהנה הנכס העיקרי של החברה, יהיו השיקול הבלעדי שינחה את הדירקטוריון בהחלטתו. בתוך כך ישקול הדירקטוריון את כל השיקולים הנוגעים לדבר ובכללם שיקולי יציבות, אם ישנם, לרבות מידת ההשפעה של חידוש או אי חידוש כהונה על יציבות, וזאת לצד שיקולים הנוגעים ליכולתם וכישוריהם של הדירקטורים המכהנים, כפי שבאו לידי ביטוי בתקופת כהונתם, למידת תרומתם (החיובית או השלילית) לחברה הבת, ולחלופות העומדות בפני החברה ומשמעותן".

"האסטרטגיה צריכה להיות ברמת הקונצרן"

במכתב התגובה דחו במגדל גם את הטענות של הרשות שהחברה מתנהלת ללא תוכנית אסטרטגית, וטענו כי בידי הרשות לא היה את כל המידע הרלוונטי, וכי הליכי חשיבה לתכנון אסטרטגי משמעותי נוהלו במגדל ביטוח בשנתיים האחרונות ובאו לידי ביטוי בתכניות העבודה לשנים 2021 ו-2022.

"עם מינויים של יו"ר ומנכ"ל חדשים למגדל ביטוח ביקשו האחרונים להביא לאימוץ תוכנית אסטרטגית חדשה, והחלו בהליך בחינה, תחילה ברמת הנהלה, ובהמשך בשילוב דירקטוריון מגדל ביטוח זמן קצר לאחר שנכנס לתפקידו מלצר, שמוביל הליך גיבוש אסטרטגיה ברמת הקונצרן וצפוי להשלים בקרוב את שלב בחירת היועצים. לעמדת החברה, באשכול חברות, בוודאי כזה שבו חברת הבת מצויה בבעלות מלאה של החברה האם ומהווה את הנכס העיקרי שלה, האסטרטגיה צריכה להיות ברמת הקונצרן תחילה והחברות הבנות אמורות לקבוע אסטרטגיה עבורן לאחר שהביאו בחשבון את האסטרטגיה הכוללת שגיבשה החברה האם", ציינו במגדל.

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים