גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש מאותת לנושאי המשרה: לא תוכלו להסתתר מאחורי עורכי הדין

פסיקה של בית המשפט הכלכלי בעניינו של יגאל אהובי קבעה כללים ורף גבוה במיוחד על מנת להיות זכאים להגנה הנובעת מהסתמכות על עצת עורך דין בהליכים מינהליים ● בין היתר קבע בית המשפט כי על המתייעץ לברר באופן ספציפי לגבי קבלת העצה המשפטית, ולא באופן כללי

בית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: תמר מצפי
בית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: תמר מצפי

פסיקת שופט בית המשפט המחוזי הכלכלי בתל אביב, יעקב שרביט, מציבה לראשונה רף לקבלת ההגנה מפני הטלת אחריות בשל הסתמכות על עצת עורך דין בהליכים מינהליים.

בית המשפט מונע מדירקטוריון אי.די.בי להתחבא מאחורי חיסיון עורך דין-לקוח 
בית המשפט קבע: הבית יחולט ומשפחת העבריין תישאר ללא קורת גג 

השופט שרביט דחה בשבוע שעבר את עתירתו של המיליארדר יגאל אהובי נגד החלטת רשות ניירות ערך, לפיה התרשל בעניין דיווח על עסקה פרטית כשכיהן כבעלי חברת הנדל"ן רביד. השופט פסק שאהובי לא דיווח בזמן על עסקה לפי חוק ניירות הערך, וקבע כי לא בירר עם עורך דין לגבי תקינות הדיווח, אלא רק ערך התייעצות כללית. במקביל, נקבע שהיה עליו לקבל את העצה בכתב. ד"ר אילנה מודעי-ליפסקר, מנהלת מחלקת אכיפה מינהלית הובילה את התיק מטעם רשות ניירות ערך.

לדברי ד"ר מודעי-ליפסקר, לדיווח על הפרת הסדר תיחום עיסוקים יש חשיבות לציבור. "בעלי שליטה ונושאי משרה צריכים להבין כי גם בשלהי הכהונה שלהם בחברה יש להקפיד על מילוי הוראות הסדר תיחום העיסוקים. בכל מקרה חובה עליהם לדווח מיידית לציבור אם הפרו את ההסדר".

בעתירה הופחת העיצום הכספי שהוטל על אהובי מ־350 אלף שקל ל־200 אלף שקל, וקוצר משך התקופה בה ימנע ממנו לכהן בגופים מפוקחים משנה לשמונה חודשים. השופט הקל עמו בנימוק כי מדובר בעונשים חמורים ביחס למקרים אחרים.

דיווח על העסקה רק לאחר שלושה שבועות

השופט שרביט דן בעתירתו של אהובי נגד החלטת ועדת האכיפה המינהלית של רשות ניירות ערך, שקבעה שהתנהל "ברשלנות חמורה". הסיפור התחיל באוגוסט 2018, לאחר שאהובי חתם על הסכם למכירת השליטה ברבד. אך בנובמבר 2018, לפני השלמת ההסכם, הוא חתם גם על עסקה לרכישת בניינים בדבלין באירלנד בסכום של כ־18 מיליון אירו.

שלושה שבועות לאחר החתימה על עסקת הנדל"ן בדבלין, התייעץ אהובי עם עורך דינו שוני אלבק בעניין הדיווח לבורסה. עו"ד אלבק השיב כי אם העברת השליטה לא תצא לפועל, על אהובי להציע לחברה לבצע את העסקה.

לבסוף, לאחר שהעסקה נכשלה ולא יצאה אל הפועל, אהובי דיווח עליה בשלהי דצמבר, כשעדכן את מנכ"ל רבד. יש לציין שעתירתו של המנכ"ל תלויה ועומדת בפני השופטת סיגל יעקבי בבית המשפט הכלכלי בתל אביב.

​ועדת האכיפה המינהלית קבעה כי אהובי הפר את חובת הדיווח בכך שלא דיווח במועד על העסקה בדבלין ושלא דיווח על הפרת הסדר תיחום הפעילות. אהובי טען כי הפרת ההסדר הייתה פורמלית, שכן באותו שלב כבר חתם על עסקה למכירת שליטתו בחברה. הוא טען כי הסתמך על עצה של עורך הדין של החברה.

השופט יעקב שרביט / צילום: דוברות בתי המשפט

בעתירתו, אהובי טען כי התייעץ עם עו"ד אלבק, ולכן לא הפר את החוק. אלא שהשופט שרביט דחה את הטענה משלוש סיבות מרכזיות: ההתייעצות הייתה שלושה שבועות לאחר החתימה על עסקת הנדל"ן בדבלין, אהובי לא שאל על סוגיית הדיווח והייעוץ לא ניתן בכתב.

השופט שרביט קבע כי בנסיבותיו של אהובי יש להחמיר בכל הדרישות. זאת, בשל היותו הדמות הבכירה ביותר בחברה הציבורית - בעל השליטה ויו"ר הדירקטוריון, וכי סוגיית הדיווח לציבור עומדת בליבת החובות המוטלות על בעלי שליטה בחברה ציבורית. השופט גם התייחס לכך שאהובי ביצע הפרה מינהלית בעבר.

לראשונה: קביעת כללי ההגנה בהליכים מינהליים

עד היום בתי המשפט פירשו את ההגנה באופן מצומצם, ונקבעו כללים ברורים רק בהליכים פליליים: הטעות של המפר הייתה טעות כנה ונעשתה בתום-לב, הוא התייעץ עם מומחה לגבי הסוגיה הנדונה, חוות-הדעת הייתה רצינית וניתנה בכתב, ונבחנה האפשרות לקבלת חוות-דעת מוקדמת מהרשות המוסמכת לפרש את הדין.

עו"ד ורו"ח איל נייגר, שותף במחלקת שוק ההון במשרד פרל כהן, ששימש כחבר ועדת האכיפה המינהלית בעבר, הסביר כי ההחלטה מגדירה לראשונה את הכללים להכרה בהסתמכות על עצת עורך דין בהליכי אכיפה מינהליים.

לדברי עו"ד נייגר, מדובר בקביעת רף גבוה וחדש. בעבר, בית המשפט העליון קבע כי כשאדם פונה לעורך דין על מנת שיעניק ליווי משפטי כללי לפעולה, שניתן לייחס לו ציפייה כי כל היבטי המשפט פלילי יובאו בחשבון, וכי אין לדרוש מהפונה שיגדיר מראש את המוקשים המשפטיים האפשריים אחרת מה הועילו חכמים בתקנתם, לשון בית המשפט העליון.

יגאל אהובי / צילום: אביב חופי

עוד הוסיף נייגר כי הדרישה לקונקרטיות בעניין של אהובי מעוררת שאלות לא קלות: "האומנם הייעוץ שניתן לא השליך על חובות הדיווח? האם נכון להטיל על המתייעץ עם מומחה לדבר, לדעת ולשאול שאלות משפטיות הנגזרות משאלה אחרת שהביא בפניו, ומה תפקידו של היועץ המשפטי בהצבת שאלות אלו בעצמו ומתן מענה לה?".

נייגר הוסיף כי "הגיעה העת שנושאי משרה יכירו בחשיפה שיצרו דיני האכיפה המינהלית להתנהלותם בתום-לב, וישכילו להבין כי בכל סוגיה משפטית או פעולה מהותית שהם מבצעים עליהם להידרש לחוות-דעת משפטית מסודרת בכתב, מידי מומחה לדבר, כשהם מציגים בפניו את השאלות הרלוונטיות לחוות-הדעת".

עו"ד ורד פיליכובסקי-סיסיק, שותפה וראש תחום שוק ההון וניירות ערך במשרד AYR - עמר רייטר ז’אן שוכטוביץ, הוסיפה כי פסק הדין ממשיך את המגמה של בתי המשפט. "פסק הדין מדגיש שהאחריות בסוף להציף את סוגיית הדיווח היא של נושאי המשרה ולא של עורכי הדין", ציינה. "נושא המשרה צריך לכל הפחות לשאול את השאלה האם לדווח והוא זה שיישא באחריות".

טענות דומות נשמעות במשפט נתניהו

טענה דומה לזו של אהובי עולה גם במשפט נגד ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו, בגין שוחד והפרת אמונים (לו עומדת חזקת החפות). לטענת נתניהו, הוא התייעץ עם עו"ד יעקב וינרוט המנוח לגבי קבלת המתנות מחבריו המיליארדרים וקיבל את אישורו. עם זאת, יש להדגיש כי החלטה זו מתייחסת להליך מינהלי, בעוד שמשפט נתניהו הוא משפט פלילי.

לפי עדותו של וינרוט, נתניהו שאל אם יכול לקבל מתנות מחבריו ג'יימס פאקר וארנון מילצ'ן. וינרוט תיאר בחקירתו במשטרה שהשיב כי אם המתנות ניתנות במסגרת החברות - ניתן לקבלן. וינרוט לא נתן את הייעוץ בכתב, אך הוא התראיין בטרם מותו לעיתונאית אילנה דיין ואישר כי נתן ייעוץ למשפחת נתניהו לפיו מותר לקבל מתנות מחברים.

כך גם הדס קליין, העוזרת של מילצ'ן, העידה כי נאמר לה על ידי שרה נתניהו, רעייתו של ראש הממשלה לשעבר, שמותר להם לקבל כל מתנה חוץ מדירה.

אומנם החלטתו של שרביט לא מנחה את בית המשפט המחוזי במשפט נתניהו, אך היא כן עשויה להציב סטנדרטים גבוהים וחדשים שרלוונטיים גם למשפט נתניהו בכל הנוגע לדרישה לייעוץ בכתב, ולבירור קונקרטי לגבי הסוגיה.

בין היתר, צריך לשאול האם הוצגו לו העובדות בצורה מדויקת, והאם היה מודע ליחסים עם מילצ'ן ולאופן וכמות קבלת המתנות.

בנוסף נתניהו לא פנה ליועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה לברר את הסוגיה, המהווה הגורם המוסמך לנושא בסוגיות של ניגודי עניינים.

רשות התחרות: הסתמכות על עצת עורך דין לא חלה בהליכי אכיפה בדיני תחרות

בעוד השופט קובי שרביט קבע כללים מנחים לקבלת ההגנה על הסתמכות עורך דין במסגרת הליך אכיפה של רשות ניירות ערך, רשות התחרות טוענת בבג"ץ כי הגנת ההסתמכות על עצת עו"ד לא חלה באכיפה מינהלית מכוח חוק התחרות.

באפריל אשתקד, הוגשה עתירה על ידי נשיאות המגזר העסקי ואליה הצטרפו התאחדות התעשיינים, באמצעות עו"ד צביקה בר-נתן ממשרד גולדפרב. העתירה תוקפת את הנוהל שפרסמה רשות התחרות בשנת 2019, בו שללה כמעט לחלוטין את הגנת ההסתמכות על עצת עורך דין בהליכי אכיפה מינהליים מכוח חוק התחרות.

לפי הנוהל, גם אם בעל העסק פעל בתום-לב וקיבל עצת עורך דין, הוא לא יזכה להגנה ויוכל לכל היותר לקבל הנחה שלא תעלה על 20% מהעיצום הכספי. להחלטה זו חשיבות רבה מאחר ומדובר בסכומי עתק עד 100 מיליון שקל לתאגיד ועד מיליון שקל לנושא המשרה. בנשיאות המגזר העסקים טוענים כי ההחלטה פוגעת קשות בכלכלה הישראלית, בוודאות העסקית הנחוצה לבעלי העסקים וגורמת לאפקט מצנן.

לטענת המדינה, ההסתמכות מקורה במשפט הפלילי ואין הוראה מקבילה בהליכים מינהליים, וכי הטענה לא רלוונטית לביטול האחריות בכל הנוגע לחוק התחרות. לכן, אין מקום להחיל את העיצומים על הפרות מינהליות בתחום התחרות.

הנשיאה אסתר חיות והשופטים יצחק עמית ואלכס שטיין קיימו דיון בעתירה בפברואר 2022. הצדדים נשלחו להגיע להסכמות. לאחר שלא הצליחו, החליט בית המשפט כי תוגש עתירה מתוקנת שתתמקד רק בהגבלה על הפחתת העיצום עד 20%. העתירה המתוקנת תוגש לבית המשפט החודש. 

עוד כתבות

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים, אך עדיין יש כמה שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזיג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל ● יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה עמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבאה, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה