גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריסת בטר פלייס: התביעה שיכולה להגדיר מחדש את אחריות הדירקטורים

בימים אלה נבחנת מחדש התביעה נגד בכירי מיזם הרכב החשמלי שהתרסק, בטר פלייס ● אם תתקבל הטענה שנושאי המשרה והדירקטורים הובילו את החברה לחובות של מיליונים, ביהמ"ש יקבע רף חדש לסיכון העסקי המותר לחברות המתקרבות לחדלות פירעון

שי אגסי / צילום: Reuters, Gil Cohen Magen
שי אגסי / צילום: Reuters, Gil Cohen Magen

פרשת בטר פלייס מתנהלת בבתי המשפט משנת 2016, ובימים אלה היא נבחנת מחדש לקראת דיון בבית המשפט המחוזי בתל אביב. הקריסה הגדולה של מיזם הרכב החשמלי של שי אגסי ועידן עופר, שהובילה להפסד של 3 מיליארד שקל למשקיעים, הובילה לשאלה משפטית עקרונית: מהן נורמות ההתנהגות הנדרשות מדירקטורים בעת החלטה עסקית בתנאי חוסר ודאות ובזמן שהחברה מתקרבת לחדלות פירעון. ההכרעה צפויה להשפיע לא רק על נושאי המשרה הבכירים בחברה, אלא על חברות רבות ובפרט על סטראט־אפים שלוקחים סיכונים כלכליים גדולים. 

8 שנים אחרי הקריסה: העליון מחזיר את הדיון באחריות מנהלי בטר פלייס למחוזי 
העליון נמנע ממתן בוסטר לדירקטורים: צמצום החלת כלל "שיקול-הדעת העסקי" נמשך | דעה

התביעה שהוגשה על־ידי מפרקי בטר פלייס עדיין לא הוכרעה, והדרך לסיום עוד ארוכה. אחרי שבית המשפט המחוזי דחה את התביעה על הסף, בטענה כי לא ניתן לבחון בדיעבד החלטות עסקיות, בפברואר השנה בית המשפט העליון ביטל את ההחלטה. היה בכך מסר לדירקטורים ונושאי משרה: בית המשפט לא יגן באופן אוטומטי על שיקול־דעתם בעת קבלת החלטות עסקיות כאשר מדובר בחברה שהייתה קרובה לחדלות פירעון ולקחה סיכונים שהובילו להפסדי ענק.

עידן עופר, לשעבר יו''ר בטר פלייס / צילום: סיון פרג'

במסגרת התביעה טוענים המפרקים, עורכי הדין שאול קוטלר וסיגל רוזן־רכב, באמצעות עו"ד ד"ר קובי קפלנסקי, כי נושאי המשרה בחברה, ביניהם אגסי, עופר והמנכ"ל משה קפלנסקי, ניהלו באופן כושל ורשלני את המיזם והביאו לקריסת החברה. בטר פלייס הובילה מיזם שאפתני לפיתוח רכב חשמלי. בתביעה, שהוגשה על סכום של 200 מיליון שקל, נטען כי נושאי המשרה והדירקטורים הפרו את חובת הזהירות המוטלת עליהם ויצרו חובות של מאות מילוני שקלים.

עד שבתי המשפט יכריעו, השוק נותר בחוסר ודאות. התביעה צפויה להגדיר את גבולות האחריות של מקבלי ההחלטות בחברה הצועדת לקראת מצב של חדלות פירעון. אולם קיים גם חשש שאם התביעה תתקבל, היא עשויה להרתיע את נושאי המשרה מפני לקיחת סיכונים עסקיים.

הכלל שטרף את הקלפים

בשנת 2017, חצי שנה לפני שבית המשפט המחוזי דחה את התביעה על הסף, כלל חדש אומץ במשפט הישראלי: "כלל שיקול־הדעת העסקי" שנקבע בהלכת ורדינקוב (על שם בעל המניות שניהל את ההליך נגד בזק, עד התקדים בעליון). ההלכה מבוססת על דין בארה"ב בדלוואר המעניק הגנה לדירקטורים ונושאי משרה מהתערבות בהחלטות העסקיות שקיבלו וגרמו לנזק. זאת בתנאי שהליכי קבלת החלטות היו תקינים - ללא ניגוד עניינים ובתום־לב.

שופט העליון יצחק עמית, שאימץ את הכלל, גם סייג את ההגנה עם סטנדרט ביניים: "בחינה מוגברת". לפי סטנדרט זה, כאשר יש חשש לניגוד עניינים, על הדירקטורים להראות כי החלטתם נופלת במתחם הסבירות. כאמור, הכלל מארה"ב אומץ בישראל זמן קצר אחרי הגשת התביעה נגד בטר פלייס. זה היה אחד הנימוקים של השופט עופר גרוסקופף לדחיית הטענות על הסף - התשתית המשפטית עוד בשלבי התפתחות.

החלטת העליון מפברואר השנה אפשרה למפרקי בטר פלייס להתייחס להלכה החדשה, ולמעשה החזיר את הדיון לראשיתו. בהחלטה שניתנה בפברואר השנה על־ידי השופטים יצחק עמית, ג'ורג' קרא ודוד מינץ נקבע כי "ההליך שלפנינו חריג, בהינתן שבית המשפט סילק על הסף, ביוזמתו, תביעה שטרם הוגש בה כתב הגנה, מבלי שניתנה למערערות הזדמנות להגיש כתב תביעה מתוקן, ובנושאים שבית המשפט עצמו ציין כי הם 'בשלבי התפתחות במשפט הישראלי'". העליון אפשר למפרקים לתקן את כתב התביעה כך שיכלול התייחסות לכלל שיקול־הדעת העסקי שהתקבל במשפט הישראלי לאחר הגשת התביעה.

ברקע הדברים, שנים לאחר הגשת התביעה, נכנס לתוקף סעיף 288 לחוק חדלות פירעון החדש, המאפשר להטיל אחריות על נושאי משרה בחברה שלא פעלו לצמצום היקף חדלות הפירעון.

המסר בהחלטת העליון

העליון העביר את המסר שההגנה בישראל לא מוחלטת, לא מדובר ב"כיפת ברזל" המגינה על כל החלטה שתתקבל על־ידי דירקטורים. המקרה של בטר פלייס מתייחס לסביבת חדלות פירעון - תרחיש שטרם הוכרע בישראל.

פרופ' אסף חמדני, מומחה למשפט תאגידי מאוניברסיטת תל אביב, אומר כי בשלב הזה "המסר הכללי הוא צמצום של כלל שיקול־הדעת העסקי. עצם ההחלטה להפוך את החלטת המחוזי ולאפשר למפרקים להמשיך לנהל את התיק, מהווה איתות בדבר הנכונות לצמצם את גבולות ההגנה.

"קשה לי לראות הצדקה לחיוב נושאי המשרה בבטר פלייס, שהייתה מיזם חדשני שמלכתחילה היה ברור שהיכולת שלו לשלם את החובות בנויה על הצלחתו. במובן הזה בטר פלייס חריגה, שכן החובות העיקריים שלה הם לספקים שהיה ידוע להם שזה מיזם בסיכון גבוה".

היבט נוסף עליו עשויה החלטת בית המשפט להשפיע היא ביטוח המנהלים. "בישראל יש התייקרות דרמטית של ביטוח אחריות נושאי משרה", אומר פרופ' חמדני. "העובדה שבית המשפט המחוזי אמר שטעויות בשיקול־דעת לא ראויות להתברר, ובית המשפט העליון החזיר את זה - משפיעה על שוק הביטוח של נושאי משרה בישראל".

לעמדת פרופ' עמיר ליכט, מומחה לדיני תאגידים מאוניברסיטת רייכמן, פסק הדין מאשר את ההגנה הניתנת לדירקטורים במסגרת כלל שיקול־הדעת העסקי - כאשר מדובר בחברה מתפקדת ולא בסכנה לחדלות פרעון. בבלוג שלו "נקודה בסוף משפט" הוא מציין כי המצב המשפטי הקיים לגבי חובות נושאי משרה בסמיכות לחדלות פירעון הוא "סוגיה קשה במיוחד". במאמר שכתב הוא מציין כי באזור חדלות פירעון, מנהלי חברה צריכים לעבור מניהול יזמי, שמטרתו למקסם רווחים, לניהול שתכליתו לשמור על הקיים כדי לשקם את הפעילות העסקית.

עמדה אחרת יוצאת נגד הפרשנות שנותנים בתי המשפט לכלל. "הכלל פורש בישראל בשנים האחרונות כמעין חסינות רוחבית, ועבר גיור שדי רוקן אותו מהפן המהותי, והעביר אותו לפן הבירוקרטי", אומר עו"ד רנן גרשט, העוסק בתביעות נגד נושאי משרה בתאגידים. לדבריו, הפרשנות שנתנו בתי המשפט היא טכנית ואפשרה "לפעולות בעלות היגיון עסקי שנוי במחלוקת או כאלה שאינן בהכרח לטובת החברה, לחסות תחת ההגנה".

התביעה ממשיכה להתנהל

מאז החלטת העליון, הוחזר התיק לבית המשפט המחוזי בלוד, הפעם לשופט אורן שוורץ, בשל מינויו של השופט גרוסקופף לבית המשפט העליון. המפרקים ביקשו לתקן את כתב התביעה. הנתבעים התנגדו, והשופט שוורץ אישר לתקן את כתב התביעה. הנתבעים צפויים להגיש כתב הגנה עד סוף אוקטובר 2022, ונקבעה ישיבת קדם־משפט ל־29 בדצמבר.

את הדירקטורים ונושאי המשרה מייצגים משרדי צברי - פרקש, גורניצקי, ארדינסט בן נתן טולידאנו ואגמון.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; אופקו הלת' מטפסת בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; קוואלקום מזנקת במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה