גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה נכון יותר, למשוך את כספי הפנסיה כקצבה לכל החיים או כסכום חד פעמי?

האם למשוך את כספי הפנסיה שלנו כהון או כקצבה? לפי מחקר עדכני, ההחלטה אינה בהכרח כלכלית-רציונלית אלא אישיותית ● הפקולטה, מאמרים של חוקרי הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב

הפקולטה לניהול.  מה נכון יותר, למשוך את כספי הפנסיה כקצבה לכל החיים או כסכום חד פעמי? / צילום: Shutterstock
הפקולטה לניהול. מה נכון יותר, למשוך את כספי הפנסיה כקצבה לכל החיים או כסכום חד פעמי? / צילום: Shutterstock

 

 

כבר בשנת 1965 הראה מנחם יערי כי הערך הכלכלי של קבלת קצבה לכל החיים גבוה מזה של קבלת העושר הצבור כסכום חד־פעמי. ההסבר האינטואיטיבי לתוצאה הוא שבבחירת קצבה, הפורשת מבטיחה לעצמה הכנסה לכל ימי חייה, גם אם תזכה ותגיע ל-120 (או יותר). כיום ישנה ספרות ענפה התומכת בתוצאה של יערי, אך עם זאת, בפועל עדויות מראות שקצבה לכל החיים נבחרת בשכיחות נמוכה ביחס לאלטרנטיבה למשוך את הכסף כסכום חד‏־פעמי. אי התאמה זאת בין הספרות המקצועית לבין המציאות מכונה "חידת הקצבאות".

 

מה פשר "חידת הקצבאות"

בישראל כפופה החלטה זו במידה רבה לרגולציה ולשיקולי מס, אך במדינות רבות הבחירה חופשית לחלוטין. חוקרים בארה"ב מצאו כי בקרב בעלי תוכניות פנסיה צוברת, רק כ-10% מהמבוטחות בוחרות בקצבת פנסיה במעמד הפרישה, בעוד היתר בוחרות למשוך את כספי הפנסיה שלהן כסכום חד-פעמי. התופעה אינה ייחודית למדינה מסוימת, והיא נמצאה בסדרת מחקרים של הבנק העולמי בארה"ב, בקנדה, בבריטניה, באוסטרליה ובמדינות אחרות.

הסברים אפשריים לכך הם הרצון להשאיר ירושה, מורכבותה הפיננסית של ההחלטה, נטייה לבחור בברירות מחדל והעדפת ההווה (כלומר זמן הפרישה) על פני העתיד (זקנה מאוחרת). גורם נוסף ומשמעותי ביותר לבחירת הקצבה הינו רמת הסיכון הכרוכה בעסקה. פורשות לגמלאות נדרשות לבצע הערכה כללית לתוחלת החיים הצפויה להן.

אם לדעתן הסובייקטיבית תוחלת חייהן הצפויה קצרה מהממוצע באוכלוסייה, הן יעדיפו למשוך את כספי הפנסיה במעמד הפרישה, על פני האפשרות לקבל קצבה ממושכת. מצב זה מכונה בחירה שלילית, והוא מתרחש כאשר לפורשת יש מידע פרטי לגבי תוחלת חייה שמכתיב את החלטותיה, מידע שאינו נמצא ברשות חברת הפנסיה. דוגמה לבחירה שלילית היא פורשת שמצבה הרפואי ירוד או שהיא צופה תוחלת חיים נמוכה על סמך תוחלת חיי הוריה, ותבחר למשוך את הקצבה כסכום חד-פעמי בפרישה.

מאמר עדכני בהשתתפות ד״ר אביגיל הורוביץ וד״ר מיכל חודור (החתומות מעלה) והחוקר ד"ר יוהאנס האגן מעמיק את ההבנה של השפעת הבחירה השלילית על בחירת הפנסיה. המאמר מצא שהשפעתה של רמת הסיכון על הבחירה בין קצבה להון נקבעת על פי העדפת הסיכון של הפורשות. בעוד רמת סיכון של פרט אינה נשלטת על ידו, אלא נקבעת (לרוב) על פי מצבו הרפואי, העדפת סיכון או שנאתו תלויה בהעדפותיו האישיות של הפרט. המאמר מפריד בין שני סוגים של העדפת סיכון: העדפת סיכון הקשורה לנושאים רפואיים והעדפת סיכון הקשורה לנושאים פיננסיים.

שנאת סיכון ובחירות בפרישה

המאמר משתמש באבחון סרטן ממאיר להוכחת ממצאיו. נניח שפורשת אובחנה עם סרטן ממאיר סביב גיל הפרישה. ישנן פורשות שאובחנו לפני הפרישה ויכולות לשנות את החלטתן אם למשוך את הפנסיה כקצבה או כהון, וישנן מי שאובחנו אחרי הפרישה, כשהחלטתן כבר אינה ניתנת לשינוי. האם ההחלטה לגבי כספי הפנסיה תהיה שונה בין אלו שאובחנו לפני לבין אלו שאובחנו אחרי הפרישה? השוואה בין שתי קבוצות אלו מראה שחלה ירידה חדה בבחירת קצבה לכל החיים בקרב הפורשות שאובחנו עם סרטן ממאיר טרם הפרישה. זאת עדות מובהקת לבחירה שלילית.

ד''ר מיכל חודור / צילום: חן גלילי

המחקר מנסה לזהות את המקור להפחתה בביקוש לקצבה לכל החיים ומוצא כי הירידה בבחירת קצבאות מקורה בפורשות שמאופיינות בשנאת סיכון פיננסית. אלה מאופיינות בהעדפה שלא להשקיע או לקחת סיכונים פיננסיים. פורשות אלו בחרו במשיכת כספי הפנסיה כהון, ככל הנראה כיוון שאלטרנטיבת הקצבה נתפסת בעיניהן כהימור, בעוד הפורשות שאוהבות סיכונים פיננסיים בחרו למשוך את כספי הפנסיה כקצבה למרות אבחנת הסרטן.

מקור נוסף לירידה בביקוש הוא הפורשות הנוטות לקחת סיכונים רפואיים. פורשות אלו מאופיינות באי לקיחה עקבית של תרופות שנרשמו בעבורן ובנטייה לדחות טיפולים רפואיים. הממצאים מראים שהפורשות שאובחנו עם סרטן ממאיר ושונאות סיכונים רפואיים בחרו באפשרות הפנסיה של קצבה לכל החיים, למרות אבחנת הסרטן. ממצא מפתיע זה מעיד על כך שפורשות שונאות סיכון רפואי תופסות את החלטת הפנסיה כביטוח.

ד''ר אביגיל הורביץ / צילום: באדיבות מחלקת מולטימדיה, הפקולטה לחקלאות אוני' העברית

הממצאים החדשים האלו מציגים באור שונה את הביקוש הנמוך לקצבאות פנסיה. תוצאות אלו מסייעות בהבנת המקור לחידת הקצבאות ומאפשרות איתור של האוכלוסיות הרלוונטיות להקטנתה. תוצאה זו מדגישה את הצורך בייעוץ פנסיוני ובהסברה רחבה בנושא טרם פרישה, שתוכל לסייע במזעור הטיות ותאפשר קבלת החלטות מושכלות.

לקריאה נוספת:

[1] Yaari, M. E. (1965). Uncertain lifetime, life insurance, and the theory of the consumer. The Review of Economic Studies , 32 (2), 137-150. 

[1] Beshears, J., Choi, J. J., Laibson, D., Madrian, B. C., & Zeldes, S. P. (2014). What makes annuitization more appealing? Journal of public economics, 116, 2-16. 

[1] Lockwood, L. M. (2012). Bequest motives and the annuity puzzle. Review of Economic Dynamics, 15 (2), 226-43.

[1] Brown, J. R., Kapteyn, A., Luttmer, E. F., Mitchell, O. S., & Samek, A. (2021). Behavioral impediments to valuing annuities: Complexity and choice bracketing. Review of Economics and Statistics, 103 (3), 533-46.

[1] Agnew, J. R., Anderson, L. R., Gerlach, J. R., & Szykman, L. R. (2008). Who chooses annuities? An experimental investigation of the role of gender, framing, and defaults. American Economic Review, 98(2), 418-22.

[1] Schreiber, P., & Weber, M. (2016). Time inconsistent preferences and the annuitization decision. Journal of Economic Behavior & Organization, 129, 37-55.

[1] Hurwitz, A., Mitchell, O. S., & Sade, O. (2021, May). Longevity perceptions and saving decisions during the COVID-19 outbreak: An experimental investigation. In AEA Papers and Proceedings (Vol. 111, pp. 297-301).

[1] McCarthy, D., & Mitchell, O. S. (2010). International adverse selection in life insurance and annuities. In Ageing in advanced industrial states (pp. 119-35). Springer.

[1] Hagen, J., Hodor, M., & Hurwitz, A. (2022). Private information and risk preferences in the annuity market: Evidence from Sweden. Working Paper.

עוד כתבות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל