גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה אפשר ללמוד מההרשעה של אביב טלמור בהונאת משקיעים

7 שנים אחרי שהתפוצצה, פרשת ההונאה בחברת ההשקעות דרך אלגוריתמים יוטרייד הגיעה להכרעה בביהמ"ש ● השופט חאלד כבוב הבהיר כי חברות אלגו-טריידינג חייבות ברישיון ותמיד היו ● אביב טלמור, בעל השליטה ביוטרייד, הורשע בהונאת משקיעים בהיקף של 77 מיליון שקל, שיבוש הליכי משפט וניהול תיקי השקעה ללא רישיון, אך לפי פסיקות עבר, נראה כי צפויות לו שנות מאסר בודדות

אביב טלמור, מתן הכרעת דין בפרשת יוטרייד / צילום: יוסי כהן
אביב טלמור, מתן הכרעת דין בפרשת יוטרייד / צילום: יוסי כהן

7 שנים אחרי שהתפוצצה פרשת ההונאה בחברת האלגו־טריידינג יוטרייד, היא הגיעה אתמול (ג') להכרעה בבית המשפט. השופט חאלד כבוב (המשמש כיום כשופט עליון) הרשיע את בעל השליטה בחברה, אביב טלמור, בכך שבין השנים 2012־2015 גייס במרמה כספים מלקוחות בהיקף של 77 מיליון שקל, מהם לא הושבו עד היום כ־42 מיליון שקל למאות לקוחות. טלמור הורשע בשורת עבירות, ובהן מרמה בנסיבות מחמירות, גניבה בידי מורשה של חלק מהכספים, שיבוש הליכי משפט וניהול תיקי השקעה ללא רישיון וללא תשקיף.

אחת הטענות שנבחנו במסגרת משפט ההונאה נגד בעל השליטה בחברת ההשקעות יוטרייד, היא כי בתקופת פעילות חברת האלגו־טריידינג (מסחר באמצעות אלגוריתם בלבד) לא הייתה חובה לרישיון לניהול תיקים. ההגנה טענה כי החוק משנות ה-90 המחייב רישיון לא מתייחס לפעילות אלגו־טריידינג, וכי רק בשנת 2019 התקבל פסק דין של השופטת רות רונן שפירש את החוק וקבע כי צורת המסחר הזו עולה לכדי פעילות של ניהול תיקי השקעות.

השופט כבוב, מתן הכרעת דין בפרשת יוטרייד / צילום: יוסי כהן

הרשות הזהירה, החברות המשיכו לפעול

השופט חאלד כבוב, שפסק בתיק, דחה את הטענה וקבע כי אותה הכרעה לא יצרה נורמה חדשה, אלא פירשה את החוק הקיים משנות ה-90, וכי גם השופטת רונן הבהירה זאת.

השופט קבע כי פעילותה של יוטרייד עונה להגדרה "ניהול תיקי השקעות" בחוק הייעוץ, אשר טעונה קבלת רישיון ניהול תיקים מטעם רשות ניירות ערך. הרשות גם הביעה מפורשות בפני יוטרייד, עוד במרץ 2015, את עמדתה. זאת לאחר שבינואר של אותה השנה הגיש משקיע של החברה תביעה ייצוגית, באמצעות עו"ד דן צוק, בה דרש החזקת רישיון לניהול התיקים. אבל למרות התביעה ועמדת הרשות, החברה המשיכה בפעילותה וגייסה יותר מ־50 לקוחות חדשים.

באוגוסט 2015 הרשות הוציאה אזהרה לציבור בנוגע לחברות השקעות הפועלות באמצעות תוכנות מחשב והבהירה כי אלה מחויבות ברישיון ניהול תיקים. שנת 2015 הייתה שנת השיא של פעילות חברות האלגו־טריידינג.

חברה אחרת שפעלה בשנת 2015 בשיטת האלגו, הייתה אינווס־טק שקרסה לימים. באותה השנה רשות ניירות ערך הודיעה לחברה כי פעילותה אינה חוקית, כיוון שאין לה רישיון לניהול תיקים, ודרשה את סגירתה. החברה המשיכה בפעילות, עד שקרסה.

עמדתה של רשות ניירות ערך הייתה לאורך כל הדרך שחוק הייעוץ חל על ניהול תיקי השקעות, ומסחר באלגוריתם כלול, ולכן נדרש רישיון לניהול תיקים. לאחר פרוץ הפרשה נעשו שינויים בהסדרה, ובשנת 2017 יצאה הוראה מהרשות המבהירה איך לנהל תיקים באמצעות אלגו שלה מחויבות החברות הפועלות כיום.

העונש הצפוי לטלמור 

סיפורה של יוטרייד ושל טלמור שונה מפרשות הונאת משקיעים אחרות. מעבר לעובדה שמדובר בהשקעות באמצעות אלגוריתם ללא מגע אדם, אין מחלוקת כי לפחות חלק מהכספים הושקעו. אין גם מחלוקת כי טלמור לא לקח את הכספים לכיסו. אלא שהכספים גויסו במרמה, בסיוע שלל מצגי שווא שגרמו למשקיעים להשקיע במיזם השאפתני.

בנוסף, הכספים הועברו, בניגוד למובטח, לחשבון התפעולי ושימשו לצורכי החברה. אחד המצגים המרכזיים שמשכו משקיעים היה שהם חשבו כי כספיהם יוחזקו בחשבון נפרד מהחשבון התפעולי של החברה - "חומה סינית גבוהה ובלתי עבירה" הבטיחה החברה. בפועל, הכספים הועברו לחשבון התפעולי. השופט קבע כי יוטרייד השתמשה דרך קבע בכספי הלקוחות להוצאותיה התפעוליות, לרכישת חברות זרות ועל־מנת לפרוע חובות של לקוחות ותיקים בבחינת הונאת פירמידה (המכונה גם פונזי). החזרת החובות ללקוחות נעשתה לקראת סוף פעילותה של החברה.

טענות עורכי הדין מטעם ההגנה, איריס שמואלי־צסלר ומשה שמיר, כי לא הייתה חובה להפריד את הכספים, וכי טלמור הסתמך על עצת עורך דין - נדחו. החובה להפריד קמה בשל התחייבות החברה כלפי הלקוחות. בנוסף, נקבע כי טלמור לא מסר את כל המידע לעורך דינו ולא יכול להסתמך על הגנה זו.

מצג אחר היה גובה תשואות העבר שהתקבלו במסחר האלגו, שמבוסס על אלגוריתמים בלבד. בעוד שיוטרייד, בניצוחו של טלמור, הציגה ללקוחות כי המסחר הניב רווחים של 15%־20%, השופט קבע כי מדובר בשקר, וכי תוצאות פעילות המסחר של יוטרייד היו שליליות. "לשם גיוס לקוחות חדשים תוך יצירת מצג בלתי מבוסס לפיו אלגוריתם המסחר של החברה הוא רווחי ומצליח. זאת אף במחיר של גיבוש והצגתם של חשבונות מסחר מפוברקים על־מנת לשכנע לקוחות להפקיד את כספם בחברה".

מצג נוסף שהוצג לחלק מהמשקיעים היה כי המיזם מפוקח על־ידי רשות ניירות ערך, למרות שלא היה כל פיקוח.

השופט כבוב החמיא לטלמור: "התרשמתי מעדותו של טלמור כי מדובר באדם משכיל, תרבותי ונעים. ייתכן שסבר בתחילת דרכו כי שימוש בכספי הלקוחות יביא למימוש חזונותיו העסקיים". אבל יחד עם זאת, הוא פסק כי הגרסאות הרבות שמסר סותרות האחת את השנייה וראיות אחרות, וכי עדותו לא אמינה. בנוסף, נקבע כי פעילות החברה נגועה בכזבים ובאי־חוקיות.

בחינת הפסיקה הקיימת בעבירות הונאת נושים מעלה כי טלמור צפוי למספר שנות מאסר ולא יותר מחמש שנים. פרקליטות מיסוי וכלכלה צפויה להסתמך על פסקי עבר כדי לבסס את בקשתה, והשופט כבוב הוא שופט מרכזי בפרשיות הונאת משקיעים.

כך בעניינו של חיליק טפירו, הבעלים לשעבר של קרן אור, נגזרו 3 שנים ו-4 חודשים. כבוב הטיל על טפירו 5 שנות מאסר במקור, אך בית המשפט העליון הפחית את העונש. טפירו הורשע בהונאת משקיעים בכך שגנב כ-45 מיליון שקל ובמרמה בהיקף של כ-80 מיליון שקל. לפי הכרעת הדין, טפירו הבטיח תשואה גבוהה וידועה מראש, ותוך הצגת מצגי שווא בדבר מאפייני ההשקעה, כך שהכספים יושקעו בפרויקטים של תמ"א 38 ובאשראי חוץ-בנקאי, אך בפועל חלק ניכר מהכספים שימש לביצוע החזרים למשקיעים, למימון הוצאות. מדובר בסכומים דומים לטלמור, אך בית המשפט צפוי לייחס משמעות לכך שבכספים לא נעשה שימוש לצרכים אישיים.

באחד התיקים החמורים בהם עסק השופט כבוב אומנם נגזרו 10 שנות מאסר (בתיק נגד אמיר ברמלי שהערעור לגביו עומד כעת בעליון), אבל היקף ההונאה במקרה הזה עמד על 340 מיליון שקל, ולכן ההערכה היא כי עונשו של טלמור לא יתקרב לאזור העשר שנים.

העליון הסיר את האחריות מרשות ניירות ערך

לאחר פרוץ הפרשה הגישו משקיעים של החברה תביעה נגד רשות ניירות ערך, בטענה כי הרשות התרשלה בטיפול ביוטרייד, וכי הייתה צריכה להביא לידיעת הציבור שהחברה פועלת בניגוד לחוק. לאחר שנקבע כי הרשות אכן התרשלה, ההחלטה התהפכה בערעור, ושופט בית המשפט העליון דוד מינץ קבע כי קשה לשרטט במדויק את הגבול שממנו ניתן לומר כי רשות ניירות ערך לא פעלה במהירות הראויה והמצופה ממנה.

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם