גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזדקנות האוכלוסייה ומחסור בכוח-אדם: מערכת הבריאות צריכה שינוי

מערכת הבריאות הציבורית מהווה מקור לגאווה ערכית ומקצועית, אך היא עומדת בפני אתגרים הדורשים התייחסות מהותית ויד מכוונת

מערכת הבריאות הציבורית עומדת בפני אתגרים חדשים / צילום: Shutterstock, fizkes
מערכת הבריאות הציבורית עומדת בפני אתגרים חדשים / צילום: Shutterstock, fizkes

הכותבת היא כלכלנית בריאות, לשעבר מנכ"לית קופת חולים כללית

מה גורם לישראלי לצאת למחאה על מחיר הקוטג', על יוקר המחיה הנוסק והעלייה הדרמטית של מחירי הדיור ובמקביל להיות פאסיבי לגבי הפערים במערכת הבריאות? מדוע הממשלות והחברה הישראלית התרגלו לכך שאחרי כל מערכה צבאית, הוקמו ועדות ציבוריות שהובילו באופן כמעט אוטומטי לתוספות תקציביות ניכרות למערכת הביטחון גם על חשבון מטרות אחרות, בעוד שהמלחמה במגפת הקורונה לא הצליחה לייצר דרישה לשינוי מהותי ויסודי של מערכת הבריאות?

מערכת הבריאות נכנסה למגפת הקורונה עם פערים ניכרים של מוכנות הן בתשתית האנושית והן בהיערכות התפעולית. מול מערכות מקבילות ב יתר מדינות ה-OECD לא הצלחנו להביא למחאה חברתית או לשינוי יסודי בסדרי העדיפויות הלאומיים.

המלחמה בקורונה גבתה נכון לימים האחרונים מעל 11,600 נפטרים. אבדות ופגיעות שהשאירו רבים עם נכויות ופגיעה באיכות החיים. נזק שילווה את החברה הישראלית במשך שנים רבות.

אמון בקרב הציבור

עברנו שנתיים של התמודדות עם מגפה עולמית. ישראל, בזכות איכות הצוותים הרפואיים, מסירותם ומקצועיותם, צלחה את המגפה בצורה ראויה להערכה. יכולות מערך הקהילה שפעל בצד בתי החולים בהנהגה נחושה, יצרו אמון אצל הציבור ובזה היה כוחנו. אך אל לנו לשכוח, כי המערכת הגיעה לקצה יכולתה ללא יתירות בתשתיות, בטכנולוגיה ובעיקר במערך כוח-האדם.

המערכת זקוקה לבחינה ציבורית אמיצה ויסודית כדי לאפשר לה להיערך ולהתמודד עם הצרכים, הסיכונים והאתגרים בעשורים הבאים. אנחנו חייבים להתאים את ההוצאה הלאומית לבריאות לא רק לאתגרים הטכנולוגיים והעלייה בתוחלת החיים, אלא גם לרמת השירותים שאזרחי ישראל מצפים לקבל ממערכת בריאות ציבורית בעשור השלישי של המאה ה-21.

בחינה כזאת תהיה הבעת אמון כלפי הצוותים שעשו מעל ומעבר בשנות המגפה. מחויבות זו, אינה נופלת מהמחויבות למערכת הביטחון המצוינת של מדינת ישראל. זו מחויבות חברתית ראשונה במעלה והיא מתורגמת לאיכות חיים לא פחות מהתרומה שיש לכפת ברזל ולמכשול הביטחוני. זאת מערכת הביטחון החברתית.

מצב חדרי המיון, מחלקות האשפוז והתורים בקהילה מהווים המחשה מעשית לאתגרים הללו. מערכת הבריאות הישראלית נתפסת בארץ ובעולם כמערכת טובה. תוצרי הבריאות טובים, היקף סל הבריאות מתחרה היטב עם המקבילים בעולם המערבי.

עם זאת, נתוני ההשוואה מטעים. יחס רופאים, אחיות, רוקחים, טכנאים ומקצועות פרה רפואיים נמצאים במחסור גדול מול מערכות אחרות, שיעורי התפוסה מהגבוהים, מצב זה ילך ויחמיר בעשור הבא. ככל שהמערכת הציבורית תפתח פערים אל מול החלופות הפרטיות, כך יירד אמון הציבור בה, הן בקרב הצרכנים והן בקרב המועסקים בה - נותני השירותים.

השינויים הדמוגרפיים והזדקנות האוכלוסייה בישראל יביאו לגידול ניכר בביקוש לשירותי בריאות. הזדקנות האוכלוסייה מהווה אתגר עצום בתחומים רבים והיא קריטית להערכות מקצועית של מערכת הבריאות. המערכה הציבורית על מקורות ושימושים תתרכז בעיקר באיכות השירותים הרפואיים על גווניהם.

לאחרונה, אושרה תמ"א 49 שתאפשר בנית מיטות אשפוז בהתאמה לגידול האוכלוסייה והזדקנותה. המיטות הפיזיות, גם אם ימצא להן התקציב הנדרש, לא יתנו מענה ללא כוח-אדם מקצועי, וזה מצוי היום במחסור קשה. תכנון מערך כוח-האדם המקצועי מהווה משימה לאומית ככל שיתרחב המחסור העולמי בנותני שירות בתחום הרפואי, כך תגדל המצוקה בישראל. בשוק גלובאלי של ביקושים ישראל תתקשה להתחרות על כוח-האדם המצוין שגדל כאן.

הרחבת היכולות

הכשרת רופאים אורכת שנים והיא כרוכה בהרחבת היכולת לקיים הכשרה מעשית. המאבק לקיצור תורנויות המתמחים מייצר אף הוא פער נוסף.

צמצום זמן התורנות ככל שהוא מטרה ראויה, מחייב תוספת ניכרת בכמות הרופאים במדינת ישראל והתאמת תקנים בבסיס התקציב

לאחרונה, התקבלו המלצות ועדת פרופ' יציב לפיהן, תצומצם רשימת בתי הספר לרפואה שיוכרו בישראל. מצב זה, מביא באופן מיידי להקטנת כמות הרופאים החל משנת 2026. צמצום זמן תורנויות והגדלת צרכי הבריאות מחייבים תוכנית חירום לאומית כאן ועכשיו.

ממשלת ישראל היוצאת וזאת שתתחיל כהונתה בחודשים הקרובים צריכה להעלות את תכנון והערכות מערכת הבריאות לראש סדר העדיפות הלאומי. לא מדובר במשימה של איגוד מקצועי או ברצון של גילדה, אלא ביסוד התכנון הלאומי.

ראוי שתוקם ועדה ציבורית שתגיש המלצותיה בהקדם ותוכל לבסס צרכים בתוכנית רב-שנתית. בחינה של המגמות משקפת בצורה ברורה את השחיקה של ההוצאה לנפש מהתמ״ג, בישראל מול ה-OECD ובעיקר את העלייה של חלק ההוצאה הפרטית מסך ההוצאה הלאומית לנפש.

ההוצאה לנפש היא מהנמוכות בעולם המערבי וחלק ההוצאה הפרטית מתוכו עלה מאחוזים בודדים עם חקיקת חוק ביטוח בריאות מול המצב היום.

מגמה זו משקפת פערים בבריאות בין אוכלוסיות ובין אזורים שונים בישראל. יש לפעול במסגרת ההמלצות להגדלת ההוצאה הציבורית לנפש וצמצום ההוצאה הפרטית ככלי מרכזי בחיזור החוסן הלאומי ומצמום הפער בנגישות לשירותי בריאות מתקדמים. מערכת פרטית יכולה להתקיים בנפרד מהמערכת הציבורית ולא על חשבונה.

מגפת הקורונה הביאה לגידול ניכר בשירותי בריאות דיגיטליים, מגמה חשובה שמסייעת בשיפור השירות. מגמה זו, אם לא תנוהל נכון עלולה לייצר פער נוסף המצוי ממילא בפערי אוריינות דיגיטלית. נדרשים שינויים עמוקים בדפוסי אספקת השירותים ובהרגלי הצריכה שלהם.

כל אלה יובאו בחשבון במסגרת המלצות הוועדה הציבורית. אסור שנגיע למצב בו המציאות תנהל את המערכה. עלינו לנהל את המציאות ולהגיע מוכנים לשינויים הבלתי נמנעים. מערכת הבריאות הציבורית מהווה מקור לגאווה ערכית ומקצועית. בידנו להבטיח את עתידה. 

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; היום עדכון המדדים, אלה שיוצאות ואלה שנכנסות למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו