גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחום האקלים-טק הישראלי מתעורר: יוצאי 8200 מעדיפים אותו על סייבר

דוח חדש על תחום הקליימטק בישראל מצא עלייה חדה בשיעור הסטארט־אפים בתחום האקלים, ואחד מכל שבעה כבר עוסק בענף ● בקרן Firstime מעריכים כי עד סוף העשור יותר ממחצית מהון הסיכון ילך לטכנולוגיות אקלים: "ההזדמנויות גדולות יותר מבגיימינג או בסייבר"

יותר ויותר חברות הייטק ישראליות  מחפשות פתרונות למשבר האקלים / צילום: אריאל קדם, רשות הטבע והגנים
יותר ויותר חברות הייטק ישראליות מחפשות פתרונות למשבר האקלים / צילום: אריאל קדם, רשות הטבע והגנים

עם יותר מ־10 טריליון דולר תחת ניהולו, מנכ"ל ענקית ההשקעות האמריקאית בלקרוק, לארי פינק, הוא ללא ספק אחד האנשים החשובים והמשפיעים במערכת הפיננסית הגלובלית. בנאום מתוקשר בשנה שעברה סיפק פינק תחזית מעניינת שלפיה אלף היוניקורנים הבאים בעולם, הסטארט־אפים שיגיעו לשווי של מיליארד דולר ומעלה, לא יהיו מנועי חיפוש או רשתות חברתיות כמו בעבר, אלא יגיעו מתחומי ההתמודדות עם משבר האקלים (המכונה קליימטק - Climate Tech).

"כדי להגיע לאפס פליטות פחמן נטו עד 2025 - היעד שאליו שואף העולם המערבי - תידרש מהפכה בכל מה שאנו מייצרים וצורכים", אמר אז פינק. "כל הצרכים של האנושות חייבים להיות מומצאים מחדש, וזה ידרוש השקעות ענק וכמות גדולה של מקוריות וחדשנות".

התחזית של פינק הדהדה כך נראה עד לישראל, ובשנה האחרונה חווה תעשיית הקליימטק פריחה משמעותית, הן במספר החברות שקמות בתחום והן במימון שמגיע אליו. לפי דוח שפרסם בשבוע שעבר ארגון PLANETech, המאגד חברות בתחומי האקלים בישראל, בעוד שב־2019 רק 10% מבין הסטארט־אפים המקומיים תרמו להתמודדות עם משבר האקלים, הרי שאשתקד קפץ שיעור זה כבר ל־14%, בערך אחת מכל שבע חברות.

מסורתית שיעור ההשקעות בסטארט־אפים ישראליים של קליימטק היה נמוך מבעולם. לפי הדוח של PLANETech, אשתקד כ־2.5 מיליארד דולר, 10% מההשקעות במיזמים ישראליים הלכו לחברות עם תרומה למשבר האקלים - לעומת 13% באיחוד האירופי ו־14% בעולם. אולם הנתון השתפר במחצית הראשונה השנה, וכ־15% מההשקעות בסטארט־אפים ישראליים זרמו לחברות עם תרומה אקלימית.

ארגון PLANETech מונה 694 סטארט־אפים ישראליים שמסייעים להסתגלות לשינויי אקלים (אדפטציה) או להפחתת פליטת גזי חממה (מיטיגציה). החברות מגיעות מתחומים מגוונים: שיפור מערכי תחבורה (כמו ויה ואופטיבוס), ייעול הייצור (חברת החיישנים לתעשייה אויגורי), התמודדות עם בזבוז מזון (ווייסטלס, שמפחיתה אוטומטית מחיר למוצרים שתאריך התפוגה שלהם מתקרב) ועד לתחום הלוהט של "לכידת פחמן" (שבו פועלת חברה כמו RepAir, שמפרידה את הפחמן מהאוויר בעזרת אלקטרוכימיה).

אוריאל קלר, מנכ''ל PLANETech / צילום: יח''צ

"חלק מהחברות נולדו במקור במטרה להיאבק במשבר האקלים, ויש כאלו שזאת לא הסיבה העיקרית להקמתן", מודה מנכ"ל PLANETech, אוריאל קלר. "אבל עברנו חברה אחרי חברה, למדנו את הטכנולוגיות שלהן והכנסנו לדוח רק כאלו שפעילות הליבה שלהן תורמת לצמצום הפליטות באופן ישיר ומדיד".

"מגיעים לאקלים ומוכנים להתפשר אפילו על שכר"

לדברי קלר, הפריחה של תחום האקלים־טק באה לידי ביטוי גם בסוג היזמים שמגיעים אליו, שכבר ממש אינם עונים להגדרה הקלאסית של "מחבקי עצים". "אנחנו בקשר עם עשרות יזמים שרוצים להקים סטארט־אפים בתחום הקליימטק, וחלקם מגיעים מיחידות יוקרתיות בצבא כמו 8200, תלפיות ו־81. אלו יזמים שפעם היו מקימים חברות סייבר או הולכים לתחומים קלאסיים של הייטק, ועכשיו הם מגיעים לאקלים, כי הם רוצים להקדיש את הזמן והמרץ שלהם למשהו שיעשה טוב לעולם. אני פוגש גם המון מהנדסים ומתכנתים שרוצים לעבוד ספציפית בתחום האקלים, ומוכנים להתפשר אפילו על השכר".

בישראל פועלות מספר קרנות הון סיכון המתמחות בהשקעות בתחומי אקלים, כמו Firstime של יונתן בן ארצי וקרן קפיטל נייצ'ר. לאחרונה הודיעה מיקרוסופט כי קרן החדשנות באקלים שלה, CIF, תפתח נציגות ראשונה מחוץ לארה"ב - בישראל.

אבל לדעת קלר האתגר האמיתי הוא לשכנע גם קרנות ישראליות לא מתמחות לבצע השקעות בטכנולוגיית אקלים. "רוב הכסף לא נמצא אצל קרנות שמתמחות באקלים, ולכן הפוקוס העיקרי שלנו הוא לעבוד עם קרנות שמשקיעות בתוכנה. חלק מהמשקיעים האלו כבר מתעניינים באקלים, ולאחרונה קרן NFX של גיגי לוי־וייס הודיעה שתתחיל להשקיע בתחום, אבל לדעתי השינוי האמיתי יקרה רק כשהמשקיעים שמאחורי הקרנות יתחילו לשאול אותם על אקלים, ולמה אין להם חברות אקלים בפורטפוליו. מבחינתי אם קרנות שעוסקות בסייבר ותוכנה ישקיעו בשתיים־שלוש חברות אקלים בשנה, זה הרבה יותר חשוב מאשר עוד קרן ייעודית שתקום בתחום", אומר קלר.

איתמר ויצמן, שותף ומנהל תחום האקלים בקרן Firstime, עוסק בתחום כבר יותר מעשור. ב־Firstime נמצאים בשלבים מתקדמים של סגירת הקרן השלישית שלהם, בהיקף 100 מיליון דולר, אשר 70% ממנה יושקעו באקלים ו־30% בבריאות. ההשקעות שביצעה כוללות את Beehero, שפיתחה כוורת חכמה להצלת אוכלוסיית הדבורים, ואת פירסט איירבורן, שמפתחת שירותי בקרה לטורבינות רוח בעזרת רחפנים. "אני משוכנע שקרן האקלים תהיה הטובה ביותר שלנו מבחינת תשואות, פשוט כי משבר האקלים הוא האתגר הכי גדול של האנושות ויוצר הזדמנויות מטורפות. ההערכה שלי היא שעד סוף העשור, יותר מחצי מהכסף שמשקיעות קרנות ההון סיכון ילך לטכנולוגיית אקלים", אומר ויצמן.

איתמר ויצמן / צילום: בר כהן

לדבריו, "המודעות בישראל לנושא מפגרת ביחס לארה"ב ואירופה, כי התקשורת רק לאחרונה התחילה להתמקד בו. היום אני מקבל יותר פניות מיזמים מבעבר, אבל יזמים ישראלים עדיין מעדיפים הרבה פעמים לעסוק בפינטק, בגיימינג או בסייבר על פני תחומים מצילי חיים. אם הם יחשבו על זה ברצינות, ברור שההזדמנויות בתעשיות כמו מזון ואנרגיה גדולות יותר מאשר בגיימינג או בסייבר", אומר ויצמן.

"בעולם זה נושא אסטרטגי כמו סייבר"

אראל מרגלית, יו"ר JVP ומבכירי משקיעי ההון סיכון בישראל, הגיע לתחום הקליימטק בעקבות פגישות עם ראשי ערים ומדינות מסביב לעולם. "מהשיחות האלו הבנו עד כמה בעולם מסתכלים על טכנולוגיית אקלים כנושא אסטרטגי, ממש כמו שמסתכלים על סייבר", הוא אומר.

אראל מרגלית / צילום: שחר עזרן

בשבוע שעבר חנך מרגלית מרכז בינלאומי ראשון מסוגו לטכנולוגיית קליימטק בניו יורק, בשיתוף עם העירייה המקומית וחברת הרכב MINI מקבוצת BMW. לדבריו, הדגש המרכזי של המרכז הוא שילוב בין אקלים־טק לתחומי הייטק מסורתיים יותר כמו סייבר ופינטק.

לדבריו, "אנחנו רואים הרבה הקבלה בין תחומי הקליימטק והסייבר. חברות שעוסקות בלהגן על מערכות מים עירוניות מפריצה של האקרים, יכולות גם להגן עליהן מזיהומים. קליימטק הוא ממד נוסף שמתווסף לכל תחומי ההייטק הקיימים".

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; היום עדכון המדדים, אלה שיוצאות ואלה שנכנסות למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס עולה ב-0.1% ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזיג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה ● חברת הלואו קוסט לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות, בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על הביטולים לטיסות באיי יוון ויעדים קרובים נוספים

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות