גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להנגיש בנקאות דיגיטלית: "אם זה מאתגר צרכן אחד אפילו, הפתרון לא טוב"

חן קמר, מנכ"ל TCS ישראל, שאחראית למערכת הליבה של הבנק הדיגיטלי וואן זירו, מספר על הפרויקט הייחודי ● על הביקורת לגבי העיכוב בהשקת הבנק, משיב קמר: "אחרי 40 שנה יש בנק חדש בישראל, שמבחינה טכנולוגית הוקם תוך שנה"

מנכ''ל טאטא בישראל, חן קמר / צילום: איל יצהר
מנכ''ל טאטא בישראל, חן קמר / צילום: איל יצהר

בחודש אוגוסט האחרון, לאחר יותר מארבעה עשורים, החל לפעול בישראל בנק חדש. וואן זירו, הבנק הדיגיטלי שהקים אמנון שעשוע סיים את תקופת ההרצה, ואחרי שדחה את ההשקה במספר חודשים, פתח את שעריו לציבור הרחב. העיכוב בהשקת הבנק גרר ביקורת רבה, ובוואן זירו נאלצו להודות כי מיהרו לצאת עם תאריך יעד שהיה שאפתני מדי. 

● הבנקים העלו את הריבית על הפיקדונות, אך הריבית על המינוס עלתה עוד יותר

אולם חן קמר, מנכ"ל TCS ישראל, הסניף המקומי של TCS העולמית (Tata Consultancy Services) מבית תאגיד הענק ההודי טאטא, שמערכת הליבה שלה פועמת בקרבו של הבנק החדש, טוען שהביקורות מוגזמות ושההיפך הוא הנכון.

"אחרי 40 שנה יש בנק חדש בישראל, שמבחינה טכנולוגית הוקם בתוך שנה. זהו הישג שאין לו אח ורע, יוצא מן הכלל ברמה העולמית", הוא אומר. "יש פה סוג חדש של בנקאות, עם טכנולוגיה חדשה, ובאמת שזו בשורה לענף ולצרכן הסופי. הייתי אומר שזו מהפכה בתחום הבנקאי".

כיצד היא באה לידי ביטוי?
"היא מגדילה את התחרות בשוק הבנקאי ומצליחה לגרום לכל השחקנים בו להשתדרג ולתת את השירות הכי איכותי שניתן, עכשיו גם באונליין. זו בשורה חשובה מאוד לצרכנים".

בשנים האחרונות הבנקים בישראל, כמו בכל העולם, מעדיפים להשקיע בבנקאות דיגיטלית, והמגמה של סגירת הסניפים הולכת ומתרחבת. אחת הביקורות שמופנות כלפיהם היא שציבור גדול של לקוחות מבוגרים, או כאלו ללא נגישות לטכנולוגיה, נשארים מאחור. לדברי קמר, זהו טבעו של העולם שבו אנו חיים.

"כל הגופים יצטרכו להנגיש את הטכנולוגיה, כך שאני, אתה וההורים שלנו נשתמש בה. אבל אם הטכנולוגיה מאתגרת אפילו אדם אחד, היא לא מנגישה מספיק טוב את המוצר. ההנגשה לצרכן הסופי צריכה להיות מאוד נוחה, כך שהטכנולוגיה תהיה מותאמת לכל גיל ולמגוון היכולות שיש לאנשים, מצרכנים מאוד טכנולוגיים עד למי שאינו טכנולוג כלל. אז אם הצרכן הסופי יתקשה להשתמש בפתרון, הוא לא הונגש מספיק טוב".

קמר נמצא כבר 16 שנה ב-TCS. הוא היה חלק מהקבוצה שפתחה את הסניף של TCS בישראל ב-2006-2005, ושימש כסמנכ"ל פיתוח עסקי בחברה, כשבשנת 2014 קיבל הצעה לעבור לתפקיד בתאגיד האמריקאי, שהוא כאמור חלק מטאטא, קונצרן הענק שמחזיק חברות כמו אייר אינדיה, לנד רובר ויגואר. בארה"ב הוא הוביל את תחום הפתרונות האסטרטגיים.

"ממה שראיתי, ישראל מעניינת את כל העולם"

"מרבית ההכנסות והפעילות של TCS כחברה גלובלית מתנהלות בארה"ב ובאירופה. הייתה לי הזדמנות יוצאת דופן בתאגיד האמריקאי להצמיח פעילות מאוד גדולה בשוק הזה, ללמוד שווקים ולהתנסות בניהול מול לקוחות וארגונים, דברים שאני רוצה להשריש בישראל. מדינת ישראל היא מהמתקדמות בעולם מבחינת חדשנות וטכנולוגיה, וממה שראיתי מהתקופה האחרונה בארה"ב, ישראל מעניינת את כל העולם. גם אחרי למעלה מ-15 שנה בישראל, הפוטנציאל עבור TCS עוד גדול מאוד".

במרץ האחרון החליף קמר את אייל מוסקל, שניהל את TCS ישראל במשך עשר שנים ועזב במפתיע. תחת ניהולו של מוסקל, התמקדה החברה בתחום הבנקאי, החליפה את מערכת הליבה של בנק יהב ונבחרה להקים את לשכת שירותי המחשוב הבנקאיים, פרויקט שאמור לסייע לבנקים חדשים לקום.

האם הלשכה החדשה הביאה לפריצת הדרך הטכנולוגית והחדשנות שלהן ציפו בממשלה?
"התבשרנו לאחרונה שבנק ישראל מאפשר לבנקים לעבור לענן, גם אם הענן 'יושב' מחוץ לישראל, עד שיוקמו המרכזים בארץ. זה כיוון מאוד נכון של המדינה שמבינה שהחדשנות מגיעה מתחומי הענן. זה הופך את מדינת ישראל לדיגיטלית ולמדינה מאוד מתקדמת בתחום הטכנולוגי.

"גם הפרויקט של מעבר המשרדים הממשלתיים לענן, דוגמת פרויקט 'נימבוס', הוא מהלך עם חזון שאני מאוד שותף לו, כי בסופו של יום, מי שייהנה הם אנחנו האזרחים".

כיצד אתה רואה את המערכת הבנקאית בישראל בהשוואה למה שקורה בארה"ב?
"בארה"ב התחום הבנקאי מאוד מסורתי, כבד ונשען על מערכות שונות. קשה להשוות, אבל יש מאמץ מאוד מבורך להשקיע בטכנולוגיה ובחדשנות בתחום בישראל. רואים את זה כמעט בכל הבנקים, ואנו עוזרים כמעט לכולם בנפחים כאלה ואחרים, כדי למצב אותם בקדמת הטכנולוגיה.

"המערכת הבנקאית בישראל הולכת ומתקדמת. עם פתיחת השוק לחברות דיגיטליות (פינטקים, ר' ו'), כל הבנקים משקיעים משאבים רבים להיות יותר דיגיטליים וחדשניים ולתת ללקוח את השירות הטוב ביותר. אלו תהליכים שילכו ויתעצמו.

"אני רואה את השאיפות של הבנקים ובהחלט חושב שיש כאן אסטרטגיה והבנה שבאמת הטכנולוגיה מובילה את הביזנס. זה יכול להיות בבנקאות ובכל תחום אחר, על ידי אימוץ חדשנות וכלים אוטומטיים. זה הכיוון העולמי וראינו את זה טוב מאוד בתקופת הקורונה. החברות הבינו ששם צריך להשקיע את מרבית המשאבים, ומי שלא יעשה זאת יישאר מאחור".

ישנן טענות שכולם עושים עוד מאותו הדבר, וכך גם בבנק הדיגיטלי.
"אני מברך על כל השקעה טכנולוגית שגוף מבצע. ככל שישקיעו יותר בטכנולוגיה, הגופים יתייעלו יותר, השירות ללקוח הסופי יהיה יותר טוב, וכולם ירוויחו".

אילו אתגרים יש לך כמנכ"ל TCS ישראל?
"אנחנו נמצאים בתקופה של שווקים עולים ויורדים בקצב שלא היינו רגילים לו. נוסיף על כך את המלחמה באוקראינה ואת האינפלציה הגבוהה בארה"ב, ונבין שהתנודות יימשכו בתקופה הקרובה. לאור זאת האתגרים יכולים להיות במגוון תחומים, אבל בעיקר לנוכח האפשרות שאנשים וגופים שוקלים כעת את ההוצאות הכספיות שיהיו מוכנים לעשות בתקופות כאלה, כמה סיכון הם מוכנים לקחת וכמה השקעות הם מוכנים לעשות בתקופה כזו. אבל צריך להבין שמי שימשיך להשקיע בטכנולוגיה ובחדשנות ימצא עצמו במצב טוב יותר משאר המתחרים".

"לא לכבול את הצרכן לדרך אחת של צרכנות"

לדברי קמר, "כל הפתרונות הטכנולוגיים, כמו BNPL (קנה עכשיו ושלם אחר כך, ר' ו'), אפל פיי וגוגל פיי, קיימים בישראל וגם בארה"ב כבר כמה שנים, והרעיון הוא לא לכבול את הצרכן הסופי לדרך אחת של צרכנות, אלא לאפשר לו באמת מגוון רחב של אפשרויות.

"בארה"ב רגילים להזמין, ובתוך 24 שעות המוצר אצלך, או להשאיר אותו ליד הדלת כשרוצים להחזיר והחברה אוספת את המוצר, כך שאמזון היא חלק מהיום-יום. בישראל מתקרבים לשם. אומנם אנחנו בצעדים הראשונים, ויש עוד דרך ארוכה, כך שבעולם הצרכנות בישראל יש עוד הרבה מקום לקדמה טכנולוגית".

לדבריו, גם התעשיות הכבדות יותר פונות היום לעולמות הטכנולוגיה. "האגריטק, ה-Health care, הפארמה - אלה תעשיות שצריכות את החדשנות והתחרות על מנת להמשיך לצמוח ולגדול. אנחנו בתקופה של טלטלה בשווקים וההיסטוריה מלמדת שבאופן מסורתי - וראינו את זה במשברי 2008 והקורונה - ארגונים וחברות שיהיו עם היתכנות טכנולוגית שתאפשר נגישות והמשך התפתחות, ושבהם העובדים יוכלו להמשיך לעבוד בסביבה מצוינת, לא רק שיצלחו את המשבר אלא גם ייצאו חזקים".

חן קמר

אישי: נשוי ואב ל־3
מקצועי: לפני תפקידו זה ניהל את תחום הפתרונות האסטרטגיים ב־TCS העולמית, וכן שימש כמנהל פיתוח עסקי ב־TCS ישראל
עוד משהו: כלוחם ומפקד לשעבר ביחידת העילית שלדג השתתפתי במבצעים מסווגים, כולל במלחמת לבנון השנייה פעילות: אספקת שירותי ענן ופתרונות טכנולוגיים ודיגיטליים לתחום הבנקאות, הטכנולוגיה וגם לענפי הקמעונות והספנות. בישראל נבחרו להיות חלק מפרויקט "נימבוס" הממשלתי להעברת המגזר לענן, וכן נבחרו ע"י רשות המים לייעוץ ומעבר לשירותי הענן של אמזון

TCS ישראל

היסטוריה: החברה החלה לפעול בישראל בשנת 2005, כסניף מקומי של Tata Consultancy Services מבית תאגיד הענק טאטא ההודי
נתונים: החברה העולמית מעסיקה כ־600 אלף עובדים, מתוכם מעל 1,000 עובדים על פרויקטים ללקוחות ישראלים. מחזור המכירות העולמי שלה הוא מעל 25 מיליארד ד'

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"