גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיעור שניתן ללמוד מהראיון המפתיע של סטיב ג'ובס

השיחה שלא באמת התקיימה בין מייסד אפל סטיב ג'ובס לפודקאסטר המצליח בעולם ג'ו רוגן מסמנת את הכיוון שאליו הולכת הבינה המלאכותית ● מדובר בלא פחות ממהפכה שתשנה את האופן שבו אנחנו מתקשרים ואת היחס שלנו למשאב הזמן, ותשכתב את כל התסריטים המקובלים

סטיב ג'ובס. ה''ראיון'' עמו מדגים כיצד ניתן לייצר לכל אדם דמות ''מורחבת'' ללא מגבלת זמן ושפה / צילום: Associated Press
סטיב ג'ובס. ה''ראיון'' עמו מדגים כיצד ניתן לייצר לכל אדם דמות ''מורחבת'' ללא מגבלת זמן ושפה / צילום: Associated Press

הכותב הוא מנכ"ל Anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה

לפני קצת יותר משבוע הגיע סטיב ג'ובס להתראיין אצל הפודקאסטר המצליח בעולם ג'ו רוגן, לראיון מרתק של 19 דקות. ג'ובס אומנם נפטר ב־2011, אבל הבינה המלאכותית ייצגה אותו - וזה אירוע ששווה שנדבר עליו.

נתחיל מהפרטים: חברה מדובאי בשם Play.ht, שעוסקת ביצור של קולות אנושיים באמצעות בינה מלאכותית, יצרה ראיון פיקטיבי לחלוטין שבו גם הטקסטים של המשתתפים (ג'ובס ורוגן) וגם הקולות שלהם יוצרו על־ידי AI. 

השיעור המרתק שכולנו צריכים ללמוד מחברת משלוחי הסופר אינסטה קארט
מה תעדיפו: לשלם יותר על אפליקציות או לקבל פרסומות ממוקדות אישית?

מאחר ש־Play.ht לא עוסקת ביצור טקסטים אלא רק קולות, את הטקסטים היא יצרה עם מודל שפה חיצוני אחר שלא פורסם מהו, אך ניתן להעריך כי מדובר באחד המודלים הנפוצים של OpenAI (שנקרא GPT-3) או של AI21LABS (שנקרא Jurassic-1).

איך מאמנים מודל בינה מלאכותית לייצר את הקולות של ג'ובס או רוגן, או לכתוב עבורם טקסטים? בנוגע לקולות, כל מה שמודלים היום צריכים זה כמה שיותר דגימות קול של אותו אדם שרוצים לעשות סימולציה לקול שלו, ובמקרה של רוגן וג'ובס, אני בטוח שלא הייתה בעיה למצוא שעות רבות של הקלטות איכותיות שלהם.

עניין הטקסטים מורכב יותר: כדי שמודל השפה באמת ייצר טקסטים רלוונטיים, הוא צריך כמה שיותר מידע גולמי. מתוך אותו מידע הוא מתחיל להבין את צורת ההתנסחות, הדעות של אותו אדם וכן הלאה. במקרה של רוגן לא אמורה להיות בעיה, כי יש לו אלפי שעות מוקלטות בפודקאסטים שלו וביוטיוב. לגבי ג'ובס זה קצת יותר קשה, ולכן השתמשו גם בביוגרפיה שלו כאינפוט עבור המודל, בנוסף לראיונות שפורסמו איתו.

בשורה התחתונה, הרעיון עצמו היה טוב מאוד, אבל הביצוע לא מצוין. היו פספוסים, לא הכול היה מושלם, והשיחה לא הייתה קולחת, אבל אין ספק שזה מצית את הדמיון לגבי מה שצופן לנו העתיד ומה אפשר יהיה לעשות בעוד שנים ספורות מאוד. ואגב, זה מתחבר לדיווח אחר מלפני מספר שבועות (שהוכחש לאחר מכן), שלפיו השחקן ברוס וויליס מכר את הזכויות להשתמש בדמות ובקול שלו ללא הגבלת זמן לחברה בשם Deepcake. איך? בואו נצלול בשביל להבין.

הסרט הבא בנטפליקס

הבינה המלאכותית יודעת כבר היום לייצר "אנשים וירטואליים" שנראים אחד לאחד כמו אנשים אמיתיים (לא מאמינים לי? תחפשו בגוגל Metahumans), קולות שנשמעים כמו אדם אמיתי (Play.ht אינה היחידה, יש עוד רבות וטובות) ותוכן שמתקרב לאופן שבו האדם המקורי היה מתנסח ואולי אפילו חושב. כל זה עומד לפגוש אותנו במגוון עצום של תחומים.

אלה יכולות להיות דמויות וירטואליות במשחקי מחשב, או עולמות וירטואליים שיגיבו להתקדמות שלנו, יענו לשאלות שלנו ואולי אפילו יתאימו את עצמם תוך כדי תנועה לאופן בו אנחנו מתקשרים איתם. זה רלוונטי גם לדמויות בסרטים וסדרות, שבהיעדר צורך בצילום אמיתי של כל סצנה וסצנה, יוכלו להתאים את העלילה, את המראה ואת הקול של הדמויות ואת הסצנות להעדפות האישיות שלנו. ולבסוף, כפי שכתבנו כאן לאחרונה, ניתן יהיה "לשמר" בני אדם שכבר נפטרו לטובת שיחות אישיות, התייעצות וכן הלאה.

כדי להמחיש את הפוטנציאל, נתעמק בכמה דוגמאות ספציפיות. היום כשאנחנו צופים בנטפליקס, למשל, אנחנו צופים בסרט אחד שצולם על־ידי סט שחקנים אחד, עם עלילה אחת, באורך אחד ובאופן הגשה אחד. אבל בעוד לא הרבה שנים, הטכנולוגיה תאפשר לנו לקחת את אותם שחקנים ולייצר איתם אינסוף סרטים שונים.

שונים במה? באופן שבו העלילה מתקדמת, באופן שבו השחקנים נשמעים, באורך הסרט או אפילו בדמויות עצמן. תכלס, כל אחד ואחת מהמשתמשים יוכל לצפות בסרט אחר לגמרי שמבוסס על אותו שלד של עלילה, וכל זה מבלי שיצטרכו לצלם או אפילו לתסרט או לביים את כל האופציות. האם אלה דמויות שמייצגות אנשים מפורסמים או לא (כמו במקרה של ברוס וויליס)? זו כבר שאלה שרק הזמן יוכל לענות עליה.

חיבור נוסף לעולם הפרסום והשיווק הוא כמובן הגביע הקדוש של פרסומות מותאמות אישית. אנחנו מדברים על זה כבר לפחות שני עשורים, אבל מי שתעזור לחלום הזה להפוך למציאות היא בראש ובראשונה הבינה המלאכותית - אותם אנשים, טקסטים וקולות וירטואליים.

תחברו את היכולות האלה לטלוויזיות חכמות באמת, כמו הטלוויזיות החדשות של אמזון והסטיקים החדשים של Roku, והרי לכם הנתיב לכך שכל משתמש שצופה בטלוויזיה יקבל פרסומת שלא רק הותאמה עבורו מבחינת המפרסם או התוכן, אלא גם מבחינת הדמויות, התסריט ואפילו הקולות.

להתייעץ עם דיסני

בואו ניקח דוגמה נוספת. היום היכולת של אדם מפורסם (ספורטאי, אמן או כל דבר אחר) לייצר אינטראקציה עם המעריצים מוגבלת לזמן הפנוי שיש לו ביום, לשפות שהוא יודע וכדומה. אבל באמצעות מודלים של בינה מלאכותית אותו מפורסם יוכל לייצר דמות או דמויות שהן מעין הרחבה שלו, כאלה שיוכלו לייצר אינטראקציות עם המעריצים כל יום, כל היום. הוא כמובן ידאג לאמן את המודל, להגדיר מה גבולות הגזרה של הנושאים או הדברים שמותר לו לענות לגביהם, ומשם הוא זמין בשבילם 24/7 בכל מקום.

ל־NLP (עיבוד שפה טבעי, הטכנולוגיה שעל בסיסה בנויים מודלים של בינה מלאכותית ללימוד והבנה של שפה) יש פוטנציאל גם בתחומים כמו הארכת חיים (כתבתי על כך כאן בעבר) - במקום שאדם שנפטר ייעלם מחיינו בין־לילה, אפשר לשמר סוג של דמות שתייצג אותו, ולייצר איתה אינטראקציות במקרים מסוימים.

אישית אני בטוח שאם היו דמויות כאלה מתוחזקות (כלומר שהמידע שלהן מתעדכן גם בהתאם למה שקורה היום בעולם, ולא נשאר "קפוא") של צ'רצ'יל, וולט דיסני, דה וינצ'י, בן גוריון, הרמב"ם ועוד כמה אנשים שאני מעריך - הייתי שמח להתייעץ איתם על לא מעט דברים ביומיום שלי.

כמובן שהארכת חיים וירטואלית היא נושא רגיש מאוד, שפותח שאלות פילוסופיות רבות בנוגע למהו אדם, מהי דעה ואיך בכלל אפשר לומר שבוט שמדבר במקומך מייצג אותך בצורה כזו או אחרת. האמת היא שאין תשובה אחת לשאלות האלה. בסוף אנחנו כחברה (Society) נצטרך להגדיר את גבולות הגזרה האלה ולהחליט מה מקובל ומה לא, ואיפה הקווים האדומים.

עם זאת, המהפכה של הבינה המלאכותית בשנים האחרונות, ובפרט של ה־NLP - כולל הראיון הזה של ג'ובס ורוגן - עומדת לשנות את האופן שבו אנחנו מתקשרים, ואת היחס שלנו למשאב המוגבל שנקרא זמן. במציאות שבה אפשר לייצר לכל אחד מאיתנו הרחבות והתפצלויות כאלה שפועלות ללא הגבלת זמן או במקביל - השמיים הם הגבול, עם כל הסיכונים והשאלות הקשות שעולות מסביב.

עוד כתבות

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יבואנית טויוטה מודיעה על "השפעה מיידית" על השיווק של קורולה ו-CH-R ● לגלובס נודע כי החברה עוצרת הזמנות לחברות הליסינג, ומקצה את המלאים לטובת לקוחות פרטיים ● גם יונדאי החליטה להשהות את ההזמנות על מספר דגמים, בהן I10, I20

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

"לו הייתי רוטשילד": טירה שהייתה בבעלות המשפחה היהודית נמכרת בסכום של 454 מיליון דולר

בטירה הצרפתית מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים ● בעבר הטירה הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית, אותה הם מכרו למלך מרוקו - חסן השני ● כעת היא צפויה לעמוד למכירה פומבית ועשויה אף להפוך לאחד הנכסים היקרים שנמכרו אי פעם

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

פעילות כוחות צה''ל, שב''כ ומג''ב בטולכרם / צילום: דובר צה''ל

מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, לוחם הימ"מ שנפצע בטולכרם

שורת אזעקות בגולן, שני טילי נ"ט שוגרו למרחב מלכיה • צה"ל ערך תקיפות נרחבות בדרום לבנון, שהפעילו התרעות בגליל המערבי • במטולה דווח על פגיעה מחוץ לגדר, לא הופעלה התרעה • ישראל פתחה מחדש את מעבר כרם שלום, לאחר שנסגר בתחילת השבוע אחרי המטח הקטלני לאזור שגרם למותם של 4 לוחמי צה"ל • עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות