גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרמבו של יוניליוור ומוצרי החלב של טרה ירדו ממדפי שופרסל. מי הבא בתור?

ב־1 בנובמבר פג תוקף מועד העלאת המחירים שקבעו ספקיות המזון והטואלטיקה לרשתות המזון, וכעת מתחילים משחקי הכוח בין הצדדים ● רשת המזון הגדולה בישראל מציגה קו נוקשה ואינה נכנעת, אך חלק מהמתחרות מסרבות להתחייב שינהגו באופן דומה ● האם הצרכנים הם שיכריעו?

סופרמרקט. העלאות המחירים כבר כאן / צילום: יונתן כיתאין
סופרמרקט. העלאות המחירים כבר כאן / צילום: יונתן כיתאין

אחרי דחייה בהעלאות מחירי המזון והטואלטיקה ל"אחרי החגים", ולמעשה עד אחרי הבחירות, מגיעה שעת האמת. אחרי שהישראלים הוציאו אתמול למעלה ממיליארד וחצי על שופינג, לא מעט ספקיות צפויות להפסיק לספק סחורה לרוב רשתות השיווק, אחרי שהאחרונות סירבו לבקשה להעלות מחירים לשורה ארוכה של מוצרים. 

מחירי הסחורות והשילוח בצניחה. אז למה ספקיות המזון מעלות עכשיו מחירים?
הלחץ כבר לא עובד? היבואניות הגדולות בדרך להעלאת מחירים
הרשתות נגד היבואניות: מי ימצמץ ראשון בקרב על יוקר המחיה | ניתוח
גל התייקרויות? הרווחיות התפעולית של הספקים הגדולים לרשתות המזון נחתכה בעשרות אחוזים 

יוניליוור, דיפלומט, קימברלי קלארק, סנו, פררו, מארס ומחלבות גד הן בין הספקיות הבולטות שהודיעו בחודשים האחרונים על העלאות מחירים. בשבועות הקרובים, אם לא יחול שינוי, המדפים ברוב רשתות השיווק צפויים להתרוקן ממותגי קורנפלקס, רטבים, חטיפי שוקולד, אבקות כביסה ומוצרי טיפוח.

נזכיר כי יוניליוור הודיעה לפני החגים על העלאת מחירים החל מה-1 בנובמבר על מגוון מוצרי מזון, ובהם קורנפלקס כריות, חטיפי דגנים, רטבים לסלט, אבקות מרק, חטיף השוקולד קליק, שוקולד ורד הגליל, תה ליפטון, מיונז וחרדל הלמנס ורטבים של קנור. לצד זה תוכננה העלאת מחירים למוצרי טיפוח של המותגים פינוק, דאב, בדין ועוד.

דיפלומט הודיעה על התייקרויות במוצרי פרוקטר אנד גמבל, הכוללת מספר רב של מותגים, ביניהם חיתולי פמפרס, מוצרי טיפוח לשיער של פנטן והד אנד שולדרס, מוצרי היגיינה נשית של מותגי אולווייז וטמפקס, אבקות כביסה אריאל וטייד, נוזל כלים פיירי ואחרים. אלו צפויים להתייקר בעד 15%.

טרה כבר בחוץ 

בשופרסל, רשת קמעונאות המזון הגדולה בישראל וזו שהמתחרות תמיד בודקות מה עמדתה, עומדת ההנהלה הבכירה בסירובה להעלות המחירים. "כפי ששופרסל הבהירה בשבועות האחרונים באופן ברור, העלאת מחירים לצרכן הישראלי אינה באה בחשבון בעת הזו", נמסר מהחברה. למעשה, ברשת סירבו לכל העלאות המחיר שדרשו הספקיות. ברשתות האחרות לא מתחייבים על סירוב דומה.

כפי שפורסם בחודש שעבר, מוצרי טרה נעדרים מהמדפים של שופרסל לאחר שסירבה להעלאת המחיר של המחלבה, שהודיעה לפני החגים על העלאות מחיר בשיעור של 4.9% על מוצרי החלב שאינם בפיקוח. הקרמבו של יוניליוור יצא מרשת שופרסל עם ההודעה על התייקרותו, דבר שלפי הערכות בענף נאמד בנזק של כ-4 מיליון שקל עד כה. בשופרסל סירבו לכל העלאות המחיר שדרשו הספקיות עד כה.

"ב-1 בנובמבר גם ככה לא היו אמורים לספק את רוב הסחורות, כולם היו עסוקים בבחירות. אבל בימים האחרונים אומרים שאצל חלק מהספקים הטון השתנה, מרגיש יותר מפויס. עיקר הלחץ הציבורי צריך להיות מופנה כלפי יוניליוור, שכנראה בתמיכת המטה הבינלאומי שלהם, לא מבינים שהישראלים אומרים 'עד כאן' ומתכוונים לזה", אומר לגלובס גורם בשוק (ביוניליוור ביקשו לא להתייחס לדברים).

"אי אפשר לדעת מה יהיה עכשיו. הספקיות מתחילות להבין שיש פה אירוע צרכני שהן לא יכולות לזלזל בו. וכשברשתות המזון הרווח עומד על 2%-3%, ובקרב היבואניות הרווח הוא דו ספרתי, ברור למי יש יכולת לספוג יותר מהעלאות המחירים".


הרשתות הצטיידו מראש

כדי להבין את מערכת היחסים בין הרשתות לספקים, ניתן לקחת דוגמה ממערכות היחסים שלנו כצרכנים עם גופים אחרים. כך, למשל, כאשר יש לנו תקלה ברכב, אנחנו פונים למוסך. במוסך יכולים לקבוע מחיר של 500 שקל, ואם הלקוח רוצה לבצע את הטיפול, הוא משלם. אם לא, לא יבוצע טיפול. הלקוח יכול לבקש הנחה ולהיכנס למשא ומתן, אבל בסופו של דבר את המחיר יקבע הספק.

אותו הדבר קורה במערכת היחסים בין ספקים לקמעונאים: הספקים הגישו מחירונים חדשים שנכנסו לתוקף השבוע, ובהם נקבעו העלאות מחירים. יחד עם זאת, הרשתות יכולות להחליט אם הן מקבלות את המחירון, ונכנסות למשא ומתן עם אותם הספקים.

"הגישה של הספקים קשיחה כרגע. הם טוענים שהפסידו הרבה מאוד כסף, שהם מממנים את ההתייקרויות בכל העולם פרק זמן ארוך, ומעלים את המחירים עכשיו ולא מוקדם יותר מפאת השיח התקשורתי, ורצונם לא לייצר יוקר מחיה לפני החגים", אומר בכיר בענף.

"נכון לרגע זה, הבקשות של הספקים בעינן עומדות, וככל הנראה מרבית רשתות השיווק לא חתמו על אישור המחירונים החדשים. אבל במקביל, הרשתות הצטיידו בסחורה במחירים שלפני ההתייקרויות. צריך להבין שמי שמשך סחורה לפני כניסתם לתוקף של המחירונים החדשים, יכול לחיות שבוע, שבועיים, שלושה, תלוי כמה סחורה סיפקו לו, כי הספקים לא אוהבים לתת סחורה למלאי במחיר ישן, וגם יש גבול לנפח האחסנה.

"גם לספקים עצמם יש בעיה - יש להם הרבה מאוד חוסרים בלי קשר לעליות המחיר, בעיקר במוצרי החלב כמו חלב, קוטג, חמאה ויוגורטים, שהחוסר בהם נמשך גם היום". 

שאלת החיבור למותגים

בשורה התחתונה, בשבועות הקרובים ככל הנראה לא יורגשו העלאות מחירים משמעותיות. העובדה שהרשתות הצטיידו מבעוד מועד באותם מוצרים הנכללים במחירונים החדשים תסייע לכך, וסביר להניח שהשיחות בין הספקים לרשתות השיווק יימשכו, עד שיגיעו להסכמות.

בכל מקרה, קשה להאמין שלא יהיו עליות מחירים בכלל, אבל ייתכן שהמחיר הסופי יהיה אי שם באמצע. מי שבעיקר יוכל לתרום להקטנת ההתייקרויות אלה הצרכנים - במידה שיתגייסו לכך. אם לוקחים בחשבון את העובדה שלפי נתוני שב"א ביום הבחירות הוציאו הישראלים 1.35 מיליארד שקל, לעומת 1.25 מיליארד שקל במערכת הבחירות הקודמת של מרץ 2021 (עלייה של 8%) - לא בטוח עד כמה ניתן לבנות על כך.

"אחד הגורמים ליוקר המחיה בארץ הוא הצרכנים עצמם", אומר הבכיר בענף. "הישראלים מחוברים למותגים, ורובם לא מוכנים להושיט יד ולהתנסות במוצרים זולים יותר, למרות שלפעמים הם לא פחות טובים.

"ברגע שהם לא מוכנים להושיט יד ולתת צ'אנס למוצרים שהם נחותים יותר ברמת המיתוג בלבד, ולא באיכות, יש בעיה. הציבור יצטרך להחליט אם הוא פחות קונה מותגים, ומסייע לרשתות במלחמתן נגד היבואנים. אבל אם הציבור לא יעזור, גם הקמעונאים יהיו בבעיה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צולל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

עימותים אלימים גם באירופה: המחאה נגד ישראל מתרחבת לקמפוסים ביבשת

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה