גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ניצחון גדול", "מנדט סוחף", "הבעת אמון אדירה": איך לא להשאיר חצי עם מאחור

פוליטיקאים תמיד חושבים שניצחונותיהם היסטוריים, אבל אולי עדיף שיתאפקו כאשר הפרש קטן מפריד בין המחנות ● בארה"ב ובברזיל הפרש כזה השאיר חצי מהמצביעים מרירים ודחויים ● אולי צריך לעבור ל"נוסחת הקסם" של שווייץ, הנותנת לכל המפלגות מקום קבוע בשולחן

בנימין נתניהו ויאיר לפיד. הפרש קטן מפריד בין המחנות / צילום: פול פלאש 90, קובי גדעון - לע''מ
בנימין נתניהו ויאיר לפיד. הפרש קטן מפריד בין המחנות / צילום: פול פלאש 90, קובי גדעון - לע''מ

"ניצחון גדול, הבעת אמון אדירה", אמר בנימין נתניהו בנאום הכמעט־ניצחון שלו. "העם אמר את דברו", אמרה מירי רגב בהישמע תחזית המדגם של 61 מושבים לגוש הימין (ערוץ 13). עמיתה דני דנון אמר: "התמונה מאוד ברורה... אמירה מאוד ברורה" (ynet). "אמון של עם ישראל בדרך שלנו", אמר בצלאל סמוטריץ', לאחר שהמדגמים חזו לו ולשותפיו 13 עד 15 מושבים. הם מצוטטים כאן לא מפני שיש להם בעלות על הנוסחה הזו. הם משתמשיה התורנים. קטן הספק שאילו המדגם היה מעניק 61 לגוש החוסם, דוברי החוסמים היו משתמשים בנוסחה זהה. 

בנימין נתניהו במטה הליכוד אמש: ''ניצחון גדול, הבעת אמון אדירה'' / צילום: Reuters, AMMAR AWAD

סיקור הבחירות בעולם: מסתכלים על נתניהו וחושבים על טראמפ
זה המנצח הגדול של הבחירות, ולא קוראים לו איתמר בן גביר | פרשנות
בדרך לאופוזיציה: המהלך שליברמן יזם לפני עשור חזר אליו כבומרנג | פרשנות
יאיר לפיד איבד אחיזה בשטח הפוליטי, והסכינים כבר נשלפות | פרשנות
איילת שקד רצה נגד הסיכויים ופגעה בעיקר בגנץ. מה היא תרוויח? | פרשנות

אנחנו חוזרים ושומעים את נוסחת "הניצחון הגדול" מפי שורה של מנצחים קטנים כמעט בכל דמוקרטיה.

ראינו משהו מעין זה בתחילת השבוע בברזיל. הסקרים חזו בהתמדה ניצחון מסיבי למועמד השמאל, יתרון של 15% או יותר. הוא אומנם ניצח, אבל בהפרש הרבה יותר קטן, 51% לעומת 49%. כן, זה רוב, ללא ספק, ונשיאותו של המנצח לגיטימית לחלוטין. אבל מקץ מערכת בחירות איומה ונוראה, על רקע קיטוב חסר תקדים, כמעט חצי הברזיליאנים נשארים מאחור, מרגישים מרומים ודחויים, חורקים שיניים וקומצים אגרוף. זו תוצאה מסוכנת מאוד בארץ ללא מסורות דמוקרטיות מפותחות, העורגת מאז ומעולם אל "איש חזק". 

תומכי בולסונארו מוחים בכעס על הפסדו בבחירות / צילום: Associated Press, Silvia Izquierdo

מפגינים חוסמים כבישים ראשיים בברזיל כמחאה על הפסד בולסונארו / צילום: Associated Press, Silvia Izquierdo

שבדיה, לפנים מופת של קונצנזוס רחב, נשלטת החל מן החודש שעבר בידי גוש ימני, שבמרכזו עומדת מפלגה עם עבר נאו־פשיסטי. זה קורה בזכות רוב של שלושה מושבים בפרלמנט של 349. בחוץ נשאר גוש שמאלי גדול מאוד, שנתן את הטון בפוליטיקה השבדית במשך מאה שנה.

מה לעשות, אתם אומרים? מפסידים מוכרחים לקבל את התוצאות. כמובן, מוכרחים. זו אינה הנקודה. השאלה היא במה כרוכה קבלת התוצאות. ברור שהתוצאות מעניקות לבעלי הניצחון הדחוק את הזכות לשלוט, על־פי שיפוטם. אבל האומנם הדמוקרטיה יוצאת נשכרת מטענתם לניצחון חד־משמעי, כאשר הניצחון רחוק מלהיות חד־משמעי?

המנדט של בוש וטראמפ

ההיסטוריה של העולם השתנתה, מבלי דעת, כאשר 537 קולות במדינת פלורידה העניקו את הנשיאות לג'ורג' בוש הבן, בנובמבר 2000. הוא הפסיד בהפרש של חצי מיליון ויותר במניין הקולות הכללי.

בוש תבע מנדט, והשתמש בו כדי לגרור את ארה"ב אל שתי מלחמות הרות־גורל, באפגניסטן ובעיראק. ארה"ב והדמוקרטיות המערביות (שלא לדבר על האפגאנים ועל העיראקים) עדיין משלמות את המחיר על המנדט של בוש. 

ב־2016, דונלד טראמפ ניצח בבחירות לנשיאות, אף כי קיבל כמעט שלושה מיליון קולות פחות מהילרי קלינטון. ההפרש אומנם הטריד אותו, אבל רק במובן הזה שהוא חזר וטען כי היה "זיוף". לטענה הזו לא היה על מה שתסמוך. 

דונלד טראמפ / צילום: Associated Press, Mark Humphrey

מבחינת טראמפ, הוא נחל "ניצחון גדול", ו"העם האמריקאי אמר את דברו". על יסוד הטענה הזו הוא ביטל את התחייבויות ארה"ב להגנת האקלים, הוציא אותה מהסכם סחר רב־לאומי חשוב והיטה את בית המשפט העליון הרחק ימינה באמצעות מינוי שופטים אולטרה־שמרניים. הוא גם סירב להודות בתבוסתו ארבע שנים אחר־כך, ועודד את הקיצוניים שבתומכיו להסתער על משכן הקונגרס. 

האם בוש וטראמפ היו יכולים לנהוג אחרת? האם היו יכולים להכריז על ניצחון, אבל להודות במוגבלויותיו ולנסות את כוחם בפיוס וביצירת הסכמה רחבה? "הסכמה רחבה" אין פירושה קואליציה פורמלית, ובוודאי אין פירושה הסכמה פה־אחד. אפילו בשיטה האמריקאית יש מכניזם המעודד מאמץ לטובת קונצנזוס. בסנאט, החקיקה ברוב המקרים מצריכה רוב מיוחס של 60 מתוך 100. לעתים רחוקות יש למפלגה יחידה 60 מושבים. רק שיתוף־פעולה משני עברי המתרס מאפשר אפוא חקיקה.

איך יוצרים הסכמה

בדרך־כלל, דמוקרטיות פרלמנטריות הן חממה הולמת יותר של הסכמות רחבות מן הדמוקרטיה הנשיאותית. אצל הבריטים הסכמות כאלה מתחייבות, כאשר המפלגה הגדולה ביותר אינה משיגה רוב מוחלט. זה קרה פעמיים ב־12 השנה האחרונות, אם כי רק פעם אחת ב־80 השנה שקדמו להן. או־אז, כדי לזכות ברוב בפרלמנט (שאינו הכרחי לעצם הקמתה של הממשלה), המפלגה המנצחת פונה אל שותפים זוטרים. אבל פניות כאלה נעשות בחריקת שיניים ואינן מבטאות ניסיון רציני להרחיב בסיס ולהתפשר.

השיטה הפרלמנטרית הגרמנית נוטה יותר להסכמות רחבות. אין לה ברירה. שום מפלגה גרמנית לא קיבלה רוב מוחלט בזכות עצמה מאז 1957. התוצאה היא ממשלות קואליציה, שמעולם לא היו אחידות מבחינה רעיונית.

קשה להגיד היכן מתחיל קונצנזוס להיווצר. האם הוא מתאפשר בזמן של שגשוג כלכלי, כפי שקרה בגרמניה של שנות ה־60? או שהוא מתבקש מאליו בזמן משבר כלכלי חמור, כפי שקרה בבריטניה בימי השפל הגדול לפני 90 שנה, או במהלך שתי מלחמות עולם?

ההסתייגות מהסכמה רחבה נוגעת הן לטוהר אידאולוגי (הגעגועים אל מה שקוראים עכשיו בישראל "ממשלת ימין צרה") והן לשיקול המעשי של הקושי ליישב סתירות ולהסכים על דרך משותפת בין יריבים. ממשלת ההפכים בנט־לפיד המחישה את הקושי הזה. בימי "ממשלת הליכוד הלאומי", בשלוש השנים שלאחר מלחמת ששת הימים, בשמאל נהגו להאשים שהיא הייתה "ממשלת שיתוק לאומי". ואף אומנם היא ניחנה בתכונה מרכזית אחת: אינרציה. בזמנה התחיל "הסיפוח הזוחל", כמעט מבלי להתכוון.

חברים סביב השולחן

שווייץ פיתחה נוסחה של ממשלת אחדות לאומית קבועה לפני 60 שנה ויותר. ניתן לה השם המרנין "נוסחת הקסמים".

בקבינט השווייצרי יש רק שבעה חברים (נא לא להתפעל יותר מדי, לשווייץ יש 26 קנטונים, ולכל אחד מהם יש ממשלה נפרדת). שבעת המושבים בקבינט מתחלקים מאז 1959 בין ארבע מפלגות פוליטיות. רק פעם אחת, לפני 20 שנה, השתנה מפתח החלוקה. בהיעדר תחרות של ממש על כהונות ממשלתיות, השרים מכהנים לאורך זמן, שמונה שנים בממוצע, אחדים מאריכים אפילו יותר. זה אפשרי, בין השאר, מפני ששאלות שנויות במחלוקות בדרך־כלל אינן מונחות על שולחן הקבינט, אלא מוגשות למשאלי עם. 

חברי הפרלמנט הנבחרים בשוויץ נשבעים בבניין הפרלמנט לאחר בחירתם / צילום: Associated Press, Ruben Sprich

יתרונו של הסידור השווייצרי הוא ששום מפלגה עם 10% ויותר של הקולות אינה נשארת בחוץ. הסידור הזה מעקר תחרות בין המפלגות, ותחרות הכרחית לתהליך הדמוקרטי; אבל זה יכול להיות מקור של הרמוניה, עד גבול מסוים. מה היה קורה אילו משרדי התחבורה והבריאות בממשלת ישראל הימנית היו ניתנים באופן קבוע לשמאל? ספק אם הטוהר האידאולוגי היה נפגם, אבל זה היה מעניק רמז של עניין בהרחבת הבסיס הצר.

אגב, מסורת רבת־שנים בארה"ב היא שנשיאים מקצים לפחות מושב אחד בקבינט שלהם לנציג של המפלגה המובסת. זה אינו מחייב את המפלגה הזו לתמוך בנשיא, אבל שולח מסר חשוב על פתיחות ועל סובלנות.

האתגר הפוליטי הגדול מוסיף להיות השגת רוב בבחירות. אבל האתגר הפוליטי השני הוא מניעת ניכורם של המפסידים. שום ניצחון אינו שלם אם הוא משאיר כמעט 50% של האוכלוסייה בחוץ. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך