גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

​בג"ץ ערוץ 14: בית המשפט העליון בשבתו ככותב טורי דעה לעיתון

בג"ץ עסק בסירוב מרצ לאפשר לערוץ 14 לשדר מתוך מטה המפלגה, במסגרת דיון מביך, פוליטי ואנטי־משפטי ● השופטים תהו מדוע הנושא הגיע לפתחם, אך זה לא מנע מהם לדון בו ● הביזאר הגיע לשיא כשהנשיאה אסתר חיות נזפה במרצ שעמדתה מנוגדת למצע הפוליטי שלה

אסתר חיות, זהבה גלאון, גלי בהרב-מיארה / צילום: רמי זרנגר, אייל יצהר
אסתר חיות, זהבה גלאון, גלי בהרב-מיארה / צילום: רמי זרנגר, אייל יצהר

לא פעם פסיקות בג"ץ נראות לאזרח מן השורה כמו טורי דעה שהוא רגיל לקרוא בעיתונים, עם הבדלים זניחים של שימוש מוגבר בסוגריים ובאורך הטור. לצערי, לא פעם האזרח צודק. דוגמה בולטת היא עתירת ערוץ 14 לבג"ץ נגד מרצ, בנוגע לסירוב המפלגה לאפשר לערוץ 14 לשדר ממטה המפלגה ביום הבחירות.

איך הכלכלה תשרוד עם ממשלת קיצוניים? בן גביר והחרדים יתקרבו לקונצנזוס | טור סופ"ש
לקראת המו"מ הקואליציוני: הקרבות שצפויים לנתניהו, ועל מה הוא לא יוותר | טור סופ"ש
בארה"ב מגדירים את ממשלת נתניהו המסתמנת "משקולת כבדה על רגל ימין" | טור סופ"ש 
הפיצול ודפוסי ההצבעה: הציבור הערבי אכן הכריע את הבחירות | טור סופ"ש

לדעתי, הסירוב היה ילדותי ולא כיבד את זהבה גלאון ומפלגתה. אדרבה, מרצ ראויה לביקורת ציבורית. הנה, אני כותב על כך בטור דעה. אבל השאלה היא למה נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות כותבת על כך טור דעה. מפלגה לא נותנת לערוץ טלוויזיה להיכנס למטה שלה ולשדר משם. מדוע זה קשור לבג"ץ?

ההליך כולו היה ביזארי. ראשית, מצד ערוץ 14 שמדבר נגד האקטיביזם השיפוטי ואז רץ לעתור לבג"ץ כשהוא בעצמו מודה שלא ממש מצא מקור חוקי שמאפשר הגשת עתירה שכזו נגד מפלגה. אולם, עיקר הביקורת צריכה להיות על שופטי בג"ץ: הנשיאה חיות, דפנה ברק־ארז ועוזי פוגלמן. העתירה הוגשה ב־30 לאוקטובר, והדיון התקיים למחרת בצהריים - שעות לפני פתיחת הקלפיות.

לחיות יש רקורד כאדם שמסוגל להשתיק בבוטות בא כוח שגולש לפוליטיקה בדיון בבג"ץ, אבל נראה כי בדיון הזה חיות עצמה החליטה להגג הגיגים פוליטיים. חיות דחקה בעו"ד אורי הברמן, שייצג את מרצ, לחזור בו מעמדת המפלגה. "מי כמו המפלגה שלכם שנושאת על דגלה ערכים דמוקרטיים צריכה להבין את זה", אמרה נשיאת העליון. אני אצביע לבונים החופשיים לפני שאצביע למרצ, סליחה מראש, אבל זה ציטוט מחפיר של נשיאת בית המשפט העליון. למרבה האבסורד והיפוך היוצרות, בא כוחה של מרצ ביקש כמה פעמים מחיות לא להתעסק בפוליטיקה.

במהלך הדיון, השופט פוגלמן "הודה" כי בג"ץ הוא לא הערכאה הנכונה לדון בעתירה. כאשר נציגתה של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה, שנגררה להליך הזה על ידי בג"ץ בניגוד לרצונה, העלתה את טענת הסמכות - השיב לה פוגלמן את המשפט הבא: "גבירתי צודקת, זה לא היה צריך להגיע לכאן, אך הוא הגיע לכאן. העתירה הגיעה". לא היה צריך להגיע, אך הגיע ומכיוון שהגיע - נקדיש שעתיים לשמיעת התיק שלא היה צריך להגיע, נכריח את היועמ"שית להתייצב לדיון, ונפסוק בתיק הזה שבכלל לא היה צריך להגיע.

היועמ"שית התמקדה בשאלת הסמכות

מלכתחילה, העתירה לא כוונה נגד היועמ"שית, אולם ברק־ארז דרשה את תגובתה ואת התייצבותה. בהרב־מיארה, שיש לה די צרות גם ככה - לא התלהבה בלשון המעטה מהכניסה למים העכורים האלה והחליטה שלא לגבש עמדה לגופו של עניין ולהסתפק, בעיקר, בשאלת הסמכות. שלושת השופטים לא הסכימו לכך, ודרשו תגובה לגופה של העתירה.

באת כוח היועמ"שית אמרה: "ההליך הקונקרטי הזה, אנו לא סבורים שצריכים לקבוע מסמרות... לא גיבשנו עמדה אופרטיבית". במילים אחרות: תעזבו אותנו, אנחנו לא צד להליך. השופטים הבינו את המסר, אך לא ויתרו ודרשו תגובה לגוף העתירה - תוך שהם עוקצים את היועמ"שית על סירובה להביע את עמדתה. באת כוח היועמ"שית ביקשה להפסיק את הדיון לצורך התייעצות עם בהרב־מיארה. לאחר ההפסקה, חזרה עם "עמדה מהותית" שאומרת כי "התשתית שהועמדה לרשותנו בתגובת מרצ לא מאפשרת לקבוע כי הונחו כאן טעמים כבדי משקל בעוצמה כזו כדי למנוע את השתתפות גופי התקשורת", אולם, הוסיפה: "אנו מדגישים כי היועצת לא נדרשה לסוגיה ולשאלות כבדות המשקל כאן". או, במילים אחרות: בבקשה תניחו לי.

השופטים לא הניחו לה ופסק הדין ניתן כמה שעות לאחר מכן, כאשר בג"ץ מקבל את העתירה. אגב, השופטים בחרו לצטט בפסק הדין מתוך הדיון רק את דברי היועמ"שית שתומכים בעמדת השופטים שהוצאו ממנה בכוח לא מתון והשמיטו מתוך פסק הדין את כל מה שלא התאים להם. טור דעה, כבר אמרתי?

ברק־ארז כתבה כי המתכונת שבה הוגשה העתירה מעוררת קשיים לא מבוטלים בנוגע לשאלת סמכות בג"ץ לדון בעתירה, אולם מיד הוסיפה: "איננו סבורים כי המקרה דנן מחייב הכרעה בכלל ההיבטים העקרוניים המתעוררים במישור הסמכות".

"מקרה בעל מאפיינים ציבוריים מובהקים"

השופטת עוד כתבה כי "מקרה זה הוא בעל מאפיינים ציבוריים מובהקים ביותר, התומכים בהטלת חובות מנהליות על המפלגה ובראשן גם החובה לנהוג בשוויון ולכבד את חופש העיתונות". בהשתפכות נפש, היא ציינה: "אנו מצויים ערב פתיחת הקלפיות במדינת ישראל, כאשר לא ניתן להפריז בחשיבותה של העבודה העיתונאית בתקופת בחירות. הדברים מקבלים משנה תוקף נוכח העניין התקשורתי הברור הקיים בסיקור מטות המפלגות ביום הבחירות".

כאדם שצפה בחייו בסיקור עיתונאי אחד או שניים מתוך מטה בחירות, ואף סיקר בעצמו את יום הבחירות מתוך מטה הבחירות - אני יכול להגיד כי אין בסיקור הזה מתוך מטה הבחירות שום תועלת וחשיבות עיתונאית. לוקיישן לשם הלוקיישן בלבד. אך גם אם כן - איזה זכות יש לערוץ 14 לכפות על מפלגה לתת לו לסקר אותה מבפנים? "משמעות החלטת מרצ היא חסימת דרכו של ערוץ 14 לבדו מפני סיקור האירוע, בד בבד עם מתן גישה חופשית לכל יתר כלי התקשורת, לרבות ערוצי הטלוויזיה המתחרים". אוקיי, לא יפה, אז מה? אם לטור הדעה שלי היה את אותו מספר עמודים של טור הדעה של ברק־ארז, הייתי מפרט כמה פסק הדין הזה, שבא כביכול להגן על חופש הביטוי של ערוץ תקשורת, הוא פתח חסר תקדים להתערבות ופגיעה בחופש הביטוי הפוליטי של המפלגות.

לא אחשוד חלילה בבג"ץ שפסק הדין הזה היה מהלך אסטרטגי בטיימינג גאוני בבחינת חיבוק דוב לערוץ 14 ולאגף הימני שחגג על פסק הדין הזה, ואשר עלול עוד לבכות ממנו מרה.

עיתונאים לא אמורים לשרת קמפיינים כוזבים

ועוד מילה קטנה על מרצ מכיוון אחר: המפלגה נפלה אל מתחת לאחוז החסימה. ביום הבחירות, ניהלו כמה מעמיתיי המזוהים עם "גוש השמאל" קמפיין כוזב על אחוז ההצבעה בחברה הערבית ועל מפלגות הערביות שנמצאות כולן מתחת לאחוז החסימה, במטרה להמריץ את האזרחים הערבים לצאת לקלפיות. בסופו של דבר, התברר כי שיעור ההצבעה בחברה הערבית דווקא עלה יפה בבחירות אלו. אבל הם, במקום לסקר את הבחירות, החליטו להנדס את הבחירות.

מי יודע, אולי נעשה כאן צדק פואטי, וקמפיין הגעוואלד נטל את הקולות שהיו חסרים למרצ והעביר אותם לחד"ש, רע"מ ובל"ד. בבחירות 2019א', כמה מעמיתיי המזוהים עם הליכוד עשו קמפיין כוזב מהכיוון השני על כך שאם הליכוד לא תהיה המפלגה הגדולה - גנץ יהיה ראש הממשלה. יש להניח כי הימין החדש איבד, בלי כוונה, הרבה יותר מ־1,400 קולות שהיו חסרים לו. גוש נתניהו איבד את הרוב שהיה במרחק נגיעה. אולי היושב במרומים רומז שכדאי שעיתונאים יתמקדו בעיתונות ופחות בקמפיינים פוליטיים?

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים