גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמריקה מצביעה: כל מה שכדאי לדעת על בחירות האמצע בארה"ב

ריבית נוסקת וירידות בבורסה, מדינות מתנדנדות, רוב דמוקרטי קטן, שיעורי הצבעה נמוכים, התלהבות רבה מצד רפובליקאים לצאת להצביע ומושלים שמבקשים מביידן לא לתמוך בהם בפומבי - כל הפרמטרים שישפיעו על תוצאות בחירות אמצע הקדנציה ועל עתידה של ארה"ב

הקונגרס האמריקאי בוושינגטון / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin
הקונגרס האמריקאי בוושינגטון / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

הכלכלה: עקב האכילס של הדמוקרטים

הכלכלה היא עקב אכילס המובהק של הדמוקרטים. על רקע האינפלציה הגבוהה ביותר זה 40 שנה, מחירי דלק גבוהים מאוד, ריבית נוסקת וירידות תלולות בבורסה, 71% מן האמריקאים אומרים (בסקר של "וול סטריט ג'ורנל"), כי הכלכלה מתנהלת ב"כיוון הלא נכון". 54% מטילים את האחריות על הנשיא ביידן, מספר המשתווה לאלה המעניקים ציון שלילי גורף לנשיאותו. 

● מדריך לבחירות אמצע הקדנציה בארה"ב: איך זה יעבוד ומי המדינות שיכריעו | יואב קרני, פרשנות 
● לולה חוזר לשלטון בברזיל בגיל 77 אבל בקושי, ועל רקע פילוג פוליטי וחברתי מר | פרשנות
● על סף מהפכה אסטרטגית: האם מסתיים הרומן בן 78 השנים בין ארה"ב לסעודיה? | פרשנות

החדשות הגרועות ביותר בסקר הזה נוגעות לפלח דמוגרפי, שבלי תמיכתו המסיבית הדמוקרטים אינם מסוגלים לנצח: נשים לבנות המתגוררות בפרוורי הערים, שהן רבע מסך כל בעלי זכות הבחירה. בין אוגוסט לנובמבר המטוטלת שלהן נעה באופן דרמטי: מיתרון של 11% לדמוקרטים, הנשים הלבנות תומכות עכשיו ברפובליקאים בהפרש של 15%.

שש המדינות שיחזרו להכריע

ברוב הגדול של המירוצים לסנאט, לבית הנבחרים ולמושלי המדינות, התוצאות אינן מוטלות בספק. יתרונותיהם של המועמדים המובילים הם כל כך חד־משמעיים עד שאפשר לחשוב את מושביהם ל"בטוחים". רוב המדינות הן "אדומות" (רפובליקאיות) או "כחולות" (דמוקרטיות).

בסנאט, 36 מושבים עומדים לבחירה. רק שישה מהם נמצאים במדינות הנחשבות ל"שדות קרב" (בעגה האמריקאית), או "מדינות סגולות", מדינות מתנדנדות.

ואלה הן: אריזונה ונוואדה (דרום מערב ארה"ב), ג'ורג'יה (דרום מזרח), וויסקונסין ומישיגן (המערב התיכון), פנסילבניה (שחלקה במזרח ארה"ב וחלקה במערב התיכון). במדינות האלה הוכרעו הבחירות לנשיאות ב־2016 וב־2020, ואפשר שיוכרעו בהן גם הבחירות הבאות ב־2024. כמובן, כמעט בכל בחירות יש הפתעות, והרשימה עשויה להתארך או להתקצר.

רוב בקונגרס בזכות תנודה קלה

בבית הנבחרים יש 435 מושבים. נחוצים 218 לרוב מוחלט. לדמוקרטים יש כיום 222, רוב קטן ממה שרשמו רוב המפלגות המנצחות ב־200 השנה האחרונות. נחוצה אפוא תנודה קלה בלבד כדי להקנות לרפובליקאים את הרוב.

בחירות של אמצע קדנציה אומנם מספקות תנודות קלות למפלגות אופוזיציה, ולא פעם הן מספקות תנודות גדולות. אין זה מן הנמנע שתנודה גדולה תעניק לרפובליקאים רוב מסיבי, כמו זה שבו זכו ב־2010, בבחירות אמצע הקדנציה של ברק אובמה. הם נעו אז בן לילה מעמדת פיגור של 80 מושבים לעמדת יתרון של 50 מושבים, ונשארו בשליטה בשמונה השנים הבאות.

הנשיא ביידן הוא אבן-ריחיים

בחירות אמצע קדנציה הן לעתים קרובות משאל־עם למעשה על הנשיא המכהן. נשיא לא פופולרי הוא אבן-ריחיים כבדה על צווארם של מועמדי מפלגתו. ג'ו ביידן הוא ללא ספק אבן-ריחיים, במידה ששורת מועמדים דמוקרטיים נמנעים מלהזכיר את שמו, וביקשו ממנו להימנע מלעזור להם בגלוי.

עקומת הפופולריות הממוצעת של ביידן מעמידה על 53.1% את אלה המעניקים לו ציון שלילי. רק 42.1% סומכים את ידיהם על התנהלותו. זה שיעור לא בלתי סביר בשביל נשיאים בשנה השנייה של כהונתם, בייחוד בתנאים של משבר כלכלי. אבל בעבר, שיעור כזה הניב תבוסות כבדות לנשיאים האלה בבחירות לקונגרס.

קשה להביא דמוקרטים לקלפי

בארה"ב עצם זכות ההצבעה היא אוטומטית, אבל הזכות להצביע מחייבת הרשמה, שאינה אוטומטית. הנרשמים מתבקשים לציין את נאמנותם המפלגתית, כדי שיוכלו להשתתף בבחירות המקדימות (פריימריז) של מפלגותיהם המועדפות.

היסטורית, ב־90 השנה האחרונות, יש יותר דמוקרטים מרפובליקאים, מה שאומר לכאורה שאילו כל הדמוקרטים היו מגיעים לקלפי, מפלגתם הייתה שולטת לנצח. אולי. אבל קשה להביא מצביעים אל הקלפי, ונראה שקשה במיוחד להביא דמוקרטים.

הפעם הסקרים מעידים על התכווצות בלתי פוסקת של היתרון הדמוקרטי הכללי. לפי סקר אחרון של YouGov, בכל ארה"ב יתרונם של הדמוקרטים עומד עכשיו על 46% לעומת 44%, בגבולות טעות הדגימה, ובהחלט לא מספיק מבחינה היסטורית. מקובל להניח שכדי לנצח, הדמוקרטים צריכים להחזיק ביתרון של לפחות 5%.

הרפובליקאים נלהבים, הדמוקרטים פחות

כדי לנצח, כל אחת משתי המפלגות צריכה להפיח התלהבות בפלחים דמוגרפיים הנוטים אליה. תמיכתם העקרונית אינה מספיקה. הם צריכים להגיע בהמוניהם אל הקלפי.

שיעורי ההימנעות בבחירות אמצע הקדנציה הם עצומים. למשל, בבחירות של 2014, באמצע תקופת כהונתו השנייה של ברק אובמה, הצביעו רק 36% מבעלי זכות הבחירה, והרפובליקאים עלו ליתרון של 60 מושבים. המוני דמוקרטים נשארו בבית. ב־2018, באמצע כהונתו הראשונה של דונלד טראמפ, שיעור ההצבעה עלה ל־50%. הדמוקרטים ניצחו ביתרון של 35 מושבים.

סקרי דעת הקהל חוזרים ומוצאים הפעם שיעורים גבוהים של התלהבות בין מצביעים רפובליקאים וחוסר התלהבות בין דמוקרטים. "פער ההתלהבות" הוא רעל פוליטי, ובימים האחרונים הנשיא ביידן והנשיא לשעבר אובמה נסעו על פני כל ארה"ב בניסיון "להלהיב".

הנעלם הלטיני: למי יצביעו ההיספאנים?

אחד העניינים המדאיגים ביותר אצל הדמוקרטים הוא היחלשות ניכרת בשנים האחרונות של התמיכה בהם מצד מצביעים היספאניים, או לטינוס, אלה המהגרים מאמריקה הלטינית.

רק לפני עשר שנים, הציפיה להתרבות ההיספאנים בארה"ב הזינה הנחה שהדמוקרטים עומדים בפני תור זהב אלקטורלי, כולל השתלטות על מדינות ימניות מובהקות, שיש בהן אוכלוסיה היספאנית גדולה מאוד, כמו טקסס ופלורידה. אם יתברר ביום ג' שהמטוטלת ההיספאנית מוסיפה לנטות ימינה, הדמוקרטים יהיו בצרות צרורות. יש להם לפחות סיבה לאופטימיות כלשהי. סקר דעת קהל בולט הראה לפני קצת יותר מחודש, כי שלושה רבעים מן ההיספאנים מתנגדים לחזרת דונלד טראמפ לנשיאות.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת