גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחסור באקמול ובאנטיביוטיקה: התרוקנות מדפי התרופות עשויה להביא לגל של עליות מחירים

לא רק בעיות אספקה: חברות הפארמה מצפות מהממשלה לייקר את המחירים המפוקחים ● בעוד שבמשרד הבריאות התנערו מאחריות בימים האחרונים, המועצת הלאומית לרוקחות קוראת לממשלה להתערב ● יו"ר הסתדרות הרוקחים: "המחסור לא ייפתר בקרוב"

בית מרקחת / צילום: תמר מצפי
בית מרקחת / צילום: תמר מצפי

מאנטיביוטיקה, דרך אקמול ועד כדורים נגד חרדה - כל אלה ועשרות תרופות נוספות חסרות במלאים של בתי המרקחת. הפעם כבר לא מדובר במחסור בביצים או בחלב אלא בבעיה שעלולה לפגוע בבריאות הציבור. הדיווחים על המחסור בימים האחרונים מעלים בענף חשש מפני התנפלות של הציבור על הסחורה שנשארה, בניסיון לצבור מלאי ביתי, באופן שיחריף את המחסור בשוק עוד יותר.

המגמה שמדאיגה את תעשיית הביומד: פחות חברות חדשות קמות בישראל
הנתון שמבשר את גל הפיטורים הבא בהייטק: הלקוחות הגדולים מקצצים תקציבי מחשוב | ניתוח 

כעת, המועצה הלאומית לרוקחות במשרד הבריאות קוראת להקים ועדה שתטפל בנושא - כך עולה ממכתב ששיגר ביום רביעי יו"ר המועצה, פרופ' אמנון הופמן, למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש ולמשנה המנכ"ל ד"ר ספי מנדלביץ.

המכתב, שהגיע לידי גלובס, מהווה למעשה הכרה ראשונה של גורמים ממשלתיים בבעיה, אחרי שבימים האחרונים התנער משרד הבריאות בתגובותיו לתקשורת ממדפי בתי המרקחת המתרוקנים, טען שיש תחליפים גנריים לכל מה שחסר - וגילגל את האחריות לטיפול במחסור אל חברות התרופות.

"להבנתנו, ישנן סיבות שונות התורמות למצבי החוסר", כותב הופמן למנהלי המשרד. "סיבות אלה מערבות גורמים שונים כגון יצרני תרופות, יבואנים, בתי מסחר המפיצים את התרופות, בתי מרקחת, בתי חולים וקופות החולים. אלו אחראיות לחתימת הסכמי רכש, קביעת תנאי האספקה וניהול רמות המלאי והתחליפים. עם זאת, חשוב לזכור שבשורה התחתונה המטופלים עלולים להיפגע ממחסור בתרופות ומפגיעה ברצף הטיפול התרופתי".

הופמן הציע "להקים במסגרת פעילות המועצה ועדה ייעודית שתדון בנושא חוסרים בתרופות בישראל. הוועדה תהיה מורכבת גם מאנשי מקצוע בתחומי לוגיסטיקה, רכש וניהול המלאי". ועדה זו תזמין לדיוניה את כל הגורמים "ותגבש המלצות אשר תוגשנה להנהלת המשרד".

 

מאחורי הקלעים: המאבק של יצרני התרופות

מכתבו של הופמן עוסק בקשיים הלוגיסטיים, אבל מצניע את אחת הסיבות הסמויות למשבר הנוכחי בענף. מאחורי הקלעים, מתנהל מאבק של חלק מיצרני התרופות ומפיציהן להעלאת מחירי התרופות.

כל התרופות בישראל הן תחת פיקוח ממשלתי שנקבע בוועדה משותפת למשרדי האוצר והבריאות. זוכרים את המחסור בחמאה? ענף הפרמצבטיקה לא שונה: כשבשוק מתלוננים שהמחירים המפוקחים נמוכים ולוחצים להעלאותם - המוצרים נעלמים מהמדפים.

בשיחה עם גלובס אומר יו"ר הסתדרות הרוקחים דוד פפו "כי כרגע אין חשש מהתייקרות, אבל כנראה שחלק מהעניין הוא ניסיון החברות להעלות מחירים. המחירים בארץ זולים, אפילו זולים מאוד. אם ועדת המחירים לא מאשרת לייקר, היבואן או היצרן יפסיק למכור".

מבחינת האוצר, שטרוד כרגע בדרישות התקציביות של חברי הממשלה החדשים וביוקר המחיה המאמיר, העלאת מחירי התרופות היא דבר שמעדיפים להימנע ממנו.

הריכוזיות הגבוהה והקנאביס הרפואי

כמו ענפים אחרים במשק הישראלי, גם שוק התרופות סובל מריכוזיות גבוהה. פפו מסביר כי מעבר למחסור בין־לאומי אובייקטיבי בתרופות, המצב אצלנו קשה יותר: "יש שתי חברות הפצה גדולות בארץ שמרכזות את מרבית הפצת התרופות - סל"א שהיא חברת בת של טבע, וחברת נובולוב.

"נובולוג מפיצה המון תרופות בינלאומיות, כמו פייזר למשל, באופן בלעדי. זאת בעיה כי אין להשיג אותם במקום אחר. כתוצאה משינויים מבניים בענף וכניסת מוצרים חדשים להפצה, שתי החברות פשוט קרסו. אנחנו לא מקבלים את ההזמנות, לא בזמן ולא בכמות. כדי לסבר את האוזן, אם אני מזמין 30 פריטים אני מקבל 4. זה לא פשוט, כי אם בית מרקחת לא מקבל במשך שבועיים זאת דרמה".

מחסור בתרופות הוא לא תופעה חדשה. בענף מספרים על תהליך איטי שנמשך כבר שלוש שנים וחמק מתחת לרדאר. "בחצי שנה האחרונה זה הגיע למצב דרמטי", טוען פפו, ומצביע על גורם נוסף ומפתיע למחסור בתרופות: הקנאביס.

"הכנסת הקנאביס הרפואי להפצה בבתי המרקחת גרמה לקריסה טוטאלית של המערכות, כי התווסף מקטע שדורש הרבה מאוד תשומת לב ורגולציה". לדבריו, "המחסור לא זמני ולא נראה שייפתר בקרוב. הוא התחיל כבר לפני שלוש שנים והחמיר עם הקורונה והמלחמה באוקראינה".

יצרני התרופות מלינים על קשיים בהשגת חומרים הנדרשים לרקיחת המוצרים. בכובעו כבעלים ומנכ"ל משותף של היצרנית אוניפארם, מסביר ד"ר רון תומר, המוכר יותר כנשיא התאחדות התעשיינים, על השיבושים בייצור: "כל שרשראות האספקה נפגעו קשה וכולם חוו בעיה בהשגת חומרי גלם, וגרוע יותר, בהשגת חומרי עזר. מחסור בחומרי מילוי לטבליות או חומרים שממוססים אותם, למשל, פוגע בעשרות מוצרים של חברה מסוימת.

"כל היצרנים באירופה ובארה"ב סובלים ממחסור. עכשיו, אני לא יכול להחליף רכיב אחד באחר. תרופות זה לא סנדוויץ' שאם חסר המיונז אפשר לשים חרדל". תומר סבור שגם הרגולטור לא יצליח לעזור במצבו הנוכחי: "משרד הבריאות לא מתפקד בתחום התרופות כי חסר לו כוח אדם באופן קיצוני".

ישראל מתועדפת נמוך בשוק העולמי

תומר מסביר שנערך מראש עם מלאי של חומרי עזר לשנה, אבל מספר על מקרה שממחיש את המצוקה: "בחודש מאי הזמנתי מהולנד טון של עמילן ספציפי המשמש אצלנו כחומר עזר ב־30 פורמולות שונות. היינו אמורים לקבל את הטון בחודש ספטמבר. ביולי אני מקבל הודעה מהספק שהוא דוחה את האספקה ליוני 2023. אני מתקשר לספק ההולנדי ומתחנן בפניו, אבל הוא לא מצליח להשיג לי.

"שברנו את הראש מה לעשות. במקרה, אני מכיר סוכן כימיקלים לתרופות גדול בהולנד. ביקשתי ממנו שיתקשר לאותו ספק ויזמין את העמילן, בלי לספר שזה מיועד לישראל. הוא הזמין ואמרו לו: 'זה חומר שקשה לספק אותו, יש המון דרישה ויש לנו עיכובים בייצוא, אבל בגלל שאתה הולנדי נדאג לך'. אחרי חודש הוא קיבל שני טון.

"עד היום, כשאתה פונה לסוכן הישראלי, אתה לא מצליח לקבל את החומר הזה. זה לא חלילה כי מישהו אנטישמי או לא אוהב את ישראל, אלא בגלל שעניי עירך קודמים. נוצר מחסור עולמי ואז יש תיעדוף, שבו ישראל היא לא שוק קריטי".

יש להזכיר שבקורונה ישראל הייתה הראשונה בעולם להשיג חיסונים בהיקפים גדולים, אך כעת נראה שהממשלה עושה מעט מאוד כדי לקדם אותנו בתור לתרופות ולחומרי הגלם הנדרשים בארץ.

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "תפיסת המדיניות שנהוגה בישראל זהה למדינות ה־OECD, כלומר רכש התרופות נמצא באחריות הארגונים הרפואיים והחברות המשווקות. התערבות המדינה נעשית במקרים בהם השוק לא מסדיר את עצמו ויש חשש לבריאות המטופלים.

"מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, הנחה את אגף הרוקחות לבצע בדיקה מקיפה עם קופות החולים למיפוי החוסרים בתרופות. במידת הצורך המשרד יפעל בנושא".

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה