גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השוכר או בעל הדירה: מי צריך לשלם למתווך ומה קורה בשטח

החוק אומנם קובע כי מי ששכר את שירותיו של המתווך הוא שצריך לשלם לו, אבל בשוק השכירות ברור שגם אם המתווך מפרסם את הדירה עבור הבעלים, השוכרים הם שישלמו לו • האם בכנסת הבאה אפשר יהיה לתקן את המצב?

שוכרים עומדים בתור לראות דירה בתל אביב / צילום: איריס מושקוביץ
שוכרים עומדים בתור לראות דירה בתל אביב / צילום: איריס מושקוביץ

נעה ובן זוגה מתגוררים ביפו. הם חיפשו דירה גדולה יותר ובדקו כמה אפשרויות. הם נכנסו ליד2 וראו דירה בצפון תל אביב שמתאימה להם והסכימו על המחיר, על אף שהיה גבוה יחסית עבורם. "אני לא מבינה איך השוק הזה עובד. בעל הדירה שוכר את שירותי המתווכת, ואז שניהם מגלגלים עליי את העלות בתירוץ שאני פניתי אליהם. למה פניתי אליהם? ראיתי את המודעה ביד2 והתקשרתי, אבל ברור שבעל הדירה הוא זה ששכר את שירותיה של המתווכת. היא נותנת לו שירות והם דורשים מאיתנו לשלם והחוק לצדם.

"כשחיפשתי לקנות דירה, לקחתי מתווך שיחפש לי דירה ושילמתי לו את העמלה שמגיעה לו. אני שכרתי את שירותיו ולא הבנאדם שמכר לי אותה. פה יש מצב הזוי שכולם מסכימים איתו - מישהו מעסיק מישהו, ואז דורשים מצד שלישי לשלם על שירותיו".

● 1.9 מיליון שקל זה המחיר הממוצע לדירה בישראל. מה הסיכויים שהוא ירד? | ניתוח
● האם עסקת תיווך היא "עסקת רוכלות" שניתן לבטלה תוך 14 ימים?
האם יש "פקיעת תוקף" להזמנת שירותי תיווך? 

הסיפור שמספרת נועה מוכר לשוכרי דירה רבים. שוק השכירות בישראל, ובאזור המרכז בפרט, הפך לג'ונגל בגלל היצע נמוך וביקוש גבוה, וחלק מבעלי הדירות דורשים לעתים מהשוכרים הפוטנציאליים תנאים שונים - שבמקרה הזה אינם עומדים בלשון החוק.

רצו להקל על השוכרים, בפועל קרה ההפך

בניגוד למדינות אחרות במערב, בישראל אין כמעט רגולציה על שוק השכירות. אין מרשם שכירויות ובטח שלא פיקוח על המחירים וכלים נוספים שמנהיגים בעולם אשר נועדים להגן על השוכרים.

אחד החוקים שנועד להגן עליהם זכה לשם "חוק שכירות הוגנת", שהובילו ב־2017 חברי הכנסת דאז סתיו שפיר ורועי פולקמן. מדובר למעשה בתיקון לחוק השכירות והשאילה, שמטרתו הייתה הגנה על השוכרים בכמה רבדים. בין היתר נקבעו כללי מינימום לדירת מגורים ראויה והוטלו מגבלות על היקף הביטחונות שרשאי בעל הדירה לדרוש מהשוכרים. נוסף לכך, חברי הכנסת הבטיחו מהפכה גדולה בכל מה שקשור בתשלום דמי תיווך בעסקאות שכירות. כלומר, הם ביקשו לשים סוף למצב שבו המתווך משרת בפועל את בעל הבית בכך שהוא משיג עבורו שוכרים אמינים ותשלום חודשי גבוה, אך גובה את העמלה שלו - בדרך כלל בגובה חודש שכירות אחד + מע"מ - מהשוכרים.

"הרעיון המקורי של התיקון הזה לחוק השכירות מ־2017 היה להקל על שוכרים ושהם לא ישלמו דמי תיווך במצב הזה, בפועל זה לא קרה", אומר עו"ד ד"ר אריק אריאל, המתמחה בדיני תיווך. הוא מוסיף כי "המטרה הראשונית הייתה טובה, אבל החוק עבר כל מיני טלטלות ומהפכות בדרך לאישורו עד שהוא למעשה איבד את היכולת האמיתית להגן על השוכרים".

עו''ד ד''ר אריק אריאל / צילום: פלג אלקלעי

גרמניה: התיווך עבר לחוזה נפרד

ישראל אינה היחידה שבה מתקשים לאכוף את העניין. אסף אוני, כתב גלובס בברלין, אומר כי גם גרמניה שינתה את החוק כך שתשלום עמלת תיווך לדירות שכורות יושת על בעלי הדירה, ולא על השוכרים. החוק שונה ב־2015, ובתחילה היה נראה כי הוא פוגע משמעותית במתווכי הדירות, שהיו רגילים "לגזור" שכירות חודשית או אפילו יותר על תיווך זריז בשוק שבו ישנו מחסור חמור בדירות להשכרה בערים הגדולות. כמה בעלי דירות גם "גילמו" את מחיר התיווך במחיר השכירות, והעלו את המחיר החודשי.

בינתיים התפתחה בברלין ובכמה מדינות מחוז אחרות פרקטיקה שבה סוכנות התיווך דורשת משוכרים לחתום עמה על חוזה נפרד, שמאפשר לסוכנות לגבות עמלה על הצגת דירות הנכנסות לפורטפוליו שלה ועל העבודה הכרוכה בכך. החתימה נעשית עוד לפני שהדירה מוצגת לקונים. על ידי כך, סוכנויות התיווך בעצם "עוקפות" את החוק וגובות כסף מדיירים פוטנציאליים. בברלין במיוחד, בשל מצוקת דיור חריפה, ישנם גם סיפורים על שוחד למתווכים והצעות כספיות "מתחת לשולחן", כדי לוודא שבעל הדירה יבחר דווקא בשוכרים ספציפיים. בקניית דירה ההליך שונה, וברוב מדינות המחוז בגרמניה הקונה הוא שמשלם את דמי התיווך, שיכולים להגיע עד לכ־7% ממחיר הדירה.

הניסיון האחרון לסתום את הפרצה לא צלח

בכנסת האחרונה ניסו כמה חברי כנסת מסיעת ישראל ביתנו לקדם תיקון נוסף לחוק שישנה את המצב. לדברי ח"כ אלינה ברדץ' יאלוב, יוזמת החוק, "הרעיון המקורי של החוק שונה בתכלית ממה שנוצר בשטח. החוק אומר שהצד שמשתמש בשירותיו של המתווך - הוא זה שמשלם את דמי התיווך. בפועל, מי שלרוב משלם את מלוא הסכום של דמי התיווך בשוק השכירות הוא השוכר, וזה אף שהמשכיר הוא זה שמזמין את שירותיו".

ח''כ אלינה ברדץ' יאלוב, ישראל ביתנו / צילום: ויקיפדיה

עוד לדבריה, "החוק הנוכחי הפך ללא שוויוני ומאפשר ניצול לרעה של מעמד מבקשי הדיור. מטרת החוק שלנו לגשר בין הצדדים - בעלי הנכס ומחפשי הדיור - ולחלק את נטל דמי התיווך באופן שווה".

הצעת החוק שיזמה נועדה להסדיר שתי חלופות לתשלום דמי התיווך, במעמד מכירה או השכרה של נכס: האחת - המתווך יגבה את מלוא דמי התיווך מבעל הנכס. והשנייה שבה השוכר או הקונה ישלמו אך ורק מחצית מדמי התיווך המלאים בעסקת קנייה, כלומר 1%+ מע"מ, ובעסקת השכרה מחצית מחודש דמי השכירות. בנוסף, מתווך שלא יציין בגוף המודעה כי המודעה מפורסמת על ידי מתווך לא יהיה זכאי לדמי התיווך כלל.

נוסף לכך, על פי הצעת החוק המתווך יגבה את דמי התיווך מהמוכר או מהמשכיר אף אם הם לא חתמו על הזמנה בכתב. אם בעל הנכס הסכים לכך שהמתווך יפרסם ויראה את דירתו, משמע שהוא הסכים לשירותיו ועל כן עליו להשתתף בתשלום דמי התיווך.

לישראל ביתנו היו לא מעט עמדות כוח בממשלה האחרונה. מדוע ההצעה נתקעה?

"ניהלנו מו"מ עם נציגי המתווכים אשר היו אמורים להעביר לנו תיקון להצעת החוק. הנציגים היו בתהליכי הכנה ולצערי, פירוק הממשלה עצר את כל תהליכי החקיקה".

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?