גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא הכול נוצץ: הקשיים שמאחורי מבול המיזוגים בשוק עריכת הדין

המיזוגים בין משרדי עורכי הדין מתפרסים שנים אחורה, וב־2022 אף נרשמו מספר איחודים גדולים ומשמעותיים ● אלא שלצד היתרונות המובהקים, כמו תדמית ומיצוב, מהלכים רבים לא יצאו לפועל ● מהן ההשלכות של המיזוגים, ואילו משרדים בחרו לא להצטרף לטרנד?

למיזוגים בין משרדי עורכי דין יש יתרונות מובהקים, אך יחד עם זאת לא מעט חששות / צילום: Shutterstock
למיזוגים בין משרדי עורכי דין יש יתרונות מובהקים, אך יחד עם זאת לא מעט חששות / צילום: Shutterstock

מגמת המיזוגים בין משרדי עורכי הדין נמשכה לאורך כל שנת 2022: היא החלה במיזוג משמעותי בין יגאל ארנון ותדמור לוי, מה שהפך אותם למשרד השלישי בגודלו בארץ, וכעת מתקיימים מגעים למיזוג בין גולדפרב זליגמן וגרוס, שצפויים להפוך למשרד הגדול בישראל. במקביל, משרדים קטנים ובינוניים נמחקו או נבלעו לתוך הגדולים, כושר התחרות בענף ירד, וכעת חלק מהמשרדים עומדים בפני דילמה לגבי המשך דרכם.

אומנם למיזוגים יש יתרונות מובהקים, כמו חיזוק התדמית החיובית ומיצוב כמשרד גדול וחזק, לצד חיסכון בהוצאות. אך יחד עם זאת, החשש לפגיעה באופי הייחודי של המשרד והלכידות החברתית בו הם שיקולים בפני עצמם, ולעתים הופכים למכריעים.

מה מאפיין את השנה החולפת, מהו מחיר המיזוגים, ואילו משרדים בחרו לא להצטרף לטרנד? 

כמה מרוויחים עורכי הדין: סקר השכר הגדול
ההאטה הכלכלית מאיימת לעצור את מגמת העלייה בשכר עורכי הדין | ניתוח
"הגודל חשוב לבניית איכות": מאחורי הקלעים של המיזוג הכי גדול בשוק עריכת הדין

"השוק השתנה ומשרדים מוכנים לשלם יותר"

עו"ד זהר פישר, מייסד חברת רובוס המלווה משרדי עורכי דין במיזוגים, טוען כי "מרוץ החימוש" בין המשרדים הגדולים תמיד היה, והיום הוא רק מתרחב. "כולם מבינים את התמונה הגדולה - יש צורך להביא לקוחות גדולים ואיכותיים ולגדול", הוא מסביר. "פעם משרדים של 30 עורכי דין קראו לעצמם 'One Stop Shop'. לעומת זאת, היום הם חייבים לוודא שזה באמת מה שקורה. כל חור קטן בסירה יכול להתרחב לחור גדול, ולקוחות עלולים לעזוב".

לדבריו, מגמה מאתגרת נוספת שצומחת במקביל ומשפיעה על המעבר של עורכי דין ממשרד אחד לאחר, נוגעת לערך העצמי שלהם. "פעם עורך דין היה מקבל הצעה טובה יותר ועובר למשרד אחר", הוא אומר. "היום יש כאלה שמקבלים הצעות טובות ומחכים להצעות טובות יותר כדי להשביח את הערך של עצמם. השוק השתנה, ומשרדים מוכנים לשלם יותר כדי להעביר עורך דין ממקום אחד לאחר".

גם עו"ד אייל בר אליעזר, השותף המנהל של המשרד בלטר גוט אלוני נאמן קינן, חושב שלמיזוגים יש השפעה רבה על השוק. "שנים התנגדנו למיזוג, ולכן המשרד שלנו, שהיה הכי גדול בארץ בשנות ה־2000, ירד למקום ה־20. בשנתיים האחרונות ביצענו שלושה מיזוגי איכות ולא כמות, שמטרתם להכניס למשרד נישות נוספות".

 

"אנחנו בועה": למה לא כולם ממהרים להתמזג?

הכסף והגודל הם לא חזות הכול בסיפור. עו"ד מיקי ברנע, שותף מנהל במשרד ברנע ג'פה לנדה, טוען כי שנת 2022 מאופיינת בעיקר ב"קדחת דיבורים על מיזוגים", כך שבפועל היא הייתה מוגזמת. "מיזוגים רבים לא יצאו אל הפועל, למעט מקרים בודדים וכשמשרדים קטנים ובינוניים התפרקו".

לדבריו, "איחודים של משרדי עורכי דין הרבה יותר מורכבים ממה שנדמה. לכל משרד יש את הד.נ.א שלו. כל מיזוג משמעותי מאיים על אופן ההתנהלות ועל מארג היחסים במשרד. 

"ברוב המקרים, מצופה מהמשרד הקטן בחיבור לאמץ את הנורמות של המשרד הגדול. כמובן שמדובר בוויתור כואב, שלפעמים מעכב ומונע חיבורים פוטנציאליים".

עו''ד מיקי ברנע, שותף מנהל של משרד ברנע ג'פה לנדה / צילום: נמרוד גליקמן

המשרד של עו"ד ברנע מונה 140 עורכי דין, והוא מדורג בין ה־20 הגדולים בישראל. לדברי ברנע, גם הוא בוחן אפשרויות לחיבורים אפשריים, אבל לא ממהר לבצע אותם בחופזה: "כמשרד שחרט על דגלו צמיחה, היינו שמחים להתמזג, אולם יש לנו נורמות ניהוליות שלא נרצה לוותר עליהן. האנשים במשרד נמצאים כאן מתוך בחירה. לא נכון להניח שבכל סיטואציה כולם יקבלו על עצמם את הדין ויהפכו להיות חלק מגוף אחר.

"הגודל של המשרד הוא לא חזות הכול. אתגרי כוח־האדם עדיין קיימים גם לאחר המיזוג. הבעיה היא עדיין אותה הבעיה. צריך לייצר סביבת עבודה שתעודד את עורכי הדין להישאר במקצוע, ומשרד גדול לכשעצמו לא מייצר את זה".

גם עו"ד אלון נוי, שותף מנהל במשרד נ. פינברג המונה 36 עורכי דין, מתמחה בדיני עבודה ומייצג גופים מרכזיים במשק, לא ממהר להתמזג עם משרדים אחרים, ואף סירב כבר למספר הצעות, הן ממשרדים גדולים והן ממשרדים קטנים. "אנחנו לא חושבים שנוכל לשמר את צורת ההתנהלות שלנו אם נתאחד", הוא מסביר. "משרדים כמו שלנו הם סוג של בועות. קשה לי לראות את עצמי, בחור צעיר יחסית, או את שותפיי הוותיקים, מתחברים עם מקום אחר. ברגע שנהיה חלק ממשרד גדול, אנחנו נאבד את הזהות שלנו. לעורכי דין יש אגו, ופעמים רבות נוצרים חיכוכים משמעותיים".

בעיה נוספת במיזוג בין המשרדים נוגעת לצורך לגישור בין המחלקות הוותיקות לחדשות שנוספו למשרד. "מנהל משרד עורכי דין הופך באופן מסוים לפסיכולוג", מציין עו"ד פישר מרובוס. "כשמחלקה מסוימת מצטרפת למשרד, יש צורך לדאוג לאנשיה מבחינה כלכלית וגם מבחינת היחסים הבינאישיים. פעמים רבות, סיבות אלה מובילות עורכי דין שלא מרוצים מהשינוי לעזוב לאחר המיזוג".

אתגרים אחרים שעולים לאחר המיזוג נוגעים לישיבה המשותפת, שלרוב מי שנפגע ממנה הוא המשרד הקטן יותר. "יש מיזוגים שמפזרים את הקבוצה הנכנסת על כל הקומות, ויש כאלה שנשארים במקומם", מספר מנכ"ל רובוס, עו"ד איתמר רונן. "אבל המיזוג הפיזי חשוב. יש בעיה כשמשרד מחזיק בנדל"ן ולא יכול להיפטר ממנו. כל הרעיון הוא לשבת יחד באותם חדרים, להכיר במסדרונות. בנוסף, כשמיזוג לא מצליח, מי שעלול לאבד את המוניטין הוא בעיקר המשרד הקטן. אם המיזוג לא מצליח, השם די נמחק. זה סיכון שהמשרד הגדול לא לוקח על עצמו".

"יש לקוחות שהולכים לאיבוד בפירמה גדולה"

לעולם עריכת הדין והמיזוגים בין המשרדים יש זווית נוספת - עורכי דין שלא רוצים להצטרף למשרדים גדולים ומעדיפים לעבור למשרדים בינוניים וקטנים. עו"ד מיכאל וקנין, מנהל מחלקת הליטיגציה של וקסלר ברגמן, עזב באוגוסט האחרון את משרד מ. פירון יחד עם עוד שמונה עורכי דין נוספים, ובחר לעבור למשרד בינוני.

"אחד היתרונות הגדולים של משרד בינוני הוא המרחק הקטן בין הלקוח לשותף האחראי", מסביר עו"ד וקנין. "השירות ניתן על־ידי צוות בכיר, והקשר יותר אישי". לדבריו, יש לקוחות שמעדיפים לפנות למשרד בינוני בגלל הפיגורה ולא בגלל הגודל של המשרד, מהסיבה ש"יש לקוחות שהולכים לאיבוד בפירמה גדולה".

בנוסף, הוא סבור כי בעוד שמשרדים גדולים סובלים מבעיות של ניגודי עניינים, מה שלעתים יכול להוות שיקול רציני במיזוגים - במשרדים הבינוניים הבעיה קיימת בעצימות נמוכה יותר, מה שמייצר הזדמנויות.

עוד כתבות

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"