גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך צפויה להיראות ההזדקנות למי שהיום הם בני 30

כשארה"ב מזדקנת, כלכלנים ומומחים אחרים צופים כי חיי המבוגרים בעתיד יהיו מאוד שונים מחייהם כיום ● איך זה יתבטא בשוק העבודה, בתרבות ובשירותי בריאות?

איך צפויה להיראות ההזדקנות בעתיד / צילום: Shutterstock, oneinchpunch
איך צפויה להיראות ההזדקנות בעתיד / צילום: Shutterstock, oneinchpunch

התכוננו לזקנה מסוג חדש.

כשרמת הפוריות בארה"ב נמצאת בירידה כבר עשר שנים, ותוחלת החיים של אמריקאים בגיל 65 מתקרבת לבערך 85, המדינה המזדקנת כנראה תזדקן עוד יותר עד אמצע המאה, כשהיחס בין כמות הצעירים לכמות המבוגרים ימשיך להידרדר.

המגמה הזו צפויה לשנות את הדרך בה החברה שלנו מאורגנת, ולהפוך את החיים לשונים מאוד מבחינת בני ה⁻30 של ימינו כשיגיעו לשנות ה⁻60 של חייהם, בהשוואה לחייהם של אנשים בני 60 היום. 

אם מגמות האוכלוסייה הקיימות יימשכו, אנו עלולים לראות "האפרה קיצונית ומודגשת של החברה", אמר ניקולס אברשטאדט, כלכלן פוליטי במכון היוזמה האמריקאית. במדינות רבות, נולדים כיום פחות תינוקות, והמשמעות היא שיהיו פחות נשים בגיל הולדת ילדים בעשורים הקרובים, מה שיכין את הבימה להתכווצות של אוכלוסייה העולם, אולי אפילו כבר לקראת אמצע המאה, כך אומרים חלק מהדמוגרפים.

ישנם אלה החוזים ששיעורי הילודה בארה"ב, שהחלו לרדת בזמן המיתון של 2008, עלולים לעלות אם תשתפר האופטימיות הכלכלית או אם ההגירה, שהייתה אחראית לבין שליש לחצי מהצמיחה באוכלוסייה האמריקאית בעשור האחרון, תגדל. אחרים אומרים כי תוחלת החיים נמצאת ברובה בקיפאון או בירידה בארה"ב ובחלקים נרחבים של העולם המפותח במשך בערך עשור.

בכל זאת, כששיעורי הילודה במדינות רבות אינם מגיעים לרמת החלפת האוכלוסייה, שהיא 2.1 ילדים לאישה, כוח העבודה ברוב המדינות המפותחות צפוי להצטמצם בעשורים הקרובים, ולשחוק תוכניות סוציאליות שכבר מתקרבות לקצה היכולת, במסגרתן המיסים שמשלמים האנשים בכוח העבודה עוזרים לתמוך באזרחים הוותיקים.

על⁻מנת לקבל תובנות עלולה להיות המשמעות של כל זה לבני ה⁻60 של דור המחר, ביקשנו משישה כלכלנים ומומחים להזדקנות תחזיות לגבי איך ייראו החיים ב⁻2050 בארבעה תחומים: בעבודה, בבית, מבחינה תרבותית ובנוגע לבריאות הציבור.

בעבודה

צ'רלס גודהארט, כלכלן מ⁻LSE, טוען בספרו מ⁻2020 "ההיפוך הדמוגרפי הגדול" כי האטת הצמיחה של כוח העבודה העולמי תגרום להאטה גם בצמיחה הכלכלית העולמית בשלושה העשורים הקרובים. (רק בחלקים מאפריקה, הודו וכלכלות מתפתחות אחרות צפויה האוכלוסייה לגדול באופן משמעותי, כך אמרו גודהארט והמחבר השותף של המחקר, מנוג' פרדהאן).

בגלל ש"חלק ניכר מכוח העובדים של שנת 2050 כבר נולדו", המגמה הזו ברורה, אמר גודהארט.

כשצמיחת כוח העובדים מאטה, צפה החוקר, עובדים יהיו בעלי כוח מיקוח גדול יותר ומשכורות יעלו. זה ישמור על אינפלציה גבוהה, בזמן שמקרים של חוסר שוויון בתוך המדינות יצטמצמו.

אנשים בגילאי 40 ו⁻50 יחסכו פחות לפרישה בזמן שרבים מהם ימשיכו לתמוך במשפחות בשנים של שיא ההשתכרות שלהם. גיל הפרישה הרשמי לתוכניות חברתיות כולל ביטוח לאומי יעלה, אולי ל⁻70 או אפילו יותר, אמר החוקר הבריטי.

מייק הודין, מנכ"ל הקואליציה העולמית להזדקנות, קבוצת חברות הממוקדות בהזדמנויות שנוצרות הודות לאריכות החיים וההזדקנות, מאמין שמעסיקים יבקשו למשוך ולשמור עובדים בשנות ה⁻60 וה⁻70 לחייהם כדי לחזק כוחות עבודה קטנים יותר. כמו כן, אמר שיותר חברות יעצבו מוצרים ושירותים למספר גדל של לקוחות מגיל מבוגר יותר.

בהתחשב במספרם הרב וההון הנזיל שבידיהם, צרכנים מבוגרים יותר יחליפו את מקביליהם הצעירים יותר כקהל היעד של מסעות שיווק רבים, אמר הודין. למרות שאסטרטגיות שיווק קלאסיות מנסות לפנות לצרכנים צעירים יותר על⁻מנת להבטיח את נאמנותם במשך שנים רבות, הרשתות החברתיות שוחקות את הנאמנות למותגים בקרב הדור הצעיר ואריכות החיים הופכת צרכנים בשנות ה⁻50 לחייהם ליעד יותר אטרקטיבי.

"אם אני יכול ללכוד מישהו בן 50 היום, אולי אוכל לשמור אותו כלקוח 30 או 40 שנה", אמר הודין.

עוד מהתחזיות של הודין: סטרטאפים של יזמים מבוגרים יותר ימשכו יותר מימון של משקיעי הון סיכון. והטיפול באוכלוסייה המבוגרת יהפוך לעסק הגדול ביותר בארה"ב. מעסיקים רבים יותר יציעו הטבות לעובדים מבוגרים.

לורה קרסטנסן, מנהלת המרכז לאריכות ימים באוניברסיטת סטנפורד, חושבת שהאנושות תתרחק מהמודל של משך החיים שבו הלימודים נעשים בעיקר בגיל צעיר, עבודה בשכר בגיל האמצעי וזמן הפנאי נותר לגיל הפרישה.

"אנשים יעבדו הרבה יותר שנים אבל באופן יותר גמיש", אמרה קרסטנסן. שבועות עבודה של שלושה או ארבעה ימים ושינויי קריירה יהפכו לנורמה. על⁻מנת לשמר עובדים מבוגרים יותר, אמרה, חברות יאפשרו להם לצמצם את כמות העבודה כל חודש באופן הדרגתי.

תרבות

ביל תומס, רופא ויזם שהעמותה שהקים Green House Project מקדמת דיור מוגן בסגנון דמוי מגורים בבית פרטי, צופה כי תעשיית האנטי⁻אייג'ינג תיכנס להילוך גבוה על⁻מנת למכור אריכות ימים כ"מוצר היוקרה האולטימטיבי" לעשירים. הגורואים של אנטי⁻אייג'ינג של שנת 2050 "ירצו שכר באמת רב" על ניתוחים פלסטיים ושירותי בריאות שברובם לא יהיו יעילים בהארכת החיים, אמר.

ד"ר תומס צופה גם את עלייתו של "מעמד חדש של אנשים זקנים" שיאמצו את ההזדקנות ויתמקדו ב"הוספת חיים לשנים", חלקם על⁻ידי "תמיכה בצעירים במסעות הגילוי שלהם" כמנטורים רשמיים או לא רשמיים ובתפקידים אחרים שמטרתם לתת בחזרה לחברה.

אשטון אפלווייט, מחברת ספרים ופעילת אנטי⁻אייג'ינג, צופה כי כשתנועת האנטי⁻אייג'ינג תקבל מומנטום, "מונחים מזלזלים לתיאור אנשים מבוגרים ייהפכו לבלתי מקובלים כמו הערות סקסיסטיות או גזעניות".

אפלווייט צופה כי יצוצו תפקידים חדשים וטקסים חדשים למבוגרים, בדומה לטקס קנרקי היפני, מסיבה שעורכים לרגל יום הולדת 60.

הודין מהקואליציה העולמית אמר שהוא מצפה שמכללות יהפכו פחות אינטגרטיביות מבחינת גיל כש"צונאמי של אנשים מבוגרים יותר "יחזרו ללימודים כדי לחקור תחומי עניין מקצועיים ואישיים".

פרופ' קרסטנסן צופה כי הטבות הפרישה של ביטוח לאומי יוחלפו בהטבות פרישה שהעובדים יוכלו למשוך מהם כל חייהם כדי לממן הפסקות בקריירה, חינוך על יסודי או נכות.

בבית

הודין צופה גם שההזדקנות תהפוך ל"מנוע מרכזי" של העיצוב האדריכלי של ערים, בתים ומשרדים. קהילות יוסיפו דיור רב⁻דורי נגיש קרוב לחנויות, שירותים ואתרי בילוי. בתי ספר ועמותות יעסיקו באופן פעיל אנשים בפנסיה ואנשים לקראת פרישה כמתנדבים. "כל קהילה תתחרה על כך שתיראה כידידותית לזקנים", אמר הודין.

מייקל הרד, כלכלן בתאגיד ראנד, צופה כי עם הצטמצמות האוכלוסייה, ערים יגוועו, ובניינים ודירות ריקות יהפכו לנפוצים יותר.

בנוסף לזה, אמר, כשהדורות החדשים קטנים יותר מהקודמים, לאנשים רבים "לא יהיו קרובי משפחה כלל" - לא ילדים, לא בני דודים, אחייניות או אחיינים - שיעזרו לספק טיפול בטווח ארוך וסיוע בקבלת ההחלטות.

"מדובר במצב חסר תקדים בהיסטוריה של האנושות", אמר הרד. "הסתמכנו על המשפחה המורחבת כדי למלא כמה צרכים" של אנשים מבוגרים יותר. לאן ייפנו אנשים מבוגרים יותר שאין להם קרובים? למשל, מי ייתן להם עצות על איך נכון להתנהל עם הכסף שלהם? "החברה תצטרך לפתח מוסדות שיטפלו בדברים האלה", אמר.

ד"ר תומס אומר כי דיור המותאם לאנשים מבוגרים, בבנייני דירות וביחידות דיור, יהפוך לנורמה, ויגרום לתלות הדדית בין הדורות.

שירותי בריאות

הרד אומר כי אם יהיו פריצות דרך בנושא מניעת וטיפול במחלות, אנשים יחיו חיים ארוכים יותר ובריאים יותר. כתוצאה מזה, הרבה אנשים יעכבו את גיל הנישואים, גידול הילדים והפרישה. אבל אם השיפור באריכות ימים יגיע ללא שיפורי בריאות, הזהיר, אנשים יבזבזו "זמן רב יותר בצורך בטיפול" ויוסיפו למעמסה על המאגר המתכווץ של ספקי שירותי בריאות בשכר ולא בשכר.

תומס צופה כי טיפולי בריאות וסיום החיים יעברו מבתי חולים לבתים. מערכת כזו תצמצם את העלויות הרפואיות ותהיה הרבה יותר יעילה בשימור הבריאות של מיליוני אנשים מבוגרים.

הודין, מצידו, חושב שהשימוש הגובר בטיפול במבוגרים יעזור להעביר את מערכת בריאות הציבור האמריקאית מטיפולי חירום יקרים לכיוון טיפולים מונעים, בגלל שמומחי בריאות למבוגרים לעתים קרובות מזהים סימנים ראשונים למחלות כמו אוסטאופורוזיס ואובדן ראייה בשלבים מוקדמים ועוזרים לנהל את הטיפול. יזמי הון סיכון ישקיעו בתעשיית הטיפול במבוגרים, אמר, על⁻ידי שימוש בטכנולוגיות שיגבירו את היעילות ויקטינו את העלויות. 

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מתחזקות העליות בוול סטריט; נאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי