גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המנוולים שילמו את המחיר": הכורדים על הכוונת בארבע ארצות במזרח התיכון

זה מצב עניינים אולי חסר תקדים בתולדותיו של עם, שהמעצמות לא מצאו בשבילו מקום על מפת המזרח התיכון ● הבגידה הגדולה בכורדים התרחשה לפני 100 שנה ● איראן וטורקיה חוזרות ומראות שהריסת התנועה הלאומית הכורדית מוסיפה להיות יעד מרכזי

מחאה בגרמניה נגד הפצצת הכורדים בסוריה על ידי הטורקים, השבוע / צילום: Reuters, Hannes P Albert
מחאה בגרמניה נגד הפצצת הכורדים בסוריה על ידי הטורקים, השבוע / צילום: Reuters, Hannes P Albert

איראן וטורקיה חוזרות עכשיו אל תחביב רב ימים: הן יורות בכורדים. "יורות" הוא איפיון כללי מאוד. הן שולחות מטוסים ומל"טים, הן משגרות טילים ומפגיזות; איראן מודיעה שהרגה 24 "טרוריסטים", וטורקיה מודיעה על 14 כורדים מתים; נשיא טורקיה מבטיח לשלוח כוחות יבשה. ארה"ב מגנה את איראן בלשון קשה, ואת טורקיה בלשון רפה.

כך מצאה את עצמה צעירה בת 28 במרכז הקריסה הפיננסית שמטלטלת את העולם 
הדילמה הכלכלית של הימין בבריטניה ובארה"ב: לנהל פנקסים או לנהל מהפכות | פרשנות

שתיהן, איראן וטורקיה, עושות כן בשם מלחמתן בטרור. הטרוריסטים של איראן הם מורדי/מורדות החיג'אב, שמחאתם גדולת־הממדים נגד משטרת המוסר מעמידה את הרפובליקה האיסלאמית על סף מהפכה; הטרוריסטים של טורקיה הם אלה המוחזקים אחראים לפיצוץ הקטלני במרכז איסטנבול בשבוע שעבר.

מאז ספטמבר, משמרות המהפכה של איראן תוקפים בסיסים של 'המפלגה הכורדית הדמוקרטית של איראן' (KDPI) בתוך עיראק. הצבא הטורקי הגביר בימים האחרונים את התקפותיו על בסיסים של 'מפלגת הפועלים הכורדית' (PKK) ושל בעלי בריתה בתוך סוריה ועיראק. "יום הדין!", צייץ משרד ההגנה הטורקי ביום ו'. "המנוולים שילמו את המחיר!" הציוץ כלל צילום של מטוס קרב טורקי ממריא מבסיסו, כנראה בדרך להרוג מנוולים כורדיים.

המנוולים מיהרו להבטיח תגובה הולמת, ואף פגעו בשיירת משטרה סמוך לגבול טורקיה־סוריה. הנשיא טאייפ ארדואן הודיע בנאום לאומה, שבעקבות התקפות האוויר והארטילריה "תבוא, אינשאללה, גם פעולת קרקע".

"טרוריסטים כורדיים" נגד החיג'אב

המשטר האיראני יוצא מגדרו להעניק צביון "בדלני" כורדי להתקוממות האזרחית, כדי להצדיק את הדיכוי. השבוע היו דיווחים על שיירות צבאיות עמוסות הנכנסות אל העיר הכורדית מאהאבאד, בצפון מערב איראן, סמוך לגבול עיראק. הדים של שימוש בנשק כבד נשמעים בסרטי וידאו, הנפוצים במדיה החברתית. השלטונות מציגים את מסע הדיכוי הזה כמכוון נגד "קבוצות טרור בדלניות".

מאהסה אמיני, שרציחתה בידי משטרת המוסר בספטמבר הציתה את תנועת המחאה, אומנם הייתה כורדית. המחאות הראשונות על רציחתה אומנם התעוררו בערים כורדיות. בדלנים כורדיים אומנם פעילים באזורי הגבול. אבל המהירות שבה המחאות התפשטו על פני שאר חלקי איראן מפקיעה כל זהות מקומית ואזורית. לא כורדים הם אלה שהעלו באש בשבוע שעבר את הבית שבו נולד האייאטוללה חומייני, מייסד הרפבוליקה האסלאמית.

מגמות בדלניות כורדיות באיראן קיימות לפחות מאז אמצע המאה שעברה. במשך שנה אחת, 1946, אפילו התקיימה רפובליקה כורדית, שנודעה גם כ"רפובליקה של מאהאבאד". איפשר אותה הכיבוש הסובייטי קצר הימים של צפון איראן בזמן מלחמת העולם השנייה. הכורדים לא רצו אז עצמאות, אלא אוטונומיה, אבל דרישותיהם כללו מעמד בכורה ללשון הכורדית ומינוי של כורדים בלבד לכהונות פוליטיות ומינהליות. זה הספיק למשטר השאה. מיד לאחר נסיגת הסובייטים, האיראנים דיכאו באכזריות את הרפובליקה, ותלו את האיש שעמד בראשה.

כמה מאות מתומכי הרפובליקה הצליחו לצעוד ברגל אל אזרבייג'ן הסובייטית. בראשם עמד מוסטפא אל ברזאני, שלימים הנהיג את המרד הכורדי בעיראק. אם המרד הראשון היה פרו־סובייטי, הנה המרד השני היה פרו־מערבי, ואפילו נתמך זמן מה בידי איראן, ללמדנו שהכורדים התקשו למצוא בעלי ברית קבועים. ההיסטוריה שלהם עשירה בבגידות ודלה בידידויות אמת.

מפת המזרח התיכון הייתה יכולה להשתנות

לא היו מפסידים גדולים במזרח התיכון במאה השנה האחרונות יותר מן הכורדים. הם החמיצו את שעון ההיסטוריה. בשעה שמעצמות אירופה חילקו ביניהן את המזרח התיכון בסוף מלחמת העולם הראשונה, שרטטו מפות והמציאו ארצות, הכורדים הופקרו. הם מצאו את עצמם מתחלקים בין טורקיה, עיראק, סוריה ופרס/איראן. שלוש מן הארבע אפילו לא היו קיימות בתור שכאלה עד לפני 100 שנה.

במרוצת מאה השנה האלה, לא פעם המכנה המשותף העיקרי של ארבע הארצות הנ"ל היה רדיפה משותפת של הכורדים. הפעם היחידה שבה כורדים קיבלו זכויות לאומיות כלשהן באה בצל תבוסתו של משטר, לא בזכות נדיבותו. זה קרה בעיראק לאחר מלחמת כוויית, ב־1991. אוטונומיה כורדית התהוותה אז בחסות אמריקאית. בשיאה היא הרחיבה את שלטונה לאזורים מאוכלסים בערבים, בצפון עיראק, כולל העיר כירכוך, ואפילו השתעשעה בכוונה לכונן מדינה עצמאית. שלוש רודפות כורדים ישנות מיהרו לעשות יד אחת כדי לסכל את תוכניותיה.

הסמכת המלה "עצמאות" ל"כורדים" הילכה אימים על ערבים, על טורקים ועל איראנים. המפה מסבירה מדוע. אילו כל האזורים המיושבים בכורדים, אולי 30 מיליון בני אדם, היו מצורפים ליחידה גיאוגרפית אחת, מלב אנאטוליה עד הדרך היורדת למפרץ הפרסי, הגיאוגרפיה והפוליטיקה של המזרח התיכון היו משתנות באופן דרמטי. טורקיה הייתה מאבדת חצי משטחה וחצי מאוכלוסייתה. איראן הייתה מאבדת את הרצף הגיאוגרפי אל שאר המזרח התיכון. עיראק וסוריה היו מאבדות חלק ניכר של שטחן ושל אוצרות הנפט שלהן.

לפני 100 שנה, מדינה כורדית הייתה סבירה לא פחות ממדינה 'עיראקית', או 'לבנונית'. אבל במרוצת השנים סבירותה פחתה והלכה, והכורדים התחילו להיתפס כאיום על יציבות ועל סטטוס קוו. הם לא תמיד כלכלו את מעשיהם בתבונה, והקימו אויבים לא תמיד הכרחיים. אבל הם היו רוב הזמן קורבנות של נסיבות ושל זדון, ללא בעלי ברית של ממש. ולשם הם חוזרים.

ארדואן מכין חגיגת יום הולדת

בשבועות האחרונים, שתי ארצות מושבם הגדולות של הכורדים נזכרות, במידה ששכחו, כי חיסול התנועה הלאומית הכורדית מוסיף להיות יעד מרכזי של מדיניותם. מבשרת רעות במיוחד בשביל הכורדים היא הסמכת עניינם לצורכי הפנים של המשטרים בטורקיה ובאיראן. טורקיה עומדת עכשיו בסימן הבחירות הממשמשות ובאות לנשיאות ולפרלמנט בחודש יוני. הסקרים רחוקים מלצייר תמונה מוסכמת, אבל לפחות חלקם מראים הפרשים זעומים בין מפלגת השלטון למתנגדיה. טאייפ ארדואן משתמש בימים האלה בכל האמצעים הנתונים לו כדי להבטיח את נצחונו.

הוא רוצה להיות שם בשנה הבאה ובשנה שאחריה, כדי לציין שני יובלים רבי משמעות: הקמת הרפובליקה וביטול החליפות. מוטב לזכור שב־1920, שלוש שנים לפני כינון הרפובליקה, המעצמות המנצחות של מלחמת העולם הראשונה גמרו אומר לבתר את טורקיה. הן התכוונו לכווץ אותה למערב אנאטוליה. את מקומה עמדו לתפוס מדינה ארמנית גדולה ואוטונומיה כורדית. הייתה אפילו התחייבות בכתב, שהכורדים יקבלו עצמאות מלאה "בתוך שנה" מהקמת האוטונומיה. אבל אף אחת מן החותמות הזרות לא התכוונה ברצינות.

עניין אחד שהכורדים לא הצליחו ליצור הוא אחדות חוצה גבולות. זה אולי יעד לא ריאלי בהתחשב בהבדלים השבטיים והלשוניים. הכורדים אינם עשויים מיקשה אחת. אבל סיבה נוספת הייתה שהכורדים מעולם לא היו על הכוונת בעת ובעונה אחת. זו כנראה הפעם הראשונה בתולדותיהם שכורדים בטורקיה, באיראן, בסוריה ובעיראק נמצאים תחת התקפה בו־זמנית.

הגיאוגרפיה שלהם מסבירה מה קטנים הם סיכוייהם בעימות צבאי, בלי מוצא לים, בלי גבולות עם ארצות ידידותיות. התקווה היחידה שלהם היא לשינויים פנימיים בכל אחת מארצות מושבם, שיכוננו אולי מבנה פדרלי, עם אוטונומיה נדיבה לכורדים. הסיכוי לזה הוא אולי גדול יותר מזה של ניצחון צבאי, אבל כנראה רק במקצת. זכויות במזרח התיכון לא נועדו לכורדים. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny.globes
ציוצים (באנגלית) ב- twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמשכות העליות בוול סטריט; נעילה ירוקה באירופה

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר