גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השמועות על מותו של הקריפטו היו מוקדמות

השוק המבוזר אמנם נמצא בעיצומה של מפולת חסרת תקדים, אבל זה לא אומר שהענף ייכחד ● הקריסות של FTX, טרה לונה וצלסיוס ככל הנראה רק יסיטו את ספינת הקריפטו לכיוון אחר, אולי נכון יותר, ויחזירו את התחום למימדים האמיתיים שלו ● אבל איך התעשייה תיראה ביום שאחרי המשבר של 2022?

הקריפטו לא מת, זו רק תפנית בעלילה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
הקריפטו לא מת, זו רק תפנית בעלילה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הקריסה המהדהדת של בורסת FTX של סם בנקמן-פריד, היא נקודת מפנה בעולם הקריפטו, והתגובות שצפויות לה יעצבו את התעשייה בשנים הבאות. יש שמיהרו להספיד את התעשייה לאחר הקריסות הרבות מתחילת השנה, והונאת הענק שהתגלתה בבורסת FTX שהייתה המסמר האחרון בארון הקריפטו. התחזית הקודרת הזו, קיצונית למדי. תעשיית הקריפטו עדיין חיה ובועטת, אך כל ענפי הקריפטו מושפעים מארועי 2022, ויצטרכו להשתנות עכשיו. איך תיראה התעשייה ביום שאחרי?

התחזית של ג'י.פי מורגן וגולדמן זאקס: מה יקרה ל-S&P 500 בעוד שנה 
כך מצאה את עצמה צעירה בת 28 במרכז הקריסה הפיננסית שמטלטלת את העולם 

זה לא החורף הראשון

לפני שנצלול לעומק כדאי להבין את הרקע למשבר של 2022: אנחנו בשלב שידוע בתעשייה כ"חורף קריפטו", תקופה בה שערי המטבעות נופלים ומדשדשים לאורך זמן. בקריפטו, חורפים כאלה, ארוכים יותר או פחות, הם עניין מחזורי. היו כאלו בעבר, כנראה יהיו כאלה בעתיד, ו-2022 איננה חריגה. במה שונה חורף הקריפטו הזה מחורפים קודמים? ראשית, התעשייה הגיעה אליו כשהיא כבר לא קוריוז לחובבי טכנולוגיה, אלא אחרי שפרצה וחדרה ללב המיינסטרים. אם בחורפים הקודמים מי שאיבדו את השקעתם היו אלו שמאמינים בצדקת הדרך של הקריפטו כאידיאולוגיה, מי שאיבדו את כספם השנה הם משקיעים שחיפשו לעשות כסף בזכות הטכנולוגיה החדשה ולא בטוח שימהרו לתת צ'אנס נוסף. מצד שני, התעשייה מגיעה לחורף הזה עם יתרות מזומנים לאחר גיוסים גדולים בשנה החולפת, מה שאומר שיש לה את התזרים להמשיך לפעול גם בתקופה הזו - וזה אכן מה שקורה.

עולם הפיננסים משתנה

שנת 2022 פגעה אולי הכי קשה בענף הפיננסים המבוזר, ה-DeFi. הקריסות המהדהדות - טרה-לונה, צלסיוס, קרן 3AC ו-FTX כולן התרחשו בענף זה, ומה שהתחיל את הטריגר היה התלכדות בין חורף הקריפטו לבין שינוי כללי המשחק בעולם המסורתי: האינפלציה מתפרצת והריביות עולות. המטבעות הדיגיטליים פרחו על רקע הריביות האפסיות בעולם, שעודדו מינופים גבוהים ולקיחת סיכונים. שינוי כללי המשחק ב-2022 הוא דרמטי עבור שוק המטבעות הדיגיטליים ועליית הריבית מכבידה עליהם. הסיבה שחלק מהדברים שראינו בשנים האחרונות בשוק הזה לא יחזרו עוד קשורה הרבה יותר לג'רום פאוול - יו"ר הפד, מאשר לרמאות של סם בנקמן פריד. אז אחרי החורף יבוא האביב, אבל ענף ה-DeFi לא יחזור למה שהיה. התעשייה תמשיך ותפתח מוצרים חדשניים, אבל המשחקים הפיננסיים של ההבטחות המנופחות, שהתעשייה אימצה, לא ישרדו את העידן בו לכסף יש מחיר. וזה לא דבר רע.

 

איך פותרים משבר אמון?

אחרי שנחשף שדווקא בורסת הקריפטו FTX, שהניפה את דגל השקיפות בענף, זייפה בדיווחים הפיננסיים שלה (מה שגרר שרשרת אירועים שבסופם קרסה הבורסה), משבר האמון שאליו נקלע שוק הקריפטו העמיק לשיאים חדשים. מאחר שאין תעשייה פיננסית בלי אמון השוק נדרש לפתור את הפלונטר. איך? כעת אנחנו רואים שלוש גישות במקביל: הגישה הראשונה היא השקיפות המזוייפת. בזה אחר זה אנחנו רואים בעלי בורסות שונות, שהמוביל בהם הוא מייסד הבורסה הגדולה בעולם בינאנס, עולים וקוראים להגברת השקיפות בתעשייה. רוצים להגביר את השקיפות בתעשייה באמת? תאמצו רגולציות, תנו דין וחשבון למשקיעים. כל זמן שזה לא קורה, והשקיפות היא בציוצים סלקטיביים בטוויטר, זה טריק שיעבוד רק עד הקריסה הבאה.

הגישה השנייה היא הגישה הטכנולוגית, אותה מוביל מייסד בלוק האית'ריום - ויטליק בוטרין. חובבי הטכנולוגיה, כמו חובבי טכנולוגיה, מגיעים בדרך מאוד פרקטית לאירוע. יש משבר אמון? בואו נכתוב קוד שיחזיר את האמון. לטכנולוגיה הזו קוראים "הוכחה באפס ידיעה". כלומר, הגוף יכול להוכיח דברים, גם אם אתה לא תדע אותם בדיוק. ניתן דוגמה: מקימים בורסת קריפטו? היא לא מדווחת שום דבר? באמצעות הטכנולוגיה של הוכחה באפס ידיעה, היא יכולה להוכיח שיש לה רזרבות מתאימות לכיסוי ההתחייבויות ללקוחות, כלפי כולם, בכל רגע נתון, ללא צורך בדיווח רגולטורי. הגישה הזאת ממשיכה את הגישה המסורתית של הקריפטו לפיה אין צורך בחותמת רגולטור על מנת ליצור אמון. במבחן המציאות, עד כה הפתרונות הטכנולוגיים והשקיפות של הבלוקצ'יין (כולם יכולים לראות את כל הטרנזקציות), לא מנעו הונאות, אלא רק חשפו את נורות האזהרה.

הגישה השלישית היא רגולציה: וככל שהטכנולוגיה תהיה יותר ויותר מיינסטרים, זה יהיה הפתרון. ואם עד כה הרגולציה התמקדה בשער המעבר בין הקריפטו למערכות הפיננסיות המסורתיות, היא תלך ותחדור עמוק יותר לתוך הטכנולוגיה עצמה, ותתמקד בהגנות על כספי לקוחות שמנוהלים על ידי צדדים שלישיים.

 

הבנקים המרכזיים בפנים

הקריפטו בכלל, והביטקוין בפרט, צמחו על רקע החולשות של המערכת הפיננסית המסורתית. הבנקים המרכזיים, הבינו את האתגר שמגיע מהמערכת המקבילה, ואימצו אותו - כמעט כל הבנקים המרכזיים בעולם פועלים להנפקת מטבעות מדינתיים דיגיטליים שמאפשרים קידמה טכנולוגית במסגרת מטבע של בנק מרכזי. כך, הקריפטו ייכנס ללב המיינסטרים. הבנקים המרכזיים יעצבו את המערכת כך, שעל אף שתיאורטית ניתן לוותר על הבנקים המסחריים, זה לא יקרה. ולהיפך: הבנקים המסחריים יתפסו גם הם תפקיד כגופים פיננסיים פעילים בתחום.

השוק יחזור לפרופורציה

מספר המטבעות הדיגיטליים היה באינפלציה מתמדת בשנתיים האחרונות, חלקם היו תרמית ברורה, חלקם בעלי פוטנציאל ואלו התערבבו עם אלו. כל אחד חיפש את המטבע הבא שיתפוצץ ויניב תשואה של 400% - בין אם הוא מסמל הבטחה אמיתית, או שהוא בדיחה עם תמונה של כלב. הטלטלות שעבר הענף והמשבר הכלכלי העולמי - יחזירו את המטבעות להיות מה שהם באמת: דרך של חברות טכנולוגיה צעירות לגייס כסף בלי להנפיק מניות. כלומר, סוג של נייר ערך, שתלוי בחברה צעירה עם טכנולוגיה שיכולה גם להשתבש או להיכשל. יש לו סיכונים רבים, וסיכוי קטן להיות הדבר הגדול הבא. אבל: כל הטריקים הפיננסיים, המינופים ולקיחת הלוואות מופרכות על בסיס אותו נייר ערך שמגלם במקרה הטוב פוטנציאל - הם בעייתיים ומסוכנים. הלוואי והיינו יכולים לכתוב שבעתיד נראה רק מטבעות שיש מאחוריהם חברות טכנולוגיות, פיתוחים, והיתכנות כלכלית. אבל אנחנו ריאליים: זה תלוי הרבה בהתפתחות הרגולטורית. במקום שבו אין כללי משחק, תמיד יהיה מי שייקח את הסכנה לקצה, ותמיד יהיו מי שיתפתו לכך בשביל 400% תשואה.

המהפכה תהיה אפורה

נעבור לציר הנוסף של הקריפטו - ה-NFT. ההבטחה הטכנולוגית שם משמעותית: היא מאפשרת זיהוי חד ערכי לבעלות. עד כה, היישומים של הטכנולוגיה הזאת מאוד אינפנטיליים: זירת מסחר של דמויות קופים משועממים במאות אלפי דולרים וצילומים של אבני כותל. אבל החוזקה של ה-NFT נמצאת במקומות אחרים, מאוד מאוד אפורים. איחסון מידע, יעול תהליכים שדורשים זיהוי מיוחד וכו'. אם ההתפתחות הטכנולוגית תצליח, היא יכולה באמת להוביל למהפכה בחיים שלנו, אבל זו לא תהיה מהפכה נוצצת, מלאת פרסומות סופרבול, זו תהיה מהפכה אפורה ויעילה, שבעיקר תפתור אותנו מלהגיע למשרדים ביוקרטיים שנותנים שירות שעתיים ביום.

ה-NFT, כמו כל תעשיית הקריפטו סבל מעודף חשיפה. אחרי הכל בלוקצ'יין היא טכנולוגיה עטופה יפה, אבל בשלב זה היא בעיקר נמצאת בשלב שנקרא בעגה המקצועית "קרובה לברזלים", כלומר בשלב תשתיתי מוקדם. המצב הזה לא קרה בהתפתחויות טכנולוגיות קודמות. רובינו לא יודעים איך עובדת הטכנולוגיה התשתיתית בבסיס המחשב שלנו, או אפילו איך קוראים לה. הנפקת אותם מטבעות, שכביכול איפשרו לכולם להשקיע במהפכה הבאה, יצרה ציפייה מוגזמת מטכנולוגיית תשתית, והייפ צבעוני ונוצץ, והפנתה זרקורים לכל כישלון, לכל פגם ולכל ניסיון שהתברר כדרך לא נכונה - ובכל ענף טכנולוגי יש לא מעט כאלו. אבל למרות התדמית הנוצצת, בסוף, כשתגיע המפכה היא תהיה יותר אפורה.

 

האינטרנט העתידני רחוק

נעבור לציר השלישי: עולם הווב3 והמטאוורס. מאז קריסת FTX והשערויות הגדולות בתחום הפיננסים המבוזר - עולם הווב3 והמטאוורס הפכו למפלטם של המשקיעים המקצועיים בקריפטו. זה העתיד. לכאורה תחום הווב3 והמטאוורס הם פוטנציאל למהפכה של ממש: עתיד האינטרנט יהיה כזה שהטכנולוגיה תאפשר לנו לשמור על הבעלות על המידע, הקשרים, והתוכן שייצרנו ברשת. הם ישארו אצלנו ונוכל לקחת אותם איתנו כשנעבור בין פלטפורמות שונות. הם לא יהיו בבעלות גופים שונים כמו יוטיוב או פייסבוק. החזון אולי נשמע מבטיח, עד כדי כך שחברות רכשו שטחים בעולמות מטאוורס שונים כדי להקים בהם חנויות, אבל למען האמת, מדובר בחזון מאוד מאוד ראשוני, והיום אין מי שיודע באמת איך יראה עולם המטאוורס העתידני הזה. עד שיהיה פה מטאוורס, גם הענף הזה עוד יעבור טלטלות רבות בדרך.

מה יהיה על האידיאולוגיה?

לסיום, בואו נחזור לרגע לשורש: הרי ממה צמח עולם הקריפטו? מאידיאולוגיה של אנשים שראו במשבר 2008 את הבנק המרכזי שופך מיליארדים כדי לחלץ את בנקי ההשקעות בוול סטריט וזעמו. הסלידה מהמועדון הסגור הזה יצרה חזון אוטופי לפיו המערכת הבאה תהיה מבוזרת, הכסף יהיה אוניברסלי, וכולם יוכלו להשתתף במשחק. במבחן המציאות, המיזמים שקמו היו מאוד ריכוזיים, והענף הפך גן עדן לנוכלים. אבל האם האידיאולוגיה שעומדת בבסיס הקריפטו תמצא דרך לשרוד? האידיאולגים רואים בהתפתחויות האחרונות דווקא הוכחה לכך שהביטקוין, הפשוט, השקוף, שמתמקד בהעברת ערך ולא בכל מיני תרגילים פיננסיים מורכבים שהציעו מטבעות אותם הם מכנים "שיטקוינים", הוא זה שימשיך הלאה אחרי הקריסה של המטבעות. יש גם אמת בדבריהם, אבל זה לא מייתר פיקוח רגולטורי עמוק, שיאפשר לציבור הרחב להבחין ביתר קלות, בין ביטקויין לשיטקוין.

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מתחזקות העליות בוול סטריט; נאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"