גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיקון או קריסה? שוקי הנדל"ן באירופה רושמים ירידות מחירים חדות

סוף עידן הכסף הזול והמשבר הכלכלי העולמי מצננים את שוק הנדל"ן גם באירופה ● בבריטניה מומחים מעריכים כי מחירי הנדל"ן יירדו בכ־20% במהלך 2023, בגרמניה נרשמו ירידות מחירים לראשונה מזה עשור ובשבדיה השוק כבר צלל ב־14% ● פרויקט מיוחד 

לונדון. מגמת התיקון בשוק הבריטי מתרחשת בקצב מואץ / צילום: Associated Press, Frank Augstein
לונדון. מגמת התיקון בשוק הבריטי מתרחשת בקצב מואץ / צילום: Associated Press, Frank Augstein

העלאות הריבית של הבנק המרכזי ותום עידן הכסף הזול באירופה מצננים במהירות את שוקי הנדל"ן ביבשת, שבשנים האחרונות ידעו רק עליות. בשבדיה ירדו מחירי הבתים והדירות ב־13% בחצי שנה, בגרמניה נרשמה ברבעון האחרון נקודת מפנה, כאשר מחירי הנדל"ן החלו לרדת אחרי יותר מעשור ובבריטניה חוזים ירידות של כ־20% לתוך השנה הבאה, על רקע אינפלציה משתוללת והמדיניות המוניטרית.

מדינות רבות באירופה הריביות על המשכנתה אינן צמודות למדד, אך הן מבוססות על ריביות הפריים ותוספת הנקבעת על ידי הבנקים והמוסדות הפיננסיים לפי התנאים בשוק והתחזיות לעתיד. העובדה כי הריבית בגוש האירו עלתה מטריטוריה שלילית לפני שנה ל־1.5% במהירות רבה, ועשויה לעלות עוד יותר בחודשים הקרובים בשם המאבק באינפלציה, הובילה בנקי משכנתאות להקפיץ את הריביות על המשכנתאות. בגרמניה, למשל, עמדה הריבית על יותר מ־3% בספטמבר, לעומת שיעורים כמעט אפסיים עד האביב האחרון. כלומר, מי שקנה דירה ולקח משכנתה עד חודש מרץ - הרוויח, ומי שיקנה עכשיו ייהנה אמנם מירידת המחירים, אבל המימון עברו יהיה יקר יותר.

 

גרמניה: "הכול מתייקר סביבנו, חוץ ממחירי הדירות"

הקפצות הריבית, ההיסוס של בנקים להעניק משכנתאות, החשש ממשבר כלכלי ארוך, הצטמצמות ההכנסה הפנויה בגלל משבר האינפלציה וגורמים נוספים - כל אלה יצרו אפקט שלא נראה בגרמניה מזה 12 שנה: ירידת מחירים מתמשכת בשוק הנדל"ן. "הכול מתייקר סביבנו - חוץ ממחירי הדירות", כתב בשבוע שעבר השבועון הכלכלי הגרמני "ווירשפטס־ווכה".

בנק המשכנתאות הגרמני InterHyp, המפרסם מדד אמין בנושא המבוסס על נתוני אמת, מצא ירידה של כ־4.3% במחירי הדירות והבתים בגרמניה ברבעון השלישי של השנה, בהשוואה לרבעון השני, שגם בו מחירי הדיור ירדו ב־1%. כלומר, נרשמה ירידה מתמשכת במחירי הנדל"ן הגרמנים, שבשנים האחרונות - ובמיוחד מאז משבר הקורונה - רשמו עליות דו־ספרתיות מדי שנה.

נכס גרמני עולה כעת בממוצע 512 אלף אירו, 23 אלף אירו פחות מאשר ברבעון הקודם. מנכ"ל בנק המשכנתאות אמר לשבועון כי "העלאות הריבית בגלל המאבק באינפלציה, יחד עם הציפיות לצעדים מוניטריים נוספים, הגדילו פי ארבעה את הריבית על המשכנתאות" והם הגורם העיקרי לצניחת המחירים. הירידות צנועות ביחס לעליות של השנים האחרונות, אך עדיין מהוות שינוי כיוון. מהרבעון הראשון של 2012 ועד הרבעון הראשון של 2022, מחיר נכס בגרמניה עלה מ־290 אלף אירו ל־540 אלף אירו.

את הכיווץ בשוק הנדל"ן משקפים גם נתוני המשכנתאות שנלקחו במדינה. בחודש מרץ האחרון, ממש אחרי פרוץ המלחמה באוקראינה וההערכות כי האינפלציה ביבשת תזנק, ניתנו 32 מיליארד אירו במשכנתאות בגרמניה. בספטמבר, לעומת זאת, עמד הסכום על מחצית - 16 מיליארד אירו בלבד. סוכנות הנדל"ן הגרמנית IVD אמרה לתקשורת כי הימים שבהם דירות "נחטפו" עברו, וכי מספר הנכסים המוצעים למכירה גדל באופן דרמטי - אפילו הוכפל בכמה אזורים - לעומת המצב בשנה שעברה. "כתוצאה מכך, מוכרים מוכנים לדון בהורדת מחירים", דווח.

לפי מחקר של אתר הנדל"ן Immowelt, ב־12 ערים מתוך 14 ערים גדולות בגרמניה, מחירי הנדל"ן ירדו בחודשים האחרונים. נראה כי המקומות שחוו את העליות החדות ביותר - מינכן ושטוטגרט למשל - הם כעת המקומות שבהם המחירים צונחים. בברלין המחירים הוקפאו בלבד. נתונים ראשוניים מהרבעון הרביעי, מסר בנק InterHyp, מראים המשך ירידת מחירים.

בריטניה: הביקוש בשפל הגדול ביותר מהמשבר הפיננסי של 2008

השפעת העלאות הריבית חדה במיוחד בבריטניה, שבה האינפלציה טיפסה לשיא של ארבעה עשורים באוקטובר (11.1%) ו"בנק אנגליה" הודיע על מחויבות עליונה להוריד אותה ליעד הקבוע בחוק (2%). ריבית הבסיס בבריטניה כבר עומדת על 3%, והיא צפויה לעלות עוד יותר בחודשים הקרובים. מחירי החימום הוכפלו, ההכנסה הפנויה צנחה עם התייקרות של 20% במחירי המזון, והמשק כבר נמצא במצב מיתון, לפי נתוני הממשלה.

הצניחה במחירי הדיור משתקפת בשורה של מדדים. מדד הנדל"ן של MSCI מצא ירידה של 4.3% במחירי הנדל"ן הפרטי והמסחרי ברבעון השלישי של השנה, בהשוואה לקודמו, השיעור החד ביותר מאז 2009. מספר הפניות של קונים חדשים, לפי מדד אחר שבדק את הנעשה באוקטובר, מצא כי הן הגיעו לשפל שלא נרשם מאז המשבר הפיננסי של 2008.

לשוק הנדל"ן הבריטי יש עדיין מרווח רב לתיקון, אחרי שמחירי הנדל"ן במדינה זינקו באופן מצטבר ב־25% בשנתיים שאחרי מגפת הקורונה, אך נראה כי המגמה מתרחשת בקצב מואץ. מחקר של סוכנות בלומברג העריך כי המחירים עשויים לרדת ב־20% עד לשנה הבאה.

"זה קורה הרבה יותר מהר ממה שחשבנו", כתב אנליסט מחברת Bernberg. החברה חוזה ירידה נוספת של 10% במחירים בחצי הראשון של 2023. אתר הנדל"ן הבריטי Rightmove דיווח על ירידה של 1.1% במחירי הנכסים הבריטיים המוצעים באוקטובר, והמחיר הממוצע לנכס בבריטניה עומד על כ־367 אלף ליש"ט (423 אלף אירו).

שבדיה: ירידה של 14% בממוצע בשבעת החודשים האחרונים

דינמיקה דומה, אך מואצת יותר, מתרחשת בחודשים האחרונים בשבדיה. עד לתחילת השנה, מחירי הבתים ברחבי המדינה זינקו באופן עקבי משנה לשנה, ואפילו מעשור לעשור, ובסך הכול עלו פי שלושה מ־1995. אבל בשבעת החודשים האחרונים, באופן שאפילו צובר תאוצה מחודש לחודש, ירדו המחירים בממוצע במדינה הסקנדינבית ב־14%.

באזורי ביקוש מסוימים שחוו עליות מחירים בלב שטוקהולם דיווחו על ירידות של 20%. באוקטובר המגמה נמשכה, לפי נתוני חברת Valueguard, שמנטרת את המצב בשוק הדיור במדינה, והמחירים ירדו ב־3%. התחזיות הן שכול העליות שנרשמו מאז הקורונה יימחקו עד תחילת השנה הבאה. המגמה השלילית הנוכחית היא הגרועה ביותר, מבחינת מחירי הדיור, מאז שנות ה־90'.

כמו בשווקים אחרים, אחת הסיבות העיקריות היא העלאות הריבית. הבנק המרכזי השבדי העלה את הריבית מהר יותר וגבוה יותר מעמיתו בגוש האירו. הריבית בשבדיה (שהאינפלציה בה עומדת על 10.9%) עומדת כעת על 1.75%, והבנק צפוי להכריז על העלאה נוספת של 0.75% "למרות התיקון בשווקי הנדל"ן", לפי דיווחים אחרונים.

כלכלות מפותחות: ירידות מחירים חזויה של בין 15% ל־20% בשנה הבאה

שלוש המדינות הללו הן רק חלק ממגמה רחבה יותר של צניחה בשווקי הנדל"ן. ניתוח של חברת Oxford Economics העריך ירידת מחירים בתשע מתוך 18 כלכלות מפותחות.

בראש הרשימה ניצבות אוסטרליה, קנדה, הולנד וניו זילנד, עם ירידות מחירים חזויה של בין 15% ל־20% בשנה הבאה. "זו התחזית המדאיגה ביותר לשווקי הנדל"ן מאז המשבר של 2008", כתבו אנליסטים מהחברה.

עוד כתבות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש