גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות המסים ביקשה לבטל הסכם שומה כי "טעתה". מה קבע ביהמ"ש?

פקיד השומה חתם עם שלושה ממציאים שמכרו פטנט על הסכם לשומה כמס על רווחי הון, אבל לאחר מכן חזר בו ודרש שיעור מס גבוה יותר ● המחוזי דחה את טענות רשות המסים וקבע: ככל שמדובר באותו מקור הכנסה, הרשות לא רשאית לשנות את שיעור המס גם לתקבולים עתידיים

בניין רשות המסים / צילום: איל יצהר
בניין רשות המסים / צילום: איל יצהר

"סליחה טעינו" - כך אמרו פקידי השומה לשלושה רופאים שהמציאו פטנט, כאשר רשות המסים רצתה למסות את הרווחים ממכירת הפטנט בסכום גבוה יותר ממה שסוכם עם הממציאים.

שלושת הממציאים חתמו מול הרשות על הסכם שומה שלפיו התקבולים ממכירת הפטנט ימוסו במס רווח הון (25% ו־27%), אך לאחר זמן מה הרשות חזרה בה מההסכם, בטענה כי זו "טעות" למסות את הרווחים במס הנמוך - וביקשה למסות את התקבולים שהתקבלו במס גבוה יותר (עד 50%). לטענתה, היא לא מחויבת להסכם, והוא חל רק על התקבולים שהתקבלו בנוגע לשנים שהיו במחלוקת כשהוא נחתם.

כך השתלטו פירמות עורכי הדין על מגדלי המשרדים 
תושב עזה זכה ב-45 מיליון שקל בטוטו וביקש פטור ממס. מה קבע ביהמ"ש? 
כיצד ניתן לקבוע אם דירה הועברה במתנה כדי לחמוק מתשלום חוב 

האם רשות המסים יכולה לחזור בה מהסכם שומה עליו חתמה כיוון שהמס נראה לה פתאום נמוך מדי? והאם הסכם שומה שנחתם ביחס לשנות מס מסוימות מחייב את פקיד השומה גם בשנות המס הבאות ביחס לתקבולים עתידיים שנוצרו מאותו מקור הכנסה?

גבולות לרשות המסים

בפסק דין חדש חסמה שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, ירדנה סרוסי, את ניסיון רשות המסים להתחמק מהסכם השומה עליו חתמה, לטענתה, ב"טעות". השופטת שרטטה את גבולות המותר והאסור עבור רשות המסים כאשר קיים הסכם שומה חתום.

הפסיקה עסקה, כאמור, במחלוקת בין פקידי שומה גוש דן ותל אביב לבין שלושה רופאי שיניים - ד"ר בן ציון כרמון, פרופ' ניצן ביצ'צ'ן וד"ר יובל יעקובי - בשלושה ערעורים מאוחדים שהגישו בנוגע למיסוי תמורות שהתקבלו ממכירת פטנט שהמציאו.

בשנת 2004 הגישו שלושת הרופאים בקשה לרישום פטנט בינלאומי לשתל דנטלי בעל ראש מתכנס, וכעבור שנה מכרו את זכויותיהם בפטנט לחברת Nobel Biocare תמורת 750 אלף אירו. בד־בבד, הוסכם על תמורות עתידיות לתקופה של עשר שנים, אשר יחושבו כנגזרת מאחוז המכירות של השתלים המבוססים על הפטנט. מכירת הזכויות בפטנט קדמה להחלטת נובל לרכוש את חברת השתלים המתקדמים הישראלית אלפא־ביו ב־2008, תמורת 95 מיליון דולר במזומן ומניות.

ב־2006 דיווחו הרופאים על הכנסותיהם מהמכירה והכנסותיהם העתידיות, וסיווגו אותן כרווחי הון המחוייבים במס בשיעור 20% (ב־2005 שיעור מס רווחי הון עמד על 25%, וב־2006 על 20%), אך פקידי השומה סירבו לסיווג תקבולי העסקה כרווחי הון. בין הצדדים התנהלו לאורך תקופה מגעים בנוגע לסיווג העסקה: הוני (מס שנע סביב ה־35%) או פירותי (המס עלול להגיע ל־50%).

המשיכו לקבל תקבולים

לאחר כמה שנות דיונים, הצדדים חתמו על הסכמי שומה ביחס לתקבולי עסקת נובל, שבמסגרתם הוסכם כי שניים מהממציאים ישלמו עבור תקבולי הפטנט מס בשיעור 25% והשלישי ישלם מס בשיעור 27%, מאחר שהיו בבעלותו פטנטים נוספים. ההסכמים התייחסו לשנות המס 2006־2011, אך שלושת הממציאים המשיכו לקבל תקבולים עבור הפטנט גם לאחר מכן, ודיווחו עליהם כהכנסה הונית.

פקידי השומה לא קיבלו את סיווג התקבולים החדשים כרווחי הון והוציאו לממציאים שומות מס לשנים 2013־2016, שבהן נקבע כי תקבולי הפטנט מהווים הכנסה מעסק או עסקת אקראי בעלת אופי מסחרי. פקיד השומה טען כי בהתאם לעיקרון לפיו כל שנת מס עומדת בפני עצמה, הסכמי השומה אינם מחייבים אותו בשנות המס שבערעור. אדרבה, הפקיד הוסיף כי מאחר שהוא סבור כי נפלה טעות באופן סיווג התמורות בהסכמי השומה - הוא אינו מחויב להמשיך להנציח את הטעות. מנגד, המערערים השיבו כי מדובר ברווחי הון, ועל כן יש למסותם בהתאם למה שהוסכם בהסכמי השומה ביחס לשנות המס המוקדמות.

השופטת לא קיבלה את ניסיון רשות המסים לבטל את ההסכמות עם הממציאים, וקבעה כי יש להחיל את הסכמי השומה גם על הרווחים שהתקבלו לאחר חתימת ההסכם.

"ההלכה כי כל שנת מס עומדת בפני עצמה מתייחסת בעיקרה לאירוע מס עצמאי שנוצר בשנה מאוחרת, שלגביו המשיב חופשי להחיל עקרונות שונים מאשר אלה שנקבעו ביחס לאירוע מס דומה שחל בשנים הקודמות", ציינה השופטת. "ברם, זה לא המקרה בענייננו. התקבולים שהתקבלו בשנות המס שבערעור נובעים מעסקת נובל משנת 2005, שהתקבולים ממנה כבר דווחו, נבחנו ואושרו על־ידי המשיב (פקיד השומה; א' ל"ו) במסגרת הסכמי השומה".

ראשית קבעה השופטת כי מבחינה לשונית, ההסכמים מלמדים על כך שהרשות עצמה התכוונה להחיל את ההסכמות על תקבולים עתידיים. כך, בהסכם השומה הראשון של ביצ'צ'ן, נכתב כי "אם בעתיד יקבע שיעור מס מוקטן הנישום שומר לעצמו זכות למסוי בהתאם". כלומר, נקבע באופן ברור כי מדובר בחיוב של רווח הון, שחל גם לעתיד לבוא, שכן אם ייקבע בעתיד שיעור מס מוקטן ממס רווחי הון - אז הממציאים שומרים על הזכות למיסוי בהתאם. "לו היה מדובר בהסכמות שחלו על השנים המצוינות בהסכם בלבד", קבעה השופטת, "לא היה כל צורך להתייחס לשיעורי מס רווח הון עתידיים".

שנית, השופטת ציינה כי הצדדים ניהלו משא־ומתן והסכימו על שיעור מסוים (25% או 27%) נכון לאותן השנים, וכשהממציאים דיווחו על אחוז נמוך מהמוסכם לאחר חתימת ההסכמים - פקיד השומה ביקש לאכוף את האמור בהסכמי השומה. "כלומר, גם לתפיסתו של המשיב (פקיד השומה; א' ל"ו), ההסכם חל גם ביחס לתקבולים עתידיים. אם לצורך העניין, לאחר שהמערערים (הממציאים; א' ל"ו) דיווחו באופן שונה מהמוסכם, המשיב היה מבקש לחייב את התקבולים כהכנסה פירותית - הרי שהדבר היה מלמד כי להסכמים אין תוקף מבחינת המשיב. אבל המשיב לא נהג כך, והוא דרש את אכיפתם כאמור".

סיכום צופה פני עתיד

שלישית, צוין בפסק הדין, "הדעת נותנת כי לאחר ששני הצדדים השקיעו משאבים רבים בהתדיינות אינטנסיבית שנמשכה לאורך שנים בקשר לאותה עסקה יחידה, הם יגיעו לסיכום אחד ממצה, שצופה פני עתיד".

לבסוף קבעה השופטת כי גם מטעמים מהותיים יש לדבוק בהסכמי השומה. "אני מקבלת שההסכמה הייתה מבוססת על שיעור רווח ההון נכון לשנת קבלת התמורה בתוספת אחוזים. אם המשיב, לאחר דיון, הסכים שכך יש למסות את התקבולים בנוגע לאותה עסקה, אין מקום שהוא יחזור בו מהסכמתו, אלא בנסיבות חריגות שאינן מתקיימות בענייננו", קבעה השופטת.

עם זאת, השופטת ציינה בפסק הדין כי "לולא הסכמי השומה... נכון היה לסווג את עסקת נובל כעסקת אקראי בעלת אופי מסחרי".

בה־בעת, פסק הדין עסק בפטנט נוסף שפיתחו פרופ' ביצ'צ'ן וד"ר יעקובי, ומכרו את זכויותיהם בו לחברת MIS. בעניין זה קיבלה השופטת את עמדת רשות המסים, לפיה התקבולים מהווים הכנסה פירותית. "אין מקום להחיל את הסכמי השומה על תקבולי עסקת MIS, שעה שמדובר בעסקה אחרת, שהסכמי השומה אינם נוגעים אליה", קבעה השופטת.

בהתאם, נקבע כי פרופ' ביצ'צ'ן וד"ר יעקובי ישלמו מס על תקבולי עסקת נובל בשיעור מס רווח ההון בשנות המס שהיו במחלוקת בתוספת 5% לכל שנה, בהתאם להסכמי השומה שנחתמו - ועסקת MIS תסווג כעסקת אקראי בעלת אופי מסחרי. ד"ר כרמון נדרש לשלם מס על תקבולי עסקת נובל בשיעור מס רווח ההון בשנות המס הנדונות בערעור, בתוספת 7% לכל שנה.

משקל מוגבר להסכמים

"מדובר בפסיקה תקדימית אשר נותנת משקל מוגבר לחשיבותו של הסכם שומה ועל חשיבות ניסוחו", אומר עו"ד אפי אוחנה ממשרד דורון, טיקוצקי ושות', שייצג את המערער, ד"ר בן ציון כרמון.

עו''ד אפי אוחנה / צילום: סיגל סבן

לדבריו, "יש להשקיע בחשיבה יצירתית בניסוח הסכם השומה, הואיל ומניתוח פסק הדין עולה כי כל עוד לא חל שינוי משפטי או עובדתי שהיה ידוע במועד ההסכם, ולא הוצהר כי הסכם זה חל רק על שנים ספציפיות, אין מקום לשנות מההסכמות אליהן הגיעו הצדדים. בעת הגעה להסכם שומה יש להביא בחשבון גם הכנסות שיצמחו בשנים הבאות מאותו מקור הכנסה, ולדעת כי בהיעדר שינוי עובדתי או משפטי, ייתכן כי ההסכם שייחתם ישפיע על השנים הבאות".

לצד עו"ד אוחנה שייצג את ד"ר כרמון, עו"ד מיקי מיכאלוביץ' ממשרד עו"ד דרוקר ושות' ייצג את פרופ' ניצן ביצ'צ'ן ואת ד"ר יובל יעקובי.

עוד כתבות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"