גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממתינים לירידה בשווי החברות: האטה בעסקאות מיזוג ורכישה

בשנה החולפת נרשמה ירידה של 40% במספר עסקאות ה–M&A של חברות ישראליות, לצד גידול בהיקפן הכספי ● PwC מעריכים: ההאטה תימשך ב–2023

פרשמרקט - נרכשה על ידי פז / צילום: תמר מצפי
פרשמרקט - נרכשה על ידי פז / צילום: תמר מצפי

מספר עסקאות המיזוגים והרכישות (M&A) הקשורות לחברות ישראליות ירד בשנת 2022 ב-40% לעומת 2021, אך שלוש עסקאות גדולות הובילו לעלייה בהיקף הממוצע לעסקה, ותרמו לגידול של 5% בהיקף הכספי של העסקאות. אלה הנתונים שמפרסמת פירמת PwC ישראל בדוח העסקאות השנתי שלה.

ניר צוק ועידו חג'ג' הימרו על חברת קנאביס והפסידו בגדול 
מה מגלות מאה שנים של מחקר על קריסות בשוק המניות 

לדברי רו"ח ליאת אנזל אביאל מ-PwC, "שינויים קיצוניים בסביבה המאקרו-כלכלית ב-2022 הובילו לחוסר ודאות גבוה בשוק. סביבת הריבית הנמוכה שאפיינה את העשור האחרון השתנתה במפתיע עם עליות ריבית חדות בבנקים המרכזיים בעולם.

"עליית מחיר הכסף, בשילוב גורמים כמו המשבר העולמי המתמשך בשרשראות האספקה, עליות מחירים ומשברים גיאופוליטיים, הובילו לחוסר יציבות, שמיתן את הקצב המהיר של 2021 ואת מוטיבציית המשקיעים לביצוע עסקאות".

מספר העסקאות פחת לאורך השנה

לפי PwC, ב-2022 נסגרו 142 עסקאות, ומספר העסקאות פחת לאורך השנה - הרבעון הראשון היה החזק ביותר, עם 49 עסקאות. הסכום הכולל של העסקאות עמד על כ-18 מיליארד דולר, לעומת 17.1 מיליארד דולר בשנה קודמת.

הם מזכירים שלוש עסקאות של למעלה ממיליארד דולר. באחת מהן, איירון סורס הישראלית מוזגה ליוניטי האמריקאית בעסקת מניות לפי שווי של 4.4 מיליארד דולר, אם כי זה היה השווי בעת הדיווח על המיזוג, אך בסופו של דבר מניית יוניטי נחלשה וכך התמורה בעסקה ירדה לכ-2.9 מיליארד דולר בעת השלמתה.

לפי PwC, הרוכשים הישראלים מפגינים חוזקה ומהווים 55% ממספר העסקאות ב-2022, ובסך הכול 38 עסקאות כאלה. לדבריהם, 19% מכלל העסקאות היו עסקאות שבהן הן הרוכשת והן הנרכשת היו ישראליות, וזאת בסכום כולל של כ-3.5 מיליארד דולר. מדובר על עלייה ביחס ל-2.8 מיליארד דולר ב-2021.

ב-PwC מציינים כי העסקאות הבולטות מסוג זה היו עסקת רכישת השליטה של חברת התחבורה אגד על ידי קרן התשתיות קיסטון, בסך 846 מיליון דולר, רכישת רשת המזון פרשמרקט על ידי חברת הדלק פז בסך 786 מיליון דולר ורכיש הסטארט-אפ מדיגייט בידי חברת הסייבר קלארוטי בסך 400 מיליון דולר.

במקביל, חברות ישראליות רכשו חברות זרות בהיקף כולל של 3.2 מיליארד דולר בשנה החולפת. הרוכשים הזרים בעסקאות המיזוג והרכישה בחברות ישראליות אשתקד הגיעו בעיקר מצפון אמריקה - 50 עסקאות, שיא של השנים האחרונות (43 מארה"ב ושבע מקנדה), בסכום כולל של 9.7 מיליארד דולר.

נתון נוסף מצביע על כך שרק 8% מכלל העסקאות שנסגרו ב-2022 בוצעו על ידי רוכשים פיננסיים, 12 עסקאות לעומת 18 ב-2021. להערכת PwC, חולשת המשקיעים הפיננסיים עשויה לנבוע מהקושי שלהם להתחרות ברוכשים האסטרטגיים ברמת המחירים ששררה בשוק, זאת לאור היעדר סינרגיות ו"ישיבה על הגדר" מצידם בציפייה לירידת שווי החברות.

לעומת זאת בוצעו 130 עסקאות על ידי רוכשים אסטרטגיים, ולדברי אנשי PwC, זאת על רקע המגמות שאפיינו את 2022 ושאיפה של חברות להמשיך ולהראות צמיחה, להתמקד באסטרטגיה ולייצר יתרון יחסי אל מול חברות מתחרות.

ההייטק בראש, עלייה במגזר האנרגיה

המגזר הבולט במיזוגים ורכישות גם השנה הוא ההייטק, לצד עלייה במגזר האנרגיה. לפי הנתונים, ההייטק הניב עסקאות בכ-9.3 מיליארד דולר, נתון שני בגובהו לאחר שיא ב-2021, וסקטור האנרגיה זינק ב-76% ל-1.6 מיליארד דולר. זאת על רקע שלוש עסקאות שביצעה איתקה, החברה הבת של דלק, ובהן רכישת חברת סיקאר בשווי מוערך של 1.1 מיליארד דולר.

התחזית ל-2023 היא להאטה לפחות בטווח הקצר, ולדברי רו"ח אנזל אביאל, "קשה לצפות את השינוי שיובילו גורמי המאקרו, ובטווח הקצר נראה שתהיה האטה במספר העסקאות, אך להערכתנו שוק ה-M&A ימשיך להציג רמות פעילות גבוהות בטווח הבינוני-ארוך, בהינתן ההון הרב שנותר בשוק בשילוב עם ירידת השוויים הצפויה.

"נוסף על כך, חברות שייקלעו לקשיים תזרימיים וייאלצו להימכר עשויות להוות הזדמנות אטרקטיבית. שחקנים שיגיע ערוכים למציאות החדשה וישכילו לנצל את המצב, יוכלו ליהנות מהשאת ערך לטווח הארוך".

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים