גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התורים למכוניות לא מתקצרים: "מבטלים משלוחים בהתראה של יום"

בשנה החולפת שוק הרכב הישראלי הושפע ממחסור משמעותי באספקה ● ב־2023 היא צפויה להשתפר באופן חלקי, במקביל לכניסת דגמים חשמליים זולים יותר ● אבל לא הכול נוצץ: התהפוכות בעולם יכריעו לאן יתקדם השוק המקומי

יבוא כלי רכב חדשים / צילום: Shutterstock, BkkPixel
יבוא כלי רכב חדשים / צילום: Shutterstock, BkkPixel

השנה החדשה כבר נמצאת מעבר לפינה, אבל אופק החיזוי של שוק הרכב הישראלי עדיין מאוד מעורפל. הדבר היחיד שניתן לחזות הוא שגם ב־2023 יושפע השוק המקומי בעיקר מהתהפוכות הסוערות בתעשיית הרכב העולמית, לצד השפעה פחותה של גורמים מקומיים.

בית ההשקעות הגדול בעולם: "זה הזמן לספר חוקים חדש בשוק ההון" 
מנכ"ל גולדמן זאקס חוזה ירידות חדות בשווקים גם בשנה הבאה. ומה מעריכים יתר המנכ"לים הבכירים בוול סטריט? 
שבוע דרמטי בשווקים: ריבית ואינפלציה בארה"ב, ומה צפוי במדד בישראל? 

בכל פעם שנדמה שבעיה גלובלית אחת נפתרת, עולה במהרה בעיה אחרת לכותרות; בהתחלה אלה היו הפסקות הייצור עקב סגרי הקורונה הממושכים. לאחר מכן היכה בתעשיית הרכב מחסור עולמי ממושך בשבבים; ובחודשים האחרונים הפוקוס הוא על התייקרות חומרי הגלם והאנרגיה, המחסור בסוללות והשיבושים בתובלה הימית, בין היתר בעקבות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה. אז לאן הוא צועד מכאן?

השיבושים ימשיכו, השאלה מאיזו סיבה

הגורם החיצוני החשוב ביותר שעיצב את שוק הרכב הישראלי בשנתיים האחרונות, היה השיבושים בשרשרת אספקה של כלי רכב חדשים שגרמו לעודף ביקוש, הביאו לעליית מחירים והכניסו שחקנים חדשים לשוק.

בענף מעריכים שבתחילת שנת 2023 המחסור במלאים יצטמצם בחלקו. למרות זאת, לפחות בשלב זה, יבואנים רבים של הדגמים הפופולריים בארץ ממשיכים לקבל מהיצרנים רק חלק קטן מההזדמנות בפועל. לדוגמה, תאריך האספקה המשוער של סקודה אוקטביה הוא סביב יולי 2023; זמן האספקה למשפחתית קלאסית כמו יונדאי אלנטרה הייבריד עומד כיום על כשלושה עד חמישה חודשים; ורשימת ההזמנות ל־2023 של הקרוס־אובר הפופולרי טויוטה קורולה X כבר סגורה. ואלה רק כמה דוגמאות.

נראה שהבעיה הזו לא תיפתר במהרה. בשבוע שעבר התראיין לעיתונות הגרמנית מנהל המותג הגלובלי של פולקסווגן, תומאס שייפר, וסיפר על כאוס בשרשרת האספקה. "ספקים מבטלים משלוחים בהתראה של יום אחד, ושבבים חיוניים נמכרים בשוק החופשי במחיר גבוה ב־800% ממחיר המחירון שלהם", אמר שייפר. "זה מצב קטסטרופלי עבור העסקים". ופולקסווגן כמובן היא לא היחידה.

במקביל, רבים נוטים לאמץ תיאוריית קונספירציה לפיה ליצרני ולמשווקי הרכב נוח עם המחסור ושיבושי האספקה, כי כך הרווחים שלהם גדלים. אין ספק שהרווחיות של חלק מיצרני הרכב נסקה לשיא בשל צמצום ההנחות ולעליית הרווח לכל יחידה. גם השחקנים בשרשרת השיווק של הרכב בישראל - מהיבואנים וחברות הליסינג ועד לחברות המימון וסוחרי המשומשות - למדו די מהר להסתדר עם המחסור ו"לעשות מהלימונים לימונדה". אם להסתמך על הדוחות הכספיים האחרונים של כמה מחברות ציבוריות בענף, חלקם אפילו פתחו בית חרושת לייצור לימונדה.

לפיכך, גם שנת 2023 צפויה להתאפיין בעודף ביקוש ובזמני המתנה ארוכים מהרגיל, ותהיה לכך השפעה על עליית המחירים או לפחות על התייצבותם סביב רמת השיא הנוכחית.

חשמליות זולות יכבשו את השוק?

החדירה המואצת של המכוניות החשמליות לשוק הרכב הישראלי הייתה הסיפור הגדול של 2022, אבל עדיין בשנה החולפת נמכרה כאן מכונית חשמלית אחת על כל עשר מכוניות בנזין.

אחת הסיבות לכך היא עודף הביקוש העולמי לרכב חשמלי שגרם גם הוא לזמני המתנה ממושכים. אבל התחזית ל־2023 פחות פסימית. נראה שזמינות המלאים בפלח החשמלי תשתפר משמעותית במחצית הראשונה, ולכך יש מספר סיבות: הראשונה היא יבוא מלאים של כמעט 20 אלף חשמליות בנובמבר־דצמבר לפני עליית המס עליהן בינואר מ־10% ל־20%. חלק מהמותגים כבר מציעים כיום חשמליות במסירה כמעט מיידית, כולל טסלה שבעבר סבלה מזמני אספקה ארוכים מאוד, וגם ציי הרכב כבר זוכים לכמויות מכובדות.

הסיבה השנייה, שנגזרת מקודמתה, היא "הלם המחיר" שצפוי לפקוד את השוק בעקבות העלאת המס בינואר, מה שעשוי לקרר את הביקוש הגבוה לדגמים חשמליים יקרים, בעיקר בטווח של 170 אלף שקל. זה יורגש כאשר יסתיימו המלאים שיובאו בדצמבר לפני עליית המס.

הסיבה השלישית היא ביטול הסובסידיות הממשלתיות לרכב חשמלי בסין, שצפוי להביא לירידה מסוימת בביקוש בשוק המקומי ולעליית המוטיבציה לייצא למערב.

מי שעשויים ליהנות מהמציאות החדשה הם דגמים ומותגים חשמליים חדשים שנכנסים כיום לאירופה במחיר גבוה במיוחד, ואולי גם בסיוע סבסוד "מלמעלה", שתכליתו לכבוש נתחי שוק מהותיים מהשוק האירופי. שתי מועמדים פוטנציאליים מהקטגוריה הזו שצפויים לעשות עלייה ב־2023 הם הדגם CAT של המותג ORA מקבוצת גרייט־וול, שיבואו על ידי כלמוביל יחל בקרוב, והדגם MG4 החדש של סאייק, שכבר נחת בישראל לצורך תקינה.

 

לשני הדגמים הללו יש מספר דברים משותפים: הם שייכים לקטגוריה המשפחתית ולא לקטגוריית הג'יפונים ששלטה עד כה בשוק החשמלי; מציעים מפרט "ישראלי" שימושי שכולל ביצועים מכובדים וטווח מבוקש של מעל 400 ק"מ; ומציעים, בינתיים רק באירופה, מחירים זולים בכ־4,000 עד 6,000 אירו בהשוואה לג'יפונים של GEELY ו־BYD ששולטים בשוק המקומי.

עוד לא ידוע מה יהיה מחירים בישראל, אבל אם הם ישמרו את פער המחיר גם כאן, יש להם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק. בשורה התחתונה: יותר מלאי של כלי רכב חשמליים, ויותר דגמים נגישים לכיס.

המיסוי והריבית יכריעו ב־2023

לצד זאת, מה שיקרה בפלח החשמלי במחצית השנייה של שנת 2023 כבר נתון לספקולציות וכפוף יותר לטרנדים מקומיים. בינואר 2024 שוב צפויה קפיצה של 15% במס הקנייה על המכוניות חשמליות, מה שעשוי לרוקן את המלאים שלהן בארץ ולהביא שוב למרוץ יבוא והצטיידות לפני קפיצת המחיר הבאה. כבר ראינו את התופעה הזו בשוק הרכב ההיברידי בעבר.

בנוסף, התהפוכות בכלכלה יכריעו באיזה כיוון תתקדם הריבית במשק הישראלי. בשנתיים האחרונות לא מעט רוכשי רכב בארץ ניצלו את הריבית הנמוכה כדי לגשר על המחיר שנמצאת מחוץ לאזור הנוחות הטבעי שלהם, במיוחד למכוניות חשמליות. אבל כיום, כאשר הריבית על מימון לרכב חדש נמצאת בטווח דו־ספרתי, השוק כולו והחשמליות היקרות בראשו - עשוי להצטנן.

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"