גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האוצר מפחית את תחזית הצמיחה ל-2023. ומה צפוי באינפלציה?

הכלכלנית הראשית במשרד האוצר מפחיתה את תחזית הצמיחה למשק הישראלי ל-3% בלבד בשנה הבאה, בין היתר בשל העלאות הריבית והאינפלציה שצפויות להקטין את הצריכה הפרטית ● את השנה הזו, מעריכים באוצר, תסיים ישראל עם צמיחה של 6.3% ● ומהן התחזיות של בנק ישראל וה-OECD?

תחזית הצמיחה בישראל הופחתה / צילום: Shutterstock
תחזית הצמיחה בישראל הופחתה / צילום: Shutterstock

לא רק בנק ישראל וארגון ה־OECD חותכים את תחזיות הצמיחה למשק הישראלי: הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, שירה גרינברג, פרסמה את תחזית המאקרו המעודכנת שלה, שלפיה התוצר יצמח בשנת 2023 ב־3% בלבד. זאת, לעומת התחזית הקודמת מיוני, שצפתה צמיחה של 3.5%.

"תהיה האטה מסוימת במשק": נגיד בנק ישראל בשיחה עם הצוללת
בניגוד למגמה, הכירו את התחזית האופטימית לכלכלה 
"עלול להקפיץ את האינפלציה": נגיד בנק ישראל מזהיר מגל העלאות שכר

החדשות הטובות, לפי הכלכלנית, הן שבד בבד עם המגמה הצפויה בצמיחת התוצר תדעך גם האינפלציה, לרמה של 2.7% בשנה הבאה - לעומת יותר מ־5% כיום. למרבה האירוניה, דווקא העובדה שלא צפוי תקציב מדינה מאושר עד אמצע השנה הבאה, עשויה לשחק לטובת האוצר - בריסון הדרישות התקציביות של הפוליטיקאים.

התחזית החדשה לוקחת בחשבון את ההתפתחויות האחרונות בארץ ובעולם, בהן מגמת העלאות הריבית של בנק ישראל ושל בנקים מרכזיים נוספים בעולם, על רקע האינפלציה שפרצה את הגבול העליון של טווח היעד והגיעה ל־5.1% באוקטובר. במהלך השנה העלה הבנק המרכזי את הריבית בשש פעימות, לרמה של 3.25%. באוצר מעריכים כי העלאות הריבית ישיגו את מטרתן ויביאו להתמתנות עליית המחירים לצרכן, אבל כאמור, לא לפני האטה בצמיחה.

הצפי להאטה בכלכלה מגיע בתזמון שבו שיעור התעסוקה בישראל גבוה במונחים היסטוריים. כנראה שגם התעסוקה תיפגע במידה מסוימת עקב ההאטה בצמיחה. "שוק העבודה עדיין הדוק, והתחזית מניחה ששיעור האבטלה יעלה מעט בשנת 2023", נכתב בדוח האוצר. "המגמות בשוק ההון מאופיינות בתנודתיות רבה. התחזית מבוססת על הנחה שבשנת 2023 המדדים יחזרו למגמת עלייה".

מה מעריכים ב־OECD?

התחזית העדכנית של האוצר מיישרת קו עם בנק ישראל. גם בחטיבת המחקר בבנק מעריכים כי תירשם צמיחה של 3% בשנת 2023. את 2022 צפוי המשק הישראלי לסיים עם צמיחה מרשימה של 6.3%, כך לפי תחזית האוצר, ואילו בבנק ישראל מעריכים שהצמיחה השנתית תסתכם ב־6%. כלומר, קצב הצמיחה צפוי בשנה הבאה להיחתך במחצית.

ה־OECD פרסם בנובמבר את תחזיות הצמיחה שלו, שלפיהן הכלכלה העולמית צפויה לצמוח ב־2.2% ב־2023, וב־2.7% ב־2024. גם לפי קרן המטבע העולמית, הצמיחה הגלובלית תאט ב־2023 ל־2.7% ומיליונים ברחבי העולם ירגישו במיתון משמעותי.

באשר לצמיחה בישראל, ב־OECD חוזים כי ב־2023 היא תיחתך ביותר מחצי ל־2.8%. ב־2024, מעריכים בארגון, הצמיחה צפויה לעלות ל־3.4%. חברת הדירוג S&P מעריכה כי הצמיחה בשנה הבאה תעמוד על 2% בלבד. בניגוד למגמה, כלכלני בנק לאומי פרסמו סקירה לאחרונה, שבמסגרתה העריכו כי ישראל תצמח בשנה הבאה ב־3.4%, מעל מרבית התחזיות בשוק. התורמים העיקריים: תחום האנרגיה והתעשיות הביטחוניות.

האינפלציה תחזור ליעד

עוד מצוין בדוח של הכלכלנית הראשית כי על רקע ההתפתחויות הכלכליות בארץ ומעבר לים, הועלתה תחזית האינפלציה לסוף 2022, לשיעור של 5.1% - בהשוואה של חודש דצמבר לתקופה המקבילה אשתקד. התחזית ל־2023 עודכנה מטה ל־2.7%.

בשנת 2021, שהתאפיינה בהתאוששות של המשק ממשבר הקורונה, נרשמה צמיחה שנתית חזקה של 8.6%. בתחילת שנת 2022 כבר ניכרה התהפכות של המגמה לאחר שברבעון הראשון התכווץ התוצר ב־3.4%. ברבעון השני נרשמה צמיחה בקצב מהיר מהצפוי של 7.3%, הודות להמשך הצמיחה ביצוא שירותי הייטק וגידול בצריכה הפרטית. ברבעון השלישי צמח התוצר ב־2.1%, קצב איטי יותר אך גבוה מהתחזיות בשוק.

ב־2022 נהנתה קופת המדינה מעודפים תקציביים נדירים, בעיקר בזכות גידול חריג בהכנסות ממסים - אך בחודשים האחרונים נחלשה המגמה. בנובמבר, אף חלה ירידה של כ־10% בגבייה לעומת שנה אחת קודם. גביית המע"מ צנחה בתקופת זמן זאת ב־17%, בעיקר עקב היחלשות בפעילות הנדל"ן והמסחר.

באוצר מבקשים להרגיע ומציינים כי קצב הגידול חזר בסך הכל בהכנסות המדינה ממסים לרמתו טרם פרוץ משבר הקורונה. באוצר הדגישו כי ההשוואה לנובמבר 2021 בעייתית, שכן באותו חודש נרשמו הכנסות מס גבוהות במיוחד.

הגירעון עלול לגדול

הירידה המסתמנת בהכנסות המדינה, אחרי חגיגה שנמשכה יותר משנה, עלולה להביא להגדלת הגירעון. ראשי הקואליציה כבר התבטאו לגבי שלל תוכניות עתירות תקציב שהם מבקשים לממש, כמו הורדת מחירי החשמל, המים, הארנונה, ביטול מיסי שתייה ממותקת וכלים חד־פעמיים, הגדלת השכר במגזר הציבורי, והגדלת קצבאות לאברכים. גם אם משרד האוצר יפרוץ את מסגרת ההוצאה ויאושר בתקציב הבא ניצול של עודפי המס, ההשלכות על הגירעון עלולות להיות מדאיגות.

כך, למשל, בלידר שוקי הון חוזים "גירעון תקציבי של 2.7% בשנת 2023, על רקע ציפייה להמשך חולשה בהכנסות ממסים וגידול בהוצאות". בלידר מציינים כי "בכירים באוצר אופטימיים מעט יותר" באשר לגירעון. באוצר אף ציינו באוזני לידר שהיעדר תקציב עד אמצע 2023 "צפוי לרסן את הוצאות הממשלה". מהסקירה עולה כי "החשש היותר משמעותי הינו לעלייה נוספת בגירעון בשנת 2024".

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"