גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זוג חד-מיני ביקש לבצע בדיקת אבהות "עיוורת" לבתו. האם בית המשפט הסכים?

בני זוג גאים נדרשו לבצע בדיקת רקמות לבת שנולדה להם בהליך פונדקאות בחו"ל, וביקשו לעשות אותה באופן "עיוור", כך שהילדה לא תדע למי מהאבות יש קשר גנטי אליה, על-מנת שתמשיך להתייחס להוריה באופן שוויוני ● איך התייחס בית המשפט לענייני משפחה לבקשה ולנימוקים?

בדיקת רקמות להוכחת הורות / צילום: Shutterstock, Dusan Petkovic
בדיקת רקמות להוכחת הורות / צילום: Shutterstock, Dusan Petkovic

הכותבת היא עורכת דין, שותפה במשרד מ. פירון ושות', מנהלת תחום דיני משפחה

בינואר 2022 הודיע שר הבריאות ניצן הורוביץ כי מדינת ישראל תתיר גם לזוגות חד-מיניים להביא ילדים לעולם בהליך פונדקאות בישראל, אולם עד למועד זה האפשרות היחידה שעמדה בפני זוגות חד-מיניים הייתה לפנות לפונדקאות חו"ל, ויש לצפות כי הפנייה לפונדקאות בחו"ל תמשיך גם בעתיד, עקב מחסור בפונדקאיות בישראל. 

מבצעים בדיקת רקמות באופן פרטי? אלה עשויות להיות ההשלכות 
מתי בית המשפט יכול לכפות בדיקת אבהות על אב טרנסג'נדר? 
מחדל ההפריה באסותא עובר לתרחיש הבלהות: איך ימצאו את ההורים הביולוגיים? | שאלות ותשובות 
מחדל ההפריה של אסותא: תביעות הענק שבדרך והדילמה המשפטית - מי היא אם התינוק? | ניתוח

כאשר הליך פונדקאות בחו"ל מסתיים בלידת ילד בריא, בני הזוג נדרשים לבצע בדיקת רקמות ולהוכיח את הקשר הביולוגי של אחד מהם לילד שנולד, כדי שניתן יהיה להביאו לארץ, להכיר בו כבן הביולוגי של אחד מבני הזוג, וכבן מכוח הורות הסכמית של בן הזוג, וכן ליתן לו מעמד של אזרח ואת כל הזכויות המגיעות לו.

לאחרונה נידונה בבית המשפט לענייני משפחה בקשה מעניינת, שהגישו בני זוג גאים, בנוגע לביצוע בדיקת הרקמות אותם הם נדרשו לבצע ביחס לבת שנולדה להם בהליך פונדקאות בחו"ל. בני הזוג אינם מתנגדים לביצוע בדיקת הרקמות, אולם הם מבקשים מבית המשפט להורות שהבדיקה הגנטית תהיה "עיוורת", כלומר שתילקחנה דגימות משני בני הזוג והילדה, הדגימות תיבדקנה, אולם התוצאה לא תכלול את הפרט בדבר מי מהם בעל הקשר הגנטי לילדה, ובהתאמה יינתן פסק דין אשר יקבע כי לילדה קיימת זיקה גנטית לאחד מבני הזוג, בלי לציין באופן מפורש למי מהם.

הבקשה לבדיקה "עיוורת" כדי שהילדה תתייחס באופן שוויוני להוריה

בני הזוג מנו שורה של נימוקים העומדים מאחורי בקשתם, לרבות חשש מפגיעה בפרטיותם אם מידע זה יחשף בפני בית המשפט והיועץ המשפטי לממשלה, אולם הסיבה העיקרית המצדיקה לטענתם היענות לבקשה, היא רצונם למנוע מהילדה את המידע לגבי זהות אביה הביולוגי.

בני הזוג טוענים כי הם רוצים לגדל את הילדה באופן שבו תנהג בצורה שוויונית כלפי שני בני הזוג כהורים בעלי מעמד זהה, ולא תיתן עדיפות לבן הזוג שהוא ההורה הביולוגי. בני הזוג טוענים כי קיימת להם זכות יסוד של אוטונומיה הורית להחליט כיצד הם רוצים לגדל את הילדה, ובחשיפת פרטי ההורה הביולוגי מביניהם, המדינה פוגעת בזכות זאת.

בית המשפט דחה את הבקשה ואת הנימוקים העומדים מאחוריה, וקבע כי אין מקום להסתרת תוצאות הבדיקה ביחס למי מבני הזוג הוא האב הביולוגי. ראשית, בית המשפט לא קיבל את הנחת היסוד של בני הזוג לפיה אם תדע הילדה מי מהם הוא אביה הביולוגי, היא תתייחס אליו באופן שונה לעומת האב הנוסף. "היחסים של הקטינה למי מהוריה נוצרים על-ידי ההורה הבוגר: ככל שההורה ייטיב לטפל בקטינה וימלא את חובותיו כלפיה, ככל שירעיף עליה אהבה ויפעל לחינוכה וליצירת קשר קרוב ועמוק עמה - כך גדלים סיכוייו של ההורה, גנטי או לא, לקבל אהבה אינסופית מהקטינה", קבע בית המשפט.

כמו כן, בית המשפט פסק כי כנגד שיקולי בני הזוג ורצונם גוברת זכותה הבסיסית של הילדה לדעת מי הוא אביה הביולוגי. החשיבות של הכרת הקשר הביולוגי בין הורה לילד עולה בשנים האחרונות שוב ושוב בפסיקת בתי המשפט, ולאחרונה ביתר שאת בפרשת החלפת העוברים באסותא.

גם במקרה זה בית המשפט שם דגש על המחקרים הרבים, המראים כי לכל אדם יש צורך נפשי לדעת מי הם הוריו הביולוגיים, אפילו אם מדובר בילד מאומץ שגדל אצל הורים מטיבים שלא החסירו ממנו דבר (הד לטענה זאת ניתן לראות בסיפורו הנוגע ללב של אורן לוי, המתועד בסדרת הדוקו "משפחות" ובסרט הקולנוע "אני לא", שניהם מאת הבמאי תומר היימן).

כמו כן, בית המשפט הפנה לחשיבות הרפואית של הכרת הרקע הגנטי בעידן המודרני.

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים