גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כרית ביטחון לקראת שנת האטה: יחס החוב־תוצר צפוי להתכווץ דרמטית

מנתונים שהגיעו לידי גלובס עולה כי ישראל צפויה להקטין את יחס החוב־תוצר שלה בסוף השנה לרמה של כ־60% ● זאת, בין היתר בשל צמיחה המוערכת ב־6%, ועודפי התקציב שנאמדים בעשרות מיליארדי שקלים ● אלה אמנם חדשות טובות לדירוג האשראי של ישראל, אך יש גם סכנות בהגדלת הגמישות הממשלתית בגיוס חוב, רגע לפני שנת משבר

ישראל צפויה להקטין את יחס החוב תוצר שלה בסוף השנה / איור: Shutterstock
ישראל צפויה להקטין את יחס החוב תוצר שלה בסוף השנה / איור: Shutterstock

יחס החוב לתוצר של מדינת ישראל בדרך להכות את התחזיות המוקדמות ולהתכווץ בשנת 2022 לרמה של 60%־61%, כך נודע לגלובס. הנתון משקף ירידה משמעותית לעומת יחס חוב־תוצר של 68% בשנת 2021, וחזרה לסביבת החוב טרום משבר הקורונה.

הנתונים מתעדכנים כלפי מטה: הצמיחה ברבעון השלישי נמוכה מההערכות, הצריכה הפרטית צנחה
כמה מרוויח שוטר מתחיל? בן גביר הצהיר שקרוב למינימום, באוצר טוענים שכפול מכך
הפסימיות שטפה את הכלכלנים: פעמוני המיתון נשמעים חזק | ניתוח

הנתונים הסופיים ל־2022 יפורסמו על ידי משרד האוצר רק בינואר, אבל כבר עתה מראים המדדים תמונה ברורה: יחס החוב־תוצר הצטמק משני קצותיו. ראשית, מצמיחה מסתמנת של כ־6% בתוצר השנתי לפי אומדנים, שמקטינה את היחס. ושנית, העודפים התקציביים שנרשמו השנה איפשרו לאגף החשב הכללי להימנע מגיוס חובות חדשים שהיו נדרשים במצב גירעוני.

 

באוקטובר האחרון פירסם בנק ישראל תחזית מאקרו, בה הוריד את האומדן ליחס החוב־תוצר הצפוי לסוף השנה הנוכחית מ־66% ל־65%. עוד חזו בבנק המרכזי שרק ב־2023 יתכנס היחס ל־63%, לעומת 64% בהערכה קודמת. בפועל, הנתון ל־2022 יהיה טוב יותר אפילו מהתחזית המשופרת לשנה הבאה. כל אחוז יחיד ביחס החוב־תוצר שווה סדר גודל של כ־16 מיליארד שקל.

לראשונה: ישראל בדרך לעודף תקציב

שנת 2022 צפויה להיות כנראה הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל שתסתיים עם עודפים תקציביים, ההפך מגירעון תקציבי. לפי נתוני האוצר, ב־11 החודשים הראשונים של השנה נמדדה יתרה של 28.9 מיליארדי שקלים, בין הוצאות הממשלה להכנסותיה.

בפרסום של הכלכלנית הראשית באוצר מיולי האחרון, עודכנה תחזית הכנסות המדינה לשנה הנוכחית ל־456.6 מיליארד שקל - 45.5 מיליארד שקל יותר מהתחזית המקורית ל־2022. עד סוף נובמבר כבר הגיעו הכנסות המדינה ל־427.9 מיליארד שקל, נתון המשקף קצב שנתי של יותר מ־466 מיליארדי שקלים.

 

לפחות חלק מהתוכניות הרבות של ראשי הקואליציה הנכנסת לעשות שימוש בעודפים התקציביים הנדירים שהצטברו השנה בקופת האוצר, הולכות להתבדות. הסיבה: עודפי הענק כבר הוקצו על ידי האוצר לצמצום החוב, בהתאם לכללים הפיסקאליים. בעיקרון, עשרות המיליארדים ביתרות ההכנסה, כלומר הסכום שלא נחזה מראש על ידי הכלכלנית הראשית, מיועדות למימון החוב כשאין גירעון. למרות הפלוס במאזן המדינה ב־2022, החוב הלאומי משקלל לתוכו את סך גירעונות השנים הקודמות ונע סביב כטריליון שקלים.

אומנם, הממשלה הנכנסת תוכל להחליט להגדיל את מסגרת ההוצאה, אך המשמעות תהיה הגדלת הגירעון ומימונו על ידי גיוס חובות חדשים. התפיסה הרווחת בקרב נבחרי הציבור לפיה הכספות של האוצר מתפקעות מרוב מזומנים, שזמינים למימוש תוכניות החל מהוזלת החשמל והדלק ועד הגדלת קצבאות לאברכים, שגויה בעיקרה. הכסף כבר לא שם - הוא נבלע בתוך החוב.

גורמים ששוחחו עם שר האוצר המיועד, בצלאל סמוטריץ', מתרשמים שהוא מבין היטב את הסיכונים בשלל הדרישות שכבר ברור שיעלו עם תחילת דיוני התקציב, מיד לאחר השבעת הממשלה. עם זאת, ניסיונו של סמוטריץ' כשר תחבורה לימד אותו על יתרונות ההשקעה בתשתיות כמחוללות צמיחה. לא תהיה זאת הפתעה אם השר החדש ינקוט במדיניות של הגדלת החוב למימון מנועי צמיחה שונים.

אביגדור ליברמן ומאיר כהן / צילום: יואב דודקביץ , ידיעות אחרונות

לאורך העשור שקדם לקורונה, יחס החוב־תוצר ירד בהדרגה בכ־11% והגיע כבר לשיעור של 59.5%. רמה זו הייתה נמוכה באופן היסטורי ואיפשרה גמישות פיסקאלית לממשלה בהתמודדות עם המשבר, בין היתר במתן מענקים למובטלים ופיצויים לעסקים. אלא שהוצאות הממשלה על הקורונה הזניקו את יחס החוב־תוצר ב־2020 ל־71.7%. כלומר, מאמצים של עשור נמחקו בשנה אחת. כעת, שוב התאושש החוב לרמתו הרצויה, ושוב מאיימות עליו דרישות תקציביות בעשרות מיליארדי שקלים, לא רק על ידי הפוליטיקאים אלא גם על ידי הסכמי השכר הקרבים והולכים לעובדי המגזר הציבורי.

בין היתר, יתרת ההכנסות הוקצתה על ידי האוצר לפריעה מוקדמת של חובות ישנים. פעמים רבות החובות הישנים ממוחזרים, בריבית נמוכה יותר - שמקטינה את החוב. נכון, סביבת הריבית עלתה בשנה האחרונה, אבל קיימות הזדמנויות בהן ניתן, לדוגמה, לפרוע מוצר שהנפיקה המדינה בעבר בריבית של 6% - ולהחליפו באחר עם ריבית של כ־4%. באגף החשב הכללי באוצר (החשכ"ל), שם אחראים לניהול החוב, ממפים הלוואות בהן שיעור התשואה הפנימי (IRR) הוא חיובי, כלומר לא משתלם, ורוכשים אותם בחזרה. מדובר בכלי שגרתי בניהול חוב בארץ ובעולם. עודפי הגבייה החריגים של המדינה מאפשרים לעשות בו שימוש נרחב.

התקציב ההמשכי ישמר את החיסכון

גם אם משרד האוצר לא יצליח לבלום את כל הדרישות התקציביות שמתקבצות לפתחו, תקציב המדינה ההמשכי אמור לבצר את קופת המדינה. לפחות במחצית הראשונה של 2023, עד שתצליח הממשלה החדשה לאשר תקציב מדינה חדש. עד אז, הממשלה תהיה מנועה מלעשות שימוש בעודפים, במסגרת מגבלות התקציב ההמשכי - שמאפשר למשרדים הוצאה חודשית של 1/12 מתקציב המדינה הקודם, של שנת 2022.

תקציב המשכי מרסן מאוד את הוצאות הממשלה, ולא רק מהסיבה הברורה. בדיקות שנערכו באוצר העלו כי בכל שנה שבה נוהל תקציב המשכי במשך רבעון אחד לפחות, נמדדה ירידה של 3־5 מיליארד שקל בהוצאות הממשלה. אחת הסיבות לכך היא שלמשרדי הממשלה לוקח זמן רב "להתניע" את הפעילות אחרי שכבר מאושר תקציב, בין אם בהוצאת מכרזים או בקבלת החלטות. על אחת כמה וכמה כשמדובר בממשלה חדשה, שבה השרים והמנכ"לים הנכנסים יבקשו לשנות את סדר העדיפויות במשרדים ויידרשו לזמן התאקלמות.

יחזק את המדינה כשההאטה בפתח

כמחצית מהחוב של המדינה צמוד למדד המחירים לצרכן, שנמצא בשיא של 5.3% קצב שנתי בחודש נובמבר. כלומר, מבחינת ההצמדה, סך החוב של ישראל תפח בגלל האינפלציה בכ־2.6%, השקולים לכ־26 מיליארד שקל. זוהי סיבה נוספת לחשיבות שרואה האוצר בהפחתת יחס החוב־תוצר. ככל שהחוב גבוה יותר - הוצאות הריבית עליו גבוהות יותר. כיום, המדינה משלמת יותר מ־40 מיליארד שקל בשנה רק על תשלום הריבית על החוב.

מדד החוב־תוצר הוא אחד השיקולים המרכזיים בקביעת דירוג האשראי של ישראל, על ידי סוכנויות הדירוג הגדולות. כשהתוצר גבוה משמעותית מהחוב, הסיכון שהמדינה לא תעמוד בהתחייבותיה הוא נמוך ודירוג האשראי שלה גבוה. דירוג אשראי גבוה הופך את האג"ח של ישראל לבטוח בעיני השוק העולמי ומקנה למדינה את היכולת לגייס חובות בריביות נמוכות ובפריסה לשנים ארוכות.

הורדת החוב מאז 2020 השתקפה בדוחות של סוכנויות הדירוג. כך, הסוכנות מודי'ס העלתה בחזרה באפריל האחרון את תחזית הדירוג של ישראל מ"יציבה" ל"חיובית". וסוכנות דירוג האשראי S&P אישררה בחודש שעבר את הדירוג של ישראל ברמה של AA מינוס והותירה את התחזית על "יציבה".

חה''כ בצלאל סמוטריץ', יו''ר הציונות הדתית, לשעבר שר התחבורה / צילום: יוסי כהן

בעשורים קודמים הייתה מקבלת כלכלת ישראל אזהרות תדירות על יחס חוב־תוצר גבוה. כעת, עם נתון ששואף ל־60%, הצטמצם הפער בין ישראל למדינות הייחוס ב־OECD. מדינות אחרות שנכנסו למשבר הקורונה עם יחס חוב־תוצר גבוה התקשו להגיב להשלכות הכלכליות והרפואיות של הקורונה כמו ממשלת ישראל, שנהנתה מ"חמצן" באמצעות קופסאות קורונה שמימן החשכ"ל בגיוס חובות. זה חשוב גם עתה, כשהאטה במשק כבר מורגשת בישראל ובעולם כולו. רק ביום ראשון הלמ"ס עדכנה כלפי מטה את הצמיחה של המשק ברבעון השלישי של השנה, לקצב שנתי של 1.9% בלבד. הירידות בשוקי ההון וגלי הפיטורים במשק מעלים את הסבירות שבשנה הבאה, עודפי הגבייה יהיו רק זיכרון רחוק.

בזמן הקורונה, נשמעה ביקורת חריפה מצד כלכלנים, גם בתוך משרד האוצר, על "התמכרות" ממשלתית לגיוס חובות לצרכים פזרניים. כלומר, יש גם חצי כוס ריקה בהסתכלות על ירידת יחס החוב־תוצר והגמישות שהוא מקנה.

בשורה התחתונה, הממשלה החדשה תקבל לידה חוב במצב טוב. אבל אם היא תבחר להמשיך במגמה להקטין את החוב, כנראה שיהיו לא מעט שרים וחברי כנסת מאוכזבים שלא יצליחו לקיים את הבטחותיהם לציבור.

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן שוקע ושוקע, הריבית עולה ועולה והקשר בין מסים ל-SIM

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"