גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סמוטריץ' בדרך לשינוי שיטת המכרזים בקרקעות מדינה ובתשתיות, וזו הסיבה

שר האוצר מתכנן מהפך במכרזי המדינה, כך שההצעה השנייה הגבוהה ביותר תזכה ● מומחים הזהירו שהשינוי יעשיר את היזמים, ובמקרה הרע גם יתדלק את המחירים, אבל סמוטריץ' מכוון ליעד אחר ● הוא יודע שעם ריבית נושקת ל־4%, הוא צריך לשמור על ברז ההשקעות פתוח

בצלאל סמוטריץ'. מתכנן רפורמה מרחיקת לכת בעולם המכרזים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
בצלאל סמוטריץ'. מתכנן רפורמה מרחיקת לכת בעולם המכרזים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר השיכון היוצא, זאב אלקין, אמר השבוע בטקס הפרידה מהמשרד כי "אין סיבה שהמדינה תתעשר מהעלייה במחירי הקרקעות, שנובעת ממחסור בדירות שהיא אחראית לו". כמה ימים קודם, קיבל אלקין את הנתון המדהים לגבי היקפי אותה התעשרות, בשנים שבהן הוא עצמו היה אחראי לה. 37 מיליארד שקל זרמו לקופה הציבורית ישירות ממכירת קרקע ב־2022, אחרי שיא של 31.65 מיליארד ב־2021 וממוצע שנתי של 12.6 מיליארד שקל בשנים 2016־2020. אלקין אמנם נופף במאות מכרזים לקרקעות מסובסדות, אבל יותר מ־7 שנים אחרי שהשיטה הזו יצאה לדרך ונוסתה במלוא העוצמה, ברור שהיא חילקה דירות מוזלות למתי מעט, ותדלקה מחירי קרקעות ודירות לשאר האוכלוסייה.

במטוס חדש עם הבטחה כלכלית חדשה: נתניהו נערך לנסיעה המדינית הראשונה כראש ממשלה | טור סופ"ש  
רגב תביא לאישור הממשלה את מינויו של מקורבה למנכ"ל משרדה - למרות שנפסל בוועדת המינויים 

כעת, לגלובס נודע כי אחד המהלכים הגדולים שמתכוון להוביל שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בחודשים הראשונים לתפקיד, הוא רפורמה מרחיקת לכת בעולם המכרזים. אלה שהעדיפו עד כה את שיטת המחיר היקר זוכה, ומשכו עוד ועוד הצעות יקרות ואפילו מטורללות מצד קבלנים, שתרמו כמובן לסחרור המחירים. שר האוצר הטרי משתעשע כעת בבחינת מודלים מתורת המשחקים, ובראשם שיטה לפיה הזוכה, זה שהציע את המחיר הגבוה ביותר, ישלם את מחיר ההצעה השנייה בגובהה, מה שאמור - לפחות באינטואיציה - להכניס יותר שפיות לשוק. לא מזמן, אגב, עשו את זה שופטי בית המשפט העליון, שבחרו בפתרון ההצעה השנייה להכרעה בין שני אחים בנוגע למאבק על רכישת חברת מלונות שלום הירושלמית.

השיטה החדשה עלולה להקפיץ את המחירים

בכל מקרה, פשוט זה לא יהיה. ברשות מקרקעי ישראל בדקו לא מזמן את הרעיון לשינוי שיטת המכרזים, וקיבלו חוות דעת נחרצת של פרופ' מוטי פרי, מומחה לתורת המשחקים. בחוות הדעת, שפורסמה לראשונה בגלובס, נקבע כי "תרומתם היחידה של מכרזים שבהם הזוכה הוא המחיר השני או (השלישי) תהיה העברת נכסים מהציבור לקבלנים. במכרז 'מנצח המחיר השני' הולך מירב עודף הצרכן (הרווחה) לקבלנים, בעוד שבמכרז 'מנצח המחיר הראשון' הולך מירב עודף הצרכן לציבור (רמ"י)". כלומר, אם ממילא מחיר דירה נקבע במשוואת ההיצע והביקוש, למה שהקבלן יהנה ממחיר הקרקע הגבוה, ולא המדינה (שזה בעצם אנחנו).

אבל לא פחות מכך, החשש הגדול הוא ששיטת "המחיר השני" תייצר השפעה הפוכה, ודווקא תעלה מחירים. לפי לא מעט מחקרים מעולם תורת המשחקים, היתרון הגדול של השיטה - אותה הציג בזמנו זוכה פרס נובל לכלכלה, פרופ' ויליאם ויקרי - הוא בכך שהיא תעודד להציע דווקא את השווי האמיתי שהמתמודדים במכרז מייחסים לנכס, מאחר שממילא הזוכה ישלם רק את המחיר הבא בתור והזול יותר. זאת, בשונה ממכרז רגיל, בו כל אחד מהמציעים מציע בהכרח שווי נמוך יותר, כדי להשאיר לעצמו רווח. כלומר, שיטה כזו יכולה בפועל להביא עוד מציעים, בעיקר בגלל שהמודל מציע להם מעין פוליסת ביטוח, שמגינה עליהם מתמחור לא נכון ומבלת"מים. ולכן, אם הביקוש לכל מכרז יגדל, גם המחירים יעלו.

מנסים להשאיר את ברז ההשקעות פתוח

מה הועילו חכמים בתקנתם? נראה שבחירה בשיטת המחיר השני זוכה, והנכונות של המדינה להתפשר כביכול על התמורה, בעיקר מאפשרת לה לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה (אולי אפילו נפוחה יותר). היא גם נוחה תקשורתית (חכו להצהרות "הפסקנו לספסר בקרקע") ויותר מכך, היא מתמודדת עם השינוי הדרמטי שחל בשוק. סמוטריץ' רואה מול העיניים לא את ההצעות היקרות במכרזי הקרקעות למגורים, אלא בעיקר את עליית הריבית, ואת החשש ששינוי המומנטום בשוק הנדל"ן ירחיקו שחקנים רבים ממכרזי הקרקעות, וחמור מכך, ממכרזי התשתיות. הוא עצמו שמע וראה בימיו כשר תחבורה קבלנים רבים וטובים שלא טרחו לגשת למכרזים מתוך הנחה שתמיד יגיע המשוגע שיציע מחיר דמיוני. לחלופין, הוא ראה קבלנים רבים שהרימו ידיים באמצע ביצוע, כי התברר שהציעו מחיר לא רווחי.

בשורה התחתונה, בעידן החדש שהכסף כבר לא זול והמחירים עדיין מופרכים, שינוי שיטת המכרזים כלל לא נועד לוותר על הכנסות מדינה, אלא לנסות להשאיר את ברז ההשקעות פתוח, גם בתקופה שהיזמים הרבה פחות נלהבים. אם נגרום להם להיות מרוצים כי ישלמו פחות ממה שהציעו במכרז, דיינו.

כוכבי השבוע

בלתי מספיק: מה שנחסוך בארנונה, נשלם במשכנתה

הארנונה שאנחנו משלמים קפצה ב־2023 ב־1.4%, בנוסחה שמשקללת את מדד המחירים עם השינוי בשכר המגזר הציבורי. רק שכעת, מחפשת הממשלה דרכים לעצור את ההתייקרות - בשם המאבק ביוקר המחיה.

אלא שהארנונה היא הנשק הכי פחות מתאים במאבק המתוקשר. לא בכדי, בחוק ההסדרים האחרון נעשה ניסיון דווקא להעלות את הארנונה למגורים ב־2% כל שנה, במשך עשור. סך ההוצאות של הרשויות המקומיות עומד כיום על כ־96 מיליארד שקל, בעוד הגבייה מארנונה למגורים מניבה לקופתן פחות מ־12 מיליארד שקל (ועוד סכום דומה מארנונה שלא למגורים). ולכן, במציאות שבה ממשיכים רק לכווץ את המס הכי מוצדק בישראל, נמשיך להנציח את המלכוד הקלאסי: הרשויות המקומיות יקבלו מאיתנו מעט מסים, ולכן הן יעשו הכל כדי שייבנו אצלן כמה שפחות דירות. את מה שחסכנו בארנונה, נשלם בריבית דריבית במחירי הדירות הגבוהים.

מצוין: התחזית הכי טובה לשוק הדיור היא של מחשב 

מה יקרה למחירי הדירות בישראל? משלל תחזיות המומחים, אלה שפספסו ברובם את המציאות שאנו חיים בה כיום, את התשובה הכנה והראויה ביותר מצאתי אצל ChatGPT, הצ'אטבוט הפופולארי המבוסס בינה מלאכותית: "לא יתכן מבחינתי לחזות את מחירי הדירות העתידיים בישראל. ישנם גורמים רבים שיכולים להשפיע על שוק הדיור, כולל תנאים כלכליים, ביקוש לדיור, זמינות מימון ומדיניות ממשלתית. כמו כן, ראוי לציין כי שוק הדיור יכול להשתנות משמעותית ממקום אחד למשנהו בתוך אותה מדינה, כך שקשה לבצע תחזית כללית לגבי מחירי הדירות בישראל.

"אם אתם שוקלים לקנות או לשכור דירה בישראל, יהיה רעיון טוב לעשות מחקר משלכם ולאסוף מידע רב ככל האפשר על השוק המקומי". הבוט גם ממליץ להסתכל על מגמות מחירים היסטוריות ולהתייעץ עם אנשי מקצוע. מורכב, אבל זו העצה הכי אמיתית שתוכלו לקבל בשוק התחזיות.

עוד כתבות

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי