גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרכב המעופף הראשון ועגלת תינוק אוטונומית: החידושים המעניינים מכנס הטכנולוגיה הגדול בעולם

אלפי חברות הציגו פיתוחים חדשים, גאדג'טים ומערכות מתקדמות ליותר מ-100 אלף משתתפים בתערוכת CES בלאס וגאס ● גלובס מציג את פריצות הדרך והחידושים שעשויים להפוך את חיינו לקלים יותר

הרכב המעופף הראשון של חברת Aska / צילום: נבו טרבלסי
הרכב המעופף הראשון של חברת Aska / צילום: נבו טרבלסי

תערוכת הטכנולוגיה הגדולה בעולם, CES, שהתקיימה בלאס וגאס בשבוע שעבר, התפרסה על פני המלונות בסטריפ. במהלך הכנס, 3,200 חברות הציגו את הפיתוחים החדשים והטכנולוגיות המתקדמות שלהן למעל 100 אלף משתתפים. במהלך הכנס הוצגו פתרונות רבים, המעניינים בהם הציגו חדשנות אמיתית או פריצת דרך בתחומם. לפניכם אלו שעשויים לעורר שינוי משמעותי בתעשיות בהן פועלים.

"זייפו מיליוני לקוחות": תביעה נגד יזמי הסטארט-אפ שנמכר במיליונים 
המונופול של גוגל על הכוונת: מיקרוסופט מהמרת על הבינה המלאכותית במיליארדים 
חליפות שמדמות תחושות וכפפות עם רטט: כך ייראה המטאוורס בקרוב 

הרכב המעופף הראשון: Aska  

חברת Aska (אסקה) האמריקאית עבדה בשנים האחרונות על כלי רכב שיכול לנסוע על הכביש, וגם לטוס - כמו מסוק ואף כמו מטוס. למעשה, מדובר ברכב הראשון שיכול גם לנסוע על הכביש וגם לטוס. לפי החברה, הם נמצאים בתהליכים האחרונים של רישוי מה-FAA, רשות התעופה הפדרלית ויש להם אישור רישוי לכביש, וכבר בחודשיים הקרובים הם צפויים לקבל את האישור הנכסף לטיסה. 

הכלי שהוצג לעיתונאים בגודל של 6 מטרים וקצת ובמשקל של 2.5 טון, אך כשהוא ייצא לייצור, הוא יהיה קטן ב-30%. הרכב המעופף בעל 4 מושבים לנוסעים, ויכול להגיע לעד 12 אלף רגל גובה ומרחק של כ-400 ק"מ. אחד השירותים שהחברה מעוניינת לספק לצרכנים זה מונית מעופפת, כלומר אפשר להזמין מאפליקציה נסיעה ואז מגיע טייס שיכול לקחת את הנוסע מלוס אנג'לס, לדוגמה, ללאס וגאס בזמן קצר משמעותית. לדבריהם, עד 2026 השירות יהיה פעיל לצרכנים בארה"ב עם כמה מאות כלים פעילים. 

אחד ממייסדי החברה הוא ישראלי, גיא קפלינסקי שאף הספיק כבר לרשום כמה אקזיטים בעברו. הוא סיפר לגלובס כי אסקה עובדת במסגרת תוכנית של סוכנות החלל האמריקאי נאס"א, שבחרה בשבע חברות כדי לפתח כלי טיס אוטונומיים. קפלינסקי ציין כי בהמשך הדרך של אסקה ישנן תוכניות להפוך את כלי הרכב לאוטונומי לחלוטין. 

ראיון עבודה בעזרת משחק מחשב: YUZU  

חברה צרפתית בשם YUZU רוצה להציע למנהלי משאבי אנוש וחברות שונות להעריך את העובדים בעזרת משחקי מחשב. במהלך הערכת מועמד לתעסוקה, צריך לבחון כישורים שונים ברמות קושי מסוימת - ישנם כישורים מורכבים, אך ישנם כישורים רכים כמו עבודה תחת לחץ, אימפולסיביות, רוגע ועוד. בעזרת משחקים שונים למחשב, המועמד משקיע כמה דקות ומנסה לעמוד במשימה שמוטלת עליו, וכך אפשר לבחון את כישורים השונים. 

בתערוכה הוצג משחק של חקירת משטרה, שבו השחקן צריך לעבור אתגרים ולבסוף להציע מי החשוד. בתום המשחק, המידע מגיע ליוזו, ובעזרת בודק אנושי ובינה מלאכותית, הלקוח מקבל דוח כ-4 ימים לאחר מכן עם כל המידע הנדרש על המועמדים. לפי יוזו, גם מועמדים ללא רקע בגיימינג, יכולים ללמוד בקלות את המערכת ולהיבחן. 

ראיון עבודה בעזרת משחק מחשב של חברת YUZU / צילום: נבו טרבלסי

עגלת תינוק אוטונומית: Glüxkind  

סטארט-אפ קנדי בשם Glüxkind הוקם בשנת 2020 ונועד לעזור להורים להתמודד עם העומס בהליכה ברחוב. החברה הציגה את Ella - עגלת תינוק עם חיישנים רבים שמחוברת לטלפון של ההורה שהוגדר. העגלה יודעת לבלום ולדחוף את עצמה בהתאם לצורך, כך שאם הולכים עם הילד יד ביד או עם התינוק על הידיים, העגלה יכולה לנווט את עצמה ולעקוב אחרי ההולכים.  

החברה מדגישה כי כשהילד בתוך העגלה, האפשרות לניוט אוטונומי לא תתאפשר, אך ההורה יוכל לקבל עזרה בדחיפת העגלה מהמערכת שלה. הרעיון הוא לאפשר להורים להיות עם הילדים שלהם ולא לדאוג לעגלת התינוק, לא ברקע ולא להצטרך להפעיל כוח רב בעליות או להסתכן בירידות. העגלה אף יכולה לנענע בעדינות את עצמה כדי להרדים את הילד. מחיר המוצר עומד על 3,800 דולרים.  

עגלת תינוק אוטונומית של Glüxkind / צילום: נבו טרבלסי

המערכת שתקבע אם הסרט או הפרסומת טובים: Largo  

חברת Largo כבר השיקה לפני כמה שנים את המוצר שלה עבור תעשיית הקולנוע. המוצר שלה מנתח תסריטים כתובים או תכנים ויזואליים ראשוניים, ומספק תובנות על התוכן האפשרי: אם זה תסריט, מה כדאי לשנות, איזה קהלים יגיבו כמו שרצוי, אילו ז'אנרים מוצגים בתוכן שנכתב ומי כדאי ללהק כשחקנים. או איך שבלארגו מגדירים את זה: "Largo.ai יכול לחזות איזה תוכן יצליח ולקבל את הקהל כבר בשלב הרעיון או התסריט". לפי החברה, יש להם מעל ל-200 לקוחות, וכמה בודדים גם מישראל. 

כעת בחברה מודיעים שהם מתקדמים לתחום הפרסום - ומציעים את הכלי גם למפרסמים: הרעון הוא לקבל תובנות על הפרסומת שרוצים להכין, אם זה בשלב התסריט או כבר בסרטון ראשוני. התובנות נוגעות לגילים שונים, לז’אנרים, מה יעבוד ומה פחות בפרסומת ואיפה כדאי להשקיע את הכסף - ברשתות החברתיות, בטלוויזיה או בפרינט.  

שרשרת להקלת אלרגיות: Respiray  

עבור אלו שיש להם אלרגיות פעילות, חשוב לוודא שהאוויר שהם נושמים הוא נקי ונוח. חברת Respiray יצרה מכשיר שמתלבש על הצוואר, כמעט כמו שרשרת ענקית, שמאפשר לסנן את האוור שמגיע לפנים - ככה שהוא יהיה נקי מאלרגנים. המכשיר לוקח את האוויר, מעביר אותו דרך מסנן HEPA, שצריך להחליף אחת לחודשיים. האוויר המסונן ישר נשלח לאזור הפנים.  המכשיר יעלה 130 דולר, וכל חודשיים צריך להחליף למסנן אחר בכמה דולרים.  

להרוג את הבלוטות' ולהיות מדויקים יותר: Ixana  

החברה Ixana מבקשת לעשות שינוי טכנולוגי אדיר בצורה שאנחנו משתמשים בקישוריות בין מכשרים. החברה מפתחת טכנולוגיה אלחוטית חדשה בשם WI-R במטרה בסופו של דבר להחליף את הבלוטות' המוכר. חיבוריות הבלוטות' מתאפשרת עד מרחק של כ-10 מטרים בין המכשירים ובכל מה שיש ברדיוס הזה. הטכנולוגיה החדשה של החברה אמורה לאפשר גלים ישירים בין המכשירים במרחק קטן יותר של כ-10 ס"מ, דבר שיהפוך את החיבור ליעיל יותר. 

הסיבה לכך נעוצה שברגע שהצ'יפים מדברים בצורה ישירה ולא בחיפוש כללי, מעבר הנתונים הרבה יותר מהיר, השימוש בכוח הוא נמוך יותר והסוללה מחזיקה הרבה יותר זמן. מה שמרשים בטכנולוגיה הזו, שהיא משתמשת בשדה החשמלי של גוף האדם, כך שגם הוא מוליך בין המכשירים השונים. אז אם לצורך העניין הסמארטפון מחובר לאוזניות אלחוטיות בעזרת הצ'יפים הללו, הטכנולוגיה החדשה משתמשת בגוף האדם כדי להעביר את המידע.  

מעבר המידע הוא כה מהיר וישיר, שאפשר לדוגמה להעביר מידע בין סמארטפונים, רק בכך שמקרבים אותם אחד לשני ונוגעים בקצרה. שימוש נוסף שיש לטכנולוגיה הזו, זה מטא-וורס. לדברי החברה, היכולת להעביר וידיאו הישר למשקפי מציאות מדומה, לסמארטפון או למחשב היא מהירה מאוד ויציבה ולא שואבת את הסוללה כלל. 

לפי החברה, ההפתחות הטכנולוגית היא אמנם פורצת דרך אך לא דורשת כסף רב לפיתוחה. כך, בשנים האחרונות השקיעו פחות מ-2 מיליון דולר בייצור המוצרים והציפים, כאשר ענקית הטכנולוגיה סמסנוג היא אחת המשקיעות בחברה. לדברי החברה, בשנתיים הקרובות נראה יותר מוצרים עם הצ'יפים שלה. המטרה הסופית שתוך 4-5 שנים, סמארטפונים שונים יכללו את הצ'יפ הזה גם, ובעשור הקרוב כלל המוצרים יהיו עם הצ'יפים האלו בדומה למה שהיה עם הבלוטות'. 

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"