גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניית טבע עלתה בכ־80% מהשפל: מה ישמור על המומנטום החיובי?

בכנס הבריאות השנתי של ג'יי.פי מורגן, שבו השתתף המנכ"ל הנכנס של טבע, ריצ'רד פרנסיס, חשפה חברת התרופות את הצפוי לה בשנים הבאות ● בין אלו: חזרה לצמיחה לאחר שנים ארוכות של התכווצות, המשך צמצום החוב והקצאת הון לטובת הזדמנויות עסקיות

ריצ'רד פרנסיס / צילום: יח''צ
ריצ'רד פרנסיס / צילום: יח''צ

שנת 2022 הייתה שנה לא קלה למשקיעים במניות, אבל דווקא מנייתה החבוטה של חברת התרופות הישראלית טבע הניבה בה תשואה חיובית של כ־14%. מתחילת 2023, המניה טיפסה בעוד 22%, למחיר של 11.15 דולר המשקף לחברה שווי שוק של 12.4 מיליארד דולר. למעשה, מאז השפל שנרשם בקיץ 2019, המניה כבר השלימה עלייה של 81%.

כמובן שבמחירה הנוכחי (11.15 דולר), מניית טבע  עדיין רחוקה מאוד מהשיא שאליו הגיעה בקיץ 2015 (מחירה כיום נמוך ב־83% ממחיר זה), אך נראה שלאחר כמה שנים קשות יש כבר מי שרואה בטבע הזדמנות השקעה מעניינת.

המנכ"ל החדש של טבע: "החברה עשתה עבודה נהדרת לייצר תשתית חזקה, ויש הזדמנות לחזור לצמיחה"
מה צפוי היום במדד המחירים לצרכן הישראלי לחודש דצמבר? 
אם הממשלה החדשה תממש את תוכניותיה המוצהרות, היא תפגע אנושות במעמד הכלכלי והרפואי של ישראל | ג'רמי לוין, דעה

למעשה, העליות האחרונות הובילו לכך שטבע  עקפה לאחרונה את מחיר היעד הממוצע שבו נוקבים האנליסטים. המגמה החיובית מתחילת השנה הגיעה על רקע התקדמות בפשרה שתסיים סוף־סוף את ההליכים המשפטיים בתחום שיווק משככי הכאבים האופיואידיים, לצד חדשות חיוביות בנוגע לתרופת ביוסימילר שטבע מפתחת יחד עם שותפה.

בד בבד נכנס בתחילת השנה לתפקידו נשיא ומנכ"ל טבע החדש ריצ'רד פרנסיס, שהחליף את קאר שולץ, שכיהן בתפקיד מסוף 2017. השבוע, בכנס הבריאות השנתי של בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן, פרנסיס דיבר לראשונה בפומבי על החברה שאותה נכנס לנהל. לצידו הציג מנהל הכספים הראשי אלי כליף את ההתפתחויות בטבע בשנים האחרונות ואת מה שמתוכנן בשנים הבאות.

אם להסתמך על הדברים שאמרו, אלה הגורמים שעשויים לתרום להמשך המגמה החיובית במניה.

מאין תגיע הצמיחה

"אני נרגש להצטרף לטבע, כי אני חושב שיש כאן הרבה הזדמנויות. אני חושב שהחברה עשתה עבודה אדירה ביצירת בסיס חזק, ויש הזדמנות להביא אותה בחזרה לצמיחה", אמר המנכ"ל פרנסיס.

טבע, נזכיר, אמורה לדווח על הכנסות של 14.8־15.4 מיליארד דולר ב־2022, שנה חמישית ברציפות של ירידה במחזור. עם זאת, היעדים הפיננסיים לשנת 2027 שאותם הציגה טבע לאחרונה (ופרנסיס ציין שאין בהם שינוי) כוללים גם צמיחה.

מהיכן היא תגיע? פרנסיס הזכיר את צנרת המוצרים הגנריים שממנה תגיע חלק מהצמיחה, אך ציין בעיקר את נושא הביוסימילר (גנריקה לתרופות ביולוגיות) והפורטפוליו של התרופות המקוריות שעונות על צרכים שכרגע אין להם מענה בשוק. הוא הבטיח שלקראת אמצע השנה טבע תציג לשוק את החזון שלה לעתיד ואיך בכוונתה לעשות זאת.

כליף הציג במצגת נתונים לפיהם ב־5 השנים הבאות, תרופות שנמכרות בהיקף של 188 מיליארד דולר יאבדו את הבלעדיות שלהן, מתוכן 70 מיליארד דולר תרופות ביולוגיות - מה שמהווה הזדמנות עבור טבע להיכנס לשוק עם גרסאות שלה. טבע מעריכה שתוכל לשווק עוד השנה את התרופה רבת־המכר הומירה שהיא מפתחת עם השותפה אלבוטק.

באשר לשוק הגנריקה המסורתי, פרנסיס ציין שהשוק שמחוץ לארה"ב יציב, צומח וטוב לטבע. בארה"ב, לדבריו, הסיפור אחר - הדינמיקה בשוק היא שלרוכשים יש הרבה כוח והתחרות גדולה, והשאלה היא איזה מודל עסקי מבטיח רווחיות בשוק כזה. לדבריו התשובה היא בתמהיל פורטפוליו המוצרים.

הפחתת חוב והקצאת הון

בשנת 2015 הודיעה טבע, אז בניהולו של ארז ויגודמן, על רכישת אקטביס, חטיבת התרופות הגנריות של ענקית הפארמה אלרגן, בכמעט 40 מיליארד דולר. הרכישה הושלמה כעבור שנה, וטבע מימנה אותה באמצעות גיוס חוב גדול.

המטרה הייתה להפחית במהירות את החוב ואת רמות המינוף, אך זה לא קרה, וטבע נקלעה לסחרור עד כדי חשש כי לא תצליח לשרת את החוב שנטלה לרכישת הענק. קאר שולץ הגיע לטבע בסוף 2017 כשהיקף החוב עמד על כ־35 מיליארד דולר, ועזב אותה בסוף 2022 כשהיקף החוב (בסוף ספטמבר) היה 21.3 מיליארד דולר.

תחת הנהלתו של שולץ טבע הציגה ב־2017 תוכנית התייעלות אגרסיבית שכללה פיטורי עובדים רבים, סגירה ומכירה של מפעלים, הפסקת חלוקת דיבידנד ועוד. כל דולר של תזרים נועד להחזר חוב בשנים האלו, וזה צפוי להימשך גם בטווח הקרוב, אם כי טבע כבר מתחילה להסתכל קדימה בהקשר זה.

כליף ציין בכנס שבשנים האחרונות טבע החזירה חוב בסך 18 מיליארד דולר והזכיר מהלכי מיחזור חוב שבוצעו ואמר שגם השנה טבע תבצע מהלך נוסף, בהיקף 3.5־4 מיליארד דולר (נכון להיום, בשנים 2025־2027 טבע אמורה להחזיר חוב בסכום מצטבר של 9.5 מיליארד דולר).

לדבריו "הקצאת ההון (capital allocation) שלנו בשנים האחרונות נועדה אך ורק לשרת את החוב. אני מקווה שבשנתיים הקרובות יהיו לנו יותר הזדמנויות לתמוך בעסק ובצמיחה".

המנכ"ל פרנסיס ציין שהחוב יצר מגבלות, אם כי הוא נמצא בכיוון הנכון כרגע. לדבריו, גם בטווח הקצר לטבע יש משאבים שתוכל להקצות, תוך המשך שליטה על ההוצאות. עם זאת להערכתו טבע תוכל להגיע במהירות ליחס המינוף שיאפשר לחברה להשקיע יותר, גם אורגנית וגם לא אורגנית, וכבר עכשיו חושבים על כך.

בהקשר זה פרנסיס נשאל מה הדרך הנכונה עבור טבע - רכישות או שיתופי פעולה, ואמר שצריך לשקול את כל האפשרויות. לדבריו בהקשר של שיתופי פעולה, "בחמש השנים האחרונות רואים בתעשייה 'פיצוץ' של מדע בכל מקום, לא רק בחברות הפארמה הגדולות. המחקר מתקדם במהירות וזה יוצר הזדמנויות לשיתופי פעולה". הוא הוסיף שטבע צריכה למצוא את השותפים והנכסים הנכונים והוא מתכנן לדחוף לכיוון.


אופטימיזציה ויעדים פיננסיים

כליף הציג בכנס נתונים בנוגע לאופטימיזציה שטבע ביצעה בשנים האחרונות. לדבריו, ב־2017, לפני תחילת תוכנית ההתייעלות, בסיס ההוצאות של טבע עמד על 16.3 מיליארד דולר, והתוכנית הייתה אמורה להפחית אותו לכ־13 מיליארד דולר. ב־2021 ההיקף הגיע ל־11.5 מיליארד דולר (נתוני 2022 טרם פורסמו). "הסתכלנו על כל נכס וכל דבר שאפשר לעשות בו אופטימיזציה", אמר כליף. לדוגמה, תוך 4 שנים הופחת מספר אתרי הייצור של טבע מ־80 ל־53.

היעד של טבע ל־2023 הוא להגיע לרווחיות תפעולית (Non-GAAP) של 28%, לעומת 24.5% בשפל ב־2019 ו־26.8% ברבעון השלישי של 2022. יעדי 2027 של החברה מצביעים על המשך התייעלות תפעולית, וטבע מתכננת להגיע לרווחיות של 30%, לצד המשך הורדת המינוף (יחס חוב ל־EBITDA של 2 בסוף 2027) ויחס מזומנים לרווחים של 80%.

לסיכום נשאל פרנסיס האם האסטרטגיה של טבע תתפתח או שיהיו בה שינויים גדולים - אבולוציה (התפתחות) או רבולוציה (מהפכה). לדבריו, "אני יושב עם צוות ההנהלה להבין היטב את האפשרויות והיכולות ואיך צפויים להתפתח הסגמנטים שבהם אנו פועלים, ואז נציג את האסטרטגיה.

"המטרה של האסטרטגיה תהיה לחזור לצמיחה ולמקסם את ההזדמנויות שקיימות בשוק ואת היכולות של טבע. לא הייתי אומר שזו מהפכה, אבל גם לא משהו שיהיה שולי".

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר