גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רעידת אדמה": שוק העבודה מנסה לעכל את השפעות הבינה המלאכותית

יצירת טקסטים, קודים, תמונות והיד עוד נטויה: הבינה המלאכותית משתלטת על תחומים רבים, מה שמעלה חשש בתעשיות השונות שבקרוב תחליף גם עובדים ● מפתחי הכלים בטוחים: "דרישות התפקידים יותאמו, בעלי המקצוע יצטרכו להיות יצירתיים"

שאלנו את Chat-GPT כיצד ייראו משרדי הייטק בעוד עשור. את התשובה הכנסנו ל־DALL-E2, שיצר לנו את התמונה הבאה / אילוסטרציה: אילוסטרציה שנוצרה באמצעות DALL-E2
שאלנו את Chat-GPT כיצד ייראו משרדי הייטק בעוד עשור. את התשובה הכנסנו ל־DALL-E2, שיצר לנו את התמונה הבאה / אילוסטרציה: אילוסטרציה שנוצרה באמצעות DALL-E2

 

מאז ומתמיד האנושות לא קיבלה בקלות טכנולוגיות חדשות. הטכנולוגיה אומנם משפרת את איכות החיים, אך היא גם מחליפה פעולות מסוימות ועשויה לייתר את העובדים. בתקופה האחרונה התעורר שיח בנושא סביב Generative AI, או בתרגום לעברית: בינה מלאכותית יוצרת. מודלי בינה מלאכותית יכולים לספק טקסטים, תמונות, סרטונים ועוד, מה שמעלה את השאלה עד כמה הסינגולריות בתעשייה קרובה.

דוח של SkyQuest על שוק הבינה המלאכותית העולמית צופה שעד 2028 בינה מלאכותית תתרום 15.7 טריליון דולר לכלכלה העולמית, כש־6.6 טריליון דולר יגיעו מהגדלת הפריון ו־9.1 טריליון דולר יבואו מעודף צרכני. לפי הדוח, תעשיית הקמעונאות מושפעת במיוחד מבינה מלאכותית: עד 2022, 30% מהמכירות הקמעונאיות הושפעו מהמלצות מבוססות בינה מלאכותית. התחזית היא שעד 2025, כמחצית מכלל המכירות הקמעונאיות יבוצעו באינטרנט באמצעות מנועי התאמה אישית מבוססי בינה מלאכותית.

 

חברת Tabnine הישראלית פיתחה כלי בינה מלאכותית למתכנתים ולארגונים שנועד לייעל את העבודה. המערכת שלה תזהה תוך כדי כתיבת הקוד מה מפתח התוכנה מעוניין לכתוב, ותציע את הפונקציה הבאה בלי שהמתכנת ייאלץ לכתוב אותה. לדברי החברה, הבינה המלאכותית יכולה לכתוב עד כ־40% מהקוד. יותר מיליון מתכנתים כבר משתמשים בכלי.

האם הכלים האלו צפויים להחליף את המתכנתים? "הכלי לא יודע לכתוב קוד מההתחלה ועד הסוף", מסביר בשיחה עם גלובס דרור וייס, מנכ"ל ומייסד Tabnine. "המטרה שלנו זה להתממשק כמה שיותר טוב בתהליכי הפיתוח. אנחנו לא שמים את הבינה המלאכותית כדבר מרכזי, אלא כאמצעי. ההיסטוריה מוכיחה שבכל פעם שהיה פיתוח בעולמות התוכנה, היו בטוחים שזה יחליף את המתכנת. בפועל, גילינו שנפתחו הזדמנויות חדשות או השתנתה העבודה".

לדבריו, התפקיד של מתכנת עומד להשתנות. "המפתח יהיה יותר נביגטור וארכיטקט, כשהבינה המלאכותית תהיה זו שמיישמת. אחרי היישום, המתכנת יהיה שם כדי לתקן ולהכווין. תפקיד המתכנתים הוא לא לכתוב קוד, אלא לפתור בעיות של לקוחות".

"הטכנולוגיה לא בשלה"

החברה הישראלית D-ID השיקה בספטמבר האחרון פלטפורמה חדשה בה משתמשים יכולים להעלות תמונה בודדת וטקסט כדי ליצור וידיאו. הרעיון הוא לבחור תמונת מגיש, להקליד את הטקסט הרצוי ולאחר מכן האלגוריתם מפיק סרטון על סמך מה שהוזן. במקום לשכור שחקנים, ציוד ואנשי מקצוע, אפשר לעשות את זה בעזרת שלושה מודלים: מחולל תמונה, מחולל טקסט (GPT-3) והטכנולוגיה של החברה.

בחברות הייטק רבות ישנם תפקידים כמו כתיבת טקסטים שיווקיים או הפקת סרטוני וידיאו חינוכיים ושיווקיים. יניב לוי, סמנכ"ל שיווק מוצר בחברת D-ID, מסביר שאנחנו עוד רחוקים מהחלפתם. "המוצרים שיוצאים מהכלי הם טובים, אבל ייקח עוד זמן כדי שיהיה אפשר להגיד שזה מחליף אנשים. אני לא חושב שהתקדמנו מספיק - עדיין חייבים מנהל שיווק או כותב תוכן כדי לדעת איך לשלב את החומרים והמוצרים וכדי לעקוב אחרי חוסרים ומידע לא נכון".

מה השלב הבא?
"אנחנו דנים על זה כל יום. אבל לעניות דעתנו זה להיכנס לכל עולמות השירות לקוח. לדוגמה, צריך לעלות מול שירות לקוחות של חברה: במקום לעלות לשיחה "טיפשה" עם תשובות מוכנות, יעלה נציג שירות דיגיטלי שאפשר לנהל איתו שיחה".

חברה אחרת היא AI21 Labs הישראלית ששמה לעצמה למטרה לשנות מהיסוד את הדרך שבא אנשים קוראים וכותבים. לחברה יש שני מוצרים, אחד לכתיבה ואחד לקריאה.

מהצד של הכתיבה, בכלי יש את הפיצ'רים המוכרים: תחביר, דקדוק וקבלת הצעות תיקון. אך הכלי ייחודי בכך שהוא גם משכתב את מה שנכתב ומאפשר מספר אלטרנטיבות לטקסט.

מהצד של הקורא, המערכת מציעה סיכומים לכל כמה פסקאות. ואז, בהתאם למה שמעניין את הקורא, אפשר לחזור למאמר ולהתעמק. פרופ' יואב שוהם, מייסד שותף של AI21 Labs מתאר את השלב הבא: "בהמשך יהיה אפשר לראות בצד של הכתיבה הרבה יותר כלים שיעזרו לשכתב את הטקסט, אבל גם להוסיף תוכן - כאילו יש עוזר מחקר שיביא תוכן וערך מוסף שלא חשבו עליו.

יואב שוהם / צילום: איל יצהר

"יש המון אנשים שקוראים למחייתם והיו רוצים לקרוא בפחות בזמן. לדוגמה אנליסטים, סטודנטים ומנכ"לים. זה לא יחליף אף אחד מבעלי המקצוע, אלא יעזור לצרוך יותר תוכן. גם בצד של הכתיבה, עורכים לא יעברו מן העולם - עדיין יהיה צורך בכתיבה עמוקה שלא מתבססת על רצף אירועים נקודתי, ועריכה מעבר לתיקוני תחביר. בעלי המקצוע יצטרכו להיות יצירתיים ויעילים יותר והתפקיד עצמו ישתנה".

שינויים פורצי דרך

כבר היום, כאמור, ניתן לכתוב כתבות באמצעות בינה מלאכותית. כך לדוגמה, אתר חדשות הטכנולוגיה CNET משתמש בטכנולוגיה אוטומטית כדי ליצור כתבות פיננסיות. הכתבות חתומות בשם CNET Money - וכשמעבירים את העכבר על השם, עולה הודעה: "מאמר זה נוצר באמצעות טכנולוגיית אוטומוצייה ונבדק על ידי עורך בצוות המערכת". בעבר אף דווח כי גם סוכנות הידיעות AP משתמשת בבינה מלאכותית מ־2015 כדי לדווח על התוצאות הכלכליות של החברות.

דרור גיל, יועץ עצמאי שייסד קהילה בתחום הרשתות בלינקדאין עם מעל ל־1,000 איש, השווה את הטכנולוגיה לקורונה. "זה דומה מבחינת הזמנים: הקורונה התחילה בדצמבר, בינואר התחילו כתבות ובמרץ היה סגר מלא. פה בדיוק זה אותו דבר - בדצמבר זה התחיל לצאת, בינואר יש כתבות, ובמרץ יהיה כבר "סגר". זה הולך לעשות שינויים פורצי דרך. חברות שלא ייערכו לזה, ימצאו את עצמם בסוג של כאוס ולא ידעו איך להתמודד עם זה. יש פה רעידת אדמה שצריך להתכונן אליה".

עוד כתבות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"