גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להכפיל את הכסף או להפסיד את רובו ביום: אצל החברות האלו, הכול תלוי בניסוי אחד

התלות של חברות הביומד בתרופה שפיתחו מובילה בדרך כלל לתגובה חדה של המניה לאחר פרסום תוצאות ניסוי ● על כך יכולים להעיד משקיעי אורמד שצללה 78% בשבוע שעבר, ואלו של נובוקיור, שהרוויחו 68% ביום ● מה צריך לדעת לפני שמשקיעים במניית ביומד ומה הניסויים שצפויים ב־2023

חברת נובוקיור בפתיחת טקס המסחר בנאסד''ק ב-2015 / צילום: Nasdaq OMX
חברת נובוקיור בפתיחת טקס המסחר בנאסד''ק ב-2015 / צילום: Nasdaq OMX

שתי חברות ביומד ישראליות בולטות פרסמו בימים האחרונים את תוצאות הניסויים שערכו, והמחישו שוב עד כמה תגובת המניה בשוק למקרה כזה עשויה להיות קיצונית. תנודה של עשרות אחוזים ביום אחד לכאן או לכאן בעקבות דיווחים שכאלו היא הכלל ולא היוצא מן הכלל בסקטור הפיתוח של תרופות ומכשור רפואי.

חזירים, אננס ושריפה בבית כלא: הדרך הארוכה של מייסד מדיוונד לאישור המשחה נגד כוויות | ראיון
הטבת המס נשחקה: כך הפסידו השכירים אלפי שקלים בשנה | ניתוח
המניה צנחה והתוכניות השאפתניות חזרו למגירה: ברק רוזן ואסי טוכמאייר מחשבים מסלול מחדש | ניתוח

חברת המכשור הרפואי לסרטן נובוקיור דיווחה בשבוע שעבר על הצלחה בניסוי בטיפול בסרטן ריאות. המניה שלה עלתה 68% ביום אחד, זינוק שמשמעותו היא תוספת של לא פחות מ־3.36 מיליארד דולר לשווי החברה, שעומד כעת על כמעט 10 מיליארד דולר.

לעומתה, דיווחה חברת אורמד על כישלון בניסוי קליני בגלולת אינסולין בבליעה, ואיבדה 78% מערכה ביום, השקולים לירידה של 340 מיליון דולר (מעל מיליארד שקל) בשווי החברה שעומד כעת על 88 מיליון דולר.

 

 למי שתוהה מהיכן נובעת תנודתיות כה קיצונית נסביר כי חברות הביומד ברובן תלויות במוצר אחד או שניים, שעליהן מושתת חלום גדול - לפריצת דרך רפואית ומסחרית - ואין להן מקורות הכנסה חלופיים. הסיפור של אורמד יכול להדגים זאת היטב. החברה עובדת על פיתוח המוצר שנכשל השבוע מאז הקמתה בשנת 2006, והוא היה עד עתה המוצר המוביל שלה. 

מעולם לא היו לאורמד הכנסות ממכירות, אלא רק מגיוסי הון ומענקים על בסיס התקווה להצלחת המוצר. הכול התכנס לרגע האמת הזה. הצלחה בניסוי זה (ועוד ניסוי נוסף שרץ במקביל) היו יכולים להפוך אותה לחברה מסחרית, או לסדר לה להירכש בפרמיה נאה על מחיר השוק, תרחיש שעליו בנו המשקיעים בחברה.

ומה עכשיו? לאורמד יש עוד מוצרים בצנרת הפיתוח, בהם חיסון בבליעה לקורונה וכן גלולות בבליעה לטיפול במחלת הכבד השומני. כך שלכאורה לא הכל אבוד - כפי שאמנם משתקף בשווי השוק שנשאר לה גם אחרי הירידות. אבל, התוצאות הללו מחזירות אותה שנים אחורה, וגם מערערות את אמון המשקיעים בפלטפורמה הטכנולוגית שלה: שיטה חדשה להחליף תרופות הניתנות בזריקה או עירוי לכאלו הניתנות בבליעה. כמו כן, השוק לא בטוח מהיכן תביא החברה מימון להמשך פיתוח המוצרים הבאים בצנרת שלה, וכמה תישחק המניה בתקופה שבה החברה תנסה לאסוף מימון.

נדב קידרון / צילום: תמר מצפי

בחודשים הקרובים החברה צפויה לנתח את התוצאות של הניסוי לעומק, כדי לראות האם הן בכל זאת תומכות בפלטפורמה הטכנולוגית, אך כבר הודיעה כי את הפיתוח של המוצר לתחום סוכרת מסוג II, שלטובתו בוצע הניסיון האחרון, היא כרגע מפסיקה.

נובוקיור מציגה את הצד החיובי של הסיפור. היא גם התחילה ממקום אחר: חברה מבוססת שרשמה אשתקד הכנסות של 538 מיליון דולר מן המוצר פורץ הדרך שלה, שדות חשמליים לטיפול בסרטן. נובוקיור חיה את החלום של חברות הביומד, גם מהבחינה שהביאה לשוק טיפול חדש לגמרי לסרטן והאריכה ושיפרה את חיי המטופלים, וגם בזכות ההצלחה המסחרית שלה.

אלא שנובוקיור צמחה רק 1% ב־2022 מול 2021. לכן היא הייתה כה תלויה בהצלחת הניסוי הקליני למוצר החדש. השוק שניסוי זה פותח עבורה, הוא הרבה יותר גדול מן השווקים הקיימים שלה, וזה הדבר העיקרי אליו מגיבה המניה. בנוסף, הצלחת הניסוי מרמזת כי הפלטפורמה הטכנולוגית שלה באמת עובדת, גם בגידולים מוצקים. החברה נמצאת בארבעה ניסויים נוספים בסרטנים מן הסוג הזה, כלומר עוד שווקים פוטנציאליים, כל אחד מהם גדול מהשווקים הנוכחיים של החברה.

חברות ביומד חייבות לעבוד סדרה של ניסויים קליניים כדי להביא את המוצר שלהן לשוק. החברות בעצמן לא יודעות האם המוצר יצליח לעבור את הניסוי, וכל הצלחה מפחיתה מעט את הסיכון שלא ייצא מן המוצר כלום. בהתאם לכך, כל הצלחה בניסוי מעלה את ערך החברה בעיני משקיעים וגם בעיני רוכשים פוטנציאלים.

משקיעי ביומד: חובבי ריגוש ואירועים בינאריים

בין משקיעי הביומד ניתן למצוא שחקנים חובבי אירועים בינאריים המזהים הזדמנות לעליות גדולות וריגוש מהתכווננות לתאריך יעד ספציפי. עם זאת, בשוק הישראלי למוד האכזבות זוכרים לא מעט אירועי קטסטרופה דומים לאלה של אורמד - בניסויים שערכו פוליפיד (שפיתחה תרופה למניעת זיהומים לאחר ניתוחים), ביונדווקס (חיסון אוניברסלי לשפעת), אינטק פארמה (טיפול בפרקינסון), גלמד (כבד שומני), VBL (סרטן), כן פייט (תרופה אנטי דלקתית), אלקוברה (הפרעות קשב וריכוז), ובריינסטורם (לניוון שרירים). כולן חברות שהביאו בשנים האחרונות מוצרים לניסויים קליניים מתקדמים, ונכשלו בניסויים אלה - כישלון שבעקבותיו איבדו המשקיעם את רוב כספי השקעתו בחברות הללו שחלקן לא הצליחו להתאושש מאז.

ותיקי שוק ההון אף יוכלו להיזכר בהתרסקות של פארמוס, שפיתחה תרופה לטיפול בפגיעות ראש, מ־2004. זו הייתה התרסקות מיוחדת במובן שפארמוס שהוביל פרופ' חיים אביב ז"ל, הייתה באותו הזמן מניית העם, שיחת היום של הספרים ונהגי המוניות.

 

באותו הזמן, שוק ההון הישראלי עדיין לא ידע שגם תרופות עם מנגנון פעולה משכנע וניסויים קודמים מוצלחים, יכולות להיכשל בניסוי באופן מוחלט. אבל זה בדיוק מה שקרה, המשקיעים הקטנים איבדו את כספם, וההלם היה גדול.

עוד סוג של אירוע בינארי בעולמות הביומד הוא אישור תרופה. גם לאחר ניסוי מוצלח, לא תמיד המוצר מאושר. החברות כיאזמה (תרופה למחלת הענקות) ופרוטליקס (מחלת הגושה) הן דוגמאות לחברות שהגישו בקשות לאישור, התבקשו לחזור ולעשות תיקונים, ומנייתן התרסקה.

שתי החברות הצליחו בסופו של דבר לאשר את מוצריהן, אבל זה עלה להן בהרבה זמן וכסף.

תוצאות טובות בניסוי תומכות בגיוס הון

ההצלחות לרוב מובילות לעלייה פחות דרמטית (כך שהמקרה של נובוקיור הוא יוצא דופן). זאת משום שבדרך כלל כאשר ישנו תאריך יעד ברור לפרסום תוצאות ניסוי קליני, המניה מתחילה לטפס כבר כמה חודשים לפני האירוע.

כך, ביום האירוע רוב הערך הגלום בהצלחה כבר מתומחרת. קפיצות כמו אלה של נובוקיור מופיעות כאשר הן מפתיעות את השוק, או משום שלא ידוע בדיוק מתי הן צפויות להתפרסם, או משום שהשוק חושש לגבי התוצאות, והן מפתיעות לטובה.

עוד מאפיין של תוצאות טובות בניסוי הוא "גיוס היום שאחרי". חלק מן החברות מנצלות תוצאות טובות ועליות במניה בעקבותיהן, כדי לגייס מייד הון. זה קרה לאחרונה למשל לחברת אייסקיור, שמנייתה רשמה זינוק של מאות אחוזים בעקבות הצלחה בניסוי קליני במוצר שלה לחיסול בהקפאה של גידולים בשד. בעקבות גיוס ההון, שבוצע בדיסקאונט עמוק על מחיר השוק, מחקה המניה את רוב העליות שרשמה קודם לכן, כך שמנהלי החברה יכולים להיות מרוצים כי יש להם עוד כסף בקופה, שיביאו אותם בתקווה עד אישור שיווק למוצר, אך המשקיעים שנכנסו בשיא, מרוצים הרבה פחות.

כאשר מדובר באישור שיווק, המצב הוא עוד יותר מורכב. אמנם האישור הוא אירוע משמח בהגדרה, אבל עם המעבר לשלב המסחרי, החלום של החברה פוגש את המציאות, ולפעמים ההכנסות לא מזנקות בקצב המצופה. ישנם משקיעים שקונים את המניה לקראת אירוע האישור, ומסתלקים מן המקום מייד לאחר מכן, כדי לא להתמודד עם שלב השיווק.

עולות על רכבת ההרים כפיצוי על מצב השוק

מניות ביומד רבות סבלו מירידות בשנה האחרונה בגלל המצב הכללי של השוק, ואירוע חיובי יכול להיות סיבה טובה להעלות את המניה בחזרה. כך קרה למדיוונד, שעלתה בשבועיים כ־90% בעקבות אישור שיווק למוצר לטיפול בכוויות, שהגיע בעקבות תוצאות ניסוי טובות.

שלוש חברות נוספות עשויות לקבל אישורים השנה: ביוליין (מוצר לטיפול בסרטן), גמידה סל (סרטן) ופרוטליקס (מחלת פברי). גם ננוקס עשויה לקבל השנה אישור למכשיר הרנטגן הרב־מוקדי שלה. בנוסף, כמה חברות מחכות לניסויים משמעותיים, בהן אפיטומי, שמצפה לתוצאות הניסוי בגלולת הרזיה במחצית השניה של 2023, נוירוסנס שצפויה לקבל תוצאות ניסוי רב מרכזי בתקופה ל־ALS (ניוון שרירים), ופרפל ביוטק שאמורה לקבל במחצית השניה של 2023 תוצאות ביניים מניסוי של 2 בתרופה לסרטן. חברות נוספות הן אלפא טאו, ביומיקס ויורוג'ן. כולן הזדמנויות לעלות על רכבת ההרים, אך קחו בחשבון שבלונה פארק הזה, אף אחד לא מבטיח שהרכבת תחזור למקום שממנו יצאה.

עוד כתבות

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את תחזית ההכנסות וצמצמה את ההפסד הנקי

הכנסות החברה עקפו את התחזיות המוקדמות וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בתל אביב; פריון קופצת לאחר הדוחות

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ות"א 90 משיל מערכו 0.4% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

אבטחה פרטית / אילוסטרציה: Shutterstock

מאות אלפי דולרים בשנה: המנכ"לים שזוכים לאבטחה על חשבון החברה

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יבואנית טויוטה מודיעה על "השפעה מיידית" על השיווק של קורולה ו-CH-R ● לגלובס נודע כי החברה עוצרת הזמנות לחברות הליסינג, ומקצה את המלאים לטובת לקוחות פרטיים ● גם יונדאי החליטה להשהות את ההזמנות על מספר דגמים, בהן I10, I20

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק שגם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על-מנת לפעול

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב