גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכנית למאבק ביוקר המחיה: היבואנים הגדולים יקוצצו, המונופולים יוגבלו

שבירת מונופולים, הסרת חסמים והגבלות חמורות על היבואנים הגדולים - אלה חלק מהצעדים שמקדמת הממשלה ● עוד נודע לגלובס כי תורחב ההגדרה מיהו מונופול, כך שתחול על עוד חברות במשק ● ברקע פרסום הרפורמה המתוכננת, מניית דיפלומט צנחה ביותר מ־10%

מדפים בסופר / צילום: גלובס
מדפים בסופר / צילום: גלובס

תוכנית שבירת המונופולים של משרדי הכלכלה והאוצר תצא לדרך במסגרת חוק ההסדרים, למעט סעיפים שידרשו לחקיקה מיוחדת. התוכנית, שחלקים ממנה קודמו ללא הצלחה גם בעבר, מיועדת לטפל באחת הבעיות החריפות ביותר במשק הישראלי - שליטה של מספר יבואנים. התוצאה היא מחירים גבוהים פי כמה בהשוואה לאירופה ולארה"ב. 

דיפלומט ושסטוביץ ייפגעו? האוצר מחייה תוכנית להגבלת יבואני המזון
בהשקעה של 100 מיליון שקל: רשת הסופרמרקטים שמתרחבת לגוש דן 

מדובר ביוזמה שאפתנית במיוחד. המטרה היא "לשבור" את השליטה של היבואנים הגדולים המחזיקים במותגים העיקריים - מהיבוא ומהייצור המקומי וביותר ממחצית המוצרים הנמכרים ברשתות המרכולים והפארמה.

אלה השמות העיקריים שעלו בדיונים: בתחום המזון ייצור מקומי ויבוא - תנובה, שטראוס, יוניליוור ואסם; בתחום מוצרי הניקוי וההגיינה האישית - דיפלומט, שסטוביץ, החברה המרכזית וסנו. החברות שייכנסו לקטגוריית הגודל ייבחנו לפי נתח השוק שלהן בתחומים השונים, והפרטים המדויקים, אופן הקיטלוג וסוג השינוי המבני שייקבע טרם גובשו.

עוצמתם של המונופולים והחברות הללו גדולה, והצפי הוא ששר הכלכלה ניר ברקת והממשלה כולה יתקלו בהתנגדות רבתי, בין השאר בכנסת - שם החברות ינסה להתנגד ולמסמס את התוכנית.

וברקע זה, ראוי לציין כי מניית דיפלומט , אחת מהיבואניות הגדולות במשק, צנחה היום (ב') ביותר מ־10% מאז פרסום התוכנית

 

הצעד הראשון: הגבלות חריפות על מונופולים

התוכנית נכתבה לאחר מחקר עומק שנערך במשרד הכלכלה על השפעת המונופלים על יוקר המחיה, ולאחר היוועצות משפטית וכלכלית. היא כוללת שני סעיפים עיקריים: האחד, אשר מתפרסם לראשונה כאן בגלובס, הוא הגבלות חריפות שיוטלו על חברות השולטות על נתח שוק מונופולי. סף המונופול ייקבע על־פי התחום ומאפייניו, ולא לפי רף קבוע של מחצית מנתח השוק.

בין החברות שייפגעו מהמהלך ניתן למנות את שטראוס, החולשת על 70% משוק מעדני החלב; את דיפלומט, שחלקה בשוק אבקות הכביסה מגיע ל־58% ובשוק סכיני הגילוח (ג'ילט) ל־73%; ואת יוניליוור, השולטת על 74% משוק המיונז ועל 51% משוק הקורנפלקס.

 

במסגרת התוכנית יוטל פיקוח הדוק על החברות כדי לוודא שהן לא מנצלות לרעה את כוחן, וכך למנוע פגיעה ביבוא מקביל או במתחרות. פעמים רבות רשתות מנסות לייבא בעצמן מוצרים, אך נתקלות בהתנגדות משותפת של החברות, היצרנים והמונופולים המקומיים, המאיימים כי יימנעו מאספקה של מוצרים אחרים.

כמו כן, במקרים רבים יבואנים מגישים תביעות סרק נגד יבואנים מקבילים, ומונעים, בשיתוף היצרנים הגדולים מחו"ל, מתן אישורים ליבואנים מקבילים, הנחוצים לקבל את אישור היבוא ממשרד הכלכלה.

צעד שני: הספקים ייאלצו לבחור תחום אחד

החלק השני של התוכנית קשור וחופף לקודמו. עם החלתה, החברות המונופוליסטיות ייאלצו להתמקד רק בתחום משמעותי אחד, ולא יוכלו לשווק מוצרי דגל הנמכרים ביותר בשוק מתחומים נוספים.

כלומר, ספקית כמו דיפלומט תיאלץ לוותר על כמה מהמותגים הגדולים שלה ולהתמקד בתחום יבוא אחד. דיפלומט משווקת היום את מוצרי תאגיד הענק פרוקטור אנד גמבל (פמפרס, אולווייז, ג'ילט, אבקת כביסה אריאל, שמפו פנטן ועוד); זאת בנוסף למוצרי קלוגס, יצרנית דגני הבוקר וחטיפים מלוחים כמו פרינגלס; ומוצרי תאגיד מונדלז, המוכר מוצרי מזון כמו שוקולד מילקה קאדברי וטובלרון, עוגיות אוריאו; וגם את סטארקיסט ענקית הטונה.

כך גם יצרניות וספקיות מקומיות כמו תנובה, שטראוס ואסם, שייאלצו לקצץ בתחומים חופפים של מוצרי מזון. אסם ושטראוס יוותרו על שיווק מוצרים של יצרניות אחרות מתחום המזון כמו דבש, חטיפי אנרגיה, מוצרים חקלאיים מעובדים וקפואים ועוד.

לדברי גורמים במשרדי הכלכלה והאוצר, "התוכנית היא שינוי מבני ממש במסחר במוצרי היומיום, ומימושה, אף שייתקל ודאי בהתנגדות רבתי, אמור להביא להורדת מחירים של עשרות אחוזים במאות מוצרים הנמצאים בסל הקבוע של משפחה ישראלית".

התוצאה, כך מקווים במשרדים, היא להכניס שחקנים חדשים לתחומי השיווק וההפצה של מוצרי שונים ולהוביל לתחרות אמיתית במשק.

לא הכול נוצץ: מה נותר מחוץ לתוכנית

עם זאת, בתוכנית אין התייחסות לרגולציה הממשלתית הכבדה ולפיקוח המופרז על היבוא. גם בנושא זה נעשו בשנים האחרונות צעדים לשיפור, אבל בתחומים רבים הבעיות נותרו, כמו למשל במוצרי טיפוח ומוצרים אחרים הנמצאים באחריות משרד הבריאות. בנוסף, בתוכנית אין התייחסות לרשתות שיווק שמשווקת מוצרים בעצמן, כמו שופרסל ורמי לוי, שבמקרים רבים פוגעות כך בתחרות.

במשרד הכלכלה אומרים כי התוכנית הזו היא חלק ממהלך רחב יותר שבמסגרתו יטופלו כלל הגורמים הקשורים ליוקר המחיה בישראל. למשל, נושא פערי התיווך בין היצרנים למחיר המדף נבחן גם הוא, וייתכן כי שינויים בתחום זה יוצעו גם הם לקראת העלאת חוק ההסדרים.

"מה שהיה הוא לא מה שיהיה", הצהיר שר הכלכלה ניר ברקת במהלך ביקורו בשבוע שעבר במכון התקנים. "בלתי מתקבל על הדעת שאזרחי ישראל יסבלו מעומס הרגולציה האבסורדי - שגורם לכך שאזרחי ישראל משלמים הרבה יותר שלא לצורך. הנחיתי את צוות משרד הכלכלה והתעשייה לגבש בהקדם שורת המלצות שיפחיתו את החסמים ביבוא מוצרים מחו"ל, שיגבירו את התחרות ויורידו את מחירי המוצרים". הצהרה מחייבת, והיישום שלה ייבחן בקרוב. 

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: איל יצהר

ברקת, סמוטריץ' ונתניהו: המטבחון הכלכלי החדש

התוכנית המדוברת נולדה במטבחון הכלכלי המצומצם של ממשלת ישראל החדשה שעליו בישרנו בגלובס לפני כשבועיים, המורכב מראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר הכלכלה ניר ברקת.

השר ברקת, כמו נתניהו וסמוטריץ', עוסק בשנים האחרונות בענייני כלכלה, ואף הצהיר בעבר על רצונו להיות שר אוצר. אמנם הוא, כמו חברים נוספים בליכוד, התאכזבו מהחלטת נתניהו למנות את סמוטריץ' לשר האוצר, אבל גם במשרד הכלכלה הוא מתכנן להוביל רפורמות. את חלקן הוא שואב מתוכנית כלכלית לישראל שגיבש יחד עם פרופ' מייקל פורטר מאוניברסיטת הרווארד.

חלק מרכזי בתוכנית הוא מאבק במונופולים ובריכוזיות, כפי שבא לידי ביטוי כעת. עקרונות התוכנית הנוכחית הועלו כבר בפגישה הראשונה של המטבחון הזה לפני כשבועיים שעסקה בצעדים להפחתת יוקר המחיה. סמוטריץ' הופקד על הצעדים הכלכליים בענייני מס בעיקר, שהוצגו בשבוע שעבר, וברקת על הנושאים שבתחומו, ובעיקר היעדר התחרות המשפיע על יוקר המחיה. הוא הציג את התכנית לסמוטריץ' ובכירי האוצר בשבוע שעבר, וגם לנתניהו וקיבל את תמיכתם.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; פלנטיר צוללת ב-15% במסחר המוקדם בוול סטריט


מדד פוטסי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שזרק את מניית ה-AI הלוהטת

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה ● גורם הבקי בפרטים: "חוסכים שקל לשקל למלחמה ואז מביאים הסכם בזיוני"